İçeriğe atla

Kum filtresi

Kum filtresi

Kum filtreleri, en yaygın su filtreleri türünden biridir ve su arıtma işleminde bir basamak olarak kullanılır.[1]

Üç ana tip vardır; hızlı kum filtreleri, yukarı akışlı kum filtreleri ve yavaş kum filtresi. Her üç yöntem de dünya genelinde su endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. İlk ikisi, topaklaştırıcı kimyasalların etkin bir şekilde çalışmasını gerektirirken, yavaş kum filtreleri% 90'dan>% 99'a (suşlara bağlı olarak) patojenlerin uzaklaştırılması, kimyasal yardımlara gerek olmadan tat ve koku ile çok yüksek kalitede su üretebilir. Kum filtreleri, su arıtma tesislerinde kullanılmasının yanı sıra, çoğu insan için mevcut olan materyalleri kullandıklarından, tekil evlerde su arıtma için kullanılabilir.[2]

Filtre materyalleri antik dönemlerde kullanımda olduğu için ayırma tekniklerinin geçmişi çok geriye uzanıyor. Katı ve sıvı malzemeleri ayıran eleme kaplarını doldurmak için patenler ve genista bitkiler kullanıldı. Mısırlılar ayrıca içme suyunu, şarabı ve diğer sıvıları filtrelemek için gözenekli kil kaplar kullandılar.

Kum yatağı filtrasyon konsepti

Bir kum yatağı filtresi, bir çeşit derinlik filtresidir. Genel olarak, parçacık halindeki katı maddelerin sıvılardan ayrılması için iki tür filtre vardır:

  • Partiküllerin geçirgen bir yüzeyde yakalandığı yüzey filtreleri
  • Partiküllerin gözenekli bir malzeme gövdesi içinde yakalandığı derinlik filtreleri.
  • Ek olarak, çökeltme tankları, kendi kendini temizleyen elek filtreleri, hidrosiklonlar ve santrifüjler gibi katı-sıvı ayrılmasına neden olan pasif ve aktif cihazlar vardır.

Bazıları elyaflı malzeme kullanan, bazıları granüler malzeme kullanan birkaç çeşit derinlik filtresi vardır. Kum yatağı filtreleri, granüler bir gevşek ortam derinlik filtresi için bir örnektir. Genellikle küçük miktarlarda (milyonda <10 parça veya metreküpte <10 g) ince katıların (<100 mikrometre) sulu çözeltilerden ayrılması için kullanılırlar. Ek olarak, genellikle saflaştırmak için kullanılırlar. Bu nedenle kullanımlarının çoğunu sıvı atık (atık su) arıtımında bulurlar.[3]

Partikül katı madde yakalama mekanizmaları

Kum yatağı filtreleri, tanecikli katı maddelere bir kum taneciğinin yüzeyinde yakalanması için birçok fırsat sağlayarak çalışır. Akışkan, kıvrımlı bir yol boyunca gözenekli kum içinden akarken, partiküller kum tanelerine yaklaşır. Birkaç mekanizmadan biri tarafından yakalanabilirler:

Ek olarak, kumun yüzey yükü (Coulomb yasası), partikül katı ile aynı işarete (pozitif veya negatif) sahipse, partikül katılarının yüzey yükü itmesi ile yakalanması önlenebilir. Ayrıca, yatak içindeki daha derin bir derinlikte tekrar yakalanabilmelerine rağmen, yakalanan parçacıkları yerinden çıkarmak mümkündür. Son olarak, halihazırda parçacık halinde katı maddeler ile kirlenmiş olan bir kum tanesi daha çekici hale gelebilir ya da parçacık eklenmiş katı maddeleri püskürtemez.[4] Bu durum, kum tanesine yapışarak partikülün yüzey yükünü kaybetmesi, ek partiküllere çekici gelmesi veya bunun tersi ve yüzey yükünün kum tanesinden başka partikülleri iten tutması halinde ortaya çıkabilir.

Bazı uygulamalarda, partiküllü katıların yakalanabilmesini sağlamak için bir kum yatağına akan atık suyun ön arıtılması gerekir. Bu, birkaç yöntemden biriyle başarılabilir:

  • PH değiştirerek parçacıklar ve kum üzerindeki yüzey yükünün ayarlanması
  • Koagülasyon - küçük, yüksek yüklü katyonlar eklenir (alüminyum 3+ veya kalsiyum 2+ genellikle kullanılır)
  • Topaklanma - parçacık halindeki katılar arasında (onları daha büyük yapan) ya da parçacık halindeki katılar ve kum arasında bir köprü oluşturan küçük miktarlarda yüklü polimer zincirleri eklenir.

İşletme rejimleri

Bunlar yukarı doğru akışkan sıvılarla veya aşağı doğru akışkan sıvılarla çalıştırılabilir, ikincisi daha normaldir. Aşağı doğru akan cihazlar için, akışkan basınç altında veya sadece yerçekimi ile akabilir. Basınçlı kum yatağı filtreleri endüstriyel uygulamalarda kullanılma eğilimindedir ve genellikle hızlı kum yatağı filtreleri olarak adlandırılır. Yerçekimi beslemeli üniteler, özellikle içme suyunun su arıtımında kullanılır ve bu filtreler gelişmekte olan ülkelerde (yavaş kum filtreleri) geniş kullanım alanı bulmuştur.[5]

Genel olarak, birkaç kum yatağı filtresi kategorisi vardır:

  • hızlı (yerçekimi) kum filtreleri
  • hızlı (basınçlı) kum yatağı filtreleri
  • yukarı akış kum filtreleri
  • yavaş kum filtreleri

Çizim, hızlı basınçlı kum filtresinin genel yapısını gösterir. Filtre kumu, odanın çoğunu kaplar. Filtrelenmiş suyun çıkmasını sağlayan nozül zeminde veya drenaj sisteminin tepesinde bulunur. Ön işlem görmüş ham su, filtre odasına üstten girer, filtre ortamından akar ve atık su, alt kısımdaki drenaj sisteminden akar.[6] Büyük proses tesislerinde ayrıca ham suyu filtreye eşit bir şekilde dağıtmak için uygulanan bir sistem vardır. Ek olarak, hava akışını kontrol eden bir dağıtım sistemi genellikle dahil edilir. Sabit bir hava ve su dağılımına izin verir ve belirli alanlarda çok yüksek su akışını önler. Tipik bir tane dağılımı, sıklıkla geri yıkamaya bağlı olarak ortaya çıkar. Kum tabakasının üst kısmında daha küçük çaplı taneler, alt kısımlarda kaba taneler baskındır.

Bir filtrenin işlevselliğini etkileyen iki işlem olgunlaşma ve yenilenmedir. Yeni bir filtre çalışmasının başlangıcında, filtre etkinliği, ortamdaki yakalanan parçacıkların sayısıyla aynı anda artar. Bu işleme filtre olgunlaşması denir. Filtre olgunlaşması sırasında atık madde kalite kriterlerini karşılamayabilir ve tesisteki önceki adımlarında yeniden enjekte edilmesi gerekir. Rejenerasyon yöntemleri, filtre ortamının tekrar kullanılmasını sağlar.[7] Filtre yatağından birikmiş katı maddeler uzaklaştırılır. Geri yıkama sırasında, su ve hava filtre sisteminden geriye doğru pompalanır. Geri yıkama suyu, filtre işleminin önünde kısmen yeniden enjekte edilebilir ve üretilen atık suyun atılması gerekir. Geri yıkama süresi, ayarlanmış bir eşiği geçmemesi gereken filtrenin arkasındaki bulanıklık değeri veya belirli bir değeri geçmemesi gereken filtre ortamındaki kafa kaybı ile belirlenir.

Su arıtımında kullanım alanları

Tüm bu yöntemler, dünya genelinde su endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Yukarıdaki listedeki ilk üç, etkili bir şekilde çalışmak için topaklayıcı kimyasalların kullanılmasını gerektirir. Yavaş kum filtreleri, kimyasal madde kullanmadan yüksek kaliteli su üretir.[8]

Topaklanmış suyun hızlı bir yerçekimi kum filtresinden geçirilmesi, topakları ve içindeki tuzak parçacıklarını süzerek bakteri sayısını azaltır ve katı maddelerin çoğunu uzaklaştırır. Filtrenin ortamı çeşitli derecelerde kumdur. Tat ve kokunun bir problem olabileceği durumlarda (organoleptik etkiler), kum filtresi, bu tat ve kokuyu gidermek için bir aktif karbon tabakası içerebilir.[9]

Kum filtreleri kullanım sırasında bir süre sonra floc ile tıkanır veya biyolojik olarak tıkanırlar, daha sonra geri floğunu alırlar veya flokı çıkarmak için basınçla yıkanırlar. Bu geri yıkama suyu topaklanma tanklarına akıtılır, böylece topak çökelebilir ve daha sonra atık malzeme olarak bertaraf edilir. Süpernatan daha sonra tekrar arıtma işlemine sokulur veya bir atık su akışı olarak atılır. Bazı ülkelerde, çamur toprak düzenleyici olarak kullanılabilir. Yetersiz filtre bakımı, ara sıra içme suyu kontaminasyonuna neden olmuştur.

Kum filtreleri, kanalizasyon işleminde ara sıra son bir parlatma aşaması olarak kullanılır. Bu filtrelerde kum artık askıda kalan malzeme ve bakterileri hapseder ve amonyak ve nitratlar dahil olmak üzere azotlu malzemenin azot gazına bakteriyel ayrışması için fiziksel bir matris sağlar.

Kum filtreleri, filtreleme işlemi (özellikle yavaş kum filtrasyonu ile) kendi saflaştırma fonksiyonlarının birçoğunda birleştiğinden en faydalı arıtma işlemlerinden biridir.[10]

Su arıtma sürecinde, uygun şekilde muamele edilmezse ciddi sorunlara neden olabilecek bazı faktörlerin bilinmesi gerekir. Filtre olgunlaştırma ve geri yıkama gibi yukarıda belirtilen işlemler sadece su kalitesini değil, aynı zamanda tam işlem için gereken zamanı da etkiler. Geri yıkama da atık suyun hacmini azaltır. Belirli bir miktarda suyun örneğin olarak bir topluluk, bu su kaybı dikkate alınmalıdır. Ek olarak, geri yıkama atığının işlenmesi veya uygun şekilde atılması gerekir.[11] Kimyasal açıdan bakıldığında, değişen ham su nitelikleri ve sıcaklık etkisindeki değişiklikler, arıtma işleminin etkinliğidir.

Kum filtreleri inşa etmek için kullanılan modellerle ilgili önemli belirsizlik söz konusudur. Bunun nedeni, tüm tahılların küresel olması gibi yapılması gereken matematiksel varsayımlardır. Küresel şekil, boyutun yorumlanmasını etkiler, çünkü küresel ve küresel olmayan taneler için çap farklıdır. Tahılların yatak içindeki dolgusu ayrıca tanelerin şekline de bağlıdır.[12] Bu daha sonra gözenekliliği ve hidrolik akışı etkiler.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2019. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2019. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2019. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2019. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2019. 
  6. ^ https://hayward-pool-assets.com/assets/documents/poolsaustralia/pdf/literature/powerline-filter.pdf?fromCDN=true[]
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 9 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 1 Mayıs 2019. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 1 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2019. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2019. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 29 Mart 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2019. 
  11. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2019. 
  12. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Havayla çalışan diyaframlı pompalar endüstrinin birçok alanında değişik amaçlarla kullanılmaktadır. Pompa ölçüsüne uygun kapasitedeki bir kompresöre bağlanarak çalıştırılır. Elektrikle çalışmadığı ve içinde elektrikle çalışan parça barındırmadığı için patlamazlık (ex-proof) özelliği vardır. Sıklıkla bu nedenden dolayı patlayıcı üretiminde tercih edilmektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Ters osmoz</span>

Ters osmoz (RO) iyonları, istenmeyen molekülleri ve içme suyundan daha büyük parçacıkları gidermek için kullanılan hücre zarı olarak görev yapan bir su arıtma işlemidir.

<span class="mw-page-title-main">Su temizleme</span>

Su arıtma istenmeyen kimyasalları, biyolojik kirleticileri, askıda katı maddeleri(AKM) ve gazları sudan uzaklaştırma işlemidir. Amaç, belirli amaçlara uygun su üretmektir.

<span class="mw-page-title-main">Su arıtma</span>

Su arıtması, belirli bir son kullanım için daha kabul edilebilir hale getirmek için su kalitesini artıran herhangi bir işlemdir. Son kullanım içme suyu, endüstriyel su temini, sulama, nehir akışı bakımı, su rekreasyonu veya güvenli bir şekilde çevreye iade edilmesi dahil olmak üzere diğer birçok kullanım olabilir. Su arıtımı kirletici maddeleri ve istenmeyen bileşenleri uzaklaştırır veya konsantrasyonlarını azaltarak suyun istenen son kullanım için uygun olmasını sağlar. Suyun evsel veya endüstriyel amaçlarla kullanıldıktan sonra ıslah edilmesi olan atık su arıtma veya atık su arıtımı da vardır.

<span class="mw-page-title-main">Su filtresi</span>

Bir su filtresi, kirleri gideren bir filtre veya cihazdır. En yaygın su temizleme yöntemidir. İnce bir fiziksel bariyer, kimyasal işlem veya biyolojik bir işlem kullanarak suyun kirlenmesini azaltır. Filtreler, tarımsal sulama sağlama, erişilebilir içme suyu, genel ve özel akvaryumlar, havuzların ve yüzme havuzlarının güvenli kullanımı gibi farklı alanlardaki suyu temizler.

<span class="mw-page-title-main">Hızlı kum filtre</span>

Hızlı kum filtresi veya hızlı yerçekimi filtresi, su filtreleme sisteminde kullanılan bir su filtresi ve kum filtresi türüdür ve belediye içme suyu tesislerinde çok aşamalı bir su arıtma sisteminin bir parçası olarak yaygın şekilde kullanılır. İlk modern hızlı kum filtreleme tesisi, New Jersey'deki Little Falls'da George W. Fuller tarafından tasarlandı ve inşa edildi. Fuller'ın filtrasyon tesisi 1920'de faaliyete geçti ve ABD'de bu teknoloji başarılı oldu. Hızlı kum filtreleri, 1920'lerde büyük belediye su sistemlerinde yaygın olarak kullanılıyordu, çünkü yavaş kum filtresine kıyasla daha küçük alanlara ihtiyaç duyuyorlardı.

<span class="mw-page-title-main">Yavaş kum filtresi</span>

Yavaş kum filtreleri su filtreleme sisteminde kullanılan bir su filtresi ve kum filtresi türüdür. İçilebilir bir üründe yavaş kum filtreleri kullanılmaktadır. Tipik olarak 1 ila 2 metre derinliktedirler, dikdörtgen veya silindirik olabilirler. Sayaçlar saatte metrekare başına 200 ila 400 litredir. ABD'deki pek çok belediye sistemi başlangıçta yavaş kum filtreleri kullandı, ancak şehirler büyüdükçe daha sonra içme suyu talebindeki artış nedeniyle hızlı kum filtreleri kurdular.

<span class="mw-page-title-main">Karbon filtreleme</span>

Karbon filtreleme, kimyasal adsorpsiyon kullanarak kirleticileri ve safsızlıkları gidermek için bir aktif karbon yatağı kullanan bir filtreleme yöntemidir. Her bir karbon parçacığı veya granülü, kirletici maddelere filtre ortamı içindeki aktif alanlara maksimum maruz kalmayı sağlayan geniş bir yüzey alanı veya gözenek yapısı sağlar. Bir gram aktif karbon, 3.000 m²'den fazla bir yüzey alanına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Ortam filtreleri</span>

Bir medya filtresi, bir filtre türüdür. Kum, turba, rendelenmiş lastik, köpük, kırılmış cam, jeo-tekstil kumaş, antrasit, kırılmış granit yatak veya içme, yüzme havuzları, kültür balıkçılığı, sulama, yağmursuyu sulama yönetimi, petrol ve gaz operasyonları ve diğer uygulamalar için suyu filtreleyen diğer malzemeler kullanır. Belediye içme suyu sistemleri, arıtma için genellikle hızlı kum filtresi veya yavaş kum filtresi kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Biyolojik filtre</span>

Biyofiltrasyon, kirleticileri yakalamak ve biyolojik olarak parçalamak için canlı materyal içeren bir biyoreaktör kullanan bir çevre kirliliği kontrol tekniğidir. Yaygın kullanımlar arasında atık suyun işlenmesi, zararlı kimyasalların yakalanması veya yüzey akışından kaynaklanan siltler ve havadaki kirleticilerin mikrobiyotik oksidasyonu bulunur.

Bilgisayar ekranına uyan bir cihaz için monitör filtresi sayfasına bakın.

Mikrofiltrasyon, kontamine bir sıvının, mikroorganizmaları ve süspanse edilmiş partikülleri proses sıvısından ayırmak için özel bir gözenek büyüklüğündeki membrandan geçirildiği bir tür fiziksel filtrasyon prosesidir. İstenmeyen kirletici maddeler içermeyen bir ürün akışı sağlamak için, membran teknolojisi kullanılarak ultrafiltrasyon, nanofiltrasyon ve ters osmoz gibi çeşitli ayırma işlemleriyle birlikte kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Ultrafiltrasyon</span>

Ultrafiltrasyon (UF), basınç veya moleküler difüzyon gibi kuvvetlerin yarı geçirgen bir membrandan ayrılmaya neden olduğu çeşitli membran teknolojisi kullanan filtrasyondur. Askıda kalan katı maddeler ve yüksek moleküler ağırlıklı solvatlar, retentatta tutulurken, su ve düşük moleküler ağırlıklı solvatlar, permattaki (süzüntü) zardan geçer. Bu ayırma işlemi endüstride ve araştırmada, makro proteinlerin çözeltilerinin, özellikle protein çözeltilerinin saflaştırılması ve konsantre hale getirilmesi için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Ayırma işlemi</span> kimyasal madde karışımını iki veya daha fazla ürüne dönüştürmek için kullanılan yöntem

Ayırma işlemi, bir kimyasal madde karışımını en az iki veya daha fazla ürüne dönüştürmek için kullanılan yönteme verilen addır. Ayırma işlemi sonucunda oluşan ürünlerden en az biri, kaynaktaki bileşenlerden en az biri ya da birden fazlası bakımından zenginleşir. Bazı durumlarda karışımlar bir ayırma işlemiyle neredeyse tamamen saf iki bileşene ayırabilir. Karışımın bileşenleri arasındaki fiziksel veya kimyasal farklarından yararlanılarak ayırma gerçekleştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Tane boyu</span>

Tane boyutu münferit tortu tanelerinin çapı veya kırıntılı kayaçlardaki lithified parçacıklardır. Terim ayrıca diğer zerre şekilli malzemelere de uygulanabilecektir. Bu, bir parçacık veya tahıl içindeki tek bir kristalin boyutunu ifade eden kristalit boyutundan farklıdır. Tek bir tane birkaç kristalden oluşabilir. Granül malzeme çok küçük kolloidal parçacıklardan kil, silt, kum, çakıl ve parke taşlarından kayalara kadar değişebilir.

<span class="mw-page-title-main">Sediment taşınması</span>

Sediment taşınımı; katı madde taşınımı, tortu taşıma, katı parçacıkların (tortu) hareketidir. Tipik olarak tortu üzerinde etkili olan yerçekimi kombinasyonu ve/veya tortunun sürüklendiği sıvının hareketi nedeniyle meydana gelir. Tortu taşınması, parçacıkların kırıntılı kayaçlar çamur veya kil; sıvı hava, su veya buzdur. Yerçekimi kuvveti, parçacıkları dinlenmekte oldukları eğimli yüzey boyunca hareket ettirir. Sıvı hareket nedeniyle tortu taşıma, nehirler, akıntılar ve gelgit nedeniyle su, okyanuslar, nehirler, denizler ve diğer organları oluşur. Ulaşım, buzulların akarken ve rüzgarın etkisi altındaki karasal yüzeylerden de kaynaklanır. Sadece yerçekimi nedeniyle tortu taşınması, genel olarak eğimli yüzeylerde, tepeler, eğilimli yüzeyler, uçurumlar ve kıta sahanlığı - kıta eğim sınırı dahil olmak üzere meydana gelebilir.

Atık su arıtımı sonucu oluşan sıvı ya da yarı katı halde kokulu; uygulanan arıtma işlemine bağlı olarak ağırlıkça %0.25 ile %12 katı madde içeren arıtma Çamurun içerdiği nem oranının düşürülmesi amacıyla uygulanan fiziksel yöntemlerdir. Nem oranı düşürülerek katı madde oranı yükseltilen çamur daha katı bir hal alır. Evsel nitelikli atıksu arıtma tesislerinde çamur susuzlaştırma işleminden önce %99'lara varan nem miktarı, işlem sonrasında %20-40 arasına düşürülmektedir. Böylece elde edilen çamurun taşınması veya bertarafı daha kolay hale gelir. Sudan arındırma işlemi sonucunda oluşan çamur kokusuz ve kokuşmaya elverişsiz hale gelirken hacimde azalma meydana gelir.

<span class="mw-page-title-main">Kum barı</span>

Kum barı, dışbükey kıyı boyunca bir akarsu kıvrımının iç kıvrımındaki alüvyon birikintinin birikmesi olarak adlandırılır. Kum barları, dolambaçlı ve kıvrımlı nehirlerde bol miktarda bulunur. Hilal şeklini alırlar ve akarsu akışın kıvrımlarının içinde bulunurlar. Kum barı, nehir adalarından daha küçük olmasına rağmen, oluşum ve bileşim bakımından nehir adalarına çok benzer.

Jeolojik olarak sıçramadan spesifik bir türü olan tanecik ile taşıma sıvıları gibi rüzgar ya da su. Bir yataktan gevşek malzemeler çıkarıldığında ve yüzeye geri taşınmadan önce akışkan tarafından taşındığında oluşur. Örnekler arasında nehirler ile çakıl taşlarının taşınması, çöl yüzeyleri üzerinde kum kayması, tarlalar üzerinde esen toprak ve Kuzey Kutbu veya Kanada Ovaları gibi pürüzsüz yüzeyler üzerinde kar kayması sayılabilir.

Çapraz Akışlı Filtrasyon Teknolojisi. Bir sıvının içerdiği farklı molekül ya da partikül boyutlarında çözülmüş ya da dağılmış bileşenler farklı boyutlarda gözenekleri olan membranlar kullanarak ayrı sıvı akımlarına ayrılır. Membran filtrasyon yarı geçirgen bir membran kullanılarak bir sıvının iki akışa ayrılması teknolojisidir.