İçeriğe atla

KulturNav

KulturNav; kullanıcıların müzelerin ve diğer kültürel miras kurumlarının ihtiyaçlarına odaklanarak Otorite kontrolü ve terminoloji oluşturmasına, yönetmesine ve dağıtmasına olanak tanıyan, Norveç merkezli bulut tabanlı bir yazılım hizmetidir. Yazılım KulturIT ANS tarafından geliştirilmiştir ve geliştirme projesi Norveç Sanat Konseyi tarafından finanse edilmektedir.[1]

KulturNav, ortak meta verilerle kurumlar genelinde çalışarak arşivler, kütüphaneler ve müzelerdeki miras bilgilerine erişimi geliştirmek için tasarlanmıştır. Böylece birçok kurum, standart bir adlandırma ve terminoloji listesi oluşturmak için işbirliği yapabilir.[2] Meta veriler, diğer kaynaklara daha fazla bağlanabilen bağlantılı açık veriler (LOD) olarak yayınlanır. Uygulama programlama arabirimi (API) verileri okumak için HTTP GET isteklerini desteklemektedir. API çağrıları henüz doğrulanmadı veya yetkilendirilmedi. Bu, sistemin yalnızca herhangi bir kullanıcı tarafından okunabilen yayınlanmış içeriği gösterdiği anlamına gelir.[3] Sistem Play Framework içinde Solr ve jQuery ile birlikte geliştirilmiştir.[4]

2013 yılında kurulan KulturIT şirketi, beş Norveç ve bir İsveç müzesine aittir.[5] Tüm geliri gelişmeye harcanan kar amacı gütmeyen bir kuruluştur.[6]

Web sitesi 20 Ocak 2015'te açıldı ve şu anda Norveç, İsveç ve Åland'da yaklaşık 130 müze tarafından kullanılmaktadır.[6] Mart 2015'te İsveç ulusal fotoğraf kaydı KulturNav sitesine aktarılma sürecindeydi.[7] İsveçli mimarların kayıtları da site aracılığıyla edinilebilir.

Kaynakça

  1. ^ "Welcome to KulturNav" 9 Ekim 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., KulturNav site
  2. ^ FAQ #1 3 Eylül 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., KulturNav site
  3. ^ "KulturNav API" 11 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., KulturNav site
  4. ^ Per Steneskog: Senior Consultant at Altrusoft AB 2 Mart 2015 tarihinde Archive.is sitesinde arşivlendi, LinkedIn
  5. ^ "Om KulturIT - KulturIT". kulturit.org (Norveççe). 3 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2018. 
  6. ^ a b "Digisam, "KulturNav" (PowerPoint presentation)" (PDF). 9 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 24 Mart 2023. 
  7. ^ Bidra med information till Nationella fotografregistret (Contributing information to the National Photographic Registry) 21 Ocak 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Nordic Museum (Stockholm)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">GNU Genel Kamu Lisansı</span>

GNU Genel Kamu Lisansı yaygın kullanılan bir özgür yazılım lisansı. İlk sürümü 1989 yılında Richard Stallman tarafından GNU Tasarısı için kaleme alınmıştır. Üçüncü ve son sürüm ise Richard Stallman'ın yöneticisi olduğu Özgür Yazılım Vakfı (FSF), Eben Moglen ve Yazılım Özgürlüğü Hukuk Merkezi tarafından kaleme alındı ve özgür yazılım topluluklarının çeşitli itiraz ve katkılarıyla son hâlini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Norveç</span> Kuzey Avrupada bir ülke

Norveç, resmî adıyla Norveç Krallığı, Kuzey Avrupa'da bulunan İskandinav Yarımadası'nın batısında bir ülke. Finlandiya, İsveç ve Rusya ile komşu olan ülkenin batıda Atlas Okyanusu'nun bir kolu olan Norveç Denizi'ne kıyısı vardır. Kıyıları binlerce fiyordla çizilidir.

Uygulama programlama arayüzü, bir yazılımın başka bir yazılımda tanımlanmış işlevlerini kullanabilmesi için oluşturulmuş bir tanım bütünüdür. API; web uygulaması, işletim sistemi, veritabanı, donanımlar yahut yazılım kütüphanesi için kullanılabilir. Günümüzde yoğunlukla web tabanlı uygulamalarda istemci ve sunucu arasındaki iletişimi sağlayan bir sözleşme olarak kullanılmaktadır. Öyle ki istemci spesifik bir formatta veri talep eder ve her halükarda sunucudan yine belirli bir formatta cevap alır. Bu durum API'nın özel bir formu olarak WebAPI olarak da adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Runik yazı</span> ilk çağlara ait yazı biçimi

Runik yazı İlk Çağ Orta Asya toplumları, Türkler, Etrüskler, Macarlar ve vaktiyle Kuzey Avrupa ülkelerinde yaşayanlar tarafından kullanılmış bir yazı sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Google Haritalar</span> ayrıntılı yer görüntüleri sağlayan Google Inc.a ait web ürünü

Google Haritalar, Google tarafından hizmete sunulmuş ve ücretsiz çevrimiçi haritalama servisidir. Google Haritalar ayrıca diğer sitelerin de hizmetten yararlanması için API desteği de sunuyor.

<span class="mw-page-title-main">La det swinge</span>

"La det swinge", Bobbysocks! adlı pop grubu tarafından seslendirilen Norveççe şarkıdır. Şarkı, 1985 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Norveç'e ilk birinciliğini kazandırmıştır.

Goodreads, Aralık 2006'da yazılım mühendisi ve girişimci Otis Chandler tarafından açılan özel bir sosyal kataloglama uygulamasıdır. Site, kişilerin üye olarak kitap kaydetmesi ve kendilerine ait kataloglar, okuma listeleri oluşturmalarına imkân vermektedir. Üyeler, aynı zamanda kendi kitap tavsiye ve tartışma gruplarını da oluşturabilir.

<span class="mw-page-title-main">Sanal müze</span>

Sanal müze veya E-müze, 1990’lı yılların başından itibaren teknolojik gelişimin hızıyla birlikte müzelerin iletişim sağlamaya yönelik olarak interneti kullanmaya başlamaları ile ortaya çıkmış bir kavramdır Sanal Müze, farklı medya olanaklarından yararlanılarak hazırlanmış sayısal nesneleri ve bunlara ait bilgileri barındıran, ziyaretçi ile iletişimin kesintisiz olduğu ve çeşitli erişim şekillerini karşılamak için alışıldık iletişim yöntemlerinin ötesinde olan, dünya çapında erişimini olanaklı kılmak amacıyla da fiziksel anlamda bir mekâna ihtiyaç duymayan müze şeklinde tanımlanmaktadır.

SoundCloud, İsveç'te kurulan ve Berlin'den yönetilen çevrimiçi ses dağıtım platformu ve müzik paylaşım sitesi. Kullanıcıların ses dosyalarını yükleyip tanıtmasına ve paylaşmasına, dinleyicilerin bu dosyaları web üzerinden dinlemesine olanak sağlar. 2007'de Alexander Ljung ve Eric Wahlforss tarafından kurulan SoundCloud zaman içinde dünyanın en büyük müzik akış servislerinden biri oldu. Ücretsiz ve ücretli üyelik seçenekleri bulunmakta, bilgisayar ve mobil cihazlarda kullanılabilmektedir. 200 milyon şarkı ve 20 milyondan fazla sanatçıdan oluşan küresel bir topluluktur.

İsveç Modeli Danimarka, Norveç, Finlandiya, İzlanda ve İsveç gibi kuzey ülkelerinde uygulanan benzer iş gücü, eğitim ve sosyal politikalar için kullanılan bir üst terimdir. Bu model politik konsept olarak bu ülkelerdeki refah devletinin temelini oluşturur.

ISO 19115, Jeo uzam meta verileri,, açık veya örtülü bir coğrafi alan ölçeğinde olan cisimlere uygulanabilir, başka bir deyişle, Küre yüzeyinde bir konum ile ilişkili bir meta veri türüdür. Bu tür nesneler, bir coğrafi bilgi dizgesinde (CBS) saklanabilir ya da basitçe belgeler veri kümeleri, görüntü veya diğer nesneler, hizmetler veya başka bir doğal ortamda var olan bir meta dizinde tanımlanmış ama özellikleri coğrafi olarak tanımlamak için uygun ilişkin öğeler olabilmektedir.

Gen Ontolojisi ya da GO, gen ve gen ürünü vasıflarının bütün türler kapsamında temsilini birleştirmek için büyük bir biyoenformatik girişimidir. Proje özellikle şunları hedeflemektedir:

  1. Gen ve gen ürünü vasıflarına dair sahip olduğu denetli söz dağarcığının sürdürülmesi ve geliştirilmesi;
  2. Gen ve gen ürünlerinin notlaması, not verilerinin özümsenmesi ve dağıtılması;
  3. Projenin sağladığı verinin bütün boyutlarına kolayca erişilmesi için ve deneysel verilerin GO kullanarak işlevsel yorumlanabilmesi için araçlar sağlanması.
<span class="mw-page-title-main">Android Marshmallow</span> Android işletim sisteminin 6. ana sürümü

Android Marshmallow veya Android 6.0-6.0.1 Marshmallow, Android sürümünün Google tarafından geliştirilen 13. versiyonudur. Yeni sürüm hakkında bilgileri Google şirketinin CEO'su Sundar Pichai 28 Mayıs 2015 yılında Google I/O konferansında açıkladı. Genel olarak Google yeni sürümünün kod ismini "L" harfinden sonra "Android M" olarak isimlendirdi. Sürüm Android Lollipopun geliştirilmiş versiyonu olarak yeni izinler mimarisi, bağlamsal asistanları için yeni API'ler, arka plan aktivitesini azaltan yeni bir güç yönetim sistemi, Parmak izi tanıma ve USB-C desteği, verileri ve uygulamaları SD karta taşıma ve onları birincil depolama şeklinde kullanma özelliği gibi özellikleri vardır.

iTunes Connect

iTunes Connect App Store'da iPhone, iPad, Mac, Apple Watch, Apple TV ve iMessage için satılan uygulamaları yönetmek için web tabanlı araçlardan oluşan bir pakettir. Ayrıca iTunes Store ve iBooks Store'daki içeriği yönetmek için kullanılır. Apple Geliştirici Programı üyesi olarak, uygulamaları göndermek ve yönetmek, kullanıcıları TestFlight ile test etmeye davet etmek, vergi ve bankacılık bilgilerini eklemek, satış raporlarına erişmek vb. işlemler için iTunes Connect'i kullanabilirler. Ek olarak, iOS Geliştirici Programı ve Mac Geliştirici Programı üyelerinin uygulamalarını yüklemek, açıklamalarını ve meta verilerini düzenlemek ve kazanılan finansmanları görüntülemek için kullandığı yöntemdir. iTunes Connect, kitap yayıncılarının kitaplarını Apple'ın iBookstore mağaza'sında satması için de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kia UVO</span>

UVO eServices, Kia Motors America tarafından Amerika Birleşik Devletleri pazarı için belirli araçlarda sunulan, abonelik içermeyen bir OEM bilgi-eğlence ve telematik servisidir. Sistem, kullanıcıların akıllı telefonlarında ahizesiz görüşme yapmalarını, müzik yayını yapmalarını, bir İÇN'ye gitmelerini ve sesli komutları kullanarak araç tanılama işlemleri yapmalarını sağlar. Carputer olarak 4 Aralık 1998 tarihinde Microsoft şirketine ait Windows NT tabanlı Windows Embedded Automotive işletim sistemi ile çalıştı.

Handle Sistemi, kalıcı tanımlayıcıların veya işleyicilerin bilgi kaynaklarına atandığı Ulusal Araştırma Girişimleri Şirketi'nin tescil kaydı sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Bibsys</span>

BIBSYS, Norveç Eğitim ve Araştırma Bakanlığı tarafından kurulan ve düzenlenen bir idari kurumdur. Araştırma, öğretim ve öğrenmeyle ilgili verilerin - tarihsel olarak kütüphane kaynaklarıyla ilgili meta veri alışverişi, depolanması ve alınması üzerine odaklanan bir hizmet sağlayıcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Linux Lite</span>

Linux Lite, Debian ve Ubuntu tabanlı, Jerry Bezencon liderliğindeki bir ekip tarafından tasarlanan ve geliştirilen bir Linux dağıtımıdır. Dağıtım, özelleştirilmiş bir Xfce masaüstü ortamı ile hafif bir masaüstü deneyimi sunmayı amaç edinir. Yeni başlayan kullanıcılar için de uygun olmak adına bir dizi işleri kolaylaştıracak uygulama içerir.

Translate Toolkit, bir yerelleştirme ve çeviri araç setidir. Yerelleştirme dosya biçimleri ve yerelleştirme gerektirebilecek dosyalarla çalışmak için bir dizi araç sağlar. Araç seti ayrıca, üzerinde diğer yerelleştirme araçlarının geliştirilebileceği bir API sağlar.

Ulusal Biyoçeşitlilik Ağı , 2000 yılında Birleşik Krallık'ta kurulmuş, biyoçeşitlilik bilgilerini, NBN'nin veri arama web sitesi olan NBN Atlas aracılığıyla internet de dahil olmak üzere çeşitli ortamlar aracılığıyla kullanıma sunmayı taahhüt eden bir ortak girişimdir.