İçeriğe atla

Kung fu (terim)

Çin'in Henan ilinin Kayfeng kentinde bulunan Dahiangguo manastırında Şaolin rahiplerinin Kung Fu egzersizleri.

Kung Fu, Çin Mücadele Sanatlarının bilinen yaygın adıdır. Ancak bu sanatın ana vatanı olan Çin'de kültür devriminin ardından Kung Fu yerine Wu Shu adı tercih edilmiştir. Günümüzde Kung Fu tüm dünyada Wu Shu Federasyonu adı altında bir spor dalı olarak uygulanmaktadır. Kung Fu, bir mücadele için gerekli olan savunma ve saldırı hareketlerini bünyesinde barındırır.[1] Kung Fu birkaç farklı açıdan alt stillere ayrılır: 1.Kuzey ve Güney Stilleri 2.Dışsal ve İçsel Stiller 3.Yumuşak ve Sert Stiller Shaolin ve Wudang Kung Fu'nun iki dini merkezi konumundadır. Kung Fu'nun din ile içli dışlı olması ona sadece mücadele sanatı olmanın ötesinde farklı bir boyut kazandırmıştır. Bu boyut zaman zaman Kung Fu Felsefesi adı altında dünyaya yayılmaktadır. Kung Fu hakkında birçok efsane vardır. Bu efsanelerde Kung Funun ya da daha ileri giderek bazen bütün mücadele sanatlarının Shaolin Tapınağında doğduğu anlatılır: "Varolan tüm savaş sanatlarının kaynağı olan Shaolin öğretisi" Bu anlatım yanlış ve eksiktir.[2] Çin savaş sanatları üzerine yapılan bilimsel araştırmalar bu yanlışlığı ortaya koymuştur.[3]

Çin Mücadele Sanatları hakkında ilk ve önemli çalışma batıda değil Çin'de yapılmıştır. Bu ilk bilimsel çalışma, Çinli bir avukat ve dövüş sanatları ustası olan Tang Hao tarafından 1930 yılında yapılmıştır. Kendisi kung fu ile ilgili popüler olan efsaneleri hedef alıp bunları tarihi bilgilerle çürütmüştür. Bu konudaki başka bir isim de Xu Jedong'tur. Bu iki araştırmacının öncülük etmesi ile özellikle batıda birçok bilimsel araştırma yapılmaya başlanmıştır.[4] Bu konuda batıda öne çıkan önemli araştırmacılardan biri Stanley E. Henning'dir. Kendisi “The Martial Arts Encounters Academia” adlı makalesi birçok batılı araştırmacı için örnek olmuştur. Ayrıca konu ile ilgili birçok araştırma yapmıştır.[5]

Konu hakkında bilimsel çalışmalar yapan diğer bir isim ise Peter Lorge[6] “Chinese Martial Arts From Antiquity to the Twenty-First Century” adlı eserinde Çin dövüş sanatlarını MÖ 1200 den günümüze kadar ele almış ve kung funun tarihte saklı kalmış ve değişmiş yönlerini ortaya koymuştur.

Kung Fu hakkındaki en büyük efsanenin kung fu ile ilgili yazılı kaynak olmadığı iddiası vardır. Çünkü bu iddiayı kabul eden birçok kişi için kung fu hakkındaki tek bilgi kaynağı kung fu hocalarının anlattıkları sözlü gelenek haline gelmektedir. Oysa Çin tarihi bize Çin dövüş sanatı olan kung fu hakkında birçok yazılı kaynak vermektedir. Bu kaynaklardan yola çıkarak Çin'de kung funun başlangıcının herhangi bir dini faaliyet ya da günümüzdeki algılanma şekli ile kişisel gelişim faaliyeti değildir. Bu dövüş sanatlarının öncelikle askeri faaliyetler olarak görmek gerekir. Bu ayrım günümüz mücadele sporlarına yüklenen anlam açısından son derece önemli bir tespittir. Dövüş sanatlarının avcılık ya da güvenlik gereksinimlerinden kaynaklanmış ancak zamanla bazı zihinsel ve ruhsal becerilerin belirteçleri olarak görülmeye başlanmıştır.[7]

Kung Fu, efsanelerde anlatıldığı şekli ile aydınlanmaya yardım eden bir araç olmaktan öte öncelikle kişinin hayatta kalabilmesi için önemlidir. Özellikle Çin gibi nüfus olarak kalabalık ve sık olarak iç savaşların yaşandığı toplumlarda mücadele teknikleri sadece ruhsal anlamda kişisel gelişimin çok ötesinde anlamlara sahiptir. Yapılan iç savaşlarda çiftçilikle uğraşan kişiler genellikle ordunun ön saflarında göğüs göğüse savaşmak zorunda kalmıştır. Bu da sıradan insanların bile dövüş sanatları konusunda çalışmak zorunda bırakmıştır. Sonuç olarak Çin mücadele sanatı olan kung funun Shaolin Tapınağı'nda doğduğu iddiaları tarihi ve sosyal gerçeklere uymamaktadır. Çin'de dövüş sanatlarının Taoizm'den ve Zen Budizmi'nden de önce çalışılmıştır.[8]

Kung Fu'nun arka planında mistik ve gizemli efsaneler yoktur. Tarihin ilk ve eski medeniyetlerinden olan Çin medeniyetinin bir eseridir. Tarihi kaynaklar incelendiğinde Çin Tıbbının çok eskilere dayandığı görülmektedir. İnsan anatomisi ve fizyolojisi alanında uzmanlaşılmış ve birçok tedavi yöntemi geliştirilmiştir. Tarihte bu konu ile ilgili ilk bilinen çalışmalar Taoist bir keşiş ve hekim olan Hua To tarafından(MÖ 220-65) uygulatılmıştır. Beş hayvan olarak ayı, maymun, yılan ve kuşun hareketleri taklit edilmektedir.[9] Dünyanın en kalabalık halklarının yaşadığı yerlerden biri olan Çin toprakları yüzyıllar boyunca sayısız savaşlara ev sahipliği yapmıştır. Bu savaşlarda hem asker hem de halk için en önemli amaç hayatta kalabilmektir. Sağlıklı yaşam ve savaşlarda iyi mücadele etme amacı ile yapılan çalışmalar zaman içerisinde harmanlanmıştır.[10]

Çin Kung Fu'su Çin Tıbbı ve Çin Askeri çalışmalarının sonucu olmuştur. Herhangi bir tapınakta bir anda ortaya çıkmış çalışmalar değildir.[11]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2019. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2019. 
  3. ^ Özdemir EKE DİN - SPOR İLİŞKİSİ (SHAOLİN TAPINAĞI ÖRNEĞİ)Yüksek Lisans Tezi
  4. ^ Stanley E. Henning, Military Affairs, Vol.45, No.4, December 1981, s. 177
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2019. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2019. 
  7. ^ Lorge, s. 1-2.
  8. ^ Lorge, s. 1-2-4-5-6
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2019. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2019. 
  11. ^ Özdemir EKE; Shaolin Tapınağında Kung Fu ve Zen, Gece Kitaplığı Yayınları

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Şaolin Futbolu</i>

Şaolin Futbolu, Hong Konglu tanınmış komedyen, oyuncu ve yönetmen Stephen Chow tarafından yönetilmiş, 2001 yılı yapımı bir komedi filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Bruce Lee</span> Hong Konglu-Amerikalı dövüş sanatları ustası ve sinema oyuncusu (1940 – 1973)

Bruce Lee Hong Konglu ve Amerikalı bir dövüş sanatçısı, dövüş sanatları eğitmeni, oyuncu, yönetmen, senarist, yapımcı ve filozoftu. Modern karma dövüş sanatlarının (MMA) yolunu açmakla tanınan, farklı dövüş disiplinlerinden gelen hibrit bir dövüş sanatları felsefesi olan Jeet Kune Do'nun kurucusuydu. Lee; eleştirmenler, medya ve diğer dövüş sanatçıları tarafından tüm zamanların en etkili dövüş sanatçısı ve Doğu ile Batı arasındaki uçurumu kapatan, 20. yüzyılın pop kültürü ikonu olarak kabul edilir. Hong Kong aksiyon sinemasını tanıtmasıyla ve Asyalıların Amerikan filmlerinde sunulma şeklini değiştirmesine yardımcı olmasıyla tanınır.

<i>Kung Fu</i> (dizi)

Kung Fu(1972-1975), başrolünde David Carradine'ın oynadığı ödül kazanmış bir Amerikan TV dizisidir. Ed Spielman tarafından tasarlanmış, Jerry Thorpe tarafından yönetilip üretilmiş ve Herman Miller tarafından geliştirilmiştir. David Chow ise teknik ve kung fu danışmanlığını yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çigong</span>

Çigong veya Çikung belirli fiziksel duruşlar ve beden hareketlerini, dikkat ve nefes ile birlikte kullanarak Çin Tıbbı'na göre tanımlanmış beden organ ve kanallarında enerji uyumunu sağlayan bir pratiktir. Çi evrendeki enerjinin tümünü kapsayan temel bir kavramdır. Gong ise beceri, ustalaşma, ehilleşme, vbg. anlamlara gelir. Dolayısıyla beden ve nefes ile yapılan her türlü durağan veya canlı hareketlerin tümü Qigong dur. Ancak yine de eskiden beri yaygın kullanılan beden, his ve duygular üzerindeki katkısı deneyimlenmiş belli başlı Qigong çeşitleri de vardır. Dao Yin, Ba Duan Jin gibi her biri farklı yönlere ağırlık vermiş birçok çeşidi vardır. Çigong'un sağıltım etkisi yüzlerce yıldır bilinmektedir ve Çin Tıbbı'nın bir alt dalı olarak faydalanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dövüş sanatları</span>

Dövüş sanatları veya savaş sanatları, çeşitli kurallara bağlanarak sistemleştirilmiş fiziksel mücadele ve talim geleneklerinin ve spor dallarının ortak adı. Günümüzde bu sporlar; fitness, kendini koruma, zihinsel disiplin, karakter gelişimi, kendine güven ve karşılıklı mücadele amacıyla yapılmaktadır. Bir kısmı özel silah ve ekipmanlar gerektirir.

Kalarippayatt, geleneksel Hint dövüş sanatı.

Gōjū-ryū (剛柔流), Shōtōkan-ryū (松涛館流), Shitō-ryū (糸東流), Wadō-ryū (和道流) ile birlikte Dünya Karate Federasyonu 'nın resmi olarak kabul ettiği dört Karate sitilinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Chojun Miyagi</span> Japon karateci (1888 – 1953)

Chojun Miyagi, Okinawalı dövüş sanatları ustası, Goju Ryu Karate stilinin kurucusudur.

Wing Chun Wing TsunWing TzunVing Tsun ya da Wing Tsung, Güney Çin kökenli bir dövüş sanatı. Wing Tsun kavramı, sanatın günümüz şartlarına uydurulmuş versiyonlarını ifade etmek için kullanılır. Geleneksel olan Wing Chun ise günümüzde sayıca azdır.

Melez dövüş sanatları, çeşitli dövüş sanatlarından teorileri ve teknikleri bir araya getirerek oluşturulmuş dövüş sanatları.

<span class="mw-page-title-main">Shaolin Kung Fu</span>

Shaolin Kung-Fu, içerik olarak uzun zaman, uzun yol, güç, merhamet, silah, maharet, sevgi, erdem gibi derin anlamlar ifade eden bir dövüş sanatıdır.

<span class="mw-page-title-main">Jet Li</span> Çinli oyuncu, dövüş sanatları ustası

Jet Li, dövüş sanatları oyuncusu, aktör, Wushu şampiyonu ve uluslararası film yıldızı. Tsui Hark'ın yönettiği Once Upon a Time in China (1991) filminde gerçek hayat halk kahramanı ve en büyük Kung Fu ustası Wong Fei Hung rolü ile ünlendi.

<span class="mw-page-title-main">Cynthia Rothrock</span>

Cynthia Ann Christine Rothrock, Amerikalı film yapımcısı ve dövüş sanatları oyuncusu.

<i>Kung Fu Panda 2</i>

Kung Fu Panda 2, 2008 yapımı Kung Fu Panda filminin devamı niteliğinde olup 2011 yılında gösterime giren ve 3D bilgisayar animasyonu kullanılan Amerikan yapımı filmdir. Aksiyon, komedi-drama, dövüş sanatları gibi konuları barındırmaktadır. Jennifer Yuh Nelson tarafından yönetilen film, DreamWorks Animation tarafından üretilmiş ve Paramount Pictures tarafından ise dağıtılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çin dövüş sanatları</span>

Çin dövüş sanatları, sıklıkla "kung fu" ve "wushu" şemsiye terimleriyle bilinir, Çin'de yüzyıllar boyunca geliştirilen yüzlerce dövüş tarzlarıdır. Bu dövüş tarzları genellikle ortak özelliklere göre sınıflandırılır ve bunlar "aile", "mezhep" ya da "okul" olarak bilinir. Beş Hayvan taklidini içeren Shaolinquan (少林拳) bedensel egzersizleri ya da Çin felsefeleri, dinleri ve efsanelerinden esinlenen antrenman yöntemleri, bahsi geçen ortak özelliklerin bazı örnekleridir. Çi manipülasyonuyla odaklanan tarzlar "içsel", kas ve kardiyovasküler fitnesiyle odaklanan tarzlar ise "dışsal" olarak bilinir. Coğrafi sınıflandırmalar da yaygın kullanımdadır; ör. "kuzey" ya da "güney".

Shorinji Kempo, Shaolin Kung Fu'nun değiştirilmiş hali olarak kabul edilen ezoterik bir Japon dövüş sanatıdır. 1947 yılında Japon dövüş sanatı ustası ve eski askerî istihbarat subayı Doshin So tarafından kurulmuştur.

Kanton'un On Kaplanı Çin'deki Çing hanedanlığı döneminde 19. yüzyılda yaşamış olan Guangdong Eyaletinden on Çinli dövüş sanatçısından oluşan bir grubu ifade eder. O zamanlar güney Çin'deki en iyi savaşçılar oldukları söyleniyordu. Varlıklarının çoğu halk efsaneleri ve nesilden nesile aktarılan hikâyelerle süslenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Wong Fei-hung</span>

Wong Fei-hung (doğum ismi Wong Sek-cheung diğer adıyla Tat-wun; Çinli bir dövüş sanatçısı, doktor ve halk kahramanıydı. Çok sayıda dövüş sanatları filmi ve televizyon dizisine konu oldu. Wong Fei-hung, Çin dövüş sanatlarının Hung Ga tarzındaki uzmanı olarak kabul edilmiştir. Wong, bir doktor olarak, Guangdong Eyaleti, Guangzhou Şehrindeki bir tıp kliniği olan Po Chi Lam'da akupunktur, Dit Da ve diğer Geleneksel Çin tıbbı türlerini uyguladı ve öğretti. Guangdong Eyaleti'ndeki, Foshan Şehrindeki doğum yerinde ona adanmış bir müze inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Guandao</span>

Guandao, Çin dövüş sanatlarının bazı biçimlerinde kullanılan Çin sırıklı silahıdır. Çincede, Wujing Zongyao ve Huangchao Liqi Tushi gibi Song'dan Çing hanedanlarına kadar olan metinlerde her zaman göründüğü isim olan yanyuedao olarak adlandırılır. Arkada bir sivri uçlu ağır bir bıçaktan ve bazen de dikenin üst tabanında bir rakibin silahını yakalayabilen bir çentikten oluşmaktadır. Ek olarak, bıçağın arka kenarını sivri uçlara götüren genellikle düzensiz tırtıklar vardır. Bıçak, ağır bıçağı dengelemek ve karşı uca vurmak için kullanılan sivri metal karşı ağırlık ile 1,5 m ila 1,8 m uzunluğunda ahşap veya metal bir direğe monte edilir. Japon naginata ve Avrupalı fauchard veya glaive ile karşılaştırılabilir.

Çen stil Tai Chi Chuan, Çin'in Henan eyaletinde bulunan Chenjiagou kasabasında ortaya çıkmış bir iç dövüş sanatıdır. Bu stil, 13. yüzyılda Chen Wangting tarafından geliştirilmiştir. Çen stil Tai Chi Chuan, diğer Tai Chi stillerinden farklı olarak, daha hızlı ve daha güçlü hareketlere sahiptir. Bu stil, hem dövüş hem de sağlık için etkili bir uygulamadır.