İçeriğe atla

Kuşcenneti Millî Parkı

Koordinatlar: 40°13′55.02″K 28°02′24.15″D / 40.2319500°K 28.0400417°D / 40.2319500; 28.0400417
Kuşcenneti Millî Parkı
Türkiye üzerinde Kuşcenneti Millî Parkı
Kuşcenneti Millî Parkı
Kuşcenneti Millî Parkı (Türkiye)
Harita
TürMillî Park
KonumBandırma
Yüzölçümü24.048 hektar
Açılış1959
DurumFaaliyette
Resmî siteKuşcenneti Millî Parkı

Kuşcenneti Millî Parkı; Marmara Bölgesi’nde, Balıkesir ili içerisindeki Manyas Kuşgölü’nün kuzeydoğusunda yer alır. Manyas, Gönen, Bandırma arasındadır.

Temel Bilgiler

Milletlerarası düzeyde önem taşıyan millî parktaki kuş zenginliği ve millî park tanımı içindeki başarılı koruma uygulaması nedeniyle, 1975 yılında Avrupa Konseyi’nce A sınıfı Avrupa Diploması verilmiştir. 1981-1986-1991 ve 1996 yıllarında bu diploma yenilenmiştir. 2004 yılında askıya alınan bu diploma 2006 yılında tekrar geri verilmiştir. Daha sonra diplomanın yenilenme süresi 2011 yılına kadar uzatılmıştır.

Bandırma Kuşcenneti Millî Parkı, Kuşgölü’nün kuzeydoğu kıyılarında yer alır. Bandırma-Balıkesir karayolunun 15. kilometresinden güneye sapan 3 kilometrelik bir yolla Kuşcenneti’ne ulaşılır. Resmi Gazete ile sınırları genişletilerek 24047 ha ulaşmıştır. Kuşcenneti’nin “Millî Park” olarak ayrılmasının tek nedeni, barındırdığı kuş topluluklarıdır. Kuşcenneti Türkiye'deki millî parklar içinde en küçük olanıdır. Genişletilen alanın içinde ortalama 16400 hektarı göl alanı olup diğer arazilerin büyük çoğunluğu hazine arazisidir. Küçüklüğüne rağmen, Kuşcenneti en çok ziyaretçi çeken millî parklarımızdan birisidir. Bandırma Kuşcenneti'nin bugünkü yeri İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji Kürsüsü Başkanı Prof.Dr. Curt Kosswick ve eşi Leonore Kosswick tarafından 1939 tarihinde keşfedilmiştir. Buraya “Kuşcenneti” adını veren Kosswick'in çalışmaları sonucunda doğayı sevenler arasında bu güzel cennetin değeri kısa zamanda anlaşılmış, 1952 yılında ise İ.Ü. Hidrobiyoloji Enstitüsü tarafından buraya bir inceleme istasyonu kurulmuştur. 1959 yılında Orman Bakanlığı'nca orman rejimine alınmış ve Millî Park ilan edilmiştir.

Doğal Yaşam

Yaygın olarak bilinen ismiyle ‘Manyas Kuş Cenneti’ Türkiye'nin en önemli su kuşu üreme ve konaklama alanlarından biridir.[1] Göl; küçük karabatak, tepeli pelikan, küçük akbalıkçıl, gece balıkçılı, sumru, mahmuzlu kız kuşu açısından önemli bir üreme alanıdır. Ak pelikanlar göç döneminde, tepeli pelikan, dikkuyruk ve küçük karabatak kış mevsiminde alanda beslenir. Tatlı iç sularda yaşayan ve küresel ölçekte tehlikede olan Cobitis puncticulata balığı dünya üzerinde sadece burada yaşar. Gölde kerevit avcılığı da yapılmaktadır.[2]

Yapılan sayımlara göre tespit edilen 266 kuş türünün; 64 tanesi her yıl düzenli olarak kuluçka yapmakta, 22 tür bazı yıllar, geri kalan 178 tür ise göç esnasında Millî Park'a uğramaktadır.

Gölde bulunan tatlı su ıstakozu (kerevit) (Astacus leptodactylus Eschscholtz), ihraç edilir. Yılda 150 ton kerevit avlanırken, çıkan hastalık kerevit stoğunu azaltmıştır. Son yıllarda hastalığın etkisi azalmış, av artmaya başlamıştır. Gölde yaşayan balıklardan ekonomik olarak avlananlar şunlardır; sazan, turna, yayın, tatlısu kolyozu, ringa.[3]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "Türkiye'deki göller- Manyas kuş cenneti". Araştırma yazısı,Yönetmen Tekin Gün- Balıkesir. Mootol Kültür Sanat.Temmuz 2013. 30 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Armutlu Yarımadası" (PDF). Marmara Bölgesi. dogadernegi.org. 14 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2014. 
  3. ^ BERBER, Selçuk; BALIK, Süleyman (2006). "Giriş" (PDF). Manyas Gölü (Balıkesir) Tatlısu İstakozunun (Astacus leptodactylusEschscholtz, 1823) Bazı Büyüme ve Morfometrik Özelliklerinin Belirlenmesi. egejfas.org. Erişim tarihi: 7 Aralık 2014. []

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bandırma</span> Balıkesir iline bağlı bir ilçe

Bandırma, Marmara Denizi'nin güneyinde, Bandırma Körfezi'nin en iç kısmında merkezlenen Balıkesir iline bağlı bir ilçedir. Altıeylül ve Karesi'nin ardından, nüfus bakımından Balıkesir'in üçüncü büyük ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Gala Gölü</span> Edirnenin Enez ilçesinde bulunan bir göl

Gala Gölü, Meriç deltasında, Edirne'de, Enez ilçe merkezinin yaklaşık 7 km kuzeydoğusunda bulunan sığ göl.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Gölü</span>

Marmara Gölü, Manisa'nın ilçesi Gölmarmara'nın güneyindeki bir alüvyal set gölüdür. Ege Bölgesi'nde yer alır. Gölün bulunduğu saha çukur olup batı ve kuzeyi tepelerle çevrilidir. Doğu kısmı Gediz Ovası'na, kuzeybatı kısmı Akhisar Ovası'na açık olup buralardan alüvyon setleriyle ayrılır. Bu durum, Marmara Gölü'ne set gölü karakterini verir. Gediz çöküntü havzası içinde bulunan gölün seviyesi, Gediz Ovası'nın seviyesinden daha alçaktır. Derinliği az olan gölün yüzölçümü 44,5 km²'dir. Gediz Nehri ile Demrek Deresi'nden ve kuzeydeki Kum Çayı'ndan göle kanallar açılmıştır. Bu kanallar bilhassa ilkbahar sonlarında kabarık olan akarsuların sularını göle taşırlar. Göl kapalı bir çukurda olup suları tuzludur. 12 Haziran 2017'de "Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan" ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Ak pelikan</span> kuş türü

Ak pelikan, beyaz pelikan ya da ak kutan, pelikangiller (Pelecanidae), familyasından çok büyük bir su kuşu türüdür. Avrupa'nın güneydoğusundan Asya'ya yayılan bölgede ve Afrika'da bataklıklarda ve sığ göllerde yaşar.

<span class="mw-page-title-main">Manyas Kuşgölü</span> Türkiyede bir göl

Manyas Kuşgölü, tamamı idari olarak Balıkesir ilinin Bandırma ilçesi sınırlarında yer alan tektonik göl. Göl, Marmara Denizi'nin güneyinde, Uludağ ile Biga Yarımadası arasında uzanan bir çöküntü alanında yer almaktadır. Bu çöküntünün tabanını Kuş ve Uluabat (Apolyont) Gölleri ve bu göllerin çevresinde yer alan geniş ovalar, kenarlarını ise yüksek dağ ve yaylalar oluşturmaktadır. Doğu batı doğrultusunda uzanan gölün uzunluğu 20 km, genişliği ise 14 km'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kerevit</span> tatlı su ıstakozu

Kerevit, Astacoidea ile Parastacoidea üst familyalarından on ayaklı kabuklu türlerinin ortak adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Eğirdir Gölü</span> Türkiyede bir göl

Eğirdir Gölü, Isparta ili sınırlarında yer alan, tektonik ve karstik etkilerle oluşmuş, bir tatlı su gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Bölgesi</span> Türkiyenin Marmara Denizi çevresindeki coğrafi bölgesi

Marmara Bölgesi, Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">İşkodra Gölü</span>

İşkodra Gölü, Arnavutluk ve Karadağ devletleri arasında yer alan, Balkan yarımadasındaki en büyük göldür. Adını kıyısında kurulmuş olan şehir, İşkodra'dan alır. Diğer Avrupa dillerinde Skadar, Scutari adları ile de bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Akçapınar, Bandırma</span>

Akçapınar, Balıkesir ilinin Bandırma ilçesine bağlı bir mahalledir. İlçe merkezine 12 km uzaklıkta olup 2000 yılı nüfus sayım kayıtlarına göre nüfusu 672'dir.Bursa ya 98 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tepeli pelikan</span>

Melek ya da Tepeli Kutan, pelikangiller (Pelecanidae) familyasından çok büyük bir su kuşu türüdür. Avrupa'nın güneydoğusundan Hindistan ve Çin'e yayılan bölgede bataklıklar ve sığ göllerde yaşar. Yuvaları bitkiler ve dallardan oluşan kaba bir yapıdır. Geniş bir alana yayılmasına rağmen alt türü yoktur ancak boyut farklılıklarına dayanarak Azerbaycan'da bulunan fosillerden Pleistosen dönemine ait Pelecanus crispus palaeocrispus türü tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dil Gölü</span>

Dil Gölü veya Karine Lagünü, Dilek Yarımadası - Büyük Menderes Deltası Millî Parkı sınırları içinde, Dilek Dağı'nın güneyinde kalan toplam 2100 hektar alana sahip bir göldür. Büyük Menderes nehrinin denize ulaşma mücadelesi sırasında oluşturduğu kordonla denizi bölmesi sonucu meydana gelmiş lagün sınıfından bir göl olan Dil Gölü'nün eski ismi Karinadır.

<span class="mw-page-title-main">Karamık Gölü</span> Afyonda göl

Karamık Gölü, Çay ilçesi sınırları içinde, Dinar - Çay karayoluna yakın alanda konumlanır. Yüzölçümü 40 km2, en derin noktası 3 metre ve denizden yüksekliği de 1.001 metredir. Suları güneydeki Düden aracılığıyla Eğirdir Gölü'nü beslemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gala Gölü Millî Parkı</span>

Gala Gölü Millî Parkı, Enez ve İpsala İlçeleri arasında bulunan Gala ve Pamuklu göllerini kapsayan alan 5 Mart 2005 tarihli Resmî Gazete'de yayınlanan 2005/8547 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla "Gala Gölü Millî Parkı" olarak belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Avrupa kereviti</span> Kerevit Türü

Doğu Avrupa kereviti, Astacidae familyasından kerevit türüdür.

<span class="mw-page-title-main">D 565</span> İğneada, Kırklareli ile İzmir arasındaki toplam 407 kmlik kara yolu

D.565,Türkiye'nin batısında bulunan bir devlet yoludur.

<span class="mw-page-title-main">Ağ Göl Millî Parkı</span>

Ağ Göl Millî Parkı, Azerbaycan'da millî park. Yüzölçümü 179.24 km²'dir.

<span class="mw-page-title-main">Astacus astacus</span> Avrupada kerevit türü

Astacus astacus, Avrupa kereviti, asil kerevit veya geniş parmaklı kerevit, Avrupa'nın en yaygın kerevit türü ve geleneksel yemek kaynağı. Diğer gerçek kerevitler gibi A. astacus, yalnızca kirlenmemiş akarsularda, nehirlerde ve göller gibi tatlı sularda yaşar. Fransa'dan Orta Avrupa boyunca, Balkan Yarımadası ve kuzeyinde Britanya Adaları, İskandinavya ve Doğu Avrupa'da bulunmuştur. Erkekler 16 cm, dişiler 12 cm'ye kadar uzayabilir.

<span class="mw-page-title-main">Tavşanburnu Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0168)

Tavşanburnu Tabiat Parkı, Aydın'ın Didim ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çilingoz Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0068)

Çilingoz Tabiat Parkı, İstanbul ilinin Çatalca ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır.