İçeriğe atla

Kumsusan Güneş Sarayı

Koordinatlar: 39°03′48″K 125°47′21″D / 39.06333°K 125.78917°D / 39.06333; 125.78917
Kumsusan Güneş Sarayı
금수산태양궁전
Kumsusan Güneş Sarayı, önceleri sadece Kim İl-sung'un adına inşa edilmiş iken, oğlu Kim Cong-il'in 2011 yılındaki ölümünün ardından her iki liderin adıyla anılmaktadır.
Harita
Genel bilgiler
TürAnıt mezar
Mimari tarzKore kültürü
KonumPyongyang, Kuzey Kore Kuzey Kore
Koordinatlar39°03′48″K 125°47′21″D / 39.06333°K 125.78917°D / 39.06333; 125.78917
Tamamlanma1976

Kumsusan Güneş Sarayı (Korece: 금수산태양궁전), diğer adıyla Kumsusan Anıt Sarayı (Korece: 금수산기념궁전) ya da bazı kaynaklarda geçen adıyla Kim İl-sung Müzesi, Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da yer alan, ülkenin kurucusu Kim İl-sung'a ait anıt mezar. Yapı önceleri sadece Kim İl-sung'un adına inşa edilmiş iken, oğlu Kim Cong-il'in 2011 yılındaki ölümünün ardından her iki liderin adıyla anılmaktadır.[1]

Kumsusan Güneş Sarayı, komünist bir lidere ithaf edilen dünyadaki en büyük müzedir.[2]

Hakkında

Sarayın içerisinde bulunan Kim İl-sung heykeli

Başkent Pyongyang'ın kuzeydoğusunda yer alan saray 1976 yılında Kumsusan Meclis Salonu inşa edilmiş ve Kim İl-sung'un resmi ikametgâhı olarak görev yapmıştır. 1994 yılında Kim İl-sung'un ölümünün ardından iktidara geçen oğlu Kim Cong-il, binayı yenileme ve babasına ait bir anıt mezara dönüştürme talimatı vermiştir.[3] Bu dönüşümün en az 100 milyon dolara mal olduğu belirtilmiştir.[4] Bazı kaynaklar ise bu maliyetin 900 milyon dolara kadar çıkabileceğini iddia etmişlerdir.[5][6]

Yapının içerisinde Kim İl-sung ve Kim Cong-il'in mumyalanmış naaşları bulunmaktadır. Naaşların baş kısımları Kore tarzı bir yastık üzerinde durmaktadır ve orak, çekiç ve yazı fırçası motifli Kore İşçi Partisi bayrağı ile kaplıdır.[7] Bu naaşların bulunduğu alanda fotoğraf çekmek, ses çıkarmak, sigara içmek ve saygısızca hareketler yapmak kesinlikle yasaktır. Bu davranışlarda bulunanlara yasalarca belirlenmiş çok büyük cezai yaptırımlar uygulanır.

Sarayın ön cephesinde önceleri sadece Kim İl-sung'un portresi bulunmaktayken, günümüzde bu portrenin yanında Kim Jong-il'in de portresi asılı durmaktadır.

Kuzey Kore'de yer alan Pyongyang Folklor Parkı'nda sarayın minyatür bir kopyası bulunmaktadır.

Galeri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Kim Jong Il to be enshrined as "eternal leader" 4 Mayıs 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., (İngilizce) CBS News, 12 Ocak 2011, Erişim tarihi: 1 Aralık 2015.
  2. ^ Johanson, M. Kim Jong-il’s Mausoleum, As Described By Its First Western Visitors, (İngilizce) International Business Times, 23 Ocak, 2013
  3. ^ Burdick, E. Three Days in the Hermit Kingdom: An American Visits North Korea, (İngilizce) McFarland, 2010, s. 100 ISBN 978-0-7864-4898-2
  4. ^ Hassig, R. The Hidden People of North Korea: Everyday Life in the Hermit Kingdom, (İngilizce) Rowman & Littlefield, 2009, s. 53, ISBN 978-0-7425-6718-4
  5. ^ Kim, S. The North Korean System in the Post-Cold War Era, (İngilizce) Palgrave Macmillan, 2001, s. 20, ISBN 978-0-312-23974-9
  6. ^ Kongdan, O. North Korea Through the Looking Glass, Brookings Institution Press, 2000, s. 97, ISBN 978-0-8157-6435-9
  7. ^ O'Carroll, C. First Western Tourists Inside Kim Mausoleum Describe “Surreal” Experience 8 Aralık 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., (İngilizce) NK News, 19 Ocak 2013, Erişim tarihi: 1 Aralık 2015.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Anıt mezar</span>

Anıt mezar, anıt kabir veya diğer adıyla mozole; büyük, etkileyici ve gösterişli mezar anıtı.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Kuzey Kore, resmî adıyla Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nda bir devlet. Yüzölçümü 120.540 km²'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kim İl-sung</span> Kuzey Kore diktatörü (1948–1994)

Kim Il-sung, asıl adı Kim Song Ju Kuzey Kore'nin eski devlet başkanı ve Kore İşçi Partisi'nin eski Genel Sekreteri.

<span class="mw-page-title-main">Kim Cong-il</span> Kuzey Korenin ikinci diktatörü

Kim Cong-il, Kuzey Kore'nin eski lideri, Ulusal Savunma Kurulu başkanı, Kore İşçi Partisi genel sekreteri ve Kore Halk Ordusu başkomutanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Pyongyang</span> Kuzey Korenin başkenti

Pyongyang, Kuzey Kore'nin başkenti ve en büyük şehridir. Şehir Taedong Nehri üzerinde yer almaktadır. Nüfusu 1993 yılında 2.741.260 olarak bildirilmiş olup 2003 yılı tahmini nüfusu 3.500.000'dir.

<i>Juche</i> Kuzey Kore Devlet İdeolojisi

Juche veya Cuçe, hükûmet tarafından "Kim İl-sung'un ulusal ve uluslararası düşünceye özgün, mükemmel ve devrimci katkısı" olarak nitelendirilen Kuzey Kore'nin resmi devlet ideolojisidir. "İnsan kaderinin efendisidir", Kore halkının "devrimin ve inşaatın ustaları" olarak hareket etmeleri ve kendine güvenmek ve güçlü olmak suretiyle bir ulusun gerçek sosyalizmi elde edebileceğini ileri sürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kim Cong-il'in unvanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, Kim Jong-il'in unvanları listesidir. Kim Jong-il, Kuzey Kore'nin lideri iken ülkede yalnızca ismiyle değil, birçok unvanla da anılmakta idi. Hakkındaki bütün yayınlarda en az bir tane unvanı geçmekte ve adı da özel kalın harfler veya daha büyük bir yazı tipi ile yazılmakta idi: "Büyük lider yoldaş Kim Jong-il, Ragwon Makine Kompleksi'ne yerinde rehberlik etti". veya "Büyük lider yoldaş Kim Jong-il, Ragwon Makine Kompleksi'ne yerinde rehberlik etti."

<span class="mw-page-title-main">Kim Jong-un</span> Kuzey Korenin üçüncü ve mevcut diktatörü

Kim Jong-un, 2011'den bu yana Kuzey Kore Lideri ve 2012'den beri Kore İşçi Partisi Başkanı olan Kuzey Koreli siyasetçidir. Kim, Ko Yong-hui (1952–2004) ve 1994'ten 2011'e ülkenin ikinci lideri olan Kim Jong-il'in (1941–2011) ikinci çocuğudur. 1948'den 1994'e kadar Kuzey Kore'nin kurucusu ve ilk lideri olan Kim İl-sung'un torunudur. Kim, ülkenin kuruluşundan sonra dünyaya gelen ilk Kuzey Kore lideri ve aynı zamanda dünyadaki en genç ikinci hükûmet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Juche Kulesi</span> mimari yapı

Juche Kulesi ya da resmi adıyla Juche Fikri Kulesi, Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da yer alan, adını Kim İl-sung'un doktrinleştirdiği Juche felsefesinden alan beton dikilitaş tarzındaki anıtsal sütun. Sosyalist gerçekçi sanat tarzının bir örneği olan anıtın önünde İşçi ve Çiftçi Kadın Heykeli'nden esinlenilen; proletaryayı, çiftçilerini ve entelijansiyayı temsil eden orak, çekiç ve yazı fırçası taşıyan üç kişinin bulunduğu 30 metre yüksekliğinde bronz bir heykel bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kim İl-sung Meydanı</span>

Kim İl-sung Meydanı, Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da bulunan anıtsal meydan.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Halk Eğitim Evi</span>

Büyük Halk Eğitim Evi ya da Kuzey Kore Ulusal Kütüphanesi, Kuzey Kore'de başkent Pyongyang'daki Kim İl-sung Meydanı'nda yer alan merkezi kütüphane.

<span class="mw-page-title-main">Pyongyang Folklor Parkı</span>

Pyongyang Folklor Parkı,, Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da yer alan lunapark. Park, Kore tarihini yansıtacak şekilde Aralık 2008 tarihinde inşa edilmeye başlanmış ve 11 Eylül 2012'de kullanıma açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Zafer Takı (Pyongyang)</span> Pyongyang, Kuzey Korede bir yapı

Zafer Takı (Pyongyang), Japon yönetiminde Kore'deki 1925-1945 yılları arasındaki bağımsızlık eylemlerini anmak için inşa edilen tak. Meksika'daki 60 metrelik Devrim Anıtı'ından sonra 50 metrelik yüksekliği ile dünyanın en büyük ikinci zafer takıdır.

<span class="mw-page-title-main">Parti Kuruluş Anıtı</span>

Parti Kuruluş Anıtı, Kore İşçi Partisi'nin kuruluşunu anmak amacıyla Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da inşa edilen anıt.

<span class="mw-page-title-main">Kimilsungist-Kimjongilist Gençlik Ligi</span>

Kimilsungist-Kimjongilist Gençlik Ligi Kuzey Kore gençlik örgütüdür. Kuzey Kore'deki ana gençlik örgütüdür. Doğrudan Merkez Komite yönetiminde, Kore İşçi Partisi tüzüğünde açıkça belirtilen tek kitle örgütüdür. 15 yaşın altındaki gençler, daha büyük Koreli Çocuk Birliğinin bir parçası olan Genç Öncü Kolorduna katılabilir. Eski Sovyetler Birliği'nde Komsomol'dan modellenen örgüt, ev hanımı olmak isteyip Sosyalist Kadınlar Birliği'ne transfer edilen evli kadınlar dışında, 15-30 yaşları arasında parti üyeliği olmayan tüm Kuzey Korelileri içeriyor.

<span class="mw-page-title-main">Kim İl-sung Üniversitesi</span>

Kim İl-sung Üniversitesi 1 Ekim 1946'da kurulan Kuzey Kore'de kurulan ilk üniversitedir. Ülkenin başkenti Pyongyang'da 15 hektarlık bir kampüste yer almaktadır. Ana akademik binaların yanı sıra, kampüste 10 ayrı ofis, 50 laboratuvar, kütüphane, müze, matbaa, bir Ar-Ge merkezi, yurtlar ve bir hastane bulunmaktadır. Oldukça büyük bir bilgisayar laboratuvarı var, ancak yalnızca sınırlı bir internet erişimi var. Üniversite, Kuzey Kore'nin kurucusu ve ilk lideri Kim İl-sung'un onuruna adlandırıldı. Hem sosyal bilimler hem de doğa bilimleri bölümündeki derslerin tamamlanması beş yıl sürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore takvimi</span>

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti takvimi, KDHC takvimi veya Juche takvimi Kuzey Kore'de kullanılan yıl numaralandırma sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Kim Yo-jong</span> Kuzey Kore lideri Kim Jong-unun kız kardeşi

Kim Yo-jong, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kız kardeşi. Aynı zamanda eski lider Kim Jong-il'in en küçük kızı ve Kuzey Kore'nin kurucusu Kim İl-sung'un torunu. Politbüro'nun yedek üyesi ve Kore İşçi Partisi'nin (KİP) Tanıtım ve Enformasyon Bölümü başkan yardımcısıdır. Ayrıca 2017'den 2019'a ve yine 2020'den 2021'e kadar Kore İşçi Partisi Politbüro yedek üyesi olarak görev yaptı. Eylül 2021'den bu yana Kuzey Kore Devlet İşleri Komisyonu üyesi olarak da görev yapıyor. Paneldeki tek kadındır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore tarihi</span>

Kuzey Kore tarihi, 1945'te II. Dünya Savaşı'nın sona ermesiyle başlamıştır. Japonya'nın teslim olması, Kore'nin 38. paralelde bölünmesine yol açtı; kuzeyi Sovyetler Birliği ve güneyi Amerika Birleşik Devletleri yönetimine girdi. Sovyetler Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri ülkeyi birleştirmenin bir yolu üzerinde anlaşamadılar ve 1948'de iki ayrı hükûmet kurdular: Sovyet yanlısı Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ve Amerika yanlısı Kore Cumhuriyeti. İki devlet de tüm Kore'nin meşru hükûmeti olduklarını iddia etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Chollima Heykeli</span>

Chollima Heykeli Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'daki Mansu Tepesi'ndeki bir anıttır. Anıt, Chollima Hareketi'nin "Chollima hızını" sembolize eder. Anıtın tasvir ettiği efsanevi kanatlı at Chollima'nın günde 1.000 ri (400 km) gidebileceği söylenir.