İçeriğe atla

Kuluçka makinesi

Kuluçka makinesi, yapay olarak bir kanatlı yumurtasının civcive dönüşmesi için gereken fiziki koşulları temin eden bir makine olmaktadır.

ilk otomatik kuluçka makinesi üretimi
İlk termostatlı kuluçka makinesi

Kuluçka makinesi tarihçesi

Bir yumurtanın civcive dönüşmesi için belirli oranlarda ısı ve rutubet gerekmektedir ve doğal kuluçka yapımında ise bu değerler anne kuş tarafından temin edilmektedir. Kanatlıların yapay üremesi ilk olarak yaklaşık MÖ 3000 yıllarında Antik Mısır'da yapıldı ve bunun için özel kuluçka odaları bulunmaktaydı.

Lakin kuluçka odalarından çıkım almayı sadece deneyimli kişiler başarabilirdi; çünkü her kuşun yumurtasının gelişimi için farklı değerlerde ısı ve rutubet gerekir.

Yapay kuluçka yöntemi kanatlıların hızlı üremesi için kullanılmaktadır ve genel olarak ticari amaçlar için insanlar yapay kuluçka yapımına doğru yöneldiler; çünkü kanatlılar zaman içinde insanlar tarafından en çok tüketilen besin kaynağına dönüştü ve talebi gitgide arttı.

Zaman ilerledikçe Çin'de farklı ve taşınabilir kuluçka makineleri üretilmeye başladı ve evlerde yaygın olarak kullanılmaya başlandı.

Otomatik kuluçka makinesi ilk olarak Hollandalı fizikçi Cornelius Drebbel tarafından icat edildi ve tarihteki ilk termostatlı kuluçka makinesi olarak kayıtlara geçti. 1609 yılında Drebbel, İngiltere'de ve Londra'da ilk termostatlı kuluçka makinesini icat etti ve o zamandan beri kuluçka makineleri değişmekte ve gelişmektedir.

Drebbel kuluçka makinesinin icadı için Antik Mısırlılar ve Çinlilerin kullandığı sıcak odalardan ilham aldı ve termostatlı bir kuluçka makinesi yaptı.

Kuluçka makinesi, kuş yumurtalarının toplu bir şekilde civcive dönüşmesi için olanak sağlamaktadır. Doğal yöntem ile kuluçka yapımında yumurtanın gelişimi için gereken ısı, nem ve çevrilme anne kuş tarafından sağlanır. Yapay yöntemde ise bu faktörler kuluçka makinesi mekanizmaları tarafından temin edilir.

Günümüzde kuluçka makinesi üretiminde son derece hassas ve sensörler ve yapay zeka kullanılmaktadır ve bu yüzden, kuluçka makinelerinde göz alıcı oranda randıman artmasına neden olmaktadır.

Yapay kuluçka koşulları


Bir kuş çiftleşmeden sonra gurk olur ve yapmış olduğu döllü yumurtaların üzerine yatar, her kuşta kuluçka süresi farklı olmaktadır, kuluçka döneminde anne kuşun vücut ısısı ve rutubeti yumurtaların içinde bulunan embriyonun gelişimi için olanak sağlar. Ayrıca yumurtaların çevirmesini ise gagasının yardımı ile yapar ve belirli süre aralıklarında yumurtaların çevrilmesini sağlar.

Kuluçka makinesi ise embriyonun gelişmesi için gereken koşulları yapay olarak temin eder genel olarak yumurtaların gelişimi için gereken ısı ve nem değerleri aşağıdakilerden ibarettir :

Nem : embriyonun gelişmesi için gereken nem oranı %55 ila 65 olmaktadır.

Isı : kuluçka dönemi için gereken sıcaklık genel olarak 37,8 derece olmaktadır ve daha düşük ısı oranı yumurta içinde bulunan embriyonun telef olmasına neden olur. Kuluçka makinesinde bulunan rezistanslar yardımı ile temin eder.

Havalandırma : yumurtaların gelişmesi için ısı ve nem değerlerinin yanı sıra Oksijen gerekmektedir ve civcivlerin bu ihtiyacı ise kuluçka makinesi havalandırma sistemi tarafından temin edilmektedir. Çünkü civcivler gelişim sürecinde yumurta içinde oksijen tüketirler ve kabuk üzerinde bulunan gözle görülmeyen hücreler yolu ile oksijen alırlar.

Havalandırma sistemi ise makine dışından havayı kuluçka makinesi içine aktararak ve hava dolaşımını sağlayarak taze havanın makine içinde eşit olarak dağılmasına neden olur.

Civcivlerin gelişmesi için gereken oksijen oranı %10 ila 20 olmaktadır ve eğer yumurtalardan çıkan karbondioksit gazı %5 ulaşırsa civcivler yumurta içinde telef olabilir. Havalandırma sisteminin diğer vazifesi ise yumurtalardan oluşan CO2 gazını makine dışına aktarmaktır.

Çevirme sistemi : yumurtalar eğer kuluçka dönemi boyunca makinede sabit olarak kalırlarsa içindeki embriyo kabuğa yapışır ve kuluçka işlemi başarısız olur bu yüzden yumurtaların bu dönemde son derece yavaş bir hızla dönmesi sağlanmalıdır. Doğal yöntemde anne kuş gün boyunca 6 kez çevirir ve yapay yöntemde ise kuluçka makinesi her 4 saatte bir tur yumurtaları çevirmektedir.

Kuluçka makinesi kullanım alanı


Kuluçka makinesi hazır fiziki koşulların içinde kontrollu olarak farklı koşulları sağlamak içindir ve ısı ve nem değerlerini üzerinde bulunduğu mekanizmalar ile temin etmektedir ve kontrollu çalışması için (istenilen değerleri sağlaması için) üzerinde bir kontrol sistemi veya termostat montaj edilmiştir, yeni nesil kuluçka makinelerinde eski termostat yerine hassas sensörler kullanılmaktadır.

Kuluçka makinesi kümes hayvanları yetiştirmek için gereken malzemeleri olan bir çiftlik için kullanışlı makine olmaktadır.

Ayrıca okullarda öğrencilere eğitim için kullanılmaktadır. Kuluçka makineleri sadece kanatlı yumurtaları kuluçkası için değildir ve yumurtlayan sürüngenler için ise kullanılabilir.

Hatta laboratuvarlarda bazı mikroorganizmaların gelişmesi için kullanılmaktadır. Kuluçka makineleri farklı kapasitelerde farklı kullanış amaçları için üretilmektedir. Bazıları 100 adetten düşük kapasitelerde hobi amaçlı kuluçka yapanlar için üretilmektedir ve bazıları ise 100 adetten fazla ve 2000 adete kadar bulunmaktadır.

Tavuklarda kuluçka dönemi 21 gün olmaktadır ve diğer kuşlarda ise bazen daha az ve bazen daha fazla sürebilir.

Kuluçka makinesi üretiminde asıl hedef bir kerede yüksek oranda 1 günlük civciv üretmektir ve bu civcivler kuluçka makinesi ile doğal yönteme göre daha sağlıklı olmaktadırlar, çünkü doğal yöntem deki olası tehditler yapay yöntemde bulunmamaktadır.[1]

Kuluçka makinesi kategorileri


Kuluçka makineleri günümüzde farklı kapasitelerde üretilmektedir ve genel olarak en düşük 7 adet kapasitesinde ve en fazla ise 2000 adeti aşan bir kapasitede olması mümkün.

Mini veya hobi kuluçka makineleri : hobi amaçlı veya süs kuşları üremesi için tercih edilen kuluçka makinesi modeli olmaktadır ve 100 adetten düşük kapasitelerde üretilmektedir.

Ticari kuluçka makineleri : bu modeller genel olarak işletmeler ve tavuk yetiştiricileri tarafından kullanılmaktadır ve 100 adetten başlaya ve 2000 adete kadar devam eden kapasitelerde üretilmektedir.

Endüstriyel kuluçka makineleri : 2000 adetten daha fazla yumurta kapasitesinde büyük ölçekte kuluçka makineleri olmaktadır ve endüstriyel seviyede kanatlı yetiştiricileri için özel olarak üretilir.

Kaynakça

  1. ^ Hsueh, Willa; Collins, Alan (6 Haziran 2019). "Plasma Insulin (LINCO ELISA) v1 (protocols.io.3uegnte)". protocols.io. Erişim tarihi: 27 Eylül 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yapay zekâ</span> insani zekaya sahip makine ve yazılım geliştiren bilgisayar bilimleri dalı

Yapay zekâ ya da kısaca YZ,, insanlar da dahil olmak üzere hayvanlar tarafından, doğal zekânın aksine makineler tarafından görüntülenen zekâ çeşididir. İlk ve ikinci kategoriler arasındaki ayrım genellikle seçilen kısaltmayla ortaya çıkar. Güçlü yapay zeka genellikle Yapay genel zekâ olarak etiketlenirken, doğal zekayı taklit etme girişimleri yapay biyolojik zekâ olarak adlandırılır. Önde gelen yapay zeka ders kitapları, alanı zeki etmenlerin çalışması olarak tanımlar: Çevresini algılayan ve hedeflerine başarıyla ulaşma şansını en üst düzeye çıkaran eylemleri gerçekleştiren herhangi bir cihaz. Halk arasında, yapay zekâ kavramı genellikle insanların insan zihni ile ilişkilendirdiği öğrenme ve problem çözme gibi bilişsel eylemleri taklit eden makineleri tanımlamak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Balık kartalı</span>

Balık kartalı, monotipik balık kartalıgiller (Pandionidae) familyasından balıkla beslenen yırtıcı bir kuş türü. İri, uzun kanatlı, suya dalarak avlanan bir avcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Termostat</span> sıcaklığı istenen ölçüde sabit tutabilen bir tür kontrol aracı

Termostat, fiziksel bir sistemin sıcaklığını algılayan ve sistem sıcaklığının istenen ayar derecesine yakın tutulması için çalışan bir kontrol aracıdır.

<span class="mw-page-title-main">Makine mühendisliği</span> Mühendislik

Makine mühendisliği, mekanik sistemlerin tasarım, analiz, imalat ve bakımı için mühendislik fiziği ve mühendislik matematiği ilkelerini malzeme bilimi ile birleştiren bir mühendislik dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hamilelik</span> Sperm ile yumurtanın döllenmesi ile meydana gelen fetusun kadın organ ve dokularında değişiklikler meydana getirdiği, doğuma kadar geçen yaklaşık 9 aylık dönem

Hamilelik veya gebelik, erkekten gelen sperm ile kadının yumurtalıklarından atılmış olan yumurtanın döllenmesi ile meydana gelen fetusun kadın organ ve dokularında değişiklikler meydana getirdiği, doğuma kadar geçen yaklaşık 9 aylık dönem.

<span class="mw-page-title-main">Termal kamera</span> Termal kamera, normal şartlar altında göremediğimiz ısı enerjisini görüntüleyebilen kameradır.

Termal kamera, görüntüleme yöntemi olarak gözle görülmeyen IR enerjiyi (ısıyı) esas alan ve görüntünün genel yapısını IR enerjiyi göre oluşmuş renkler ve şekillerin belirlendiği görüntüleme sistemidir. Genelde güvenlik amaçlı da kullanılabilir ama çok çeşitli sektörlerin de kullanımına açıktır. Özellikle ısıya güdümlü füze, gece görüş sistemleri ve benzeri askeri tekniklerin gelişmesi ile önemi artmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dermochelys coriacea</span>

Deri sırtlı deniz kaplumbağası, 2 metreye ulaşabilen boyu ve 600 kilograma varabilen ağırlığıyla, yaşayan en büyük kaplumbağadır. Tüm tropikal ve tropik altı okyanuslarda bulunan deri sırtlı deniz kaplumbağası(kısa: DSDK), Dermochelys cinsi ve Dermochelyidae familyası içinde varlığını sürdüren tek türdür.

<span class="mw-page-title-main">Klima</span>

Klima, elektrikli klima veya pasif soğutma ve havalandırmalı soğutma dâhil olmak üzere çeşitli diğer yöntemlerin kullanımıyla daha konforlu bir iç ortam elde etmek için kapalı bir alandaki havanın ısı ve nem kontrol edilmesi işlemidir. Klima, "ısıtma, havalandırma ve klima" (HVAC) sağlayan sistem ve teknikler ailesinin bir üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Buzdolabı</span>

Buzdolabı; yaygın olarak buhar sıkıştırma çevrimine göre çalışan, gıdaların soğuk tutularak uzun zaman muhafaza edilmesini sağlayan soğutma makinesidir. Bu bağlamda absorpsiyonlu soğutma ve ayrıca Peltier soğutma sistemleri ile çalışan buzdolapları da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Tuğla</span> yapı malzemesi

Tuğla, harç gibi karışımlar ile birbirine tutturularak duvar inşasında kullanılan, pişmiş veya kurutulmuş kil bazlı topraktan elde edilen ses ve ısı yalıtımı için ana yapı malzemelerindendir. Çoğunlukla dikdörtgenler prizması şeklinde yapılmaktadır. Ev ve iş yeri yapımında, birden fazla alanda kullanılır. Örnek: Duvar oluşturma, havalandırma, soba ve ocak bacaları.

<span class="mw-page-title-main">Isı pompası</span> Isıyı bir alandan diğerine aktaran sistem

Gerçekte bir soğutma çevrimi olan ısı pompası çevriminin temel prensibini Nicolas Léonard Sadi Carnot 1824 yılında ortaya atmıştır. 26 yıl sonra 1850 yılında Lord Kelvin'in, soğutma cihazlarının ısıtma maksadı ile kullanılabileceğini ileri sürmesiyle ısı pompası uygulamaya girdi. II. Dünya Savaşı'ndan önce ısı pompasının geliştirilmesi ve kullanılır hâle getirilmesi için birçok mühendis ve bilim insanı bu alanda araştırmalar ve çalışmalar yaptı. Savaş yıllarında endüstri, imkânlarını daha acil problemlere yönelttiği için ara verilen bu çalışmalara savaştan sonra tekrar başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Puro</span> Tütün mamülü

Puro veya sigar; silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir tütün mamulüdür. Ortasında, içinde tütün parçacıkları bulunduran bir "tutucu yaprak" ve bunun etrafında spiral şeklinde sarılmış "sarıcı yaprak" bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan sarıcı yaprak; sağlam, esnek ve ipeksi yapıda olmalı; güzel bir aromaya ve düzenli yanmayı sağlayacak yanıcı özelliğe sahip olmalıdır. Kısa puro genel olarak "cigarillo" terimi ile de bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Fotoğraf makinesi</span>

Fotoğraf makinesi ışık ile resim çizmeye yarayan alettir.

<span class="mw-page-title-main">Tavuk</span> Sülüngiller familyasından evcilleştirilebilir bir kuş türü

Tavuk, sülüngiller familyasından evcilleştirilebilir bir kuş alt türüdür ve genelde çiftliklerde yetiştirilir. Hindistan'da Asya'nın güneydoğusundaki kırmızı Hint kuşundan geldiğine inanılır.

<i>Deus ex machina</i>

Deus ex machina ; bir kurgu veya dramada beklenmedik, yapay veya imkânsız bir karakter,karakter çatışmasısının ortadan kalkması, alet veya olayın senaryo akışı içinde beklenmedik bir yerde aniden ortaya çıkması, örneğin anlatıcının bir anda uyanıp her şeyin rüya olduğunu anlaması veya aniden ortaya çıkan bir meleğin sorunları çözmesi için kullanılan Latince kalıp. Birebir çevirisi "makineden tanrı" olup Antik Yunan tiyatrosunda bir tanrıyı canlandıran karakterin bir vinç (machina) yardımıyla yukarıdan indirilmesi anlamında kullanılmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Çam keseböceği</span>

Çam kese böceği, Thaumetopoeidae familyasından pul kanatlı zararlı böcek türü.

<span class="mw-page-title-main">Kojenerasyon</span>

Kojenerasyon, tercihen ısı tüketimi olan yerlerde kullanılan ve aynı zamanda bölge ısıtma ağını yararlı ısıyla besleyebilen elektrik enerjisi ve ısı üretebilen modüler yapılı bir sistemdir. Bu sistem kombine ısı ve güç sistemi ilkesine dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Flaş (fotoğraf)</span>

Fotoğraf makinesi flaşlarının çalışması için enerji depolayan araçlar kondansatörlerdir. İlk flaşlar 19. yüzyılda kullanılan barutla anlık ışık sağlayan bir düzenek idi. Ampülün ve taşınabilir pillerin yaygınlaşması, fotoğraf makinalarında ve flaş aparatında pratik gelişmeler sağladı. Ayrı bir aparat iken zamanla fotoğraf makinası ile kombine hale geldi.

<span class="mw-page-title-main">Yumurta</span> dişi hayvanların ve özellikle kuşların embriyoyu korumak amacıyla yumurtladığı yuvarlak ve oval şekilli cisim

Yumurta, bir dişinin vücudunda oluşan, yumurtlama ve döllenmeden sonra aynı türden bir canlı oluşturan hücredir. Dişi hayvanların ve özellikle kuşların embriyoyu korumak amacıyla yumurtladığı yuvarlak ve oval şekilli cisimlere yumurta denmektedir.

Makine üretiminin ana alanları takım tezgahlarının hazırlanması, traktör ve otomobil ekipmanı, gemi yapımı, uçak yapımı, Tarımsal Makine Yapımı, Elektrik Mühendisliği, Radyo Mühendisliği ve otomasyon ekipmanlarıdır.