İçeriğe atla

Kuk

Kuk
Hiyerogliflerdeki adı
V31
V31
N2
Kek veya
V31
V31
yG43N2A40
Kekui veya
V31
V31
yG43N2X1
H8
B1
Kekuit

Kek veya Kuk, ilkel karanlık kavramının tanrılaştırılmasıdır (Mısırcakkw sm3w[1]). Hermopolis'in eski Mısır Ogdoad kozmogonisinde görünür.

Ogdoad, dört çift tanrıdan oluşuyordu; dört erkek tanrı, dişi eşleriyle eşleştirilmişti. Kek'in kadın meslektaşı Kauket'ti.[2][3][4] Kek ve Kauket bazı açılardan geceyi ve gündüzü de temsil eder ve sırasıyla "ışığı yükselten" ve "geceyi uyandıran" olarak adlandırılır.[5]

Tarih

En eski temsiller olarak yılan, kurbağa ve kedi başıyla gösterilir. Bir sahnede Ka ve Kait ile özdeşleşirler; Bu sahnede, Ka-Kekui'de bir böceğin üzerinde bir kurbağanın başı, Kait-Kekuit'in ise üzerinde bir disk bulunan bir yılan başı vardır.[5]

Greko-Romen döneminde Kek'in erkek formu, Ogdoad'daki dört dualistik kavram gibi kurbağa başlı bir adam ve dişi formu yılan başlı bir kadın olarak tasvir edildi.

Popüler kültürde

2016 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleriyle ilgili olarak, 4chan gibi çevrimiçi mesaj panolarıyla ilişkili kişiler, Kek ile Kurbağa Pepe karakteri arasında bir benzerlik olduğunu belirtti. Bu, antik tanrıya olan ilginin yeniden canlanmasına neden oldu.[6]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ E. Hornung, "Licht und Finsternis in der Vorstellungswelt Altägyptens", Studium Generale 8 (1965), 72-83.
  2. ^ The Gods of the Egyptians: Or, Studies in Egyptian Mythology. 1. Methuen & Co. 1904. ss. 241, 283-286. 
  3. ^ The Gods of the Egyptians: Or, Studies in Egyptian Mythology. 2. Methuen & Co. 1904. ss. 2, 378. 
  4. ^ The Religion of the Ancient Egyptians. G. P. Putnam's Sons. 1905. s. 50. 
  5. ^ a b Budge (1904).
  6. ^ David (8 Mayıs 2017). "What the Kek: Explaining the Alt-Right 'Deity' Behind Their 'Meme Magic'". Southern Poverty Law Center (İngilizce). 19 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Mısır tanrıları Mısır mitolojisinde adı geçen tanrılardır.

Amon, Hermopolitan Ogdoad'ın bir üyesi olarak görünen önemli bir eski Mısır tanrısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Thoth</span>

'Thoth ( ; Koinē GreekThṓth, Coptic Thōouttan alınmıştır. Eski bir Mısır tanrısıdır. Sanatta, genellikle kutsal olan hayvanlar olan ibis veya babun başlı bir adam olarak tasvir edildi. Dişi muadili Seshat', karısı Ma'at' idi. Ayın, bilgeliğin, bilginin, yazının, hiyerogliflerin, bilimin, sihrin, sanatın ve yargının tanrısıydı. Yunan karşılığı Hermes'tir.

<span class="mw-page-title-main">Mısır mitolojisi</span> Antik Mısırlıların mitleri ve uygulamaları

Mısır mitolojisi, eski Mısır kültürünün inanç yapısını ifade etmek için kullanılır. Eski Mısır'daki yaşamın her yönü, dünyanın yaratılışı ve dünyanın tanrılar tarafından idamesi ile ilgili hikâyelerle metaforlaştırılmıştı. Mısır mitolojisi durağan bir birlik içinde var olan ritmik yapılar olarak nitelendirilebilir. Sonuçlarda çatışma ve gerginlikten ziyade istikrar eğilimi ağır basmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ogdoad</span>

"The Ogdoad", Hermopolis'te tapınılan sekiz tanrıyı temsil eden sözcük.

Amunet, Eski Mısır'da sözü geçen demektir. Aslında dişi Amun demektir. Mısır mitolojisinde Amunet, Mısır'ın uzun panteon tarihinin farklı karakteristik özellikleri olan tanrısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Heh</span> Antik Mısır tanrısı

Heh, Eski Mısır'da sonsuzluğu temsil ettiğine inanılan tanrı. İsmi sonsuzluk anlamına gelmektedir. Hauhet diye bilinen kadın formu da vardı. Erkek formu kurbağa ya da kurbağa başlı bir insan olarak tasvir edilirken, kadın formu da yılan ya da yılan başlı bir insan olarak tasvir edilirdi.

<span class="mw-page-title-main">Atum</span> Mısır tanrısı

Atum veya Atum-Ra, Mısır mitolojisinde diğer her şeyin kendisinden türediği ilksel Tanrı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Babi (mitoloji)</span>

Mısır mitolojisinde Babi veya Baba, eski Mısır'da bulunan hayvanlardan biri olan Arap babununun tanrılaştırılmasıydı. Adı genellikle "babunların boğası" olarak çevrilir ve kabaca "babunların şefi" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Nehebkau</span>

Nehebkau, eski Mısır mitolojisindeki ilkel yılan tanrısıdır. Başlangıçta kötü bir ruh olarak görülmesine rağmen, daha sonra ölümden sonraki yaşamla ilişkili bir cenaze tanrısı olarak işlev görür.

<span class="mw-page-title-main">Seker</span> Mısır tanrısı

Seker Mısır mitolojisinde şahin benzeri bir tanrıdır. Sefkhet-Abwy ismi de kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Renenutet</span>

Renenūtet eski Mısır dininde bir beslenme ve hasat tanrıçasıydı. Hasadın önemi, insanların hasat zamanı Renenutet'e birçok teklifte bulunmalarına neden oldu. Başlangıçta, tarikatı Terenuthis merkezliydi. Renenutet bir kobra olarak veya kobra başlı bir kadın olarak tasvir edildi.

<span class="mw-page-title-main">Mut (tanrıça)</span>

Maut ve Mout olarak da bilinen Mut, Eski Mısır'da tapılan bir ana tanrıçaydı. Adı, eski Mısır dilinde kelimenin tam anlamıyla anne anlamına geliyor. Mut'un binlerce yıllık eski Mısır kültürü boyunca değişen ve gelişen birçok farklı yönü ve niteliği vardı.

Iah eski Mısır dininde bir ay tanrısıdır. Jˁḥ kelimesi basitçe "Ay" anlamına gelir. Ayrıca Yah, Yah (w), Jah veya Aah olarak da yazılmıştır.

Qebui, Kuzey Rüzgarı'nın Mısır tanrısıdır. Sanatta Qebui, dört koç başlı veya kanatlı, dört başlı koçlu bir adam olarak görünürdü. Ülke dışı topraklarla da ilişkilidir.

<span class="mw-page-title-main">Shed (tanrı)</span> antik Mısır tanrısı

Shed, Eski Mısır dininden bir tanrıdır. Halk arasında "Kurtarıcı" olarak adlandırılan bu tanrı, ilk olarak Amarna Dönemi'nden sonra kaydedilmiştir. Kurtuluş kavramını temsil eden Shed, çoğunlukla Horus, özellikle de Harpocrates ile özdeşleşmiştir. Bir tapınağı, ibadeti, kült merkezi veya ibadet merkezi yoktur. Çoğunlukla sıradan Mısırlıları hastalıktan, talihsizlikten ya da tehlikeden kurtarmaya çalışan bir tanrı olarak bilinirdi. Amarna döneminde kişisel dindarlıkta "Kurtarıcı" isimlerinin yükselişi, Akhenaten'in eski Mısır dinini yasaklama girişimlerine sıradan insanların tepkisi olarak yorumlandı. Shed ayrıca Kenan tanrısı Resheph'in bir formu olarak görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Shezmu</span>

Shesmu, çelişkili bir karaktere sahip eski bir Mısır tanrısıdır. Eski Krallık döneminin başlarından beri ona tapınılıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Raet-Tawy</span> Antik Mısırlı güneş tanrısı

Raet (Rˁỉ.t) veya Raet-Tawy (Rˁỉ.t-tȝ.wỉ), Ra'nın dişi yönü olan eski bir Mısırlı güneş tanrısıdır. Onun adı basitçe Ra'nın isminin dişi formudur. Raet-Tawy'nin uzun adı "İki Ülkenin Raeti" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Shai</span>

Shai Mısır mitolojisinde kader kavramının tanrısallaştırılmasıydı. Bir cinsiyet ile ilişkilendirmek için neden olmayan bir kavram olarak, Shai bazen daha olağan erkek olma anlayışından ziyade kadın olarak kabul edildi; bu durumda Shai, Shait olarak anılırdı. Adı, emredilen (olan) anlamına geldiği için onun işlevini yansıtır.

<span class="mw-page-title-main">Güneş kayığı</span>

Güneş kayığı, eski Mısır mitolojisinde güneş tanrısı Ra'nın kullandığı kayığa verilen isimdi. Gün boyunca Ra'nın Mandjet veya Milyonlarca Yılın Kayığı adlı bir kayığı kullandığı söyleniyordu ve gece kullandığı kayık Mesektet ismi ile biliniyordu.