İçeriğe atla

Kumtura Mağaraları

Kumtura Mağaraları
Kumtura Mağaraları Muzat Nehri kıyılarında yer almaktadır.

Kumtura Bin Buda Mağaraları (Çince: ; pinyin: Kùmùtǔlǎ Qiānfódòng) (ayrıca Qumtura), Çin'in Sincan Özerk Bölgesi'nde yer alan bir Budist mağara tapınak sitesidir. Site antik İpek Yolu üzerinde, Kuçar İlçesi'ndeki Kuça'nın 25 km batısında yer almaktadır.[1][2] Beşinci yüzyıldan on birinci yüzyıla kadar tarihlenen 112 mağara tapınağı içermektedir. İslami fetihler sırasında ve daha sonra sitenin terk edilmesinden sonra ara sıra gerçekleştirilen yerleşimlerle hasar gören Kumtura, 1902 Otani seferi, Oldenburg ve Le Coq dahil olmak üzere Çin Orta Asyası'na yapılan erken yabancı seferler ile araştırıldı.[3][4][5][6] Sonuncu seferde birkaç duvar resmi çıkarıldı ve bu buluntular Berlin'e götürüldü (şimdiki Museum für Asiatische Kunst).[7]

Muzat Nehri üzerinde 1970'lerde Dongfang Hong Hidroelektrik Santrali'nin inşa edilmesi nehrin su seviyesinin yükselmesine neden oldu ve duvar resimlerinde bozulmalar meydana gelmeye başladı.[1] UNESCO tarafından uzun süreli koruma önlemleri altında 1999 yılında, mağaraların kazıldığı konglomera kayaçlarının kapsamlı dokümantasyonu ve saha çalışması ve konsolidasyonu başladı.[8] Yerleşme, 1961'de Büyük Ulusal Tarihi ve Kültürel Sit Alanı adı altında koruma alanı olarak seçilen ilk sitelerdendir.[9] Kumtula Mağaraları 2008 yılında İpek Yolu'nun Çin Bölümü'nün bir parçası olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne yazılmak üzere tavsiye edildi.[10]

Kumtura başsız heykeli Müzesi für Asiatische Kunst, Berlin

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b Conservation of Ancient Sites on the Silk Road: Proceedings of the Second International Conference (PDF). Getty Conservation Institute. 2010. ss. 37-9. ISBN 9781606060131. 8 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 23 Haziran 2020.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Agnew" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  2. ^ [A general record of the Kumtura caves] |çeviri-başlık= kullanmak için |başlık= gerekiyor (yardım) (Çince). 文物出版社. 2008. ISBN 9787501023844. 
  3. ^ "Japanese Collections". International Dunhuang Project. 8 Şubat 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2012. 
  4. ^ "Russian Collections". International Dunhuang Project. 8 Şubat 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2012. 
  5. ^ "German Collections". International Dunhuang Project. 8 Şubat 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2012. 
  6. ^ Foreign Devils on the Silk Road: The Search for the Lost Cities and Treasures of Chinese Central Asia. University of Massachusetts Press. ISBN 0870234358. 
  7. ^ "MIA Kumtura Collection". University of Washington. 26 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2012. 
  8. ^ "The Conservation and Restoration of Kumtura Thousand Buddha Caves". UNESCO. 18 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2012. 
  9. ^ "国务院关于公布第一批全国重点文物保护单位名单的通知 (1st Designations)" (Çince). State Administration of Cultural Heritage. 3 Nisan 1961. 9 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2012. 
  10. ^ "Chinese Section of the Silk Road". UNESCO. 11 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2012. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Tarım Havzası, 910,000 km² yüzölçümüne sahip Çin'in uzak batısında Sincan Uygur Özerk Bölgesinde, doğudan batıya 1,000 km boyunca uzanan büyük bir elips şeklinde çökelti havzadır.

<span class="mw-page-title-main">Piçan İlçesi</span> Çinin Sincan Uygur Özerk Bölgesinin batısında, Turfan İline bağlı bir İlçe

Piçan İlçesi, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesinin batısında, Turfan İli'ne bağlı bir İlçedir.

<span class="mw-page-title-main">Mogao Mağaraları</span>

Mogao mağaraları,, Mogao yeraltı odaları, Bin Buda mağaraları ve Dunhuang mağaraları adlarıyla da bilinir. Çin'in Gansu eyaletinin Dunhuang şehrinin 25 km güneydoğusunda Mingsha dağı eteklerinde bulunan mağaralarda 492 adet tapınak vardır. Tarihi İpek Yolu'nun üzerinde önemli bir vahada yer alan mağaralarda bin yıllık bir dilimi kapsayan süreç içinde yapılmış Budist sanatın en seçkin örnekleri bulunmaktadır. Budist yeraltı mabedlerinin yapımına 366 yılında başlanmış ve uzun süre çeşitli heykel ve sanat eserlerini saklamak amacıyla kullanılmışlardır. Mogao mağaraları Longmen yealtı odaları ve Yungang yeraltı odaları ile birlikte Çin'in en bilinen Budist yeraltı odalarından ve en ünlü antik heykel sitlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Bay İlçesi</span> Sincan Uygur Özerk Bölgesi, Çin Halk Cumhuriyetinde bir ilçe

Bay İlçesi, Çin'de Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin kuzeyinde, Aksu İli'inde bir ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Dunhuang</span>

Dunhuang Çin'in Kansu eyaletinde bulunan bir şehirdir. Şehir, tarihi önemi olan bir vahada kurulmuştur. Şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 186,027'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ajanta Mağaraları</span>

Ajanta Mağaraları, Hindistan'ın Maharashtra eyaleti, Aurangabad bölgesinde yer alır. Mağaralar, M.Ö. 2. yüzyıldan M.S. 480 ya da 650 yılına kadar tarihlendirilmektedir. Bölgede yaklaşık 30 Budist kaya mezarı yer almaktadır. Mağaralar, antik Hint sanatının en iyi örneklerindendir. Bölgede, jest ve mimiklerin kullanıldığı çizimler ve oymalar bulunmaktadır. UNESCO'ya göre, bunlar Budist dini sanatının başyapıtlarıdır ve Hint sanatını etkilemiştir. Mağaralar iki aşamalı olarak inşa edilmiştir, ilk grup M.Ö. 2. yüzyıldan başlamaktadır, ikinci mağara grubu ise eski hesaplara göre M.S. 400-650 ya da Walter M. Spink'e göre 460-480 gibi kısa bir aralıkta inşa edilmiştir. Site, Hindistan Arkeolojik Araştırması tarafından korunan bir anıt olup, 1983'ten beri UNESCO Dünya Mirası listesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Elephanta Mağaraları</span> Hindistanda heykel mağaraları ağı

Elephanta Mağaraları, Hindistan'ın Maharashtra Eyaleti'nde, Mumbai ilinin 10 kilometre doğusundaki Mumbai Limanı'nda yer alan Elephanta Adası'nda bulunan heykel mağaraları ağı ya da Gharapurilerdir. Umman Denizi'nin bir kolunda bulunan ada, iki mağara grubundan oluşur — birincisi büyük beş Hindu mağarası grubu, ikincisi, iki Budist mağarasının daha küçük bir grubudur. Hindu mağaraları, Şiva Hindu mezhebini temsil eden, Lord Şiva'ya ithafen kaya kesimi taş heykeller içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hua Dağı Kaya Boyamaları</span>

Zuojiang Huashan Kaya Sanatı Kültürel Peyzajı, Çin'in güneyindeki Guangxi eyaletinde, en az birkaç yüz yıllık bir süre boyunca kireç taşı uçurumlarında boyanmış tarihi kaya sanatı bölgesidir. Kaya boyamaları, Zuo Nehri'nin bir kolu olan Ming Nehri'nin batı kıyısında bulunur. Kaya sanatı alanı Nonggang Tabiat Koruma Bölgesi'nin bir parçasıdır ve Ningming ilçesinde Yaoda kasabasında bulunur. 15 Temmuz 2016'da, Zuojiang Huashan Kaya Sanatı Kültür Manzarası, Dünya Mirası olarak ilan edildi. Çin'deki 49. Dünya Mirası alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bezeklik Mağaraları</span> Magara

Bezeklik Bin Buda Mağaraları, Çin'in Turfan ve Piçan (Loulan) kentleri arasında yer alan ve 5. yüzyıldan 14. yüzyıla tarihlenen Budist grottolardan oluşan bir komplekstir. Mağaralar kuzeydoğu Taklamakan Çölü'nde, Karahoca antik kalıntılarının da bulunduğu Yanan Dağlar'ın Mutou Vadisi'nde yer alır. Batı Mutou Vadisi'ndeki kayalıklarda yer alan mağaraların ayakta kalanlarının çoğu 10. ila 13. yüzyıllar arasında Batı Uygur Krallığı'ndan kalmadır.

<span class="mw-page-title-main">Yumen Geçidi</span>

Yumen Geçidi veya Yeşim Kapısı veya Yeşim Kapısı Geçidi, bugünkü Çin'in Kansu Eyaletinde Dunhuang'ın batısında bulunan Çin Seddi üzerindeki bir geçidin adıdır. Han Hanedanlığı sırasında, İpek Yolu'nun aştığı bir geçitti ve eski Batı Bölgeleri olarak adlandırılan Orta Asya ile Çin'i birbirine bağlayan tek yoldu. Sadece güneyde, İpek Yolu'nun da önemli bir noktası olan Yangguan Geçidi bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Dandan Oilik</span>

Dandan Oilik, ayrıca Dandān-Uiliq, kelime anlamı ile "fildişinden evler", Çin'in Taklamakan Çölü'nde, günümüzün Sincan Özerk Bölgesi olan Hotan'ın kuzeydoğusunda, Hotan ve Keriya nehirleri arasında yer alan terk edilmiş tarihi bir vaha şehri ve Budist sitesidir. Merkezi site 4,5 km2 bir alanı kaplamaktadır; büyük vaha 22 km2'lik bir alana yayılır. Alan, İpek Yolu'nun güney kolu boyunca, altıncı yüzyıldan sekizinci yüzyılın sonunda Tibet ilerlemesinden önce terk edilinceye kadar gelişti.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Mağaraları</span> Çinin Sincan Uygur Özerk Bölgesindeki bir dizi Budist kaya mağarası

Kızıl Mağaraları, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Bay İlçesindeki Kızıl kasabası yakınlarında bulunan bir dizi Budist kaya mağarasıdır. Site, Muzat Nehri'nin kuzey yakasında, Kuça'nın 65 kilometre batısında yer almaktadır. Bu alan İpek Yolu üzerinde yer alan bir ticaret merkeziydi. Mağaraların Çin'deki en eski büyük Budist mağara kompleksi olduğu ve 3. ve 8. yüzyıllar arasında gelişim gördüğü ifade edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Barton Creek Mağarası</span>

Barton Deresi Mağarası, Belize'de hem arkeolojik sit alanı hem de turistik yer olarak bilinen doğal bir mağaradır. Cayo Bölgesi'ndeki San Ignacio yakınlarındaki Barton Creek bölgesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuçar</span>

Kuçar, Tarım Havzası'nda bulunan MS 111-648 yılları arasında var olan bir antik Budist krallığıydı. Krallık, Tarım Havzası'ndaki Taklamakan Çölü'nün kuzey kenarı boyunca ve Muzat Nehri'nin güneyinde uzanan İpek Yolu'nun kolu üzerinde bulunmaktaydı. Bölge, günümüz Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin Aksu İli'ni kapsamaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Miran</span>

Miran, Kuzeybatı Çin'de, Sincan'daki Taklamakan Çölü'nün güney kenarında bulunan eski bir vaha şehridir. Lop Nur çölünün Altun Shan dağlarıyla birleştiği yerde bulunan Miran, bir zamanlar İpek Yolu olarak bilinen ünlü ticaret yolunun bir durağıydı. İki bin yıl önce dağdan bir nehir akan bir nehir bulunmaktaydı ve Miran'ın gelişmiş bir sulama sistemi vardı. Günümüzde alan, bakımsız yolları bulunan ulaşımın zorluklarla sağlandığı, seyrek yerleşimli, tozlu bir bölgedir. 20. yüzyılın başlarından bu yana yapılan arkeolojik kazılar, MS 2. ila 5. yüzyıllar arasında var olan geniş bir Budist manastır alanını ve MS 8. ve 9. yüzyıllara tarihlenen bir Tibet yerleşimi olan Miran Kalesi'ni ortaya çıkardı.

<span class="mw-page-title-main">Kızılkaya Mağaraları</span>

Kızılkaya Mağaraları (Çince: ), Kuçar, Sincan, Çin'de yer alan mağaralardır. Mağara kompleksinin içinde bir Budist Tapınağından yer almaktadır. Mağaradaki resimler MS 5. yüzyıla kadar tarihlendirilmektedir. Yakındaki diğer ünlü yerler Kızıl Mağaraları, Kumtura Mağaraları, Subaşı Tapınağı ve Simsim Mağaraları'dır.

<span class="mw-page-title-main">Simsim Mağaraları</span>

Simsim Mağaraları, ayrıca Senmusaimu Mağaraları olarak da bilinir, Çin'in Tarim Havzası, Kuçar bölgesinde yer alan dekore edilmiş Budist mağaralarıdır. Yakındaki diğer ünlü yerler Kızıl Mağaraları, Kızılkaya Mağaraları, Kumtura Mağaraları ve Subaşı Tapınağı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Subaşı Tapınağı</span>

Subaşı Tapınağı, Batı Çin'deki Sincan'daki antik İpek Yolu üzerindeki Taklamakan Çölü'ndeki Kuçar yakınlarında yer alan harap bir Budist tapınağıdır. Kent kısmen Japon arkeolog Kont Otani tarafından araştırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Uygur resim sanatı</span>

Uygur resim sanatı, yerleşik hayata geçen ilk Türk topluluğu olan Uygurların duvar resimlerinden başlayarak, minyatürlerle devam ederek gerçekleştirdikleri resim sanatına dair tüm örnekleri kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Çay Atı Yolu</span>

Çay Atı Yolu, Güneybatı Çin'de Sichuan, Yunnan ve Tibet dağlarından geçen bir kervan yolları ağıydı. Burası aynı zamanda bir çay ticaret yoluydu. Bazen Güney İpek Yolu veya Güneybatı İpek Yolu olarak da anılır.