İçeriğe atla

Kunstakademie Düsseldorf

Koordinatlar: 51°13′50″K 6°46′25″D / 51.23056°K 6.77361°D / 51.23056; 6.77361
Kunstakademie Düsseldorf
Kunstakademie Düsseldorf
Kunstakademie Düsseldorf
Harita
Kuruluş1762 (1762)
RektörKarl-Heinz Petzinka
KonumDüsseldorf, North Rhine-Westphalia, Almanya
Web sitesikunstakademie-duesseldorf.de

Kunstakademie Düsseldorf Almanya'nın Düsseldorf şehrinin sanat akademisidir. Akademiye katılan önemli sanatçılar arasında Werner Hilsing, Joseph Beuys, Gerhard Richter, Gotthard Graubner, Ruth Rogers-Altmann, Sigmar Polke, Anselm Kiefer ve fotoğrafçılar Thomas Ruff, Thomas Demand, Thomas Struth, Andreas Gursky ve Candida Höfer sayılabilir. Ana girişinin merdivenlerinde, "Für unsere Studenten nur das Beste" ("Öğrencilerimiz için sadece En İyisi") sözleri kazınmıştır.

Tarihçe

Okul, Lambert Krahe tarafından 1762 yılında bir resim okulu olarak kuruldu.

1766'da okula ilk kadın profesör Catharina Treu atandı.

1773'te, okulun adı "Kurfürstlich-Pfälzische Academie der Maler, Bildhauer- und Baukunst" (Türkçe: Pfalz Seçmenleri Resim, Heykel ve Mimarlık Akademisi) oldu.

Napolyon Savaşları sırasında Kont Palatine'in sanat koleksiyonu Wittelsbach ailesi tarafından devralındı ve Münih'e taşındı. Bu olay Napolyon'un teslim olmasından sonra Düsseldorf bölgesini ilhak eden Prusya hükûmetini harekete geçirdi ve okul 1819'da Düsseldorf Kraliyet Sanat Akademisine dönüştürüldü.

1850'lerde Kunstakademie Düsseldorf, Düsseldorf okulu ile ilişkili tür ve manzara resmini öğrenmek için İskandinavya, Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri'nden gelen birçok öğrenciyle uluslararası üne kavuştu.[1][2]

Düsseldorf Fotoğraf Okulu

Düsseldorf Fotoğraf Okulu'ndaki Bernd ve Hilla Becher öğrencileri arasında Laurenz Berges, Elger Esser, Andreas Gursky, Candida Höfer, Axel Hütte, Simone Nieweg, Thomas Ruff, Jörg Sasse, Thomas Struth, Petra Wunderlich yer aldı.[3] Akademinin kendi müzesi vardır: akademi galerisi (tarihi belediye binasının yakınındadır). Yeni yönetmen Rita McBride, akademiyi 3D baskı gibi yeni medyaya açacaktır. Her Şubat ayında akademi halka açılır ve Rundgang[4] (tur) adı verilen etkinlik düzenlenir.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "World Class: The Düsseldorf School of Painting 1819–1918". 28 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2019. 
  2. ^ Wend von Kalnein, Rolf Andree and Ute Ricke-Immel, The Hudson and the Rhine: Die Amerikanische Malerkolonie in Düsselsdorf im 19. Jahrhundert, exhibition catalog, Kunstmuseum Düsseldorf, 1976.
  3. ^ Stefan Gronert: Die Düsseldorfer Photoschule. Photographien 1961–2008. 2009, S. 15.
  4. ^ "Rundgang". www.kunstakademie-duesseldorf.de. 16 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ), merkez kampüsü İstanbul'un Fındıklı semtinde bulunan devlet üniversitesidir. Ağırlıklı olarak görsel sanatlar, mimarlık, sahne sanatları ve müzik alanında eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sanâyi-i Nefîse Mektebi</span> Osmanlı güzel sanatlar yüksek okulu

Sanayi-i Nefise Mektebi, güzel sanatlar alanında eğitim vermek üzere II. Abdülhamit döneminde İstanbul’da 1882’de kurulmuş bir yüksekokuldur.

<span class="mw-page-title-main">Düsseldorf</span> Almanyada Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin başkenti

Düsseldorf, Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin başkentidir. Ayrıca Düsseldorf Vilayeti'nin (Regierungsbezirk) merkezidir. Ren Nehri kıyısında kurulmuş moda ve fuar kentidir. Kuzeyinde Ruhr Bölgesi, güneyinde ise Köln bulunmaktadır. Kente adını Düssel deresi verir. Düsseldorf kent merkezinde yer alan meyhane ve birahaneleriyle ünlü Altstadt Semti, halk arasında dünyanın en uzun barı olarak anılmaktadır. Nüfusu 620.000 civarındadır. Şehir dünyaca ünlü sanayi fuarlarıyla tanınmıştır. Dünya sanayisine yön veren fuarlar düzenlenmekte olup çeşitli sektörlere hizmet etmektedir. Eyaletin en büyük havalimanı Düsseldorf Uluslararası Havalimanı bu kenttedir. 10-12 ve 14 Mayıs 2011 tarihlerinde düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'na Düsseldorf ev sahipliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Akademi</span> yükseköğrenim kurumu

Akademi, en geniş tanımıyla yükseköğrenim kurumu anlamına gelir. Günümüzde bilim, edebiyat ve sanat konularını tartışmak için bir araya gelen üyelerin oluşturduğu kurumlara da akademi denir.

<span class="mw-page-title-main">Harp Akademileri</span> Yüksek lisans seviyesinde eğitim vermiş askerî okul

Harp Akademileri Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı yüksek lisans düzeyinde eğitim ve öğretim veren, nitelikli kurmay subay yetiştiren bir askerî akademiydi. Eğitim ve öğretim faaliyetlerin Yenilevent'teki yerleşkesinde sürdürüyordu. 31 Temmuz 2016 tarihinde 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ilan edilen OHAL kapsamındaki Kanun Hükmündeki Kararname ile birlikte kapatıldı. Aynı KHK'da yapılan düzenlemeyle Enstitüler adı altında Milli Savunma Üniversitesine bağlı olan yeni bir yapı oluşturuldu.

Hakkı Karayiğitoğlu, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Accademia (Venedik)</span>

Accademia Sanat Galerisi Kuzey İtalya, Venedik'te 19. yüzyıl öncesi resim ve heykel güzel sanat eserlerini sergileyen müze galerisidir. Büyük Kanal'ın güney kıyısında konumlanır. İsmini kanal üzerindeki üç köprüden birine Accademia Köprüsü olarak verir ve kanalda çalışan deniz taksilerinin yanaşma iskelesidir.

<span class="mw-page-title-main">Polis Akademisi (Türkiye)</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Polis Akademisi veya kısaca PA; Ankara'da bulunan bir devlet üniversitedir. Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren akademinin temel amacı hem kamu güvenliğini sağlamaya yönelik nitelikli amir ve polis memurları yetiştirmek hem de güvenlik ve adli bilimler alanlarında yükseköğrenim düzeyinde eğitim vermektir. Bu bağlamda; Polis Amirleri Eğitimi Merkezi (PAEM), Polis Meslek Yüksekokulları (PMYO) ve Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) gibi alt kuruluşlarında Türkiye genelinde görev yapmak üzere polis adaylarına eğitim verilir. Adli Bilimler Enstitüsü (ABE), Güvenlik Bilimleri Enstitüsü (GBE) ve Trafik Bilimleri Enstitüsü (TBE) ise ilgili bilim dallarında akademik eğitim vererek uzman yetiştirmek üzerine tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kraliyet Sanat Akademisi</span> Londrada bulunan sanat akademisi

The Royal Academy of Arts, Piccadilly, Londra'da bulunan bağımsız ve özel sanat enstitüsü. Önemli sanatçı/akademisyenler tarafından yönetilen akademinin amacı: Görsel sanatlardan haz almayı, takdir etmeyi ve yaratıcılığı; sergi, eğitim ve tartışma yoluyla desteklemektir.

<span class="mw-page-title-main">Académie Colarossi</span> İtalyan heykeltıraş Filippo Colarossi tarafından kurulmuş bir sanat okulu

Académie Colarossi İtalyan heykeltıraş Filippo Colarossi tarafından kurulmuş bir sanat okulu. İlk olarak Île de la Cité bölgesinde kurulan okul, 1870'lerde Paris'in VIe arrondissement bölgesine taşındı.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Pollock Anshutz</span> Amerikalı ressam (1851 – 1912)

Thomas Pollock Anshutz Amerikalı sanat öğretmeni ve ressam. Resim sanatında, hocası Thomas Eakins gibi, 19. yüzyıl Amerikan gerçekçiliğinin en önemli temsilcilerindendir. Tablolarının konusu genellikle kadın portreleri olmuştur. Bununla birlikte en tanınmış eseri gerçekçiliğini baskın şekilde yansıtan The Ironworkers' Noontime (1880) adlı eseri olmuştur. Bu eserinde demir işçilerini günlük yaşamlarında resmetmiştir. Bir diğer tanınmış eseri de kentsel gerçekçilikte öncü kabul edilen The Way They Live adlı Afrika kökenli bir anneyle iki çocuğunun zorlu yaşamını resmeden tablosudur. Ressamlığı kadar eğitmenliğe de zaman ayırmış olmasından dolayı, göreceli olarak az yağlı boya portresi bulunmaktadır. Ayrıca resimde geç 19. ve 20. yüzyıl gerçekçiliği üzerinde eserlerinin yanı sıra özellikle öğrencileri vasıtasıyla da kayda değer bir etki bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ashcan okulu</span> Amerikalı sanat hareketi

Ashcan okulu veya Ashcan ekolü 20. yüzyılın başlarında New York şehrinde yaşayan gerçekçi ressamların oluşturduğu topluluk. Ashcan okulu, The Eight (Sekizler) olarak adlandırılan ve William Glackens (1870-1938), Robert Henri (1865-1929), George Luks (1867-1933), Everett Shinn (1876-1953), John French Sloan (1871-1951), Arthur B. Davies (1862-1928), Ernest Lawson (1873-1939) ve Maurice Prendergast (1859-1924) olmak üzere 8 Amerikan ressamının oluşturduğu grubun çalışmaları sonucu ortaya çıkmıştır.

Robert Henry, Ashcan okulunun kurucularından, öğretmen ve gerçekçi Amerikan ressam. Kentsel gerçekçiliğin 20. yüzyılın başlarında en önemli temsilcilerinde olan ressam ayrıca The Eight adlı ressamlar topluluğunun da kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">İvan Şişkin</span> Rus Manzara Ressamı

İvan İvanoviç Şişkin bir Rus manzara (peyzaj) ressamı, gravürcü ve teknik çizimciydi. Gezginler hareketini kurmuş, Sankt Petersurg Sanatlar Akademisi'nde öğretim üyesi, profesör ve manzara atölyesinin başı olmuştu.

Leyla Gamsız Sarptürk, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Prix de Rome</span>

Prix de Rome veya Grand Prix de Rome, sanat öğrencileri için, öncelikle ressam ve heykeltıraşlara 1663'te Fransız Louis XIV döneminde yapılan yarışma ve sonucunda sağlanan burstur. Yarışmayı kazananlara, üç ila beş yıl arasında Roma'da kalmalarını sağlayan devlet bursu sağlanırdı. Yarışma, 1720'de mimari öğrencilerini, 1803'te müzik ve 1804'te gravür öğrencilerine sağlanacak şekilde genişletilmiştir. Bu prestijli olanak 1968'de Kültür Bakanı André Malraux tarafından kaldırıldı.

Nejad Melih Devrim Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Andreas Bernardus de Quertenmont</span>

Andreas Bernardus de Quertenmont Flaman bir ressam, kopyacı, oymacı ve gravür sanatçısıydı. Ayrıca, Anvers Güzel Sanatlar Akademisi'nde profesör ve yönetici olarak görev yaptığı için bir sanat eğitimcisi ve yöneticisiydi.

<span class="mw-page-title-main">İmparatorluk Güzel Sanatlar Akademisi</span>

İmparatorluk Güzel Sanatlar Akademisi, gayri resmi olarak Sankt-Peterburg Sanat Akademisi olarak da bilinir, Rus İmparatorluğu döneminde başkent Sankt-Peterburg'da bulunan bir sanat akademisiydi. Akademi, 1757'de Moskova İmparatorluk Üniversitesi'nin kurucusu İvan Şuvalov tarafından Üç Asil Sanat Akademisi adı altında kurumuş olup İmparatoriçe Yelizaveta tarafından İmparatorluk Sanat Akademisi olarak yeniden adlandırıldı ve 25 yıl sonra 1789'da Neva Nehri kıyısındaki yeni bir binaya taşındı. Akademi neoklasik stili ve tekniği destekledi ve gelecek vadeden öğrencilerini daha fazla çalışma için Avrupa başkentlerine gönderdi. Sanatçıların başarılı kariyerler yapabilmeleri için akademide eğitim neredeyse gerekliydi.

<span class="mw-page-title-main">August Eisenmenger</span>

August Eisenmenger, Avusturyalı bir ressamdı.