İçeriğe atla

Kulyagaş

Kulyagaş (veya Kulyagash) Tataristan'ın büyük bir sulak-kömür bölgesidir. Kulyagaş bataklığı ve birkaç gölden oluşur. Tataristan'ın doğusunda, Aktanış bölgesi , Başkurdistan sınırında, Belaya ve Ik nehirleri arasında yer alır. Yüzölçümü 22.000 hektardır. Kuzeyden güneye 10 km, doğudan batıya 18 km uzanır. Bataklık bölgesindeki en büyük göller Kulyagash, Atir, Kinder-kul, Azibeyov ve Sulala-kul'dur.

İklimi

Bölge hemiboreal (yazların sıcak olduğu, nemli bir karasal iklim türü) iklime sahiptir.[1] Ortalama sıcaklık 1 °C'dir. En sıcak ay 20 °C ile Temmuz, en soğuk ay -19 °C ile Ocaktır.[2]

Ekoloji

1978'den beri, şu anda deniz seviyesinden 62 metre yükseklikte bulunan Nizhnekamsk Rezervuarı yüzünden tehlike altındadır, ancak Kulyakaş'ı tamamen sular altında tutmak için 68 metreye kadar doldurulması planlanmaktadır.[3][4] Sulak alan havzası, Ik ve Ag nehirlerinin birleşmesi ile oluşur. Tataristan'ın Kırmızı Kitabında listelenen Scheuchzeria palustrus, Oxicoccus palustrus, Eriophorum vaginatum, Salix myrtilloides burada yaygındır. Ayrıca, birkaç nadir bitki vardır: beyaz nilüfer, Sibirya buzulu, deniz naiadası, Nuphar pumila, Leersia oryzoides, Calamagrostis ihmala, C.phragmitoides ve Betula humilis.

Kulyagash bölgesi daha sonra Ramsar Konferansı'nda Rusya Federasyonu sulak alan havzasına dahil edildi. 2001 yılında bölge hükûmeti orada “Kulyagash” koruma alanı oluşturulmasını önerdi ve 2004 yılında Tataristan ekoloji bakanlığı burada koruma alanı kurma sözü verdi.[5]

Ekonomi

Bataklıktaki turba alanı 4897 hektardır. Turbanın ortalama yüksekliği 1,32 m (max 4,5 m) ve hacmi 36624000 m³'tür.

Tarih

Arkeolojik kazılara göre, nüfus Tunç Çağı'nda burada yaşamaya başladı. 4. yüzyıla kadar Fin-Ugor, Volga Bulgarları ve Türk halkları burada yaşadı. 16. yüzyıldan itibaren Ruslar ve Maris yerleşmeye başladı. Derbent şehri 19. yüzyılda burada inşa edilmiştir.[6]

Kaynakça

  1. ^ [http://www.geonames.org/7594939/boloto%20kulyagash.html Boloto Kulyagash] sa Geonames.org (cc-by); post updated 2012-01-21; database download sa 2017-01-07
  2. ^ Peel, M C; Finlayson, B L. "Updated world map of the Köppen-Geiger climate classification". Hydrology and Earth System Sciences. 11: 1633-1644. doi:10.5194/hess-11-1633-2007. 26 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2016. 
  3. ^ "Archived copy" (Rusça). 1 Mart 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2008. 
  4. ^ "Nuclear Project Sparks Criticism". 29 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2021. 
  5. ^ "Archived copy". 1 Mart 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2008. 
  6. ^ (Rusça) http://www.hrono.ru/text/2005/timer01_05.html 21 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Akdeniz Bölgesi</span> Türkiyenin Akdeniz kıyısındaki coğrafi bölgesi

Akdeniz Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Anadolu'nun güneyinde Akdeniz kıyısı boyunca uzanır. Genişliği 120–180 km arasında değişir. Batı ve kuzey batısında Ege Bölgesi, kuzeyinde İç Anadolu Bölgesi, doğusunda Güneydoğu Anadolu Bölgesi, güneyinde ise Akdeniz bulunur. Güneydoğudan Suriye ile komşudur. Türkiye'nin başka bölgelerinde olduğu gibi Akdeniz Bölgesi'nde de bölge sınırları ile yönetim birimleri olan illerin sınırları tümüyle çakışmaz.

<span class="mw-page-title-main">Torf</span>

Torf, göl yataklarındaki su seviyesinin düşmesiyle, bitki faaliyetlerinin ön plana çıkması, kışın su seviyesindeki artış ile bitkinin ölümü ve bu doğa olayının sürekli tekrarlanması ile bitki kök ve gövdelerinin binlerce yıl süren dönüşümlü birikimleri sonucunda oluşan organik toprak türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Yedisu bölgesi</span>

Yedisu bölgesi, Orta Asya'da günümüzde Kazakistan'nın güney-doğu parçası olan bir bölgedir. İsmini, İli, Karatal, Bien, Aksu, Lepsi, Baskan ve Sarkand gibi yedi ana nehirlerden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Acarlar Longozu</span> Sakaryada subasar ormanı

Acarlar Longozu, Sakarya'nın kuzeyinde Karasu ve Kaynarca ilçeleri arasında yer alan Türkiye'nin tek parça halindeki en büyük longoz (subasar) ormanı. Genişliği 250–1250 m, uzunluğu 7,5 km'dir. Oluşumu açısından tipik bir kıyı set gölüdür. Karadeniz'le arasında 20–25 m yüksekliğinde kumullar, güneyinde ortalama 100 m yüksekliğinde alçak tepelerle sınırlanır. Sakarya nehrinin 6 km batısında yer alır, fazla suları Okçu deresiyle Sakarya Nehri'ne dökülür. Ulaşım açısından Karasu ile arasında yaklaşık 26 kilometre, Sakarya ile arasında yaklaşık olarak 50 kilometre mesafe vardır.

<span class="mw-page-title-main">Sultansazlığı Millî Parkı</span> Türkiyede bir ulusal park

Sultan sazlığı, İç Anadolu Bölgesinde Kayseri il sınırları içerisinde Develi, Yahyalı ve Yeşilhisar ilçelerinin oluşturduğu üçgen içerisinde bulunmaktadır.

Kızılırmak Deltası, diğer adıyla Bafra Ovası, Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü yerde, taşıdığı alüvyonlarla oluşturduğu, delta ovası ve sulak alanlar kompleksidir. Samsun ilinde Ondokuzmayıs, Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırlarındadır. 56.000 hektarlık alanıyla Türkiye'nin en büyük deltalarındandır.

<span class="mw-page-title-main">İdil-Kama Tabiatı Koruma Alanı</span>

İdil-Kama Tabiatı Koruma Alanı, İdil, Kama ve Myosha nehirlerinin birleştiği yerde bulunan bir Rus zapovedniktir. Biri İdil'in sol kıyısındaki teraslarında, nehirlerin buluşma noktasında, diğer kısmı Kazan şehrinin batı eteklerindeki İdil'in yaklaşık 100 km yukarısında bulunan iki bölümü bulunmaktadır. Koruma alanı, Tataristan'ın Zelenodolsky ve Laishevsky Bölgesi'nde bulunmaktadır. Orta Volga bölgesinin kalan orman ve orman bozkır habitatını korumak için 1960 yılında resmi olarak kurulmuştur ve 8.024 ha (30,98 sq mi) alana sahiptir. Bilimsel çalışmanın özel bir odağı, Kuybışev Baraj Gölü'nün yerel çevre üzerindeki etkileridir. Baraj gölü 1950'lerin ortalarında tamamlanmıştır ve Avrupa'nın en büyük baraj gölüdür. İdil-Kama Tabiatı Koruma Alanı, UNESCO Biyosfer Rezervi'nin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rostov Tabiatı Koruma Alanı</span>

Rostov Tabiatı Koruma Alanı, Avrupa'nın en büyük vahşi at sürülerine ev sahipliği yapan bir Rus zapovednik'i ve ayrıca kuşlar için sulak yaşam alanıdır. Korunan alanlar, Manıç-Gudilo Gölü'nün sularını, göldeki adaları, bozkır ve kıyı alanlarını çevreleyen beş bölüme ayrılmıştır. Koruma alanı, Rostov-na-Donu'nun yaklaşık 100 km kuzeydoğusunda, Rostov Oblastı'nın Orlovsky Bölgesi'nde yer almaktadır. Uluslararası öneme sahip bir Ramsar Sulak Alanının bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kamçiya Tabiatı Koruma Alanı</span>

Kamçiya Tabiatı Koruma Alanı ya da Kamçiya Biyosfer Rezervi,, Bulgaristan'ın kuzey sahil şeridinde, Kamçiya Nehri'nin ağzındaki taşkın yatağını kapsayan UNESCO listesindeki eski bir biyosfer rezervidir. Büyük ölçüde alüvyon subasar bahçelerinden oluşan, aynı zamanda Karadeniz sahil şeridinin bir kısmını da kapsayan koruma alanındaki korunan habitatların alanı, Kamçiya Kumsalı Koruma Alanı ile birlikte toplam 1.200 hektardır. 1977 yılında kurulan koruma alanı, ilkel ormanı, 20. yüzyılın ortalarına kadar yaygın olan yoğun ormancılıktan ve taşkından korumuştur. Varna'nın 25 km güneyinde yer alır ve Staro Oryahovo, Şkorpilovtsi ve Bliznatsi köyleri ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Çaçuna İdari Koruma Alanı</span>

Çaçuna İdari Koruma Alanı, Gürcistan'ın Kaheti bölgesindeki Dedoplistskaro Belediyesinde, Iori Nehri taşkın alanlarında, ülkenin güneydoğu kesiminde,Azerbaycan sınırına yakın bir konumda yer alan korunan bir alandır. Çaçuna İdari Koruma Alanı, Iori Nehri ve Dalis-Mta Baraj Gölü çevresindeki ormanları ve bu ormanların karakteristik kurak ve yarı kurak flora ve fauna türlerini korumak için kuruldu. Koruma alanı bölgesinde kuş gözlemciliği için birkaç gözlem kulesi bulunmaktadır. Çaçuna İdari Koruma Alanı, 1996 yılında çoğunlukla 1965'ten beri var olan eski Çaçuna Devlet Ormanlığı topraklarını kapsayacak şekilde kurulmuştur. Çaçuna İdari Koruma Alanı idaresi Dedoplistskaro'da Vaşlovani Koruma Alanları Yönetimi ile ortak bir tesiste yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azas Tabiatı Koruma Alanı</span>

Azas Tabiatı Koruma Alanı, Güney Orta Asya'daki Toju Havzası'nın orta kısmında, Baykal Gölü'nün yaklaşık 500 km batısında yer alan bir Rus 'zapovednik'idir 'dir. Koruma alanı Azas Nehri boyunca uzanır ve Tuva'nın Todzhinsky Bölgesi'nde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Azak-Sivaş Ulusal Doğa Parkı</span>

Azak-Sivaş Ulusal Doğa Parkı, Azak Denizi'nin kuzeybatısındaki Byriuchyi Adası'nda yer alan Ukrayna'nın bir milli parkıdır. Park, Kuzeybatı Azak'ın eşsiz kıyı tabiatını korumak için kuruldu. Her yıl bir milyondan fazla kuşun ziyaret ettiği alan göçmen kuşlar için bir konaklama alanı olarak özellikle önemlidir. Herson Oblastı'nın Henichesk Rayonu'nda yer almaktadır. 25 Şubat 1993 tarihinde kurulan parkın alanı 525.827 hektar (2.030,23 sq mi)'dır.

<span class="mw-page-title-main">Köpetdağ Tabiatı Koruma Alanı</span>

Kopet Dağ Tabiatı Koruma Alanı, Türkmenistan'ın Aşkabat ilinde yer alan bir koruma alanıdır (zapovednik).

<span class="mw-page-title-main">Oka Tabiatı Koruma Alanı</span>

Oka Tabiatı Koruma Alanı, Meschera ovalarında, Oka Nehri'nin taşkın yatağında ve Pra Nehri'nde bulunan bir Rus 'zapovednik'idir. Geniş ova nehirleri ve ormanlık turbalıklarla koruma alanı, su kuşları ve balıkçıllar için önemli bir alandır. Koruma alanı, bizon ve turna yetiştirme merkezlerine ev sahipliği yapmaktadır. Ryazan şehrinin yaklaşık 60 km kuzeydoğusunda, Spassky Bölgesi, Ryazan Oblastı'nda yer almaktadır. 1994 yılında, "Pra ve Oka Nehirlerinin taşkın ovaları", uluslararası öneme sahip bir Ramsar sulak alanı ilan edildi. 1978'de UNESCO İnsan ve Biyosfer Programı (MAB) koruma alanı olarak belirlendi. Resmi olarak 1935'te kuruldu ve 55.722 hektar (215,14 sq mi) alan kaplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çeremski Tabiatı Koruma Alanı</span>

Cheremske Tabiatı Koruma Alanı, Ukrayna'nın kuzeybatısındaki Batı Polesiye bölgesinin orman ve sulak alanlarını kapsayan koruma altındaki bir tabiatı koruma alanıdır. Bölge, geçiş ekolojik bölgelerindeki çeşitli habitatlardan dolayı yüksek biyolojik çeşitliliğe sahip bir alandır. Koruma alanı, Volın Oblastı'ndaki Manevychi idari bölgesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Orog Gölü</span> Moğolistanın Bayankhongor eyaletinde bulunan bir göl

Orog Gölü ; Moğolistan'ın güney kesiminde, Moğolistan'ın Bayankhongor Eyaletine bağlı Bogd ilçesinde bulunan bir göldür.

<span class="mw-page-title-main">Manolusa</span> ülkedir

Yunanistan'da bir köy olan Manolusa veya Manalusa, ülkenin orta kesiminde, ülkenin başkenti Atina'nın 300 km kuzeybatısında, Yanya vilayetinde ve Epir bölgesinde yer almaktadır. 875 rakımda bulunan Manolusa'nın, 184 nüfusu vardır.

<span class="mw-page-title-main">Mulhra</span> Gürcistandaki nehir

Mulhra veya Mulhura Gürcistan'ın Mestia bölgesinde konumlanmış, Enguri Nehri'nin sağ koludur. Uzunluğu 27 kilometre olan nehrin havza alanı 435 kilometrekaredir. Svaneti Kafkas ana sırtının güney yamacında, Tviberi Buzulu'ndan doğar ve Kvançianari köyü yakınlarında Enguri Nehri'ne katılır. Nehir buzullar, kar, yağmur ve yeraltı sularından beslenir. Nisan'dan Ekim'e kadar taşkınlara neden olan nehir, Ekim ve Nisan ayları arasında toprak tarafından emilir. Toşi bölgesinde Kasım sonundan Mart sonuna kadar donar. Enguri'ye karıştığı noktadaki ortalama yıllık akışı 225 metreküp/saniyedir.

<span class="mw-page-title-main">Mahmudçala Gölü</span>

Mahmudçala, Mugan ovasının güneydoğusundaki bataklık gölü. Mahmudçala Gölü Bilasuvar bölgesindeki en büyük su kütlesidir fakat Mahmudçala

<span class="mw-page-title-main">Mahlatti</span> Finlandiyada ada

Mahlatti, Finlandiya'da bir adadır. Ülkenin kuzeyindeki Laponya eyaletinde, ülkenin başkenti Helsinki'nin 1,000 km kuzeyinde yer almaktadır.