İçeriğe atla

Kudüs Rum Ortodoks Patrikhanesi

Kudüs Patrikhanesi
Kudüs Patrikhanesi
Kudüs Patrikhanesi
Günümüzdeki patrik III. Teofilos
KurucuHavariler
BağımsızlıkHavariler Çağı
BaşpiskoposKutsal Kent Kudüs ve Tüm Filistin, İsrail, Suriye ve Ürdün Nehri'nin ötesi, Kenan ve Kutsal Zion'un Patriği III. Teofilos
MerkeziKudüs
Tasarrufuİsrail, Filistin, Ürdün
DilYunanca, Arapça, İngilizce
Üyesi~500.000

Kudüs Rum Ortodoks Patrikhanesi (YunancaΠατριαρχεῖον Ἱεροσολύμων, Patriarhion Hierosolimon, Arapçaكنيسة الروم الأرثوذكس في القدس Kanisatt Ar-rum al-Urtudoks fi al-Quds) Bizans Riti'ne bağlı otosefal bir Doğu Ortodoks Kilisesi'dir. Doğu Ortodoks'lar tarafından tüm Hristiyanlık'ın doğum yeri olan kilisenin günümüzdeki patriği III. Teofilos'tur.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yunanca</span> Hint-Avrupa dili

Yunanca (Yunanca: Ελληνικά Elliniká veya Eλληνική γλώσσα Ellinikí Glóssa

<span class="mw-page-title-main">Rum</span>

Rum, Doğu Roma İmparatorluğu sınırları içinde yaşamış ve Roma yurttaşı haklarına sahip olmuş halk veya kişidir. Bu kimselerin çeşitli etnisiteye sahip bireylerden oluşan bir topluluk olmalarına karşın ilerleyen zamanda bu kimselerin konuştukları Latinceyi bırakarak Yunancayı benimsemeleri ve çoğunluğun Müslümanlardan oluştuğu yerlerde yaşamaları nedeniyle daha sonradan bu kelime, Yunanistan dışında Müslüman ülkelerde oturan Yunan asıllı kimseleri ifade etmek için kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi</span> Dini kurum

İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi, Fener Rum Patrikhanesi ya da Kostantiniyye Ekümenik Patrikhanesi, Hristiyanlığın Ortodoks mezhebini temsil eden Doğu Ortodoks Kilisesi'ni oluşturan 14 otosefal kiliseden biri ve birincisidir. Günümüzde İstanbul Başpiskoposu ve Ekümenik Patriği I. Bartholomeos tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Ortodoks Kilisesi</span> Bir Hristiyanlık mezhebi

Ortodoks Kiliseleri veya Bizans Ortodoks Kiliseleri, Bizans ayininin Reform öncesi kiliseleridir. Başlangıçtan itibaren hem katolik hem de havarilerin ardıllığında havariseldirler..

Koine, Helenistik Dönemde Attik Diyalekt'ten sonra gelişen ve Yunanistan dışındaki bölgelerde de kullanılan, bu sebeple sadece Yunanlar'ın değil Yunan olmayanların da kullandıkları bir halk lehçesi. Aynı zamanda Romalıların Yunan toplumuyla anlaşmak için kullandığı lehçedir.

Rum Ortodoks Kilisesi, şu manalara gelebilir.

<span class="mw-page-title-main">I. Bartholomeos</span> Ekümenik Patrik ve Konstantinopolis Başpiskoposu

I. Bartholomeos doğum adıyla Dimitris Arhondonis, Türk din adamı, mevcut İstanbul Ortodoks Patrikhanesi Patriği ve İstanbul Başpiskoposudur.

<span class="mw-page-title-main">Fener, Fatih</span> İstanbul Fatihte bulunan tarihi semt

Fener, İstanbul ilinin Haliç kıyısındaki tarihi semtlerinden biridir. "Fener" adı, Orta Çağ Yunancası'ndaki "fanarion" sözcüğünden türemiştir. Bu ad ise Bizans döneminde burada bulunan bir fenerden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">I. Nikiforos (patrik)</span> Rum Ortodoks patriği (806-815)

I. Nikeforos, 806 ile 815 yılları arasında Rum Ortodoks Patrikhanesi, 268. patriği olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">IV. Meletios</span> Atina ve Tüm Yunanistan Başpiskoposu, Ekümenik Patrik ve İstanbul Başpiskoposu, İskenderiye Papası ve Patriği

Patrik IV. Meletios,, 25 Kasım 1921 ile 10 Temmuz 1923 yılları arası Konstantinopolis Ekümenik Patrikhanesinin, 260. Ekümenik Patriği olarak görev yapmıştır. Emmanuel Metaxakis adıyla doğan Patrik, Konstantinopolis'ten sonra 1926-1935 yılları arası İskenderiye Rum Ortodoks Patrikhanesi'nde II. Meletios adıyla Papalık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">V. Gregorios</span>

V. Gregorios veya Patrik Gregorios 1797-1798, 1806-1808 ve 1818-1821 arası üç kez Konstantinopolis Ekümenik Patrikhanesi patriği olan dini lider. Mora Yarımadası'ndaki Dimitsana kentinde doğan Patrik İstanbul'da idam edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">III. Sofranios</span>

Patrik III. Sofranios, 1863-1866 arası Konstantinopolis Ekümenik Patrikhanesi, 252. patriği olarak görev yapmıştır. 1798'de Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul'da doğan Sofranios İstanbul Patrikliği görevinden sonra 30 Mayıs 1870'te İskenderiye Rum Ortodoks Patrikhanesi Patrikliği yapmış ve ölene kadar bu görevde kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bizans Riti</span>

Bizans Riti, Yunan Riti ya da Konstantinopolis Riti günümüzde Doğu Ortodoks Kilisesi ve Bizans Katolik Kiliseleri'nde uygulanmakta olan bir liturjik rit. Kısıtlı ölçüde de olsa Anglikan Komünyonu ve Lüteran kiliselerde de uygulanan rit bu mezheplerde özellikle Doğu Riti Anglikanizmi Toplumu ve Ukrayna Lüteran Kilisesi'nde benimsenmiştir. 3. yüzyılda Konstantinopolis'te uygulanmaya başlayan rit bugün dünyada Roma Riti'nden sonra en çok uygulanan ikinci rittir.

III. Parthenios, II. Joannicius'ın yerine Konstantinopolis Ekümenik Patrikhanesi'nin 202. patriği oldu.

<span class="mw-page-title-main">Antakya Rum Ortodoks Patrikhanesi</span> Günümüzde merkezi Şam, Suriyede bulunan Doğu Ortodoks patrikhanesi

Antakya Rum Ortodoks Kilisesi ya da resmî adıyla Antakya ve Tüm Doğu Rum Ortodoks Patrikhanesi Doğu Ortodoks Kilisesi'ni oluşturan otosefal kiliselerden biri. Antakya Patriği tarafından yönetilen kilise kendini Havariler Petrus ve Pavlus tarafından Antakya'da oluşturulan Hristiyan topluluğunun devamı olarak görür. Günümüzde X. Yuhanna Yazıcı tarafından yönetilmektedir.

İskenderiye ve Tüm Afrika'nın Ortodoks Patrikhanesi Bizans Riti'ne bağlı otosefal bir Doğu Ortodoks Kilisesi'dir. Kıptî Ortodoks Kilisesi ile karıştırılmaması için genellikle adına doğu ya da Rum sözcüğü eklenir. Günümüzdeki patriği Patrik II. Teodoros'tur.

<span class="mw-page-title-main">Rum Ortodoks Kilisesi</span> Doğu Ortodoks Kilisesi içindeki kilise organı

Rum Ortodoks Kilisesi, geleneksel olarak Koini Yunancası'nı kullanan Doğu Ortodoks kiliseleri için kullanılan bir terimdir. Tarihsel olarak, Bizans İmparatorluğu'nun mirasına atıfta bulunmasından dolayı Rum Ortodoks terimi, genel olarak tüm Doğu Ortodoks Kiliseleri'ni tanımlamak için kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs Rum Ortodoks Kilisesi</span>

Kudüs Rum Ortodoks Kilisesi veya resmî ismiyle Kudüs Patrikhanesi, Doğu Ortodoks Kilisesi cemaatine bağlı, Kudüs'ün Eski Şehri içinde yer alan bir otosefal kilisedir. 2005'ten beri görevde olan III. Theophilos tarafından yönetilmektedir. Hristiyanlar, Pentekost gününde Nasıralı İsa'nın müritlerine Kutsal Ruh'un inişiyle kurulduğuna ve "Mesih'in İncilinin" ilk burada yayıldığına inanmaktadırlar. Kilisenin yasal statüde dili, Yeni Ahit'in bir kısmında ve Bizans Ritilerinde kullanılmış Koini Grekçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kallistos Ware</span>

Timothy Richard Ware ismiyle doğan Kallistos Ware Doğu Ortodoks Kilisesi'nin bir İngiliz piskoposu ve ilahiyatçısı idi. 1982'de kendisine fahri Thiatira ve Büyük Britanya Rum Ortodoks Başpiskoposluğu verildi, 2007'de Fener Rûm Patrikhânesi altında bir metropolitlik haline getirildi. Kendisi, en ünlü Doğu Ortodoks ilahiyatçılarından ve ruhbanlarından idi. 1966'dan 2001'e kadar Oxford Üniversitesi'nde Doğu Ortodoks Çalışmaları'nın bir öğretim üyesi idi.

<span class="mw-page-title-main">III. Teofilos</span>

Kudüs Patriği III. Teofilos, Kudüs Rum Ortodoks Patrikhanesi'nin patriği.