İçeriğe atla

Kulüpler Birliği

Kulüpler Birliği
Kuruluş2000
BaşkanTürkiye Ali Koç
Resmî sitekuluplerbirligi.org

Kulüpler Birliği veya resmî adıyla Türkiye Süper Lig Profesyonel Futbol Kulüpleri Vakfı, 2000 yılında dönemin Gençlerbirliği Başkanı İlhan Cavcav'ın öncülüğü ile Süper Lig'deki takımların birlik ve beraberliklerini sağlamak ve meydana gelen sorunlara ortak bir çözüm bulma gayesiyle kurulan, Süper Lig takımlarının oluşturduğu bir futbol vakfıdır.

Tarihçe

İlhan Cavcav, Anadolu takımlarının bütünlüğünü korumak için kurduğu birliği, dönemin Süper Lig'deki Anadolu takımları ile birlikte kurmuştur. Birliğin ilk oluşumunda sadece Anadolu takımları var iken lige havuz sisteminin getirilmesiyle beraber yayıncı kuruluş Lig TV'nin de devreye girmesiyle birlikte Üç Büyükler olarak tabir edilen Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray kulüplerinin de birliğe katılmasıyla beraber Kulüpler Birliği, Süper Lig'deki tüm takımları kapsayan bir vakıf olma statüsüne kavuşmuştur. Takımların çoğunlukla başkanlar düzeyinde katıldığı toplantılara kimi zaman kulüp başkanlarının vekâlet verdiği kulüp yöneticileri de katılmaktadır.

Görevleri

Kulüpler Birliğinin kuruluş gayesi ilk zamanlarında Anadolu takımlarının çıkarlarını korumak ve gözetmek üzerine olmasına karşın son yıllarda tamamen Süper Lig kulüplerinin tamamının menfaatlerini gözetmek, güncel futbol sorunlarını tartışıp gerekirse Süper Lig kulüpleri olarak anlaşıp sorunlara çözüm getirmek veya ortak görüş bildirmek üzerine çalışmalar yapmaktadırlar.

Yönetim Kurulu

Görev İsim
Başkan Ali Koç
Yönetim Kurulu Fatih Saraç
Yönetim Kurulu Göksel Gümüşdağ
Yönetim Kurulu İbrahim Turgut
Yönetim Kurulu Mehmet Sepil
Yönetim Kurulu Murat Özkaya
Yönetim Kurulu Murat Sancak
Yönetim Kurulu Sinan Boztepe
Yönetim Kurulu Yüksel Yıldırım

Kaynak: https://www.sporx.com/ali-koc-yeniden-kulupler-birligi-baskani-SXHBQ1078180SXQ

Katılım statüsü ve takımlar

Kulüpler Birliğine katılma statüsü, her sezon küme düşme ve küme çıkma durumlarına göre değişir. Takımlar Süper Lig'den düştükleri takdirde aynı zamanda Kulüpler Birliğine de veda etmek zorundadırlar. Aynı şekilde birliğe başkanlar düzeyinde katılım olduğu için takım, Süper Lig'de iken bile kulübün başkanı değişirse o kulübün eski başkanı yine kulüpler birliğine veda etmek zorundadır.

Kulüpler Birliği takımları

2024-2025 sezonu itibarıyla

Başkanlar

Başkanlık Sırasına Göre

SıraBaşkanGörev aldığı yıllarKulübü
1.İlhan Cavcav2000-2002
2004-2005
2013-2014
Gençlerbirliği
2.Cemal Aydın2002-2004MKE Ankaragücü
3.Özhan Canaydın2005-2008Galatasaray
4.Aziz Yıldırım2008-2011Fenerbahçe
5.Yıldırım Demirören2011-2012Beşiktaş
6.Halil Ünal2012-2013Eskişehirspor
7.Göksel Gümüşdağ2014-2017İstanbul Başakşehir
8.Dursun Özbek2017-2018Galatasaray
9.Fikret Orman2018-2019Beşiktaş
10.Mehmet Sepil2019-2021Göztepe
11.Ahmet Nur Çebi2021-2021Beşiktaş
12.Ahmet Ağaoğlu2021-2022Trabzonspor
13.Ali Koç2022-GörevdeFenerbahçe

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gençlerbirliği SK</span> Türk spor kulübü

Gençlerbirliği Spor Kulübü, 1. Lig'de mücadele eden futbol şubesi ile tanınan dernek yapısındaki Türk spor kulübü. 14 Mart 1923'te Ankara'da kurulan kulüp, Cumhuriyet ile aynı yıl kurulması nedeniyle Cumhuriyet Takımı olarak da anılmaktadır. Forma renkleri kırmızı-siyahtır.

<span class="mw-page-title-main">Süper Lig</span> Türkiyenin en üst düzeydeki futbol ligi

Süper Lig ya da sponsorluk anlaşması gereği Trendyol Süper Lig, Türkiye'deki en üst seviye futbol ligidir. Bir sezonda 19 takımın mücadele ettiği ligde, her takımın diğerleriyle ikişer maç yaptığı çift devreli lig usulü uygulanır. En üst sırada yer alan takım şampiyon olurken son dört sıradaki takım 1. Lig'e düşmekte, 1. Lig'deki üç takım ise ertesi sezon mücadele etmek üzere Süper Lig'e yükselir. Ağustos ve mayıs ayları da dâhil olmak üzere dokuz ay süren bir organizasyon olan Süper Lig'in 2023-24 sezonu, 38 hafta ve 380 maçtan oluşmaktadır. 2022-23 sezonunu lig, UEFA ülkeler sıralamasında 12. sırada tamamlamıştır ve 2023-24 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi'ne 1, UEFA Konferans Ligi'ne 2 takım yollar. Türkiye Kupası şampiyonu olup ilk 3'e giremeyen bir takım UEFA Avrupa Ligi 2. eleme turuna katılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Malatyaspor</span> Türk futbol takımı

Malatyaspor, 1966 yılında Malatya'da kurulan ve Bölgesel Amatör Lig'de mücadele eden futbol takımıdır. Sarı-kırmızı renklere sahip olan kulüp maçlarını Yeşiltepe 3 Numaralı Saha'da oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Denizli</span> Türk futbolcu ve teknik direktör

Mustafa Denizli, Türk teknik direktör ve eski millî futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Sergen Yalçın</span> Türk eski futbolcu ve teknik direktör

Ali Rıza Sergen Yalçın, Türk eski millî futbolcu ve teknik direktör. Yalçın, İstanbul'un üç büyük kulübünün her birinde forma giyen dokuz oyuncudan biri ve Burak Yılmaz ile birlikte bu üç kulübün yanı sıra diğer büyük olan Dört büyükler'den Trabzonspor'da da forma giyen iki oyuncudan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Feyyaz Uçar</span> Türk futbolcu

Feyyaz Uçar, forvet mevkiinde görev almış Kibar Feyzo lakaplı Türk eski millî futbolcu ve teknik direktör.

<span class="mw-page-title-main">Samet Aybaba</span> Türk eski futbolcu ve teknik direktör

Samet Aybaba, Türk teknik direktör ve eski futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Mert Nobre</span> Brezilyalı futbolcu

Mert Nobre, forvet pozisyonunda görev yapmış eski Brezilyalı futbolcu ve şu an teknik direktördür.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de spor</span> Türkiyedeki spor etkinlikleri hakkında inceleme

Türkiye nüfusunun % 29’unu 12-24 yaş grubu oluşturmaktadır. Geriye kalan orta yaş ve yaşlı nüfusu oluşturan grupla birlikte genç nüfusun spora olan ihtiyacı oldukça fazladır. Şöyle ki; günümüzde gerek bilim ve teknolojideki gelişmeler, gerekse tıp alanındaki gelişmeler ortalama yaşam sınırını yükseltmiştir. Böylece spor yapmaya olan ihtiyaç artmaktadır. Spora ihtiyaç gösteren grupların spor yapabilmesi ise öncelikle spor kulüpleri ile okullarda olabilmektedir. Ancak Türkiye’de spor kulübü sayısı, 1999 verilerine göre 5.988’dir. Bunun 4.828’i futbol branşında, 1.160’ı ise diğer spor branşlarında faaliyet göstermektedir. Yani, her 10.455 kişiye bir spor kulübü düşmekte, futbol branşı baz alındığında ise her 12.967 kişiye bir futbol spor kulübü düşmektedir. İl bazında ise, Uşak'ta 3874 kişiye bir spor kulübü düşerken, Ankara’da 14.004 kişiye, İstanbul’da 14.474 kişiye bir spor kulübü düşmektedir. Böylece, Ankara, İstanbul gibi büyük iller Türkiye ortalamasının altında kalmaktadır. Nüfusa göre spor kulübü başına düşen en fazla insan sayısı ise Kilis'te bulunmaktadır (36.681).

Bu madde, Türkiye futbol liglerinin sistemini içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gökhan Gönül</span> Türk futbolcu

Gökhan Gönül, sağ bek mevkiinde oynamış Türk eski millî futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Süper Kupa</span> Türkiyenin Süper Lig şampiyonu ile Türkiye Kupası şampiyonu arasında oynanan futbol organizasyonu

Süper Kupa ya da sponsorluk anlaşmaları gereğince Turkcell Süper Kupa, Türkiye'de yeni sezon başlamadan önce Süper Lig şampiyonu ile Türkiye Kupası şampiyonu takımların arasında oynanan futbol organizasyonu.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Erkekler Hentbol Süper Ligi</span>

Türkiye Erkekler Hentbol Süper Ligi,, Türkiye'nin en üst düzeydeki hentbol ligi. Türkiye Hentbol Federasyonu'na bağlı olan organizasyonda 12 takım yer alır. 2009-10 sezonundan itibaren play-off sistemiyle oynanmaya başlamıştır. 1977'de başlayan Türkiye Hentbol Şampiyonası'nın ardından 1982-83 sezonunda ilk kez lig olarak yapılmış ve Ankara takımı İstanbul Bankası Yenişehir'in şampiyonluğuyla tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Galatasaray (futbol takımı)</span> Türk futbol kulübü

Galatasaray , Galatasaray Spor Kulübü'nün Süper Lig'de mücadele eden futbol takımıdır. Galatasaray Spor Kulübü'ne ait olan Galatasaray Sportif Anonim Şirketi, kulübün futbol takımının sahibidir. Galatasaray Spor Kulübü'nün 1997 yılında şirketleşme sürecine girmesinin ardından kurulmuştur. Hisselerinin %55,03'lük kısmı Galatasaray Spor Kulübü Derneğine aittir, %44,97'lik kısmı Borsa İstanbul'da halka açıktır. Türkiye futbol tarihinin başarılı ve en çok taraftarı olan spor kulüplerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Süper Lig şampiyonları listesi</span> Türkiyenin en üst düzeydeki futbol liginde şampiyonluk sıralanışı

Süper Lig şampiyonları listesi, Türkiye'nin en üst düzey futbol ligi olan Süper Lig'in şampiyonlarının sezonlara göre yapılmış listesidir. Zaman içinde Millî Lig, 1. Lig gibi isimlerle anılan ligin adı 2001-02 sezonundan itibaren Süper Lig olmuştur. 1959'daki ilk sezonu grup sistemiyle yapılan lig ikinci sezondan itibaren deplasmanlı iki maç üzerinden oynanmaya başlamıştır. 1994-95 sezonundan itibaren 18 takımla oynanmaktadır. Ligde puan sistemi olarak 1987-88 sezonuna kadar galibiyete iki, beraberliğe bir puan veren sistem uygulanırken bu sezondan itibaren galibiyete üç, beraberliğe bir puan veren üç puanlı sisteme geçilmiştir. Süper Lig'de 1959'dan beri ligde yer alıp hiç küme düşmeyen üç takım Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray iken Trabzonspor sonradan çıktığı ligde hiç küme düşmemeyi başarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dursun Özbek</span> Galatasaray Başkanı

Dursun Aydın Özbek, Türk iş insanı ve spor yöneticisi. Mevcut Galatasaray Başkanı. Galatasaray Lisesi ve İTÜ Makina Mühendisliği mezunudur. 1974 yılından beri otomotiv sektöründe faaliyet gösteren Özbek, 1988 yılından beri ise turizm sektöründe Nippon ve Point Hotel zincirleriyle İstanbul ve Ankara'da, Kimeros ve Mabiche otelleriyle de Antalya'da hem yatırımcı hem de işletmeci olarak faaliyet göstermektedir. Evli ve iki çocuk babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Üç Büyükler</span> Türkiyede Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe üçlüsü için kullanılan terim

Üç Büyükler, Türkiye'nin en köklü spor kulüpleri olan Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe'yi ifade eder. Bu üç takım da İstanbul'da kurulmuş olup, aralarında ezeli bir rekabet vardır. Genellikle lig şampiyonluğunun favorisi olan bu kulüpler, ligin kuruluşundan bu yana hiç küme düşmemiş ve her sezon ligde yer almıştır. Bu takımlar arasındaki maçlara "derbi" denir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye futbol şampiyonları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye futbol şampiyonları, Türkiye'nin her yıl düzenlenen en üst düzey futbol şampiyonalarını kazanan takımlardır. Ülke çapında düzenlenen ilk futbol turnuvası, Türkiye Futbol Şampiyonası ya da diğer adıyla Türkiye Futbol Birinciliği'dir. İlk kez 1924 yılında Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenen bu organizasyonda bölge (mıntıka) liglerinde şampiyon olan takımlar eleme usulüne göre karşılaşıp Türkiye şampiyonunu belirlemişlerdir. İlk şampiyonada askerî mıntıkasında birinci olup katılan Harbiye İdman Yurdu yenilgisiz ve tek bir gol yemeden Türk futbol tarihindeki ilk ülke şampiyonu olmuştur. 1937'de ise ülkenin ilk deplasmanlı millî futbol ligi olan Millî Küme hayata geçirilmiştir. Lig 1950'de son kez icra edilip sonlandırılmıştır.

Dört Büyükler, Türkiye'nin en başarılı dört spor kulübü olan Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe ve Trabzonspor'u anlatmak için kullanılan bir kavramdır. Bu takımlar arasında gerçekleşen maçlara "derbi" denmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe (kadın futbol takımı)</span>

Fenerbahçe kadın futbol takımı veya sponsorluk anlaşması gereği Fenerbahçe Petrol Ofisi, Fenerbahçe Spor Kulübü'nün kadın futbol takımıdır. Fenerbahçe kadın futbol takımı, maçlarını 5.500 kişilik Beylerbeyi 75. Yıl Stadyumu'nda oynamaktadır.