Doğu Azerbaycan Eyaleti, İran'ın 31 eyaletinden birisidir. İran Azerbaycanı denilen ve İran'ın 6 eyaletini kapsayan bölge içinde yer alır. Aynı zamanda İran Azerileri'nin İran içinde en yoğun bulunduğu eyalettir.
Batı Azerbaycan, İran'ın 31 eyaletinden birisidir. Ülkenin kuzeybatısında bulunan eyaletin batısında Türkiye ve Irak, kuzeyinde Nahçıvan, doğusunda Doğu Azerbaycan ve Zencan ile güneyinde Kürdistan eyaletleri bulunur.
Zencan Eyaleti, İran'ın 31 eyaletinden birisidir.
Gilan Eyaleti, İran'ın 31 eyaletinden birisidir.
Erdebil Eyaleti,, İran'ın 31 eyaletinden birisidir.
Hemedan Eyaleti, İran'nin 31 eyaletinden birisidir.
İran'ın eyaletleri, İran her biri (Farsça: مرکز markaz / Türkçe: merkez) olarak adlandırılan bir yerel yerleşim birimi olan şehirden yönetilen ve Türkiye'deki İllere karşılık gelen Otuz bir adet "Ostan" adı verilen eyalete ayrılmıştır.
Firurek, İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti'nde şehir.
Bostanabad, İran'ın Doğu Azerbaycan Eyaleti'nde şehir.
Heştrud, İran'ın Doğu Azerbaycan Eyaleti'nde şehir.
Yamçi (Farsça:یامچی, Yamchi), İran 'ın Doğu Azerbaycan Eyaleti'nde şehir.
Dikmetaş, İran'ın Doğu Azerbaycan Eyaleti'nde şehir.
Serab, İran'ın Doğu Azerbaycan Eyaleti'nde şehir.
Astara, İran'ın Gilan Eyaleti'nde şehir.
Bostanabad şehristanı (Farsça: شهرستان بستانآباد ), İran'nde Doğu Azerbaycan Eyaleti'nin 19 şehristanından birisidir.
Nezerkehrizi, İran'ın Doğu Azerbaycan Eyaleti'nde şehir.
Harvana (Farsça:خاروانا), İran'ın Doğu Azerbaycan Eyaleti'nde şehir.
Dzordzor Şapeli veya Tzortzor Şapeli, İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti'nin Maku şehristanında, Zangmar Nehri üzerindeki Barun köyünde bulunan bir Ermeni manastırı ve kilisesidir.
Çupan Şapeli küçük bir tarihi Ermeni kilisesi. İran'ın Doğu Azerbaycan Eyaleti'ndeki Culfa şehristanının merkezi olan Culfa kentinde bulunur. Vadinin diğer ucunda Aras Nehrinin karşı yakasında Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti görünür.
Azerbaycan cumhurbaşkanı, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin başıdır. Cumhurbaşkanı, vatandaşların seçimi sonucu yedi yıl için belirlenir. Azerbaycan Anayasası, cumhurbaşkanının yürütme gücünün somutlaşmışı, başkomutan, "Azerbaycan'ın iç ve dış politikadaki temsilcisi" olacağını ve" dokunulmazlık hakkına sahip olacağını belirtir. Başkan, bir grup sekreter ve departman bakanından oluşan Başkanlık İdaresi olan icra dairesi aracılığıyla yönetir. Ek olarak, ekonomik ve sosyal politikayla ilgili bir Bakanlar Kurulu ve dış, askeri ve adli konularda bir Güvenlik Konseyi bulunmaktadır.