İçeriğe atla

Kuala Terengganu Asma Köprüsü

Kuala Terengganu Asma Köprüsü
Harita
Diğer ad(lar)Jambatan Angkat Kuala Terengganu
جمبتن اڠكت كوالا ترڠڬانو
TaşınanMotorlu taşıtlar, yayalar
GeçişTerengganu Nehri
KonumKuala Nerus-Kuala Terengganu
Koordinatlar5°20′23″N 103°08′41″E / 5.33977°K 103.14483°D / 5.33977; 103.14483
SahibiMalezya Kamu İşleri Departmanı
Kuala Nerus ve Kuala Terengganu
TasarımPJSI Consultants SDN BHD
TürüBaskül köprü
Açılır kapanır köprü
Şerit sayısı4
Uzunluk638 m
Genişlik23 m
YapımZelan Construction SDN BHD
Başlangıç tarihiAğustos 2014
Açılış1 Ağustos 2019


Kuala Terengganu Asma Köprüsü (Malayca: Jambatan Angkat Kuala Terengganu, Cavi: جمبتن اڠكت كوالا ترڠڬانو), Malezya'nın Terengganu eyaletinin Kuala Terengganu şehrinden geçen Terengganu Nehri'nin üzerinde bulunan köprü. Nehrin tam Güney Çin Denizi'ne döküldüğü noktada bulunur. Sultan Mahmud Köprüsü, Manir Köprüsü ve Pulau Sekati Köprüsü'nden sonra nehirdeki dördüncü köprüdür. Tanjung yakınlarındaki ıslah edilmiş bir alan olan Muara Selatan (Güney Şeria) ile Seberang Takir'deki Muara Utara (Kuzey Şeria) bölgelerini birbirine bağlar.

Köprü, Doğu Kıyısı Ekonomik Bölgesi (DKEB) için yapılan projelerden birisidir. Malezya ve Güneydoğu Asya'da Zelan Construction SDN BHD tarafından inşa edilen ilk baskül köprüdür. 248 milyon Ringgitlik bir maliyet ile inşa edilmiştir.[1][2] Köprünün inşaasına Ağustos 2014'te başlanmış ve 2019'un ortalarında tamamlanmıştır. 1 Ağustos 2019'da yaya ve motorlu taşıt kullanımı için tam anlamıyla açılmıştır.[3]

Tasarım

Köprü üzerindeki araçlar şehre doğru ilerliyor.

Tasarımında, Londra'nın ünlü köprüsü Tower Bridge'den esinlenilmiştir. Köprü, 638 metrelik uzunluğu ve 23 metrelik genişliği ile Terengganu Nehri'nin ağzı üzerinde konuşlandırılmıştır.[2] Kapalı haldeyken köprünün altı nehirden 12.5 metre yüksekliktedir. Açıklığı 50 metredir.[4] Baskül köprü olarak da sınıflandırılır ancak daha çok asma köprü olarak bilinir. Köprünün orta kısmında bulunan 4 kule, çiftler halinde cam tüneller ile birbirlerine bağlanmıştır. Ziyaretçiler, kulelerin vasıtası ile cam tünelleri ziyaret edip nehrin manzarasını izleyebilir. Köprü, geceleri renkli aydınlatma sistemleri ile aydınlatılmaktadır.[5]

Ziyaretçilerin Sultan Mahmud Havaalanı ile Universiti Malaysia Terengganu ve Kuala Terengganu arasındaki seyahat sürelerini yaklaşık 15 dakika kısaltmasına olanak tanır. Köprüyü Kuala Nerus'a bağlamak için dört şeritli bir sahil yolu inşa edilmiştir.[6]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Zelan gets RM248.7mil bridge contract". The Star (İngilizce). 4 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2021. 
  2. ^ a b Shamsuddin, Mohd Aizat (28 Mayıs 2019). "'Draw bridge' Kuala Terengganu terbaik..." Harian Metro (İngilizce). 17 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2021. 
  3. ^ "Jambatan Angkat Kuala Terengganu dibuka esok". www.astroawani.com. 31 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2021. 
  4. ^ "Drawbridge | Zelan Berhad". www.zelan.com. 7 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2021. 
  5. ^ Wednesday, 31 Jul 2019 10:00 PM MYT. "Terengganu MB: Iconic drawbridge to be opened tomorrow | Malay Mail". www.malaymail.com (İngilizce). 1 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2021. 
  6. ^ Zakaria, Rosli (30 Mayıs 2019). "Terengganu's drawbridge set to be key attraction | New Straits Times". NST Online (İngilizce). 17 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">15 Temmuz Şehitler Köprüsü</span> İstanbul Boğazı üzerindeki üç köprüden biri

15 Temmuz Şehitler Köprüsü, eski adıyla Boğaziçi Köprüsü ya da boğaza inşa edilen ilk köprü olmasına atıfla halk arasında Birinci Köprü; Karadeniz ile Marmara Denizi'ni birbirine bağlayan İstanbul Boğazı üzerinde yer alan üç asma köprüden biri ve ilkidir. Köprünün ayakları Avrupa Yakası'nda Ortaköy, Anadolu Yakası'nda Beylerbeyi semtlerindedir.

<span class="mw-page-title-main">Galata Köprüsü</span>

Galata Köprüsü, İstanbul'da Haliç üzerine yapılmış, Karaköy'le Eminönü'nü birleştiren köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Putrajaya</span> Malezyanın idari başkenti

Putrajaya veya resmî adıyla Putrajaya Federal Toprağı, Malezya'nın idari başkentidir. Putrajaya, resmi başkent olan Kuala Lumpur'un hemen güneyinde yer almaktadır. Ülkenin hükûmet merkezi 1999 yılında tıkanıklık ve kalabalık nedeniyle Kuala Lumpur'dan Putrajaya'ya taşınmıştır. Kuala Lumpur yine Malezya'nın resmi başkentidir ve Kraliyet Sarayı ile Parlamento yer alır. Putrajaya'da ise bazı bakanlıklar ve hükûmet ofisleri bulunur. Putrajaya, Kuala Lumpur şehri ve Labuan Adası gibi federal topraktır.

<span class="mw-page-title-main">Yavuz Sultan Selim Köprüsü</span> İstanbul Boğazında yer alan ve Asyayı Avrupaya bağlayan üçüncü köprü

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ya da Üçüncü Boğaz Köprüsü, İstanbul Boğazı'nın Karadeniz'e bakan kuzey tarafında inşa edilen bir köprü. İsmi dokuzuncu Osmanlı padişahı ve ilk Osmanlı halifesi I. Selim'e ithafen verildi. Köprü güzergâhı, Avrupa Yakası'nda Sarıyer'in Garipçe mahallesi ile Anadolu Yakasında Beykoz'un Poyrazköy semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sultan Mizan Zainal Abidin</span>

Tuanku Mizan Zainal Abidin, 13. Yang di-Pertuan Agong ve 17. Terengganu Sultanı ve 2006-2011 yılları arası eski Malezya kralı.

Dünya genelindeki en ünlü köprülerin ülkelerine göre alfabetik olarak sıralandığı listedir.

<span class="mw-page-title-main">1915 Çanakkale Köprüsü</span> Çanakkalede bulunan dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü

1915 Çanakkale Köprüsü, Çanakkale'nin Lapseki ile Gelibolu ilçeleri arasında bulunan asma köprüdür. Çanakkale Boğazı'nın ilk ve Marmara Bölgesi'nin beşinci asma köprüsüdür. Malkara-Çanakkale Otoyolu'nun bir parçası olan köprü, 18 Mart 2022'de hizmete girdi. 2.023 metre orta açıklık uzunluğu ile Japonya'daki Akashi Kaikyō Köprüsü'nü geçerek dünyanın en uzun orta açıklığına sahip asma köprüsü olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Pont des Arts</span> Pariste köprü

Le Pont des Arts veya Passerelle des Arts Paris'te, Seine Nehri'nde bir yaya köprüsüdür. Birinci Fransa İmparatorluğu'nda kurulan "Palais des Arts" olarak adlandırılmaktadır. Paris 1. bölge ile 6. bölge arasında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Penang Adası</span>

Penang Adası, Batı Malezya'nın batı sahilinde Penang eyaletinde yer alan bir adadır. Ada Malezya'nın dördüncü büyük adasıdır. Adadaki en büyük yerleşim George Town'dur.

<span class="mw-page-title-main">Malezya-Türkiye ilişkileri</span>

Malezya-Türkiye ilişkileri, Malezya ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. Türkiye'nin Kuala Lumpur'da bir büyükelçiliği, Malezya'nın ise Ankara'da bir büyükelçiliği ve İstanbul'da bir başkonsolosluğu bulunmaktadır. Her iki ülke de Dünya Ticaret Örgütü (WTO) ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (OIC) tam üyesidir. Her iki ülke de kendi bölgelerinde bölgesel güç ve orta güç olarak sınıflandırılmaktadır.

<i>Ophaalbrug in Nieuw-Amsterdam</i> Vincent van Gogh tarafından 1883 yılında yapılan suluboya tablosu

Ophaalbrug in Nieuw-Amsterdam, Vincent van Gogh tarafından 1883 yılında Hollanda'nın Drenthe şehrinde yapılan bir suluboya tablosudur.

Malezya'daki havalimanları listesi, Malezya'da kurulu havalimanlarını içerir. Malezya'da toplam 62 havalimanı bulunmakta olup bunlardan 24'ü Malay Yarımadası'nda 38'i ise Doğu Malezya'da yer almaktadır.

Bu liste, 2019 yılında Malezya'da gerçekleşen olayların bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Wan Man</span>

Wan Man, Malezya'nın Terengganu eyaletinde bulunan küçük bir adadır (pulau). Eyalet topraklarının doğu kıyısında ve Kuala Terengganu şehrinin sınırları içinde bulunan ada, Terengganu Nehri'nin Güney Çin Denizi ile birleştiği yerde bulunur.

İslam Mirası Parkı, Malezya'nın Terengganu eyaletindeki Kuala Terengganu kentinde bulunan ünlü bir turizm merkezidir. Park şehir suları içinde bulunan Wan Man adasının üstünde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Terengganu Nehri</span> nehir

Terengganu Nehri Malezya'nın Terengganu eyaletinde bulunan bir nehirdir. Kenyir Gölü'nden başlayıp eyaletin başkenti Kuala Terengganu'nun içinden geçerek Güney Çin Denizi'ne akar. Üzerinde Sultan Mahmud Köprüsü, Manir Köprüsü, Pulau Sekati Köprüsü ve Kuala Terengganu'da bulunan Kuala Terengganu Asma Köprüsü gibi birçok köprü bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kenyir Gölü</span>

Kenyir Gölü ya da Tasik Kenyir, Malezya'nın Terengganu eyaletindeki Hulu Terengganu bölgesinde bulunan yapay göl. 1985 yılında Kenyir Nehri'ne kurulan baraj ile oluşturulmuştur. Göl ve baraj, Sultan Mahmud Elektrik Santrali'ne su sağlamak için inşa edilmiştir. 260.000 hektarlık bir alana sahip olmasıyla Güney Doğu Asya'daki en büyük insan yapımı göl olma unvanını elde etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sultan Mahmud Köprüsü</span>

Sultan Mahmud Köprüsü veya Jambatan Sultan Mahmud, Malezya'nın Terengganu eyaletinin Kuala Terengganu şehrinden geçen Terengganu Nehri'nin üzerinde bulunan köprü. 1988 yılında inşa edilen köprü, Terengganu Sultanı merhum Mahmud Al-Muktafi Billah Şah tarafından 11 Mart 1990'da resmen açılmıştır. Köprü için istenen geçiş ücreti, seçim vaadi olmasının ardından 1999 yılında o zamanlar eyaleti yöneten PAS hükûmeti tarafından kaldırıldı.

Pulau Sekati Köprüsü ya da Jambatan Pulau Sekati, Malezya'nın Terengganu eyaletinin Kuala Terengganu şehrinden geçen Terengganu Nehri'nin üzerinde bulunan köprü. Köprü, Kuala Terengganu ve Pulau Sekati'yi birbirine bağlar. Sultan Mahmud Köprüsü'nden sonra Terengganu'daki en uzun köprüdür. 2017 yılında açılmıştır.

Sultan Mahmud Elektrik Santrali ya da Kenyir Barajı, Malezya'nın Terengganu eyaletinde bulunan Kenyir Gölü'nü oluşturan hidroelektrik santrali. Kuala Terengganu'nun 50 kilometre güneybatısındaki Kenyir Nehri üzerinde yer almaktadır. Çok amaçlı kullanım için inşa edilen proje, hem bölgedeki selleri önlemek hem de hidroelektrik güç üretmek için kullanılır.