İçeriğe atla

Kunigamice

Kunigamice
山原言葉
TelaffuzYanbaru Kutūba
Ana dili olanlarJaponya
BölgeKuzey Okinawa Adaları
Konuşan sayısı5.000  (2004)[1]
Dil ailesi
Japon dilleri
Dil kodları
ISO 639-3xug
Glottologkuni1268[2]
  Kunigamicenin konuşulduğu yerler

Kunigamice veya Kuzey Okinawaca (山原言葉, ヤンバルクトゥーバ Yanbaru Kutūba), Japonya'nın Yanbaru olarak da bilinen Okinawa Adaları'ın kuzeyinde konuşulan bir Ryukyu dilidir.[3]

Nakijin lehçesi genellikle Orta Okinawaca'nın Shuri-Naha lehçesine benzer şekilde Kunigamicenin temsilcisi olarak kabul edilir. Kunigamiceyi akıcı bir şekilde anadili olarak konuşanların sayısı bilinmemekte olup günümüzde genç nesil çoğunlukla ana dili olarak Japonca konuşmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ Kunigami at Ethnologue (18th ed., 2015)
  2. ^ Hammarström, Harald; Forkel, Robert; Haspelmath, Martin, (Ed.) (2017). "Kunigami". Glottolog 3.0. Jena, Germany: Max Planck Institute for the Science of Human History. 
  3. ^ Nakamoto Masachie 中本正智 (1981). Zusetsu Ryūkyū-go jiten 図説 琉球語辞典 (Japonca). s. 26. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Korece</span> Kore yarımadasında ve komşusu Çine bağlı Yanbian Kore Özerk İlinde yaygın olarak kullanılan bir dil

Korece, Kore yarımadasında ve komşusu Çin'e bağlı Yanbian Kore Özerk İli'nde yaygın olarak kullanılan bir Kore dili. Hem Kuzey Kore hem de Güney Kore'nin resmî dilidir. Dil, hece alfabesi olan Hangıl veya Çince karakterler olan Hanja ile yazılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kyūshū</span> Japonyayı oluşturan dört büyük adadan birisi

Kyūshū, Japonya'nın dört büyük adası ve sekiz bölgesinden biridir. Kyūshū, Honshū'nun güneybatısında ve Shikoku'nun batısında yer almaktadır ve Honshū'dan Kanmon Boğazı ile ayrılmaktadır. Kyūshū, Fukuoka, Saga, Nagasaki, Kumamoto, Ōita, Miyazaki ve Kagoshima prefektörlüklerinden oluşmaktadır. Ek olarak Ryūkyū Adaları ile Okinawa prefektörlüğü de Kyūshū Bölgesi'ne dahil edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Japonca</span> Doğu Asya dili

Japonca, Japonlar tarafından konuşulan Japon dil ailesine bağlı bir dildir. Başta Japonya ve Japon diasporasındakiler olmak üzere yaklaşık 128 milyon kişi tarafından konuşulmaktadır. Japonya'da de facto millî dil olarak kabul edilip Palau'da tanınmış azınlık dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Ryukyu Adaları</span> Doğu Asyada bulunan Tropikal Ada Grubu

Ryukyu Adaları, Japonya'ya ait Büyük Okyanus üzerinde Kyūshū ile Tayvan arasında yer alan takımadalardır. Ryukyu Adaları kuzeyde Amami, ortada Okinawa ile güneyde Sakishima adalarından oluşmaktadır. Bunlardan en büyük olanı ise Okinawa Adası'dır. Ryukyu Adaları idari olarak Kagoshima (Amami) ve Okinawa prefektörlüklerine bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Japonlar</span>

Japonlar, Japon Takımadalarına ve %98,5'ini oluşturdukları Japonya'ya özgü bir etnik gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Okinawa</span> ülkenin en güneyinde Ryukyu Adalarında yer alan Japonya prefektörlüğü

Okinava prefektörlüğü, Japonya'nın prefektörlüklerinden biridir. Prefektörlük ülkenin en güneyinde Ryukyu Adaları'nda yer almaktadır. Yüzölçümü 2.271,30 km² olan prefektörlüğün nüfusu 1 Ekim 2013 tarihi itibarı ile 1.416.587'dir. Prefektörlüğün merkezi Naha şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'nın bölgeleri</span> Japonyanın coğrafi bölgeleri

Japonya'nın bölgeleri, Japonya'nın coğrafi bölgeleridir. Resmî bir idari bölüm olmayıp geleneksel olarak birçok bağlamda bölgesel bölümler olarak kullanılmıştır. Örneğin, harita ve coğrafya ders kitapları ülkeyi sekiz bölgeye ayırmakta, hava durumu raporlarında hava durumu genellikle bölgelere göre verilmekte ve birçok işletme ve kurum bulundukları bölgenin adını kendi adlarında kullanmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Okinawaca</span>

Okinawaca, Japonya'ya bağlı Okinawa Adası'nın güney kesiminde ve çevresindeki Keraman, Kume-jiman, Tonakin, Aguni ve diğer küçük adalarda konuşulan bir Kuzey Ryukyu dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Ryukyu dilleri</span>

Ryukyu dilleri, Japonya'nın güneyinde bulunan Ryukyu Adaları'nda konuşulan ve Japon dillerine ait olan yerel dillerdir. Ryukyu dilleri, bazen Japoncanın lehçeleri olarak kabul edilse de Japonca ile birbirleriyle karşılıklı anlaşılamamaktadır. UNESCO tarafından dillerden dördü "kesin tehlikede", ve diğer ikisi "kritik tehlikede" olarak sınıflandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ryukyu Krallığı</span>

Ryukyu Krallığı, 15 ve 19. yüzyıl arasında Ryukyu Adaları'nda yer alan bir krallık idi. Krallık küçük topraklarına rağmen Orta Çağ'da Doğu ve Güneydoğu Asya'daki deniz ticaret ağlarının merkezi rolünü oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Japon dilleri</span>

Japon dilleri, Japonya'nın ana adalarında konuşulan Japonca ile Ryukyu Adaları'nda konuşulan Ryukyu dillerini içeren bir dil grubudur. Japon dillerin ortak atasının Proto-Japonca olduğu ve bunların Yamato döneminde (250-710) ayrılmaya başlandığı tahmin edilmektedir. Günümüzde Japon dillerinin toplam 130 milyondan fazla kişi tarafından konuşulduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gusuku</span>

Gusuku, Ryukyu Adaları'nda genellikle taş surları olan kalelerdir. Okinawa arkeolojisinde Gusuku dönemi, kabuk höyüğü dönemini takip eden ve Sanzan döneminden önce gelen bir arkeoloji çağı ifade etmektedir. Okinawa Adası'ndaki birçok gusuku ve ilgili kültürel kalıntılar, UNESCO tarafından Ryukyu Krallığı'nın Gusuku Siteleri ve İlgili Varlıkları adı altında Dünya Mirası listesine dahil edildi.

<span class="mw-page-title-main">Ryukyulular</span>

Ryukyulular, Japonya'ya bağlı Ryukyu Adaları'nın yerel halkı olan bir etnik gruptur. Ryukyulular, Japoncanın yanı sıra anadilleri olan Japon dillerine ait Ryukyu dillerini konuşmaktadırlar. Kültürleri Japon kültürüne yakın olup tarihsel olarak Çin kültüründen daha çok etkilendiler.

<span class="mw-page-title-main">Ryukyu Krallığı'nın Gusuku Alanları ve İlgili Varlıkları</span>

Ryukyu Krallığı'nın Gusuku Alanları ve İlgili Varlıkları, tümü Okinawa Prefektörlüğü, Japonya'da bulunan dokuz alandan oluşan UNESCO Dünya Mirası listesindeki bir UNESCO Dünya Mirası alanıdır. Miras alanları arasında iki utaki, Tamaudun mozolesi, bir bahçe ve dört tanesi yıkılmış ve bir tanesi yeniden inşa edilmiş olan beş gusuku kalesi bulunmaktadır. Alanlar, Japon ve Çin etkisinin benzersiz karışımı olduğu ve komşu devletler arasında önemli ekonomik ve kültürel birleşim haline getiren Ryūkyū Krallığı kültürünün en iyi temsil edilen örnekleri olduğu için listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ryūgū-jō</span>

Ryūgū-jō, Japon folklöründe deniz ejderha tanrısı Ryūjin'in denizaltı sarayıdır. Efsanenin sürümüne bağlı olarak, kırmızı ve beyaz mercandan veya katı kristalden üretilmiştir. Sarayın sakinleri, Ryūjin'in ailesi ve hizmetkârlarıydı ve deniz sakinleri idi. Bazı efsanelerde, sarayın dört tarafının her birinde farklı bir mevsim vardır ve saraydaki bir gün, sınırlarının dışındaki yüzyıla eşittir. Sarayla ilgili en ünlü efsane, Urashima Tarō'nun Ryūgū-jō'yu üç gün boyunca ziyareti ile ilgilidir.

FC Ryukyu, J3 League'de oynayan bir Japon profesyonel futbol kulübüdür. Kulüp Okinawa merkezli olup ana maçlarını Tapic Kenso Hiyagon Stadyumu'nda oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Okinawa mutfağı</span>

Okinava mutfağı veya Ryukyu mutfağı , Japonya'nın Okinava prefektörlüğüne özgü yemek pişirme tarzıdır. Okinava mutfağı, kültür, diğer bölgeler arasındaki tarihsel temas, iklim, sebzeler ve diğer malzemelerdeki farklılıklar nedeniyle anakara Japon mutfağı arasında farklılıklar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yonagunice</span>

Yonagunice, Japonya'nın Yaeyama Adaları'na bağlı Yonaguni Adası'nda konuşulan bir Ryukyu dilidir. Yaklaşık 400 kişi tarafından konuşulmakta olup Yaeyamaca ile yakından ilişkilidir.

<span class="mw-page-title-main">Japoncanın lehçeleri</span>

Japoncanın lehçeleri, Batı ve Doğu olmak üzere ikiye ayrılırlar. Doğu lehçeleri ağırlıklı olarak Tokyo'ya dayanırken batı lehçeleri ise Kyoto'ya dayanmaktadır. Kyūshū ve Hachijō lehçeleri genellikle ek dallar olarak ayırt edilir.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'da konuşulan diller</span>

Japonya'daki konuşulan diller, Japonya'da konuşulan çeşitli dil ve lehçeleri ifade eder. Japonya'nın resmî bir dili olmayıp en çok konuşulan dil, Standart Japonca olarak kabul edilen Tokyo lehçesiyle çeşitli lehçelere ayrılan Japoncadır.