İçeriğe atla

Kumgang Dağı

Koordinatlar: 38°39′24″K 128°06′18″D / 38.65667°K 128.10500°D / 38.65667; 128.10500
Kumgang Dağı
Kumgang Dağı
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik1.638 m (5.374 ft 0 in)
Coğrafya
KonumKangwon, Kuzey Kore

Kumgang Dağı (Korece금강산, Kumgangsan), Kuzey Kore'nin doğusunda bulunan bir dağdır. Dağ 1,638 m yüksekliğinde olup Kore Yarımadası'nın doğusu boyunca uzanan Taebaek Dağları'nın bir parçasıdır. Kumgang Dağı ülkenin en önemli turistik merkezlerden biridir.[1]

Kaynakça

  1. ^ The Associated Press (22 Eylül 2000). "North Korea approves Japanese tours to Mount Kumgang". CNN. 11 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Caracas</span> Venezuelanın başkenti

Caracas ya da Karakas, Güney Amerika ülkesi Venezuela'nın başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Güney Kore, resmî adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güney kısmını oluşturan ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya'daki bir ülkedir. Kore adı, eskiden Doğu Asya'nın güçlü krallıklarından biri olan ve Büyük Gwanggaeto altında Kore Yarımadası, Mançurya'nın büyük bölümünü, Rus Uzak Doğusu ve İç Moğolistan'ın bazı bölgelerini yönetmiş olan Goguryeo'dan gelmektedir. Başkenti Seul, büyük bir küresel şehirdir ve Güney Kore'nin 51 milyondan fazla insanının yarısı, dünyanın dördüncü en büyük metropol ekonomisi olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi'nde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kore</span> Doğu Asyadaki bölge

Kore, Doğu Asya'da bir bölge. 1945'ten beri iki ayrı bağımsız devlete bölünmüş durumdadır: Kuzey Kore ve Güney Kore.

<span class="mw-page-title-main">Kore Savaşı</span> 1950–1953 yılları arasında Kore Yarımadasında yapılan savaş

Kore Savaşı, 1950-1953 yılları arasında yapılan, Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki savaştır. Soğuk Savaş'ın ilk sıcak çatışması olmuştur. Savaş, ABD ve müttefiklerinin, daha sonra da Çin'in müdahalesiyle uluslararası bir boyut kazanmıştır. Kore Savaşı sonunda Kore'nin bölünmüşlüğü korunmuş ve bugüne kadar gelen birçok sorun miras kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Kuzey Kore, resmî adıyla Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nda bir devlet. Yüzölçümü 120.540 km²'dir.

<span class="mw-page-title-main">Korece</span> Kore yarımadasında ve komşusu Çine bağlı Yanbian Kore Özerk İlinde yaygın olarak kullanılan bir dil

Korece, Kore yarımadasında ve komşusu Çin'e bağlı Yanbian Kore Özerk İli'nde yaygın olarak kullanılan bir Kore dili. Hem Kuzey Kore hem de Güney Kore'nin resmî dilidir. Dil, hece alfabesi olan Hangıl veya Çince karakterler olan Hanja ile yazılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Asya Futbol Konfederasyonu</span>

Asya Futbol Konfederasyonu kısa adıyla AFC Asya'da futbolu organize eden ve yöneten kuruluştur. 1954'te Filipinler'in Manila kentinde kurulan kuruluşun bugünkü genel merkezi Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'dadır. Kulüpler düzeyinde AFC Şampiyonlar Ligi'ni düzenler.

<span class="mw-page-title-main">Ryugyong Oteli</span>

Ryugyong Oteli, otel olarak kullanılması tasarlanan, tamamlanmamış bir betonarme gökdelendir. Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'ın Potong-gang bölgesinde bulunur. Binanın ismi başkentin eski isimlerinden biridir. Söğütlerin başkenti anlamına gelir.

Geleneksel Kore takvimi diğer Doğu Asya ülkelerinin takvimlerine benzer biçimde Çin takvimine dayanan bir ay-güneş takvimidir. Tarihler, Kore'nin meridyenleri esas alınarak hesaplanır.

<span class="mw-page-title-main">Wonsan</span>

Wonsan, Kuzey Kore'nin Kangwon ilinin merkezi olan şehirdir. Şehir Kore Yarımadası'nın kuzeydoğusunda, Japon Denizi'nin batı kıyısında yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2000 yılı tahminlerine göre 331.000'dir.

<span class="mw-page-title-main">Pyeongchang</span> Güney Korenin Gangwon ilinde bir ilçe

Pyeongchang, Güney Kore'nin Gangwon ilinde bulunan bir ilçedir. İlçe, Taebaek Dağları'nda yer almaktadır. Yüzölçümü 1.463,65 km2 olan ilçenin nüfusu 2013 yılı itibarı ile 43.666'dır.

<span class="mw-page-title-main">Chattanooga, Tennessee</span>

Chattanooga, Amerika Birleşik Devletleri'nin Tennessee eyaletine bağlı Hamilton ilinin merkezi olan şehirdir. Şehrin nüfusu 2020 sayımına göre 181,099'dur. Şehir, Doğu Tennessee bölgesi ile Chickamauga Gölü arasında yer almaktadır. Tennessee Nehri'nin yakınlarında 190 km kuzeyinde ise Atlanta şehri bulunmaktadır. 120 km güneyinde ise de Knoxville şehri, 135 km güneydoğusunda ise Nashville şehri, kuzeydoğusunda ise Birmingham şehri bulunmaktadır. Şehir, Georgia eyaletinin sınırında yer alıp bölgenin büyük şehirlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Han Nehri (Kore)</span> Güney Korenin ikinci büyük nehri ve Kore Yarımadasının dördüncü büyük nehri

Han Nehri, Güney Kore'nin ikinci büyük nehri ve Kore Yarımadası'nın dördüncü büyük nehridir. Nehir Taebaek Dağları'nda iki küçük nehir olarak başlayarak başkent Seul'de birleşirler ve Sarıdeniz'e dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Kangvon (il)</span>

Kangwon-do (Korece 강원도), Kuzey Kore'nin bir ilidir. 1945'te Kore'nin bölünmesinden önce, Kangwŏn Eyaleti ve Güney Koreli'de bulunan Gangwon Eyaleti Wŏnsan'ı dışlayarak tek bir il oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hyesan</span>

Hyesan (Korece: 혜산시; 惠山市; Hyesan-si,, Kuzey Kore'nin Ryanggang bölgesinde bulunan bir şehirdir. Nehir taşımacılığı ve ürün dağıtımının ülkedeki merkezidir. Aynı zamanda Ryanggang bölgesinin yönetimsel merkezidir. 2008 yılı itibarıyla, şehrin nüfusu 192,680'dir. İlk kez 1960'larda keşfedilen Hyesan Madeni'nde yılda 10.000 ton bakır üretimi yapılmaktadır. Bu alan, Kuzey Kore'nin mevcut bakırının %80'ine sahiptir ve Kuzey Kore'nin önümüzdeki kırk yıl boyunca orada bakır madenciliği yapmaya devam edebileceği tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore arması</span> Ulusal arma

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Ulusal Amblemi resmen Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti olarak bilinen Kuzey Kore'nin devlet armasıdır. 1993'te kabul edilen güncel sürüm, 1948'de cumhuriyetin kuruluşundan bu yana kullanılan bir tasarıma dayanmaktadır. Önceki iki sürüm 1940'ların sonlarında kısaca kullanılıyordu. Amblemin en belirgin özellikleri kızıl yıldız, Sup'ung Barajı olan hidroelektrik santrali ve Paektu Dağı'dır. Tasarım, Sovyetler Birliği armasına ve sosyalist iktidar stilinin diğer amblemlerine benzerlik taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore'de turizm</span>

Kuzey Kore’de turizm, Kuzey Kore hükûmeti tarafından sıkı bir şekilde kontrol edilmektedir. Her yıl yalnızca 4.000 ila 6.000 Batılı turist Kuzey Kore'yi ziyaret etmektedir. Tüm turizm, Kore Uluslararası Seyahat Şirketi (KITC), Kore Uluslararası Spor Seyahat Şirketi (KISTC), Kore Uluslararası Tekvando Turizm Şirketi (KITTC) ve Kore Uluslararası Gençlik Seyahat Şirketi (KIYTC) dahil olmak üzere devlete ait birkaç turizm bürolarından biri tarafından organize edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dağlık Kumgang Turizm Bölgesi</span>

Dağlık Kumgang Turizm Bölgesi, Kuzey Kore'nin bir idari bölgesidir. 2002 yılında Kumgang Dağı'na yönelik Güney Koreli turist akınını yönlendirmek amacıyla kurulmuştur. Bölge, Günışığı Politikası'nın simgelerinden biri olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kore Ulusal Kütüphanesi</span> ulusal kütüphane

Kore Ulusal Kütüphanesi, Güney Kore'nin ulusal kütüphanesidir. Kütüphane, 15 Ekim 1945 tarihinde kurulmuş olup Kültür Bakanlığı'na bağlıdır. Kütüphane, başkent Seul'ün Seocho semtinde yer almaktadır.

Özel idari bölge, Çin, Kuzey Kore, Endonezya ve Doğu Timor'daki idari bölgesel varlık türleri için bir atamadır.