İçeriğe atla

Kulevi petrol terminali

Koordinatlar: 42°16′N 41°38′E / 42.27°K 41.64°D / 42.27; 41.64


Kulevi petrol terminali, Gürcistan'ın doğu Karadeniz kıyısındaki bir petrol limanıdır. Terminal, Khobi Bölgesi'nde, eski adıyla Redoubt Kali olan Kulevi köyünün yerleşim bölgesinin yakınında ve Tsiva ve Khobistskali nehirleri arasındaki kıyı bölgesinde konumlanmıştır.

İnşaatı

Kulevi Petrol Terminali projesi, ilk olarak başkan Shevardnadze'nin 8 Eylül 1999 tarihli kararnamesiyle yetkilendirildi.[1] Ardından, Argomar Oil LTD ve Georgian Railway arasında oluşturulan bir ortaklık olan Terminal 2000 LTD tarafından Kulevi köyü yakınlarında inşaat başladı.[2] 2002 yılının sonlarında proje, çevresel kaygılar ve yetersiz fon nedeniyle beklemeye alındı.[3] Gürcü iş adamı Badri Patarkatsishvili liderliğindeki uluslararası yatırımcılar konsorsiyumu altında inşaat Eylül 2004'te yeniden başladı. İki yıl sonra Badri Patarkatsishvili, henüz yapım aşamasında olan Kulevi Terminali'ndeki hissesini açıklanmayan bir meblağ karşılığında Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi'ne (SOCAR) sattı.[4]

Terminal, Kasım 2007'de tamamlandı ve resmî olarak 16 Mayıs 2008'de açıldı.[5]

Açıklama

Kulevi Petrol Terminali; üç iskele, tankerler için bir kanal, 9 gemiden oluşan bir mobil servis filosu ve petrol ve rafine ürünler testi için bir laboratuvar içermektedir.[6] Terminal, toplam depolama kapasitesi 320.000 metreküp (11.000.000 cu ft) olan ve 380.000 metreküpe (13.000.000 cu ft) yükselme ihtimali olan bir tank parkına sahiptir. Yükleme işlemleri için 100.000 tona kadar tonajlı tankerleri almak için iki rıhtım vardır. Yükleme performansı 1.000 ila 8.000m³ / saat arasındadır. Terminalin, boşaltma için 180 yağ tankı vagonunun yerleştirilebileceği kendi tren istasyonu vardır. Sehpalar, 168 petrol tankerinin dört demiryolu şubesinden eş zamanlı olarak boşaltılmasını mümkün kılmaktadır.

Terminal, yıllık 10 milyon ton ham petrol ve rafine edilmiş ürün işleme kapasitesine sahiptir.[7] SOCAR, terminalin kapasitesini yılda 20 milyon tona çıkarmayı planlamaktadır; bu, Kulevi'yi Güney Kafkasya'daki en büyük petrol terminali hâline getirecektir.[8]

Mülkiyet

Kulevi petrol terminali, Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi'nin bir yan kuruluşu olan Black Sea Terminal LTD.'ye ait olup, şirket tarafından işletilmektedir.[9]

Ayrıca bakınız

  • Gürcistan'daki limanların listesi (ülke)

Kaynakça

  1. ^ Gachechiladze M. Towards a Political Ecology of Oil in Post-communist Georgia: the conflict over the Kulevi Oil Port Development 8 Ağustos 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Journal of Political Ecology,2007
  2. ^ "The Golden Fleece in trouble - the endangering of the Kolkheti peatlands (Georgia)". 4 Temmuz 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2008. 
  3. ^ "Kulevi Oil Terminal, Georgia". CEE Bankwatch Network. 2 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2008. 
  4. ^ "Oil-handling Capacities Growing and Available on Georgia's Black Sea Coast". Georgian Daily. 13 Şubat 2008. 4 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2008. 
  5. ^ "Opening of New Kulevi Oil Terminal to Promote Azerbaijan, Georgia's Development — Prime Minister". Trend Capital. 16 Mayıs 2008. Erişim tarihi: 11 Ekim 2008. 
  6. ^ "Rescue Operations Cause Accident in Georgia's Kulevi Port". Trend Capital. 3 Ekim 2008. 22 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2008. 
  7. ^ Lada Yevgrashina (12 Kasım 2007). "Socar to wait on Georgia for Black Sea shipments". Reuters. 1 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2008. 
  8. ^ "Georgia's Kulevi opens a new oil terminal". Portnews. 19 Mayıs 2008. 11 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2008. 
  9. ^ "SOCAR's terminal in Kulevi awarded open customs zone status". ABC.AZ. Fineko Informational & Analytic Agency. 15 Mart 2010. 3 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2010. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hazar Denizi</span> Dünyanın en büyük gölü

Hazar Denizi dünyanın en büyük gölü veya eksiksiz bir deniz olarak sınıflandırılan dünyanın en büyük iç su kütlesidir. Adını Hazar Kağanlığı'ndan almıştır. Güneydoğu Avrupa ve güneybatı Asya'dadır ve dünyanın en büyük tuzlu su gölüdür. Hem deniz, hem de göl özelliklerini taşımaktadır. Petrol yataklarınca zengindir. Tektonik göllere örnektir. Endoreik bir havza olarak, Avrupa ile Asya arasında, Kafkasya'nın doğusunda, Orta Asya'nın geniş bozkırlarının batısında ve Batı Asya'daki İran platosunun kuzeyinde yer almaktadır. Denizin yüzey alanı 371.000 km2 ve hacmi 78.200 km3'tür. Tuzluluk oranı yaklaşık %1,2 olup, bu oran çoğu deniz suyunun tuzluluğunun yaklaşık üçte biri kadardır. Kuzeydoğuda Kazakistan, kuzeybatıda Rusya, batıda Azerbaycan, güneyde İran ve güneydoğuda Türkmenistan ile sınırlanmıştır. Hazar Denizi çok çeşitli canlı türlerine ev sahipliği yapmaktadır ve en çok havyar ve petrol endüstrileriyle tanınmaktadır. Petrol endüstrisinden kaynaklanan kirlilik ve Hazar Denizi'ne akan nehirler üzerine inşa edilmiş barajlar, denizde yaşayan organizmaları olumsuz etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Denizi</span> Avrupada bir deniz

Kuzey Denizi, Büyük Britanya, Danimarka, Norveç, Almanya, Hollanda, Belçika ve Fransa arasında bulunan bir Atlas Okyanusu denizidir. Avrupa kıta sahanlığında bir epeirik denizi, güneyde İngiliz Kanalı ve kuzeyde Norveç Denizi yoluyla okyanusa bağlanır. 570.000 kilometrekarelik bir alana sahip 970 kilometreden (600 mi) uzun ve 580 kilometre (360 mi) genişliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Doğalgaz</span> yanıcı gazlardan oluşan fosil yakıt türü

Doğalgaz yer kabuğunun içindeki fosil kaynaklı bir çeşit yanıcı gaz karışımıdır. Bir petrol türevidir. Yakıt olarak önem sıralamasında ham petrolden sonra ikinci sırayı alır. Doğalgazın büyük bölümü (%70-90'ı), Metan (CH4) adı verilen hidrokarbon bileşiğinden oluşur. Diğer bileşenleri; etan (C2H6), propan (C3H8), bütan (C4H10) gazlarıdır. İçeriğinde eser miktarda karbondioksit (CO2), azot (N2), helyum(He) ve hidrojen sülfür (H2S) de bulunur. Doğalgaz konvansiyoneldir ve konvansiyonel olmayan doğalgaz türleri arasında kaya gazı, kum gazı ve kömür gazı bulunur.

PETKİM, Türkiye Petrolleri tarafından 1965 yılında İzmir'de kurulan ve 2008'de özelleştirilerek SOCAR'a devredilen petrokimya şirketi. Etilen, benzen, polipropilen gibi petrokimya türevlerini üretmektedir.

Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi - Azerbaycan devletine ait petrol ve doğalgaz şirketidir. Devlet şirketi ve ulusal petrol şirketi grupuna dahildir. Azerbaycan'ın iki rafinerisi ile tüm petrol ve gaz boru hatlarını işleten SOCAR, aynı zamanda uluslararası konsortiyumların ülkede gerçekleştirdiği petrol ve doğal gaz projelerine de nezaret etmektedir. Merkez binası SOCAR Tower'dir.

<span class="mw-page-title-main">Irak ve Şam İslam Devleti'nin petrol üretimi ve kaçakçılığı</span>

Irak ve Şam İslam Devleti'nin petrol üretimi ve kaçakçılığı, Irak ve Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Suriye ve Irak'ta yer alan petrol rafinelerinde petrol üretmesi ve bunları dış ülkelere satmasıdır. Petrol üretimi ve kaçakçılığı, IŞİD'in en büyük gelir kaynakları arasında gösterilir. Bu ürün bazı kaynaklarda "kara bayrağı besleyen kara altın" olarak da adlandırılmıştır. IŞİD kontrolü altındaki sahalardan elde edilen petrol, çoğunlukla kendi bölgeleri içerisinde dağıtılmakta, ancak pazar fiyatlarının altından çevre devletlere de kaçırılmaktadır. Ham petrolden üretilen petrol ve mazot gibi ürünler IŞİD kontrolü altındaki bölgelerin ekonomisinin temel taşı niteliğindedir. Mazot da birçok elektrik jeneratörünün güç kaynağı durumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Petrol endüstrisi</span>

Petrol endüstrisi, petrol sanayi veya petrol ve doğal gaz endüstrisi, küresel olarak petrol ve petrol ürünlerinin aranması, çıkarılması, rafine edilmesi, taşınması ve pazarlanması süreçlerini kapsayan terimdir. Sektörün en büyük hacme sahip ürünleri arasında mazot ve benzin bulunmaktadır. Petrol ayrıca ilaçlar, solventler, gübre, pestisit ve plastik gibi birçok kimyasal ürün içinde ham madde niteliği taşımaktadır. Petrol endüstrisi upstream, midstream ve downstream şeklinde üç ana bileşene ayrılmaktadır. Midstream yani orta kısım işlemler genellikle downstream kategorisine dahil edilmektedir.

Azer Çırak Güneşli Petrol Sahası Bakü'nün yaklaşık 110–130 km doğusunda Hazar denizinde, tabanın yaklaşık 2000-3500 metre derinlerinde yer alan ve tahminen 432,4 km2'lik alana sahip petrol sahasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bakü-Novorossiysk Petrol Boru Hattı</span>

Bakü-Novorossiysk boru hattı Bakü yakınlarındaki Sangachal Terminali'nden Rusya'nın Karadeniz kıyılarındaki Novorossiysk terminaline 1.330 kilometre (830 mi) uzanan uzun bir petrol boru hattıdır. Boru hattının Azerbaycandaki kısmı, Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) tarafından işletilmektedir ve Rus kısmı ise Transneft tarafından.

<span class="mw-page-title-main">Sangaçal Terminali</span>

Sangaçal Terminali Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün 45 kilometre (28 mi) güneyinde Hazar Denizi kıyısında bulunan bir doğal gaz işleme ve petrol üretim tesisinden oluşan bir sanayi kompleksidir.

Lazika Gürcistan'ın Karadeniz kıyısında yapılması düşünülmüş, antik Lazika krallığının ardından isimlendirilmiş planlı şehirdir. Gürcistan devlet başkanı Miheil Saakaşvili, 2011'de şehrin Abhazya sınırının güneyindeki Anaklia ve liman kenti Poti'nin kuzeyindeki Kulevi şehirleri arasında inşa edilmesini planlamıştır. Proje, Gürcistan hükûmetinin 2012'de değişmesiyle büyük ölçüde terk edilmiştir.

Vitol Group Henk Viëtor ve Jacques Detiger tarafından 1966 yılında Rotterdam'da kurulan Hollandalı bir enerji ve emtia ticaret şirketidir. Fiziksel ticaret, lojistik ve dağıtım işinin merkezinde yer alsa da, bunları rafine etme, nakliye, terminaller, keşif ve üretim, enerji üretimi ve perakende işletmeleriyle tamamlanmaktadır. Vitol'un dünya çapında 40 ofisi vardır ve en büyük operasyonları Cenevre, Houston, Londra ve Singapur'dadır. 2018'de 231 milyar dolarlık gelirle dünyadaki en büyük bağımsız enerji şirketidir ve Fortune Global 500 listesinde dokuzuncu sırada yer alır. Vitol, emtia ticaretindeki rakiplerinin çoğu gibi kârını geniş çapta yayınlamadığından, büyük ölçüde sıralamadan çıkarılmıştır. Ancak şirket, borç verenlerine ve ticaret yaptığı bazı enerji gruplarına finansal bilgi sağlar. Şirket, yılda 350 milyon tondan fazla ham petrol sevk ediyor ve 250 süper tankerini ve sahip olduğu diğer gemilerini dünyanın dört bir yanına taşımak için kontrol etmektedir. Ortalama olarak günde 7 milyon varilden fazla petrol ve ürün işlemektedir Vitol, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin'den sonra dünyanın üçüncü en büyük petrol tüketicisidir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'daki boru hatları</span>

Azerbaycan, petrol endüstrisinin ilk başladığı yerlerden biridir ve tarihi, 19. yüzyılın sonlarından petrolün servetiyle bağlantılıdır. Azerbaycan'daki ana boru hattının toplam uzunluğu 4.600 kilometre (2.900 mi) idir.

Güneşli petrol sahası, Hazar Denizi'nde, Azerbaycan'ın 120 kilometre (75 mi) doğusunda, Petrol Kayaları'nın 12 kilometre (7,5 mi) güneydoğusunda yer alan açık deniz petrol sahası. Azer-Çırak-Güneşli (ACG) projesinin bir parçasıdır. Azerice Günəşli kelimesinin Türkçe çevirisi "güneşli" anlamına gelmektedir. Güneşli'nin 100 milyon tondan fazla petrol rezervine sahip olduğuna inanılmaktadır.

Azeri Azerbaycan, Bakü'nün 100 km doğusunda bulunan Hazar Denizi'nde açık deniz petrol sahasıdır ve daha büyük çaplı Azer-Çırak-Güneşli Petrol Sahası (AÇG) projesinin bir parçasıdır. Azeri petrol sahası Orta Azeri, Batı Azeri, Doğu Azeri üretim platformları, sıkıştırma ve su enjeksiyon platformlarını içermektedir. Saha 1988 yılında keşfedildi ve orijinal olarak 26 Bakü Komiseri'nden adını aldı.

Çırak, Hazar Denizi'nde, Bakü, Azerbaycan'ın 120 km doğusunda bulunan ve daha büyük Azer-Çırak-Güneşli Petrol Sahası (AÇG) projesinin bir parçası olan bir açık deniz petrol sahasıdır. Üretim, sondaj ve merkez (PDQ) platformu Çırak 1 (EOP) 1997'den beri faaliyettedir. Çırak 1, AÇG sahasından Ham Petrol üretmektedir. Batı Çırak, AÇG projesinin bir uzantısı olarak planlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Badri Patarkatsişvili</span> Badri Patarkatsishvili (1955-2008)

Arkadi Şalvoviç "Badri" Patarkatsişvili, siyasete yoğun olarak katılan Yahudi-Gürcü iş adamıydı. 2008 Gürcistan cumhurbaşkanlığı seçimine itiraz etti ve oyların % 7,1'ini alarak üçüncü oldu. 1980'lerin başından ölümüne kadar, iş dünyasında gösterişli bir şahsiyetti ve bugünün Rusya'sındaki başarılı şirketlerden bazılarının arkasındaydı. Tahmini 12 milyar dolarlık serveti ile Gürcistan'ın en zengin vatandaşı oldu. Aynı zamanda ülkenin en büyük hayırseverlerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da maden endüstrisi</span>

2005 yılı itibarıyla Azerbaycan; alüminyum, kurşun, demir ve çinko dâhil olmak üzere bir dizi metal ve endüstriyel mineral üretti.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da petrol endüstrisi</span>

Azerbaycan'daki petrol endüstrisi yaklaşık 873.260 varil (138.837 m3) günlük petrol ve 2013 itibarıyla yılda 29 milyar metreküp gaz üretmektedir. Azerbaycan, petrol endüstrisinin doğum yerlerinden biridir. Tarihi petrol servetiyle bağlantılıdır. Dünyadaki en önemli petrol ve gaz üreticisi olmaya adaydır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Japonya ilişkileri</span>

Azerbaycan-Japonya ilişkileri, Azerbaycan ile Japonya arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.