İçeriğe atla

Kuşu, Simav

Kuşu
Harita
Kütahya'nın Türkiye'deki konumu
Kütahya'nın Türkiye'deki konumu
Kütahya üzerinde Kuşu
Kuşu
Kuşu
Kuşu'nun Kütahya'daki konumu
ÜlkeTürkiye
İlKütahya
İlçeSimav
Coğrafi bölgeEge Bölgesi
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu274
İl plaka kodu43
Kuşu'dan bir görüntü

Kuşu, Kütahya'nın Simav ilçesine bağlı bir yerleşim.

Tarihçe

Kuşu'nun kesin tarihçesi bilinmemekle yaklaşık olarak 1400 ile 1500 yıları arasında kurulduğu ve yine yaklaşık olarak 600 yıllık bir geçmişi olduğu sanılmaktadır. Kasabaya ilk yerleşenlerin Yörüklerden olduğu ve rivayetlere göre Kuşu ismini alması ise Yörüklerin yerleşmesi sırasında kuşların uçtuğu yerde su bulmalarının sebep olduğu sanılmaktadır.

Yerleşim yeri 1952 yılında köy statüsünden çıkarılarak belediye statüsüne çevrilmiş ve 1952 yılında belediye kurulmuştur. 2011 nüfus sayımında 2000'nin altında nüfusu olduğu için tekrar köy statüsüne indirilmiş ve bu işlem kanunla kesinleşmiştir. 2014'ün Mart ayında belediyeliği alınarak muhtarlığa dönüştürülmesi planlanmaktadır.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2016 2.002
2015 2.149
2014 2.001
2013 2.158

Nüfus yoğun olmasına rağmen, ekonomik faktörler dolayısıyla her yıl göç vermektedir. Kasabanın hane sayısı 970 olup eski yapılar çoğunlukta olduğu ve yeni yeni yapılaşmaya gidildiği görülmektedir. Kasaba nüfusunun %95'i okuma yazma bilmektedir. Kasabanın çevresinde ise halkın hayvancılıkla uğraştığından mezralar bulunmaktadır.

Ekonomi

Halk genellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır. Kasaba yerleşim yeri itibarı ile engebeli bir arazi üzerine kurulmuştur. Arazisi de geniş ve engebeli olmasına rağmen verimli topraklara sahiptir. Tarımda meyveciliğe önem verildiğinden ötürü vişne üretimi bir hayli yüksektir. Kasabada bir adet sulama göleti mevcut olup, sulamalı tarımda ise turşu salatalığının yanı sıra pancar, fasulye gibi ürünler yetiştirilmektedir. Hayvancılıkta ise süt inekçiliğinin çevreye oranla fazla olduğu görülmekte ve yaklaşık her evde iki üç tane süt ineği bulunmaktadır.

Kültür ve spor

Her yıl haziran ayının ikinci hafta sonunda "Gözleme Günü" düzenlenmekte ve 2006 yılında ise 10.'su düzenlenmiştir. Kasabada bir adet spor kulübü bulunmakta ve zaman zaman ilçe düzeyinde başarılar göstermiş ve halen 1. Amatör Ligi'nde mücadele etmektedir.

Yönetim ve siyaset

Kuşu, Kadılar ve Yeni Mahalle ile 2005 yılında kurulmuş Kaya ve Dere mahalleleri olmak üzere 4 mahalleden oluşur.

Belediyenin mülkiyetinde bulunan mevcut yeterli binası bulunmakta olup kendi ihtiyacı harici olan binalar ise lojman ve iş yeri olarak halkın ihtiyacını karşılamak amacı ile kiraya verilmiştir. Belediyede çalışan 14 adet memur ile 13 adet Geçici Temizlik işçisi olmak üzere 27 çalışanı bulunmaktadır. Belediyede 2 adet taksi, 3 adet Otobüs, 2 adet Damperli Kamyon, 2 adet 4x4 İş Makinesi, 1 adet Traktör İş makinesi, 2 adet traktör, 2 adet İtfaiye aracı, 5 adet kamyon, 3 adet vibratör, 1 adet çöp arabası, 1 adet greyder bulunmaktadır.

Protestolar

Belde nüfusunun 2011'deki Simav depreminden dolayı geçici bir süreliğine iki binin altına düşmesi nedeniyle köy statüsüne indirilmesini protesto eden Kuşu halkı, 2014 yerel seçimlerinde oy kullanmamıştır. Dört sandıkta kayıtlı 1648 seçmenin hiçbirinin seçimlerde oy kullanmaması üzerine, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 1 Haziran 2014 tarihinde Kuşu'da köy muhtar ve ihtiyar heyeti için seçim düzenlenmesine karar vermiştir. Haberi veren Hürriyet gazetesine göre, YSK'teki CHP Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, Kuşu halkının tutumunu bir sivil itaatsizlik örneği olarak nitelemiştir.[1] Halk, 1 Haziran'da tekrarlanan seçimlerde de sandık başına gitmedi. Bunun üzerine Simav Kaymakamı İbrahim Süha Karaboran, Kuşu'ya Ortaokul Müdürü Feridun Aktay'ı süresiz olarak muhtar vekili olarak atadı.[2] Haziran 2015 Türkiye genel seçimlerinde de halk sandığa gitmeyerek protestolarına devam etmiştir.[3]

Altyapı

Kasaba, Simav ilçesine 18 km uzaklıkta yer alır ve bu yol asfalt kaplamadır. Ayrıca kasaba içerisinden geçen Simav-Selendi Yolu, halkın büyük çoğunluğu resmi işler hariç İzmir ve Manisa'ya bağlamıştır. Kasabaya ulaşmak için Selendi, Simav ve Pazarlar ilçelerine bağlı yollar mevcuttur.

Kasabada 1 adet çok programlı lise ile 1 adet ilköğretim okulu bulunmaktadır.

Sağlık hizmetlerinin mevcut olduğu yerleşimde sağlık ocağında bulunan 2 adet doktor, 2 adet hemşire ile sağlık ocağında karşılanmakta olup Devlet-Millet işbirliği ile yapılan 10 yatak kapasiteli Sağlık Merkezi binası ise inşaatı tamamlanmış olup boş olarak beklemektedir. Ancak depremde zarar gören ilköğretim okulu, incelemeler sonucunda çürük bina raporu verilince bu bina okul olarak değerlendirilmiş ve hizmete başlamıştır.

Kasabanın asayişi kasabada mevcut Jandarma Karakolu tarafından sağlanmaktaydı. Karakolda 1 Astsubay, 2 uzman ve 10 tane er mevcut olup, araç olarak 1 adet taksi mevcuttu. Burada görevli personel ise hizmet binaları yanında bulunan lojmanda ikamet etmekteydi, ancak 2013 yılının Temmuz ayında karakol kapatılmıştır. Kapatılan karakol personeli Simva'ya taşınmış, bölge asayişi Simav Jandarması'na bağlanmıştır.

Kaynakça

  1. ^ "YSK'tan protestocu Kuşu Köyü kararı: 1 Haziran'da seçim var". www.hurriyet.com.tr. 14 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2020. 
  2. ^ SİMAV (Kütahya) (DHA), Mehmet YENEN /. "Kuşu Köyü yine sandığa gitmedi". www.hurriyet.com.tr. 22 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2020. 
  3. ^ "Simav'ın Kuşulu Köyü sakinleri yine sandığa gitmedi". www.hurriyet.com.tr. 6 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Şapçı, Yunanistan'da, Batı Trakya'da, Rodop vilayetinin (nomos) Gümülcine'den sonra ikinci büyük şehridir. Konum itibarıyla, Dedeağaç-Gümülcine yolunun ortasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ulaş</span> Sivasın ilçesi

Ulaş, Sivas ilinin bir ilçesidir. Sivas Merkez ilçesinin güneyinde bulunmaktadır. Sivas - Malatya yolu üzerinde olup Sivas merkezine uzaklığı yaklaşık 35 km'dir. 1991 yılında ilçe statüsü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hayrabolu</span> Tekirdağın ilçesi

Hayrabolu, Tekirdağ ilinin bir ilçesi.

<span class="mw-page-title-main">Arsin, Trabzon</span> Trabzonun ilçesi

Arsin, Trabzon ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Yenifakılı</span> Yozgatın ilçesi

Yenifakılı Yozgat ilinin güneyinde yer alan, Nevşehir'e sınırı bulunan ilçe.

<span class="mw-page-title-main">Ahmetpaşa, Sinanpaşa</span>

Ahmetpaşa, Afyonkarahisar ilinin Sinanpaşa ilçesine bağlı bir beldedir.

<span class="mw-page-title-main">Ayvacık, Samsun</span> Samsunun ilçesi

Ayvacık, Samsun ilinin bir ilçesidir. İlçe merkezinde Yeşilırmak üzerine kurulmuş Suat Uğurlu Barajı Gölü ile iki kısma ayrılmıştır. İlçenin güneyinde, Erbaa yolu boyunca Hasan Uğurlu Barajı Gölü yine ilçeyi iki parçaya ayırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gümerdiğin, Şabanözü</span>

Gümerdiğin Çankırı ili Şabanözü ilçesine bağlı olan bir mahalledir. Ancak 2007 yılı sayımları sonucu nüfusu 2000 kişi altında olduğundan 2014 yılında Şabanözü'ne mahalle olarak bağlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kızılcadağ, Korkuteli</span>

Kızılcadağ, Antalya ilinin Korkuteli ilçesine bağlı mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Çayhan, Ereğli</span> Çayhan göleti

Çayhan, Konya ilinin Ereğli ilçesine bağlı bir kasabadır.Yaklaşık 3500 kişinin yaşadığı kasaba 1967 yılında belediye olmuştur. Kasaba halkının tamamı tarım, bağcılık, hayvancılık ve çerçicilikle uğraşmaktadır. Çayhan kasabası ilçe merkezinin yaklaşık 25 km doğusunda, Niğde ve Mersin illerine sınır noktasında bulunmaktadır. Konya il merkezine 185 km, Adana'ya 160 km mesafededir. Kasabanın yaklaşık 5 km güneyinde 1990 yılında DSİ tarafından yapılmış sulama amaçlı bir baraj göleti bulunmaktadır.Çayhan'da yaşayan nüfusun haricinde Kasaba nüfusunun büyük çoğunluğu da Adana İlinde yaşamaktadır.Yayla turizmine musait olması sebebi ile özellikle Adana'da yaşayan Kasaba halkının yaz mevsimlerinde gelmesi ile gözle görülür bir nüfus hareketliliği yaşanmaktadır.yayla turizmi genelde bağ evlerinin yoğun olduğu oba da denilen yaylalarda yoğunlaşmış olup.Bağ evleri Kasabanın içinden geçen Çay'ın (dere) kenarlarında, yani kuzey-güney hattında yoğunlaşmıştır.En büyük yaylası Çakmak Köyü ile Çayhan arasında bulunan Çayırlık yaylasıdır.Kasabada 1 tanesi Çayırlık Yaylasında olmak üzere 4 adet cami,1 adet İlk,1 adet Orta Okul, Sağlık Ocağı, PTT acentesi, sağlık ocağı lojmanları, süt kooperatifi, ekmek fırını,6-7 adet bakkal ve 2-3 tane kahvehane,2 adet berber, Manav, pastane vardır.2014 yılında Büyükşehir yasası ile birlikte belde belediyesinin tüzel kişiliği kaldırılarak Çayhan Mahallesi olarak Ereğli'nin mahallesi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Suvarlı, Besni</span>

Suvarlı, Adıyaman ilinin Besni ilçesine bağlı bir beldedir.

<span class="mw-page-title-main">Oyaca, Gölbaşı</span> Ankaranın Gölbaşı ilçesine bağlı bir mahalle ve aynı adlı semt

Oyaca, Ankara ili Gölbaşı ilçesine bağlı semtdir. Beş ayrı mahalleden oluşur. Daha önceleri Haymana ilçesine bağlı bir kasaba olan Oyaca'nın 2009 yılında belediyesi kapatılarak Gölbaşı'na bağlanarak mahalle statüsüne geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ertuğrul, Sarayönü</span>

Ertuğrul, Konya ilinin Sarayönü ilçesine bağlı bir mahalledir.

Kozyörük, Kozyörük, Marmara bölgesinin Trakya kısmında yer alan küçük bir yerleşim yeridir. Tekirdağ ili, Malkara ilçesine bağlı olan mahalle, 5 cadde ve 40 sokaktan oluşmaktadır. Mahalle Malkara – Hayrabolu yolu üzerinde olup, güneyindeki Malkara'ya 18 km, kuzeyindeki Hayrabolu'ya 26 km, yönetsel olarak bağlı olduğu Tekirdağ il merkezine de 78 km mesafededir. Halkın yaklaşık %70'i tarım ve hayvancılık ile uğraşmakta olup, kalan %30'u ise işletme sahibi, esnaf, işçi ve memurdur. Makinalı tarım oldukça yaygındır. Hayvancılık hem niteliksel hem de niceliksel olarak iyi bir potansiyele sahiptir.Ayrıca Tarımsal Kalkinma ve Tarim Kredi olmak üzere iki adet kooperatif bulunmaktadır.Tarım dışı istihdam imkânının düşük olması sebebi ile belde genç nüfusu göç etmekle birlikte, emekliler için cazip bir yerleşim yeridir ve bu yönde göç almaktadır. Gelir dağılımı genelde iyi düzeydedir. Evsahipliği oranı bir hayli yüksektir. Özel araba sahipliği %85 civarındadır. Okuma yazma oranı %99'larda, doğurganlık oranı %5'lerde olup, ortalama hane büyüklüğü 3,8 dir. Haftanın Cuma günleri pazar kurulan mahallede güvenlik hizmeti Jandarma tarafından sağlanmaktadır. Kozyörük Belediyesi, 6360 sayılı kanunla kapatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Saraycık, Altınordu</span>

Saraycık, Ordu ilinin Altınordu ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 25. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri, 7 Haziran 2015 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi 25. Dönemi'nin 550 yeni üyesini belirlemek için yapılan genel seçimlerdir. Seçim, Türkiye Cumhuriyeti siyasi tarihi'nin 24. genel seçimleridir.

<span class="mw-page-title-main">Kutören, Ereğli</span>

Kutören kasabası, bugün belediyelikle yönetilen bir belde yerleşim birimidir. Kasaba; 1834 yılından 1967 yılına kadar muhtarlık statüsünde yönetilmiş olup, 2 Haziran 1967 tarihinde kurulan belediye teşkilatından sonra belediyelikle yönetilmeye başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gökkaya, Ahmetli</span>

Gökkaya, Manisa ilinin Ahmetli ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Kayalıoğlu, Akhisar</span>

Kayalıoğlu, Manisa'nın Akhisar ilçesine bağlı bir mahalledir. 30 mart yerel seçimlerinden önce Akhisar'a bağlı kasaba olan kayalıoğlu Manisa'nın büyükşehir olmasıyla tüzel kişiliği düşerek seçimlere mahalle statüsünde katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 26. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri, 7 Haziran 2015'te yapılan genel seçimlerden sonra yapılan erken genel seçimlerdir. Anayasanın 77. maddesi gereği, seçimin olağan olarak Haziran 2019'da yapılması gerekmekteydi. Seçimden birinci parti olarak çıkan AKP'nin koalisyon kurma çabaları sonuç vermemesi üzerine, teamüller gereği hükûmeti kurma görevini seçimde ikinci en fazla oyu alan parti olan CHP'ye vermesi gerekirken, güvenoyu alabilecek bir hükûmetin kurulamayacağını ileri süren Cumhurbaşkanı Erdoğan erken seçim kararı almış, CHP de bu karara itiraz etmemiştir. Sonrasında YSK seçim tarihi olarak 1 Kasım 2015'i belirlemiştir.