İçeriğe atla

Kubat

Kubat
Kubat
Genel bilgiler
DoğumRamazan Kubat
4 Ekim 1974 (49 yaşında) Anvers, Belçika
Başladığı yerEmirdağ, Afyonkarahisar, Türkiye
TarzlarTürk halk müziği
MesleklerŞarkıcı
ÇalgılarBağlama, Gitar
Etkin yıllar1995 - günümüz
Müzik şirketiBay Müzik (1996-2003)
Özdemir Plak (2003-2008)
Dokuz Sekiz Müzik (2008-2010)
Seyhan Müzik (2010-2013)
GNL Entertainment (2013-2016)
DMC (2013-)
Resmî sitehttp://www.kubat.com.tr/

Ramazan Kubat[1] bilinen adıyla Kubat (d. 4 Ekim 1974; Anvers, Belçika), Türk halk müziği şarkıcısıdır. Anvers, Belçika'da Emirdağlı bir ailenin oğlu olarak doğup büyüdü.

Hayatı

1974 yılında Belçika'nın Anvers kentinde, Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesinin Karacalar Köyü'nden göçmüş bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası Alevi, annesi ise Sünni'dir. Amcası Kur'an ezberi hafız aynı zamanda Alevi dedesi [] olan sanatçının bir diğer amcası Şemsettin Kubat ise şairdir. Sanat hayatında soyadı olan Kubat'ı kullanmaktadır.

Sanat yaşamı

Beşinci doğum gününde babasının aldığı curayla müziğe ilk adımını atan Kubat, Belçika'da kilise ayinlerinde ilahi de okumuştur. Müzik hayatına Belçika'da başlamıştır. Kendisini doğu ile batı müziğini birleştirecek bir misyoner olarak tanımlamaktadır.[2]

1996 yılında, "Kubat" sahne adıyla ilk albümünü Türkiye için yayınlayan sanatçı, kariyeri boyunca sekiz stüdyo albümü yayınlamıştır. 1990'lardan bu yana Türkiye'de toplam 8 albüm çıkarmıştır. Son albümü "İnce İnce" 2010 yılında piyasaya sürülmüştür. Bunlardan bazıları hakkında söylenebilir[kime göre?] özetler;

  • 1997: Bugün (Yıldız Tilbe ile düet)
  • 1999: Bir ayrılık, Bir yoksulluk, Bir Ölüm
  • 2000: Arşiv; 1-2-3. 35 Anonim Türk halk şarkısını birleştiren üç albüm ile bir seriden oluşan bu albüm, onun kariyerinde önemli bir noktaya sahiptir. Geleneksel şarkılarıyla dikkat çeken sanatçı, şarkılarına yöresel ağırlıklı klipler de çekmiştir. Albüm her şarkı ile ilgili öykünün ayrıntılarını veren sekiz dilde hazırlanan 80 sayfalık bir kitapçık ile yayınlanmıştır.
  • 2003: Lokman; Bu albümünde sanatçı Türk halk müziğini rock müzik, pop müzik, Caz ve klasik müzik ile birleştirmiştir. 2002 yılında uluslararası ve yeni unsurlarla Türk gelenekleri içinde yaptığı çalışmaları yansıtan büyük bir konser tertip edildi. René Giessen, "Anadolu Güneşi" başlığıyla İstanbul'da orkestranın da bulunduğu konser Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapılmıştır.
  • 2005: Yare Doğru; Sanatçının bu albümü daha muhafazakâr bir görünüme sahiptir.

Albümler

  • 1996: Kubat
  • 1997: Bugün
  • 1999: Bir Ayrılık, Bir Yoksulluk Bir Ölüm
  • 2000: Arşiv 1-2-3
  • 2003: Lokman
  • 2005: Yare Doğru
  • 2008: Kubat 2008
  • 2010: İnce İnce
  • 2013: İyi Olacaksın
  • 2016: Al Ömrümü[3]
  • 2018: Türküyüz[4]
  • 2022: Koca Dünya

Müzik videoları

  • "Esme Deli Rüzgâr"
  • "Kara Ağaç"
  • "Dermanımsın"
  • "İnce İnce"
  • "Halkalı Şeker"
  • "Türküyüz"
  • "Yar Yarası"
  • "Dağların Arkasında Yar"

Filmografisi

Ödülleri

Kaynakça

  1. ^ "Kubat". Erişim tarihi: 26 Temmuz 2012. []
  2. ^ "Akşam Gazetesi-Söyleşi". 27 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2008. 
  3. ^ "Kubat / Al Ömrümü". Esenshop. 21 Ocak 2016. 27 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2016. 
  4. ^ "Kubat'tan 'Türküyüz' albümü". 4 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tarkan</span> Türk şarkıcı ve söz yazarı

Tarkan Tevetoğlu ya da sahne adıyla Tarkan, Türk şarkıcı-şarkı yazarıdır. 1990'ların başından itibaren Türk pop müziğinde yakaladığı devamlı liste ve satış başarılarıyla Türkiye'de ve dünya çapında tanınırlık elde etti.

Havva Selda Bağcan, Türk şarkıcı ve besteci. Çıkış yaptığı 1970'lerden itibaren Türkiye'de ve dünya genelinde tanınarak Türk halk müziği ve Anadolu rock tarzlarında şarkılar yaptı. Şarkılarının bir kısmında siyasi ve toplumsal eleştirilere yer vererek protest müziğin ülkesindeki temsilcilerinden biri oldu.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Tilbe</span> Türk şarkıcı ve söz yazarı

Yıldız Tilbe ,Türk şarkıcı-şarkı yazarıdır.

Ali Ekber Çiçek, Türk halk müziği sanatçısı. Başta "Haydar Haydar" olmak üzere Türk halk müziğine birçok unutulmaz türkü armağan eden bağlama sanatçısı ve derlemecidir.

<span class="mw-page-title-main">Yavuz Bingöl</span> Türk müzisyen ve oyuncu

Yavuz Bingöl, Türk müzisyen, türkücü, sinema ve dizi oyuncusudur.

Saniye Gülden Göktürk ya da bilinen adıyla Gülden Karaböcek, Türk şarkıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ferdi Tayfur</span> Türk müzisyen

Ferdi Tayfur, Türk şarkıcı, besteci, söz yazarı, sinema yönetmeni ve oyuncusu.

Ahmet Şafak Demirci, Türk şarkıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Güler Duman</span> Türk şarkıcı, söz yazarı, besteci, sunucu ve müzik hocası

Güler Duman, Türk halk müziği sanatçısı, söz yazarı, besteci, sunucu ve müzik öğretmeni. 1980'li yılların başından itibaren sık sık çıkardığı albümlerle Türk halk müziği'nin başarılı sanatçılarından biri oldu. Aslen Erzurum, Aşkale'lidir. İlkokul eğitimi döneminde Ruhi Su dostlar korosuna katıldı. Koroda bulunan sanatçının sesini keşfeden Mustafa Budan, Erden Kıral'ın yönettiği ve başrolünde Genco Erkal'ın yer aldığı Hakkâri'de Bir Mevsim filminde seslendirdiği uzun hava ile sanat dünyasında ismini duyurmuştur. İlk albümünü 1980 yılında 13 yaşında Dost Garip ile yapmıştır. Bu albüm 3 milyon 800 bin satış rakamına ulaşarak büyük bir satış yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Selçuk İlkan</span> Türk şair, söz yazarı, müzisyen

Ahmet Selçuk İlkan, Türk şair ve şarkı sözü yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Arzu Şahin</span> Türk ses sanatçısı

Arzu Şahin, Türk halk müziği şarkıcısı.

Ahmet Murat Başaran, Türk şarkıcı-şarkı yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kıvırcık Ali</span> Türk müzisyen

Kıvırcık Ali veya asıl adıyla Ali Özütemiz ; Türk besteci, müzisyen ve şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Serdar Ortaç</span> Türk şarkıcı, şarkı yazarı ve besteci

Serdar Ortaç, Türk şarkıcı ve şarkı sözü yazarı. Bazı müzik eleştirmenleri tarafından kendisinin Türk pop müziğinde bir dönemin standartlarını belirlediği kabul edildi, ancak 2000'li yılların başından sonra ürettiği şarkıların birbirinin tekrarı olması gerekçesi ile olumsuz eleştirildi.

<i>Türk Sanat Müziği Konseri 1</i>

Türk Sanat Müziği Konseri 1 albümü 1993 yayınlanmış Bülent Ersoy'un Türk sanat müziği serisinin ilk stüdyo albümü.

Sadık Doğanay Türk Halk Müziği sanatçısı, söz yazarıdır.

<i>Bu Devran</i>

Bu Devran, Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 15 Eylül 1995 tarihinde çıkardığı on üçüncü albümüdür. Albüm, Duygu Müzik etiketiyle yayınlandı. 1994 yılında yayınladığı Güler Duman '94 albümüyle yılın en çok satan halk müziği sanatçısı oldu. On ikinci albümüyle uzun süre listelerde kalan Güler Duman, Nisan - Ağustos 1995 tarihleri arasında on üçüncü albümünün kayıtlarına başladı. Albümün yapımcılığını ve müzik yönetmenliğini Sinan Çelik üstlendi. Kayıtları dört ay kadar süren albümde Bilal Ercan, Aşık Veysel, Mahzuni Şerif, Derdiyok Ali, Adem Arslandoğan, Teslim Budak, Sıddık Doğan, Rıza Engin ve Teslim Budak gibi sanatçıların eserlerine yer verildi. Albümle birkaç gün sonra albüme adını veren "Bu Devran" adlı parça yayınlandı. Parçanın yayınlanmasıyla birlikte albüm satışları yükseldi ve albüm olumlu tepkiler almaya başladı. Albümde çıkış parçasının yanı sıra "Bugün Ben Şahımı Gördüm", "Can Efendim", "Her An Özlüyorum", "Kul Gibi" ve "Yarin Mendili" gibi parçalar ön plana çıktı. Listelerde haftalarca bir numarada kalan albüm yılın çok ses getiren halk müziği oldu. 90'ların ve Türk halk müziğinin en çok satan albümlerinden birisidir.

<i>Öl Deseydin Ölmez miydim?</i> Güler Dumanın 1997 tarihli, on altıncı albümü

Öl Deseydin Ölmez Miydim?, Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 22 Ekim 1997 tarihinde çıkardığı on üçüncü albümüdür. Albüm, Duygu Müzik tarafından satışa sunulmuştur. 1990'lı yılların klasik halk müziği albümlerinden biri olarak değerlendirilen albüm, aynı zamanda yüz binlerce satarak Türkiye'nin en çok satan Türk halk müziği albümlerden biri olmuştur. Albümün kayıtları 1996 yılının Aralık ayında başlamıştır. Altı ay kadar süren kayıtlar Haziran 1997 tarihine kadar devam etmiştir. Albümde Neşet Ertaş, Hasan Karakuş, Rıza Ergin, Erkan Yoksuli, Rıza Ergin, Gülizar Ergin ve Ahmet Çelik gibi sanatçıların eserlerini seslendirdiği albümde üç parçanın müziğini bestelemiştir. Albüm yayınlandığı hafta listelere girmeyi başarmıştır fakat albümdeki parçalara klip çekilmemiştir. Güler Duman'ın ve Türk halk müziğinin en çok satan albümlerinden birisidir.

<i>Yüreğimden Yüreğinize</i>

Yüreğimden Yüreğinize Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 19 Ocak 2012 tarihinde çıkardığı on altıncı albümüdür.

<i>Ah Tut-i Mucize Guyem</i>

Konser I veya Ah Tut-i Mucize Guyem, 1975 yılında yayınlanan Bülent Ersoy'un stüdyo albümü.