İçeriğe atla

Kudüs Film Festivali

Kudüs Film Festivali
פסטיבל הקולנוע ירושלים
KonumKudüs, İsrail
YönetmenIlan de Vries
http://www.jff.org.il

Kudüs Film Festivali (İbranice: פסטיבל הקולנוע ירושלים), her yıl İsrail'in Başkenti Kudüs'de düzenlenen uluslararası bir film festivalidir.[1] Festival ilk defa 17 Mayıs 1984'te Lia van Leer'in öncülüğünde gerçekleştirildi.[2] Dünyanın birçok yerinden gönderilen filmler burada bir elemeden geçerek çeşitli kategorilerde ödüllendirilirler.[3]

Tarihi

Gila Almagor ve Claude Lanzmann Kudüs Film Festivalinde, 2010

Lia van Leer, Cannes Film Festivali'nde bir süre görev yaptıktan sonra İsrail'de de benzer bir etkinlik düzenlemeye karar verdi.[2] Jeanne Moreau, Lillian Gish, Warren Beatty ve John Schlesinger bu etkinliğin düzenlenmesine katkı sağlamak için İsrail'e geldiler.[2]

1989'da van Leer, Amerikalı hayırsever Jack Wolgin'i, festivalin en iyi filmi için kendi adını taşıyan bir kategori kurmaya ikna etti. Bu sayede "Wolgin Ödülü", zamanla İsrail'in en prestijli sinema filmi ödülü oldu.[2]

Van Leer, 84 yaşında festivalin yönetmenliğinden istifa ederek yerini Ilan de Vries'e bıraktı.[2]

Festival Yarışmaları

Festival, en büyük ödülleri taşıyan yarışmalarla İsrail sinemasını öne çıkarıyor, yerel sanatı uluslararası gazetecilere ve profesyonellere tanıtıyor, İsrail prömiyerlerinin yanı sıra en iyi İsrail filmlerinin retrospektifleri ve yeni restorasyonlarını gösteriyor. Bu yarışmalar aracılığıyla İsrailli sinemacılara uzun metraj, belgesel, öğrenci ve kısa film dallarında 10 milyon dolara yakın ödül verildi.

Ödüller

Festivalde yapılan yarışmalarda, Wolgin Ödülü, Anat Pirchi Drama Ödülü, Özgürlük Ruhu Ödülü, Arşiv Fotoğrafının Yaratıcı Kullanımı Ödülü ve FIPRESCI Ödülü'nün yanı sıra İsrail'de Görsel İşitsel Belgenin Korunması Forumu'nda da ödüller verilmektedir.[4]

İsrail Sineması Ödülleri

Festival, en iyi uluslararası filmlere ödül veriyor. Diğer ödüller arasında, insanın adalet ve özgürlük uğruna sürekli mücadelesini konu alan sinematik eserler için Özgürlük Ruhu Ödülü, deneysel film için Kesişmeler ödül yarışması, Uluslararası İlk Ödül, Yahudi kimliği ve tarihi konularını ele alan filmler için Yahudi Deneyimi Ödülü yer alıyor. ve Lise Öğrencileri için Wim van Leer Ödülü.[5]

Ayrıca bakınız

  • İsrail'de kültür

Kaynakça

  1. ^ Avshalom Halutz (28 Kasım 2013). "Jewish film festival in Jerusalem". Haaretz (İngilizce). 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2014. 
  2. ^ a b c d e Nirit Anderman (14 Temmuz 2008). "Cinematheques' queen mother". Haaretz (İngilizce). 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2014. 
  3. ^ Kudüs Film Festivali 2 Nisan 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Resmi internet sitesi (İngilizce)
  4. ^ 2009 Jerusalem Film Festival[]
  5. ^ "Satellite News and latest stories | The Jerusalem Post". fr.jpost.com. 3 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nuri Bilge Ceylan</span> Türk yönetmen, senarist, film yapımcısı ve fotoğrafçı

Nuri Bilge Ceylan, Türk yönetmen, senarist ve fotoğrafçı.

<span class="mw-page-title-main">Adana Altın Koza Film Festivali</span> her yıl Türkiyenin Adana şehrinde düzenlenen uluslararası film festivali

Adana Altın Koza Film Festivali, her yıl Türkiye'nin Adana şehrinde düzenlenen uluslararası film festivalidir. Festivalde, jüri tarafından seçilen filmlere, çalışanlarına ve oyuncularına "Altın Koza" heykelciği ödülü verilmektedir. Festival, ilk olarak 15-22 Mayıs 1969 tarihleri arasında Altın Koza Film Festivali adıyla düzenlenmiştir. 2009 yılında Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali adını alan festival, 2016 yılında ise adını, Uluslararası Adana Film Festivali olarak değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Antalya Altın Portakal Film Festivali</span> Antalyada gerçekleşen geleneksel film festivali

Antalya Altın Portakal Film Festivali, 1964 yılından bu yana Türkiye'nin Antalya ilinde düzenlenen film festivalidir. Direktörlüğünü Ahmet Boyacıoğlu'nun gerçekleştirdiği festival, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı tarafından her yılın sonbahar mevsiminde Antalya genelindeki çeşitli mekanlarda gerçekleştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs</span> Orta Doğuda yer alan bir şehir

Kudüs veya Yeruşalim, Orta Doğu'nun Kenan bölgesinde, Akdeniz ile Lut Gölü arasındaki Yehuda Dağları'ndaki bir plato üzerine kurulmuş eski bir şehirdir. Üç büyük İbrahimî din olan Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam için kutsal sayılan bir şehirdir. İsrail, başkentinin Kudüs olduğunu ilan etmiştir. Birleşmiş Milletler, bu kararı tanımadığını açıklamıştır. Aynı şekilde Filistin de tıpkı İsrail gibi kendi başkentinin Kudüs olduğunu ilan etmiştir. Günümüzde İsrail ve Filistin Kudüs'ü başkent olarak kabul eder fakat Uluslararası alanda bu kararlar tanınmamaktadır. Çoğu ülke İsrail'deki diplomatik misyonlarını ve Büyükelçiliklerini Tel Aviv'de bulundururken, Filistin'deki diplomatik misyonlar ve Büyükelçilikler ise Ramallah, Gazze Şehri, Kahire ve Şam gibi çeşitli yerlerde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Uluslararası Film Festivali</span>

Ankara Uluslararası Film Festivali veya Ankara Film Festivali, Ankara'da her yıl düzenlenen uluslararası bir film festivalidir. Türkiye'nin en köklü film festivallerinden biri olarak anılan Ankara Uluslararası Film Festivali, ilk olarak 1988 yılında "Ankara Film Şenliği" adıyla Ankara'nın ilk film festivali olarak ortaya çıktı. Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen festival, her yıl çeşitli kategorilerde ödüller dağıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cannes Film Festivali</span> Fransanın güneyindeki Cannes kentinde her yıl genellikle mayıs ayında düzenlenen uluslararası film festivali

Cannes Film Festivali, Fransa'nın güneyinde bulunan Cannes kentinde her yıl genellikle Mayıs ayında düzenlenen uluslararası film festivalidir. Festivale dünyanın her yanından ve her türden yeni filmler katılır. Festivalin en prestijli ödülü Altın Palmiye'dir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Film Festivali</span> Film Festivali

İstanbul Film Festivali, eskiden (1984-88) Uluslararası İstanbul Sinema Günleri ve Uluslararası İstanbul Film Festivali, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından 1982'den beri düzenlenmekte olan festival. Her sene nisan ayı içinde çeşitli sinemalarda gerçekleştirilir, ayrıca festivalin içeriğinde ulusal ve uluslararası olarak iki ayrı yarışma barındırır. Festivalin direktörlüğünü 2015 yılı itibarıyla Kerem Ayan üstlenmektedir.

<i>Büyük Adam Küçük Aşk</i>

Büyük Adam Küçük Aşk, Şükran Güngör, Dilan Erçetin, Füsun Demirel, Yıldız Kenter, İsmail Hakkı Şen'in rol aldığı 2001 yapımı film. 2001 yılında Uluslararası Antalya Film Festivali'nde 5 dalda aday olmuş ve tamamında ödül almıştır. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde ise "Yılın En İyi Türk Filmi" kategorisinde aday olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Türk sineması</span> Türkiyede sinemaya genel bakış

Türk sineması, Türkiye sineması veya eski adıyla Yeşilçam, Türkiye'deki film endüstrisine dair faaliyetleri ve sinema kültürünü kapsamaktadır.

Ankara Sinema Derneği (ASD), Ankara'da yerleşik olan bir Sivil toplum kuruluşu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Semira Mahmelbaf</span> İranlı film yönetmeni ve senarist

Samira Mahmelbaf, İranlı film yönetmeni, senarist.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Kudüs</span> Kudüsün doğusu

Doğu Kudüs veya Doğu Yeruşalim ,1948 Arap-İsrail Savaşı'nda Ürdün'ün ve 1967'deki Altı Gün Savaşı'nda İsrail'in eline geçen Kudüs'ün doğusudur. İçinde, Eski Şehri ve Yahudilik, İslam ve Hristiyanlıkta kutsal yerler olan Tapınak Dağı, Ağlama Duvarı, Mescid-i Aksa, Kutsal Kabir Kilisesi gibi yerleri barındırır. "Doğu Kudüs" terimi, bazen 1949'dan 1967'ye kadar Ürdün'ün hakimiyeti altında olan fakat 1967'den sonra İsrail hakimiyeti altında Batı Kudüs ile birlikte tek bir belediye altında birleştirilen 70 km²'lik alanı bazen de 1967 öncesi bir Ürdün belediyesi olan 6.4 km²'lik alanı tasvir eder. Filistin Devleti, Doğu Kudüs'ü başkent yapmak istemektedir fakat Kudüs tamamen İsrail'in kontrolünde olduğu için şu andaki fiili başkenti Ramallah'tır. İsrail ise 30 Temmuz 1980'de Kudüs Yasası ile Batı Kudüs ve Doğu Kudüs olmak üzere Kudüs'ün tamamını ebedi başkent ilan etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">32. Uluslararası İstanbul Film Festivali</span>

32. Uluslararası İstanbul Film Festivali, 30 Mart-14 Nisan 2013 tarihleri arasında İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen film festivali.

<span class="mw-page-title-main">Hayfa Uluslararası Film Festivali</span>

Hayfa Uluslararası Film Festivali, İsrail'in Hayfa kentinde 1983 yılında başlayan ve Yahudilerin kutsal Sukot bayramına gelen dönemde her yıl Eylül-Ekim aylarında düzenlenen film festivali.

Anima Mundi ya da Brezilya Uluslararası Animasyon Festivali, Her yıl Temmuz ayında Brezilya'nın Rio de Janerio ve Sao Paulo kentlerinde gerçekleşen animasyon festivali.

<span class="mw-page-title-main">Lia van Leer</span>

Lia Van Leer, İsrail sinemasının öncülerinden Rumen asıllı arşivci ve iş insanı.

<span class="mw-page-title-main">Emin Alper</span> Türk yönetmen

Emin Alper, Türk yönetmen; senarist, yapımcı ve akademisyen. İstanbul Teknik Üniversitesi'nde akademisyenlik ve çeşitli dergilerde yazarlık da yapan Emin Alper, Tepenin Ardı, Abluka ve Kurak Günler filmleri ile tanınır. Alper'in üçüncü uzun metrajlı filmi olan Kız Kardeşler, ilk gösterimi 69. Berlin Uluslararası Film Festivali'nin "Ana Yarışma" bölümünde gerçekleştirdi. Film, SİYAD'da 10 dalda 11 adaylık elde etti.

<span class="mw-page-title-main">36. Uluslararası İstanbul Film Festivali</span>

36. Uluslararası İstanbul Film Festivali, İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından "Kaldır kafanı!" temasıyla 5 - 16 Nisan 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilen film festivalidir. Festival, İstanbul Maslak'taki TİM Show Center'da 4 Nisan 2017 tarihinde yapılan törenle açıldı. Sunuculuğunu Cem Davran'ın gerçekleştirdiği gecenin onur konuğu ise İngiliz oyuncu Ian McKellen oldu.

Altın Koza Uluslararası Jüri Özel Ödülü, Türkiye'nin Adana şehrinde her yıl düzenlenen Uluslararası Adana Film Festivali kapsamında jüri tarafından seçilen uluslararası bir filme verilen ödüldür.

İsrail Sineması, İsrail’in 1948 yılında kurulmasından itibaren yapılan film prodüksüyonlarına verilen isimdir. Birçok İsrailli filmini İbranice yapılmaktadır. İsrail, Akademi Ödülleri'nin Yabancı Dilde En İyi Film kategorisi için Orta Doğu’daki diğer ülkelerden daha fazla aday gösterilmiştir.