İçeriğe atla

Kudüs İbrani Üniversitesi

Kudüs İbrani Üniversitesi
האוניברסיטה העברית בירושלים
Harita
Kuruluş1918
TürDevlet
Eğitim dil(ler)iİbranice ve İngilizce
RektörSarah Stroumsa (Ekim 2008)
Öğretim üyeleri1.200
Kayıtlı23.000
KonumKudüs, İsrail
Web sitesihuji.ac.il

Kudüs İbrani Üniversitesi veya Yeruşalim İbrani Üniversitesi (İbraniceהאוניברסיטה העברית בירושלים HaUniversita HaIvrit BeYeruşalayim), İsrail'in Kudüs şehrinde bulunan ilk ve en eski üniversitesidir.

İlk yönetim kurulunda Yahudi bilim insanları olan Albert Einstein, Sigmund Freud, Martin Buber ve Chaim Weizmann da vardı. Yahudilik ile ilgili çalışmaların bulunduğu en büyük kütüphanesine sahiptir. Gershom Scholem, Yeshayahu Leibowitz, Daniel Kahneman ve Robert J. Aumann gibi bilim insanları fakülte üyeliği yapmıştır. Bazı İsrail başbakanları da bu üniversiteden mezun olmuştur. İbrani Üniversitesi üniversite sıralamalarında İsrail'de ve dünyada sürekli üst sıralarda yer almıştır.[1]

Tarihçe

Kudüs İbrani Üniversitesi'nin 1 Nisan 1925'te açılış töreni

Siyonizm akımın amaçlarından bir tanesi İsrail topraklarında bir üniversite kurmaktı. Bu fikir ilk olarak 1884 yılında Hovevei Zion topluluğunun Kattowitz konferasında teklif edildi. Bu fikrin büyük destekçilerinden biri eser ve çalışmalarını üniversiteye miras bırakan Albert Einstein'dı.

Kudüs'ün Scopus Dağı'nda (Har HaTzofim) 1918 yılında temeli atılan okulun açılış töreni 1 Nisan 1925'te gerçekleşti. Açılış törenine katılanlar arasında dünyanın önde gelen Yahudi liderleri, bilim insanları, aralarında Arthur Balfour, Edmund Allenby ve Herbert Samuel'in de bulunduğu İngiliz liderler ve okulun ilk rektörü Judah Leon Magnes vardı.

1947'de büyük bir araştırma ve eğitim enstitüsü haline gelen okul 1949'da tıp ve hukuk dallarını da müfredata ekledi. 1940 yılında temeli atılan tarım enstitüsü ise 1952'de tam teşeküllü hale geldiği bildirildi.[2]

Kudüs'ün kuzeydoğusunda kalan okul ve okula servis yapan konvoylar 1948 Arap-İsrail Savaşı sırasında saldırılara maruz kaldı. Bölgeyi ele geçiren Ürdün 1949 Ateşkes Anlaşmasına uymayıp İsraillilerin bölgeye dolayısıyla üniversiteye girmesini engelledi. Üniversite, İsrail topraklarında bulunan batı Kudüs'te yapımı 1953'te biten yeni bir kampüs daha açmak zorunda kaldı.

1967'de Kudüs'teki iki kampüs ve Rehovot'taki tarım fakültesindeki öğrencilerin sayısı 12.500 idi.

1967'deki Altı Gün Savaşı ile Kudüs'ün tamamını eline geçiren İsrail Scopus dağındaki üniversiteyi tekrar inşa etti ve yapımı 1981'de tamamlandı. 31 Temmuz 2002'de Hamas'ın üstlendiği, bir Filistinli inşaat işçisi tarafından üniversitenin Frank Sinatra kafeteryasında yapılan bombalı saldırıda 5'i İsrailli, 3'ü ABD vatandaşı ve 1'i Fransız olmak üzere 9 kişi hayatını kaybetti ve birçok kişi yaralandı.

Kampüsleri

İbrani Üniversitesi'nin üçü Kudüs'te ve biri Rehovot'ta olmak üzere 4 kampüsü bulunur ve 2003 yılı itibarıyla 23.000 civarında öğrencisi vardır.[3]

Bombalı saldırıya uğrayan Frank Sinatra Öğrenci Merkezi

Scopus Dağı (Mount Scopus)

Doğu Kudüs'te yer alan bu kampüste İnsan Bilimleri, Hukuk, İktisat fakültelerinin yanı sıra Uluslararası Rothberg okulu, Frank Sinatra Öğrenci Merkezi, Harry S. Truman Barış Araştırma Enstitüsü, Mandel Yahudi Çalışmaları Enstitüsü bulunur.

Givat Ram kampüsü

Givat Ram

Adını Lübnan doğumlu Yahudi banker Edmond Safra'dan alan kampüste çeşitli bilim departmanları ve Yahudi Ulusal Kütüphanesi bulunur.

Ein Kerem

Sağlık alanında yoğunlaşan kampüste tıp, dişçilik ve moleküler biyoloji ile ilgili departmanlar vardır.

Rehovot kampüsü

Rehovot

1942'de açılan Tarım fakültesine[4] ve 1985'te eğitim vermeye başlayan Veterinerlik okuluna[5] ev sahipliği yapmaktadır.

Mezunları

2004 yılında Nobel Ödülü kazanan David Gross (fizik alanında), Aaron Ciechanover ve Avram Hershko (kimya alanında) İbrani Üniversitesi mezunlarıdır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "2006 Dünya Üniversiteleri Akademik Sıralaması". 23 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2009. 
  2. ^ "Haaretz.com". 3 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2009. 
  3. ^ "Kudus İbrani Üniversitesi - About". 22 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2009. 
  4. ^ "İbrani Üniversitesi Tarım fakültesi". 29 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2009. 
  5. ^ "İbrani Üniversitesi Veteriner okulu". 21 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2009. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bilkent Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

Bilkent Üniversitesi ya da resmî adıyla İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, Türkiye'nin başkenti Ankara'da yer alan vakıf üniversitesi. İhsan Doğramacı tarafından, İhsan Doğramacı Eğitim Vakfı, İhsan Doğramacı Sağlık Vakfı ve İhsan Doğramacı Bilim ve Araştırma Vakfı kararlarıyla 20 Ekim 1984'te, Türkiye'nin ilk vakıf üniversitesi olarak kurulmuştur. Bilkent Üniversitesi, kuruluş amacını "eğitim kalitesi, bilimsel araştırma ve yayınları ile kültür ve sanat faaliyetleri açısından dünyanın önde gelen üniversiteleri arasında yer almak" olarak açıklamıştır. Bu amaç doğrultusunda üniversiteye "Bilim Kenti"nin kısaltılmışı olan Bilkent adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ehud Olmert</span> 12. İsrail başbakanı

Ehud Olmert, İsrail'in 12. başbakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Heidelberg Üniversitesi</span>

Heidelberg Ruprecht Karl Üniversitesi, ya da kısa adıyla Heidelberg Üniversitesi, 1386'da Heidelberg'de kurulmuş, Almanya'nın en eski üniversitesi olmasının yanında; en ünlü ve prestijli üniversitelerinden biridir. Üniversitenin tarihi 14. yüzyıla kadar uzanır. 16. yüzyılda hümanizmin merkezi haline gelmiştir. 19. yüzyıl sonrasında bağımsız düşünürlerin, demokratik düşüncenin ve ileri seviye bilimsel araştırmaların merkezi haline gelmiştir. Bu dönemde Amerikan üniversitelerinde yüksek lisans eğitimi veren okullarına rol modeli olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Technion</span> 1924te Hayfa, İsrailde kurulan, İsrailin en eski üniversitesi

Technion, aynı zamanda İsrail Teknoloji Enstitüsü adı verilen bir üniversitedir. 1924'te İsrail'in en önemli liman kenti Hayfa'da kurulan üniversite, İsrail'in en eski üniversitesi unvanını taşımaktadır. Technion özellikle mühendislik ve temel bilimler alanlarına yoğunlaşmış olsa da, mimarlık ve tıp konularında da başarılı çalışmalar gerçekleştirmektedir. 1,325,000 metrekarelik Technion City adı verilen kampüste 85 binaya yayılmış olan 18 fakültesi bulunmaktadır. Lisans düzeyinde 49, lisansüstü düzeyde 65 programı olan Technion'da şu an 13,000 öğrenci okumaktadır ve bunların 10,000'i lisans düzeyinde eğitim almaktadır. Technion öğretim üyeleri Prof. Dr. Avram Hershko ve Prof. Dr. Aaron Ciechanover 2004 yılında kimya alanında Nobel Ödülü almışlardır.

Erol Haker, İsrailli ekonomist ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Ehud Barak</span> 10. İsrail başbakanı

Ehud Barak, İsrailli asker ve siyasetçi, İsrail eski başbakanı, İsrail İşçi Partisi'nin eski lideri, eski Savunma Bakanı ve Başbakan Yardımcısı. 12 Şubat 1942'de Mishmar Hasharon kibbutzunda Ehud Brog ismiyle doğdu. Mayıs 1999'dan Mart 2001'e kadar İsrail'in 10. başbakanlığını yaptı.

<span class="mw-page-title-main">ETH Zürih</span> İsviçre, Zürihte kurulu devlet üniversitesi

ETH Zürih Türkçe olarak Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü olarak da bilinen, İsviçre'nin Zürih kentinde kurulu üniversite. Bu isim Almanca orijinal ismi Eidgenössisches Polytechnikum ya da İngilizce Federal Polytechnic Institute 'dan gelmektedir. Üniversite kantona bağlı bir üniversite değil, direkt İsviçre Federal İçişleri Bakanlığı'na bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tel Aviv Üniversitesi</span>

Tel Aviv Üniversitesi, İsrail'deki en büyük üniversitedir. 2006 yılı itibarıyla 29.000 öğrencisi bulunmaktadır. Üniversitede 9 fakülte, 106 bölüm ve 90 araştırma merkezi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Scopus Dağı</span>

Scopus Dağı Kudüs'ün kuzeydoğusunda bulunan 834 metre yüksekliğinde bir dağdır. Kudüs'ü tepeden görmesi sebebiyle antik çağlardan beri stratejik önemi vardır. 1. yüzyılda Romalılar bu dağda kamp kurup şehri kuşatmıştır. Aynı şekilde bu dağ Haçlılar tarafından da kullanılmıştır. 1948 Arap-İsrail Savaşı sonrasında Ürdün'de kalan bu topraklar 1967'deki Altı Gün Savaşı'na kadar BM tarafından korunmuş bölge ilan edildi. Scopus Dağı bugün itibarıyla Filistin toprakları içindedir

<span class="mw-page-title-main">Avigdor Liberman</span> İsrail savunma bakanı

Avigdor Levi Liberman, İsrailli siyasetçi, siyasi parti lideri eski bakan.

<span class="mw-page-title-main">Rehovot</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Rehovot, İsrail'de bir kent. Tel Aviv'in 20 km güneyinde bulunmaktadır. 23.041 km²'lik bir alan üzerine kurulu olan Rehovot şehrinin 2009 yılı sonunda İsrail İstatistik Merkez Bürosu'na göre toplam nüfusu 112.700'dür. Şehirde tarımsal araştırmalar yapılması için 1932 yılında Kudüs İbrani Üniversitesi'ne bağlı bir Ziraat Bölümü açılmıştır. 2004 yılı itibarıyla şehirde 19.794 öğrenci ve 53 okul bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yahudilikte Yeruşalim</span> Yeruşalimin Yahudilikteki önemi

Yahudilikte Yeruşalim veya Yahudilikte Kudüs, MÖ 10. yüzyıldan beri Yahudilerin odağı ve ruhani merkezi olmuştur; 4 kutsal şehirden en kutsalıdır:

<span class="mw-page-title-main">İsrail'de bilim ve teknoloji</span> İsrailde ulusal araştırma, geliştirme ve teknoloji

İsrail'de bilim ve teknoloji, İsrail'in en gelişmiş sektörlerinden biridir. İsrail, Gayri safi millî hasılaya göre, bilim ve teknoloji üzerine araştırmaya en fazla pay ayıran ülkelerden biridir. İsrail her bir milyon vatandaşa göre hesaplandığında bilimsel çalışmalarda dünyada dördüncü sıradadır. İsrail’in tüm dünyada yayınlanan bilimsel makale oranı tüm dünya nüfusunun oranından hemen hemen on kat daha fazladır. İsrailli bilim insanları tarım, bilgisayar bilimleri, elektronik, genetik, tıp, optik, güneş enerjisi ve daha birçok mühendislik alanının gelişimine katkıda bulunmuştur. İsrail ileri teknoloji endüstrisinin en önemlilerinin ev sahibidir ve ayrıca teknolojiyle en fazla içli dışlı nüfusa sahiptir. 1998’de, Tel Aviv Newsweek tarafından teknolojik olarak en etkileyici on şehirden biri olarak gösterilmiştir. İsrail 2000’den beri Avrupa Araştırma ve Kalkınma Fonu ve Koordine Organizasyonu olan EUREKA ‘nın üyesidir ve Organizasyon’un 2010-2011 yılında başkanlığını yapmıştır.

Bezalel Sanat ve Tasarım Akademisi, 1906 yılında Yahudi Sanatçı ve Heykeltıraş Boris Schatz tarafından kurulan, İsrail'deki bir milli sanat okuludur. Bezalel, İsrail'deki en eski yüksek öğretim enstitüsü olma özelliğine sahiptir. Okulun öğrencileri ve profesörleri tarafından ortaya koyulan sanat eserleri, 20. Yüzyılda İsrail görsel sanatlarının başlangıç adımları olarak görülür.

Kudüs Hadassah Hastanesi 1934 yılında kurulan, Kudüs’te bulunan Ein Kerem ve Scopus Dağı’ndaki iki üniversite hastanesini bünyesinde barındıran bir tıp kurumudur. Kurum, bu iki hastenin yanı sıra, Kudüs İbrani Üniversitesine bağlı tıp, diş hekimliği, hemşirelik ve eczacılık okullarını da yönetmektedir. Kurumun kendini tanıttığı misyonu, ‘ırk, din ve etnik köken gözetmeksizin herkese yardım eli uzatmak’ tır.

İsrail Milli Kütüphanesi, eski adı Yahudi Milli ve Üniversite Kütüphanesi olan, kendisini İsrail ve Yahudi miraslarını toplamaya adayan kütüphanedir. 5 milyondan fazla kitabı içinde bulundurur. Kudüs İbrani Üniversitesi’sinin Givat Ram kampüsünde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ruth Kark</span>

Ruth Kark, Kudüs İbrani Üniversitesinde coğrafya profesörü ve İsrailli bir tarih coğrafyacısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Eilat Mazar</span>

Eilat Mazar, Kudüs ve Fenike arkeolojisinde uzmanlaşmış bir İsrailli arkeologdur.

<span class="mw-page-title-main">Benjamin Mazar</span>

Benjamin Mazar, İncil arkeologlarının "dekanı" olarak tanınan öncü bir İsrail tarihçisiydi. İsrail'deki en önemli İncil bölgesinde yaptığı kazılarla tanınır: Kudüs'teki Tapınak Dağı'nın güney ve güney batısında. 1932'de İsrail'deki Beit She'arim'de Yahudi himayesinde ilk arkeolojik kazıyı gerçekleştirdi ve 1948'de yeni İsrail Devleti tarafından verilen izni alan ilk arkeolog oldu. 1951 ve 1977 yılları arasında Mazar, Kudüs İbrani Üniversitesi'nde İncil Tarihi ve Arkeoloji Profesörü olarak görev yaptı. 1952'de Üniversitenin rektörü ve daha sonra 1953'ten itibaren sekiz yıl süreyle rektörü oldu.