İçeriğe atla

Kulaksız Hamamı

Koordinatlar: 41°02′21″K 28°57′44″D / 41.03917°K 28.96222°D / 41.03917; 28.96222
Kulaksız Hamamı
Harita
Genel bilgiler
TürHamam
KonumBeyoğlu, İstanbul, Türkiye
Koordinatlar41°02′21″K 28°57′44″D / 41.03917°K 28.96222°D / 41.03917; 28.96222
Tamamlanma1579
Teknik ayrıntılar
Yapı sistemiKâgir
MalzemeTaş · tuğla

Kulaksız Hamamı, İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki bir hamamdır.

Tarihi

Koca Sinan Paşa tarafından 1579'da, Sinan Paşa Camii'ne vakfen yaptırıldı.[1] Evliya Çelebi Seyahatnâme'sinde, adından yola çıkarak hamamda sağır kişilerin çalıştığını ifade etmişti.[2] 1996'da, kısmen dökümhane kısmen de kahvehane olarak kullanıldığı, bazı bölümlerinin yıkılmış olduğu ve kalan kısımlarının ise "büyük ölçüde değişime uğradığı" kaydedilmişti.[1]

Temmuz 2022'de hamamın, Kulaksız Millet Kütüphanesi-Gençlik Merkezi adıyla açılacak bir şekilde Beyoğlu Belediyesi tarafından restorasyonuna başlandığı duyuruldu.[3]

Konumu ve mimarisi

İstanbul'un Beyoğlu ilçesinin Kulaksız Mahallesi'nde, Kulaksız Caddesi ile Kulaksız Hamamı Sokağı'nın kesiştiği noktada konumlanan bir çifte hamamdır. Duvarları, almaşık teknikte, düzensiz örülmüş moloz taş ve tuğladandır. Kulaksız Caddesi'ne bakan batı cephesine bakan revaklı girişindeki üç sivri kemer, başlıkları klasik baklava desenli üç mermer sütunla birbirine bağlanır. Bu kemerlerden ortadaki, diğer ikisine göre daha büyüktür. Giriş, orta kısmında kubbe, yan kısımlarında ise tonozla örtülüdür. Revak bölümünün güneybatı köşesindeki pahta, iki sıra mukarnas dolgu bulunur. Hamamın, Kulaksız Sokağı'na bakan iki girişi daha vardır.[1]

Yapının ılıklık bölümleri ile bunların arkasında konumlanan yarı yıkılmış durumdaki sıcaklık bölümleri arasındaki bağlantılar yok olmuştur. Altıgen planlı erkekler için olan kısmının sıcaklık bölümü, sivri kemerli eyvanlarla çevrelenir. Kare planlı soğukluk bölümü, pandantiflerin görüldüğü, bir aydınlık fenerinin konumlandığı bir kubbeyle örtülüdür. Pandantiflerde, madalyon izleri vardır. Yapının doğusunda bulunan kadınlar için olan kısmın soğukluğu da erkeklerinkiyle özdeştir. Basık kemerli bir açıklıkla girilen bölümün doğu duvarındaki sivri kemerli tepe pencerelerinin yanlarında iki adet filgözü bulunur. Kuzeyindeki sivri kemerli kapının her iki yanında, üçer adet dikdörtgen açıklıklı niş konumlanırken aynı düzendeki sivri kemerli tepe pencereleri ile filgözleri bu cephede de vardır. Soğukluk bölümünün kuzeyindeki basık kemerli kapı, enlemesine uzanan ılıklık bölümüne açılır. Üç kare planlı kısımdan meydana gelen ılıklık bölüm, ortasında bir kubbe, yanlarında ise tonozla örtülüdür. Buradan tuvalete açılan sivri kemerli kapı, kaş kemerli bir nişte konumlanır.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d Egin, Ergün (1996). Kasımpaşa'nın Tarihi Gelişimi, İskân Özellikleri ve Mimari Eserleri (yüksek lisans). İstanbul: İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat Tarihi Bölümü. s. 153. 
  2. ^ Kuruçay, Akif (2011). "Kulaksız Hamamı - Beyoğlu". İstanbul'un 100 Hamamı. İstanbul: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Yayınları. s. 47. ISBN 978-605-5592-96-7. 
  3. ^ Yıldız, Haydar Ali [@haydaraliyildiz] (5 Temmuz 2022). "Daha güzel bir Beyoğlu için tarihi eserlerimizi restore edip komşularımızın hizmetine açıyoruz .🙌🏻❣️ Tarihi Kulaksız Hamamı, Kulaksız Millet Kütüphanesi - Gençlik Merkezi olarak gençlerimizin yeni mekanı olacak" (X gönderisi) – X vasıtasıyla. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İskenderpaşa Camii (Beykoz)</span>

İskender Paşa Camii, İstanbul'un Beykoz ilçesinde yer alan bir külliyedir. Kanlıca İskelesi'nin önündeki küçük meydanda bulunmaktadır. I. Süleyman (Kanuni) ve II. Selim dönemlerinin devletin ileri gelenlerinden "Mağusa Fatihi" olarak tanınan Gazi İskender Paşa tarafından yaptırılmıştır. Kanlıca Camii olarak da bilinir. İskender Paşa'nın 967/ 1559 tarihli vakfiyesi ile belirtilen bu mescidi, Mimar Sinan'ın tezkirelerinde "Kanlıca'da merhum İskender Paşa" ve "Camii İskender Paşa der Kanlıca" şeklinde kayıtlıdır. Caminin harim kapısı üzerindeki kitabede görülen 967/ 1559-60 tarihi külliyenin tamamlanma tarihi olarak kabul edilebilir. Yapıların tasarımı Mimar Sinan'a aittir.

<span class="mw-page-title-main">Sultan Han (Aksaray)</span> Kervansaray

Sultan Han, Aksaray'da kendi adıyla anılan Sultanhanı ilçesindedir. Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad tarafından yaptırılan eser 1229 yılında tamamlanmıştır. Mimarı Şamlı Muhammed bin Havlan'dır. 4800 m² alana yayılan alanı ile Anadolu'daki en büyük Selçuklu kervansarayıdır. Klasik Selçuklu kervansaray şemasının örneklerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Şişli Camii</span> İstanbul, Türkiyede bir cami

Şişli Camii, İstanbul, Türkiye'de, Şişli ilçesinde bulunan bir camidir. Halâskârgazi Caddesi ile Abide-i Hürriyet Caddesi'nin kesişmesiyle oluşan bir adacıkta konumlanır.

<span class="mw-page-title-main">Haseki Hamamı</span> Ayasofya ile Sultan Ahmet Camii arasında yer alan XVI. yüzyıl Türk hamamı

Haseki Hamamı, İstanbul'da Ayasofya ile Sultanahmet Camii arasında yer alan tarihi Türk hamamı. Hamam, I. Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan tarafından, 1556-1557 yılları arasında, Mimar Sinan'a yaptırılmıştır. Hamamın inşa edildiği yerde daha öncesinde Zeuksippos Banyoları'nın harabeleri bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Paşa Hamamı (Diyarbakır)</span> Diyarbakırda yer alan bir hamam

Paşa Hamamı ya da bilinen diğer adıyla Behram Paşa Hamamı, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir hamamdır.

<span class="mw-page-title-main">Vahap Ağa Hamamı</span> Diyarbakırda yer alan bir hamam

Vahap Ağa Hamamı, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir hamamdır.

Çardaklı Hamam, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan bir hamamdır.

Kadı Hamamı, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir hamamdır. Ayrıca İpariyye Hamamı ve Eşbek Hamamı olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Söğütlüçeşme Hamamı</span> İstanbul, Kadıköyde yer alan eski bir hamam

Söğütlüçeşme Hamamı ya da Abidin Bey Hamamı, İstanbul'un Kadıköy ilçesindeki eski bir hamamdır. Adını aldığı Söğütlüçeşme semtindeki Taşköprü Caddesi üzerinde, bu cadde ile Kurbağalıdere Caddesi ve İstanbul-Ankara demiryolunun kesişerek sınırlandırdığı alanda konumlanan yapı, günümüzde harap durumda ve işlevsizdir.

<span class="mw-page-title-main">Sahib Ata Külliyesi</span>

Sahip Ata Külliyesi, Konya Karatay ilçesinde bulunan bir külliyedir.

Aziziye Hamamı, İstanbul'un Kadıköy ilçesindeki bir hamamdır. Rasimpaşa Mahallesi'nde, Yeldeğirmeni semtindeki Recaizade Sokak'ta konumlanır.

<span class="mw-page-title-main">Eğdemir Hamamı</span>

Eğdemir Hamamı, Eydemir Hamamı ya da Elvan Bey Hamamı, Kütahya'daki bir hamamdır.

<span class="mw-page-title-main">Sasa Bey Hamamı</span>

Sasa Bey Hamamı ya da Şehir Hamamı, Akhisar'daki bir hamamdır. Sasa Bey tarafından 15. yüzyılda yaptırılan hamamın erkekler ve kadınlar bölümü vardı. Günümüzde kadınlar bölümü kısmen yıkılmış olup kullanılmazken erkekler bölümü faaldir.

<span class="mw-page-title-main">Araba Pazarı Hamamı</span>

Araba Pazarı Hamamı ya da Arabapazarı Hamamı, Kastamonu'daki bir hamamdır.

Rüstem Paşa Şifa Hamamı, Konya'nın Ereğli ilçesinde, 15. yüzyılda Karamanoğlu Döneminde İbrahim Bey (1423-1464) tarafından inşa ettirilmiş ve banisi bilinmemektedir. Rüstem Paşa Şifa Hamamı, 2007 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından tescillenmiştir ve günümüzde ise restorasyonu tamamlanmıştır. Konum olarak ilçe merkezinde, Ulu Camii ve Rüstem Paşa Kervansarayı'nın güney doğusunda yer almaktadır. Yıldızvari plan düzenlenmesi ve mimari genel özellikleri bakımından XV. yüzyıl hamamlarında görülen özellikleri ile benzerlik göstermektedir. Yapısı, kuzey-güney istikametinde dikdörtgen şeklinde inşa edilmiştir ve Hamamın kuzeyinde dükkanlar sıralanmaktadır. Hamamın yapısı çifte planlı olmadığı için kadınlar ve erkekler için dönüşümlü olarak kullanılmaktadır. Hamam inşa edilirken kullanılan malzemeler; Kesme taş, moloz taş ve tuğladır. Giriş kısmı güney yönündedir.

<span class="mw-page-title-main">Hızırbey Hamamı</span> Kırklarelide bulunan tarihi Türk Hamamı

Hızırbey Hamamı veya Hızırbey Çifte Hamamı, Kırklareli'de kent merkezinde bulunan tarihi bir Türk hamamıdır. Çifte hamam olarak inşa edilmiş yapı, şehir merkezinin en eski ve günümüze ulaşan tek hamamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hamam (Babaeski)</span> Babaeskideki bir hamam

Babaeski Hamamı veya Fatih Hamamı, Kırklareli ili Babaeski ilçesinde, Fatih Camii'nin karşısında bulunan tarihi bir Türk hamamıdır. Klasik Osmanlı hamam plan şemasında çifte hamam olarak inşa edilen yapının günümüzde yalnızca erkekler bölümü ayaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ferhat Bey Hamamı</span> Vizedeki tarihi bir hamam

Ferhat Bey Hamamı, Vize Hamamı veya Ağa Hamamı, Kırklareli'nin doğusundaki Vize ilçesinde bulunan tarihi bir Türk hamamıdır. Çifte hamam olarak inşa edilmiş yapı, günümüzde harap durumdadır ve kullanılmamaktadır.

Sokullu Mehmet Paşa Hamamı, Kırklareli'nin güneyindeki Lüleburgaz ilçesinde bulunan tarihi bir Türk hamamıdır. Çifte hamam olarak inşa edilmiş yapı, günümüzde Lüleburgaz İlçe Belediyesi Meclis binası olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bey Hamamı</span> Selanik, Yunanistandaki bir Osmanlı hamamı

Bey Hamamı, Cennet Hamamı, veya Sultan II. Murad Hamamı, Yunanistan'ın kuzeyindeki Selanik kentinde Panagia Chalkeon Kilisesi'nin doğusunda, Egnatia Caddesi üzerinde bulunan bir Osmanlı dönemi hamamıdır.