İçeriğe atla

Kulaç (birim)

Kulaç (sembol: T), devrim öncesi Fransa'da oluşturulmuş uzunluk, alan ve hacim için bir ölçü birimidir. Kuzey Amerika'da, Yeni Fransa, Fransız Louisianası (Louisian), Akadya (Acadie) ve Québec'teki sömürgeci Fransız kurumlarında kullanıldı. İlgili toesa, metrik sistemin benimsenmesine kadar Portekiz, Brezilya ve Portekiz İmparatorluğu'nun diğer bölgelerinde kullanılmıştır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fransa</span> Batı Avrupada yer alan ülke

Fransa, resmî adıyla Fransız Cumhuriyeti, Batı Avrupa'da bulunan ve dünyanın pek çok bölgesinde denizaşırı toprakları olan bir ülkedir. Fransa'nın Avrupa kıtasındaki komşuları Belçika, Lüksemburg, Almanya, İsviçre, İtalya, İspanya, Monako ve Andorra'dır. Akdeniz'de İtalya'ya ait Sardinya Adası'ndan sadece 12 km uzaktaki Korsika adası da Fransa'ya aittir. Sahip olduğu denizaşırı illerde de, Fransız Guyanası aracılığıyla Brezilya ve Surinam'a, Saint Martin Adası aracılığıyla da Hollanda Antilleri'ne sınırı vardır. Fransa, Manş Denizi'nde deniz yüzeyinin altından geçen Manş Tüneli'yle Birleşik Krallık'a bağlanmaktadır.

18. yüzyıl, miladi takvime göre 1 Ocak 1701 ile 31 Aralık 1800 günleri arasındaki zaman dilimi olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Prusya</span> 1525-1947 yılları arasında Orta Avrupada varlığını sürdürmüş eski bir Alman devleti

Prusya, tarihin değişik dönemlerinde değişik anlamlarda kullanılmış bir isim olmakla birlikte en çok 1713-1867 yılları arasında kendine Prusya Krallığı adını veren ve Orta Avrupa'da hüküm süren Alman devletinin ismidir.

Gotik, kendine has özelliği olan bir sanat anlayışı ve yazı şekli. Gotik yazılar ilk baskı denemelerinde denenmiş, çoğunlukla Almanlar tarafından kullanılan bir yazı stilidir. Gotik sanatı 12. yüzyılın ikinci yarısında Romanesk sanatının değişmesiyle, Latin sanatına bir tepki olarak ortaya çıkmıştır. Orta Çağı kapatan, Rönesansı başlatan akımdır. Gotik tarzı, yalnız mimarlıkta tesirli olmayıp; heykelcilik, resim, yazı, süs ve hatta gündelik eşyada da etkili olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Fransa millî futbol takımı</span> Fransa ulusal futbol takımı

Fransa millî futbol takımı, Fransa'yı ulusal seviyede temsil eden erkek millî futbol takımıdır ve Fransa Futbol Federasyonu (FFF) tarafından yönetilmektedir. Avrupa'da UEFA ve global maçlarda FIFA üyesidir. Takımın renk ve şekilleri iki ulusal sembole atıfta bulunur: Fransa bayrağı'ndaki kırmızı-beyaz-mavi renkler ve Galya horozu. Takım, halk arasında Les Bleus (Horozlar) olarak bilinir. İç saha maçlarını Saint-Denis'deki Fransa Stadyumu'nda oynar ve Clairefontaine-en-Yvelines'deki Clairefontaine'de antrenman yaparlar.

<span class="mw-page-title-main">Fransa Stadyumu</span> Fransanın millî stadyumu

Fransa Stadyumu, Fransa'nın başkenti Paris'in merkezinden 9 km uzaklıktaki Saint-Denis şehrinde bulunan bir futbol stadyumudur.

<span class="mw-page-title-main">Fransız cumhuriyetçi takvimi</span>

Fransız cumhuriyetçi takvimi veya diğer adıyla Fransız devrimci takvimi, Fransız Devrimi sırasında oluşturulan, 1793 yılının sonlarından 1805 yılına kadar Fransız hükûmeti ve 1871 yılında 18 günlüğüne Paris Komünü tarafından kullanılan takvimdi.

<span class="mw-page-title-main">Robert Pirès</span> Fransız futbolcu (d. 1973)

Robert Emmanuel Pirès, Fransa millî futbol takımında forma giymiş ve Portekiz ve İspanya kökenli eski Fransız futbolcudur. Fransız futbolcu daha önce FC Metz, Marseille ve Arsenal külüplerinde oynamış ve son olarak Villarreal CF külübünde oynamıştır. Daha önce Fransa millî futbol takımı ile 1998 FIFA Dünya Kupası, 2001 FIFA Konfederasyonlar Kupası, 2003 FIFA Konfederasyonlar Kupası, 2000 Avrupa Futbol Şampiyonası ve 2004 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">1966 FIFA Dünya Kupası</span>

1966 FIFA Dünya Kupası, FIFA Dünya Kupası organizasyonun sekizincisidir. 11 Temmuz-30 Temmuz tarihlerinde İngiltere'de düzenlenmiştir. İngiltere finalde Batı Almanya ekibini 4-2 yenerek kupayı kaldırmıştır. İlk kez birinci gelmelerinin yanı sıra Uruguay ve İtalya'dan sonra kupayı kaldıran üçüncü ev sahibi olmuşlardır. Bu turnuva ayrıca televizyondan canlı yayınlanan ilk Dünya Kupası olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">1984 Avrupa Futbol Şampiyonası</span>

7. Avrupa Futbol Şampiyonası, 12 Haziran 1984 ile 27 Haziran 1984 tarihleri arasında Fransa'da düzenlenmiş olan futbol turnuvasıdır.

<span class="mw-page-title-main">2000 Avrupa Futbol Şampiyonası</span>

11. Avrupa Futbol Şampiyonası, 10 Haziran 2000 ile 2 Temmuz 2000 tarihlerinde Hollanda ve Belçika'nın ortaklığı ile düzenlenmiş olan futbol turnuvasıdır. Bu Avrupa şampiyonası ilk kez iki ülkenin ortaklaşa düzenlediği bir turnuva olmuştur. Belçika ve Hollanda, dörder stadyumla bu turnuvayı düzenlemişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">İspanyol İmparatorluğu</span> Beş kıtada toprağı olan, dünyanın ilk küresel imparatorluğu

İspanyol İmparatorluğu, beş kıtada toprağı olan, dünyanın ilk küresel imparatorluğudur. İspanyol İmparatorluğu, İspanya veya İspanya hükümdarları tarafından fethedilen, miras kalan veya el konan arazileri kapsar. Bu arazilere Kuzey ve Güney Amerika'nın geniş kesimleri de dahildir. Hak iddia edilen ancak hiç ele geçirilemeyen topraklar da mevcuttur. Toplam arazilerin yüzölçümü 18. yüzyılın sonunda 18 milyon kilometre kare civarındadır. 16. ve 17. yüzyıllardaki kıtalararası yapısına rağmen koloni imparatorluğu deyimi 1768 yılı itibarıyla kullanılmaya başlanmıştır. 19. yüzyılda ise devlet yapısı tamamen kolonisel bir yapıya dönüşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Marie Myriam</span> Fransız şarkıcı (d. 1957)

Marie Myriam, Fransız şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Fransa bayrağı</span> Ulusal bayrak

Fransa bayrağı, Fransa Cumhuriyeti devleti tarafından kullanılmış ve hâlen kullanılmakta olan ulusal bayraktır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa E-yolu E80</span> Avrupada yol

Avrupa E-yolu E80, batı-doğu referanslı 5600 km uzunlukta batıda Lizbon, Portekiz'de başlayan ve İran'a girişte Gürbulak sınır kapısında sona eren bir uluslararası Avrupa E-yoludur. Bu E-yolu Portekiz, İspanya, Fransa, İtalya, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Sırbistan, Bulgaristan ve Türkiye üzerinden geçerek Türkiye-İran sınır kapısı olan Gürbulak'ta İran'a ulaşarak sona ermektedir. Pescara, İtalya ile Dubrovnik, Hırvatistan arasında Adriyatik Denizi'ni geçmek gerekmekte ve düzgün işleyen bir feribot servisi gerekmektedir.

L'oiseau et l'enfant 1977 yılında Londra'da düzenlenen 22. Eurovison Şarkı Yarışmasında, Fransa adına yarışan Portekiz asıllı şarkıcı Marie Myriam tarafından Fransızca olarak seslendirilen, güftesi Joe Gracy'e, bestesi ise Jean-Paul Cara'ya ait, yarışmaya katılan 18 ülke jürisinden toplam 136 puan toplayarak, Fransa'ya yarışma tarihinde beşinci birinciliğini kazandıran şarkının adı. Şarkının sözlerindeki meteforda, "kuş" şarkıcının sevgilisi, "çocuk" ise şarkıcının kendisini betimlemekte, özetle yaşamın ve dünyanın güzelliğinden bahsedilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Batı Bölünmesi</span> Katolik Kilisesinin bölünmesi

Batı Bölünmesi ya da diğer adlarıyla Büyük Bölünme ve Katolik Bölünmesi, Katolik Kilisesi içinde gerçekleşen bölünme olayı.

<span class="mw-page-title-main">Vitoria Muharebesi</span>

Vitoria Muharebesi Britanya, Portekiz ve İspanya Ordularına komuta eden Wellington Dükünün, Joseph Bonaparte ve Mareşal Jean-Baptiste Jourdan komutasındaki Fransa Ordusunu İspanya’daki Vitoria yakınlarında yendiği ve Yarımada Savaşını zaferle sonlandıran muharebe.

<span class="mw-page-title-main">Adrien Silva</span> Portekizli futbolcu (d. 1989)

Adrien Silva, Sampdoria'da forma giyen ve Orta saha mevkiinde görev yapan millî futbolcudur. Adrien aslen Fransız olsa da Portekiz altyapısında forma giydiği için Portekiz millî takımını seçmiştir.