İçeriğe atla

Kuğunun Ölümü

Ölmekte olan bir kuğu olarak Anna Pavlova

Kuğunun Ölümü, Camille Saint-Saëns'ın Hayvanlar Karnavalı adlı eserinin Kuğu adlı bölümü için koreograf Michel Fokine'in hazırladığı tek kişilik bale eseri.

Bir kuğunun hayatındaki son anları konu alan dört dakikalık kısa eser, tüm zamanların en ünlü klasik sololarından biridir ve klasik geleneksel balenin güzelliğinin bir simgesi olarak kabul edilir.[1] Dönemin ünlü balerini Anna Pavlova tarafından kariyeri boyunca yaklaşık 4.000 kez sahnelenmiş ve Pavlova ile özdeşleşmiştir.[2][3]

St. Petersburg parklarındaki kuğuları çok seven Marinski Tiyatrosu'nun dansçısı Pavlova, İngiliz şair Alfred Tennyson'ın 1830 tarihli "Kuğunun Ölümü" şiirinden etkilenerek 1905 yılında Michel Fokine'den kendisi için bu şiiri konu edinen bir solo dans yaratmasını istemişti.[4] Eser ilk kez 1905 yılının 22 Aralık gecesi Sankt-Peterburg'da sahnelendi. O zaman "Kuğu" olarak adlandırılmış olan bale, görülmemiş, çığır açıcı bir eser olarak nitelendirildi; çünkü dönemin baleleri dansçının duygusal performansına değil, teknik hassasiyete odaklanırdı; Fokine'nin eseri ise teknik olarak oldukça basit, ancak son derece duygusaldı. Yine o dönemde tercih edilen keskin, güçlü hareketler yerine akıcı hareketlerden oluşan bir dans kurgulanmıştı.[1]

Kendi bale topluluğunu kuran ve 1914'te bir dünya turnesine çıkan Pavlova, Kuğunun Ölümü'nü dünyanın birçok yerinde sahneledi.[5] Balerin, turne sırasında 23 Ocak 1931'de Hollanda'nın Lahey kentinde, zatülcenpten öldü.[6] Efsaneye göre ölmeden önce kuğu kostümünün hazırlanmasını istedi ve son sözleri "Son ölçüyü çok yumuşak oyna" oldu; kastettiği Kuğu'nun Ölümü dansının son ölçüsü idi.[7]

Mikhail Fokine 1935 yılında koreografisinin notasyonunu yapmış ve bu notasyona kuğunun farklı pozlarını gösteren, eşi Vera Fokina'nın 36 fotoğrafını eklemiştir.[8]

Kaynakça

  1. ^ a b "A different take on The Dying Swan..." A Dancer's Life (İngilizce). 24 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2023. 
  2. ^ Köz, Emre (10 Mart 2021). "Hayvanlar Karnavalı : Kulaklarımızla Görmemizi Sağlayan Beste !". Bir Dünya Müzik. 5 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2023. 
  3. ^ Mackrell, Judith (28 Ağustos 2012). "MoveTube: Anna Pavlova, forever the Dying Swan". The Guardian (İngilizce). ISSN 0261-3077. 20 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2023. 
  4. ^ "Watch the Celebrated Ballerina Anna Pavlova Perform "The Dying Swan" (1925) | Open Culture" (İngilizce). 14 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2023. 
  5. ^ "Anna Pavlova". The Sarasota Ballet (İngilizce). 28 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2023. 
  6. ^ "Anna Pavlova: The Most Influential Ballerina In History". History Hit (İngilizce). 21 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2023. 
  7. ^ "Anna Pavlova". www.defnemutlucan.com. 5 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2023. 
  8. ^ "THE DYING SWAN". CanadaAllStarGala (İngilizce). 5 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pyotr İlyiç Çaykovski</span>

Pyotr İlyiç Çaykovski, Romantik Dönem Rus klasik müzik bestecisidir. Senfoni, opera, bale, enstrümantal ve oda müziği ile şarkı gibi birçok tarzda eser vermiştir. Günümüz klasik müzik repertuvarında yer alan en popüler konser ve gösteri müziklerini yazmıştır. Bunların arasında Kuğu Gölü, Uyuyan Güzel, Fındıkkıran bale müzikleri, 1812 Uvertürü, 1. Piyano Konçertosu, son üç senfonisi ve Yevgeni Onegin opera müziği sayılabilir.

Meriç Sümen, Türk balerin, koreograf.

<span class="mw-page-title-main">Bale</span> bir dans türü

Bale, İtalyan Rönesansı döneminde, mim sanatçılarının tiyatro ve gösterilerdeki dansları ile temelleri İtalya’da atıldıktan sonra, Fransa ve Rusya da gelişen, belli figürlere, adım atışlara dayalı bir dans ve müzikli gösteri türüdür. Dünya çapında yayılarak yaygın bir dans türü haline gelmiş ve birçok başka dansı etkilemiştir.

Merih Bahar Çimenciler, Türk balerin ve koreograf.

<span class="mw-page-title-main">Şehrazad (Nikolay Rimski-Korsakov)</span>

Şehrazad, Op.35, Rus müzisyen Nikolay Rimski-Korsakov tarafından 1888 yılında bestelenen senfonik süit.

<span class="mw-page-title-main">Kuğu Gölü</span> Çaykovskinin bir balesi

Kuğu Gölü, Pyotr İlyiç Çaykovski tarafından 1875-76 yıllarında bestelenmiș dört perdelik bale eseri.

<span class="mw-page-title-main">Klasik bale</span>

Klasik bale, kökeni 17. yüzyıl Fransız saray balesine dayanan, kuralları belirgin, estetiğe dayalı bir dans formudur.

<span class="mw-page-title-main">Ninette de Valois</span>

Dame Ninette de Valois,, İrlanda doğumlu İngiliz dansçı, koreograf.

<span class="mw-page-title-main">Vaclav Nijinski</span>

Vaclav Nijinski, Polonyalı balet, koreograf.

<span class="mw-page-title-main">Samsun Devlet Opera ve Balesi</span>

Samsun Devlet Opera ve Balesi, Türkiye'de Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyet gösteren altı opera-bale müdürlüğünden biridir. Kurum temsillerini, İlkadım ilçesinde yer alan 2001 yılında yapımı tamamlanmış, 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'ne devredilmiş, mimarisi opera binası olacak şekilde tasarlanmış olan Samsun Atatürk Kültür Merkezi binasında gerçekleştirmektedir. Sahnelenen ilk eser, librettosu Aytaç Yalman'a, bestesi Hasan Niyazi Tura'ya ait olan, 'Şehitler Oratoryosu' olmuş, ilk 'Dünya Prömiyeri' ise 2010/2011 Sanat Sezonunda 5 Mayıs 2011 tarihinde 'Amazonlar' isimli bale eseri ile gerçekleştirilmiştir.

<i>Siyah Kuğu</i> 2010 yapımı Amerikan filmi

Siyah Kuğu, Darren Aronofsky'nin yönettiği 2010 çıkışlı, Amerikan yapımı psikolojik gerilim ve dram türlerindeki filmdir. Başlıca rollerinde Natalie Portman, Vincent Cassel, Mila Kunis, Barbara Hershey ve Winona Ryder'ın oynadığı filmin hikâyesi; Pyotr İlyiç Çaykovski'nin Kuğu Gölü bale gösterisi etrafında dönmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Anna Pavlova</span> Rus balerin

Anna Pavlova, 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarına damgasını vurmuş bir Rus balerindir. Pavlova klasik bale tarihinin en iyi balerinlerinden olarak gösterilir, Rus İmparatorluk Balesi'nin ve Sergey Dyagilev'in Paris'te kurduğu Ballets Russes topluluğunun en tanınmış baş balerinidir. Pavlova, en çok Kuğunun Ölümü balesindeki rolüyle tanınmıştır. Ayrıca ekibiyle birlikte ilk defa dünya turnesine çıkan balerindir.

Molly Lake, İngiliz balerin ve öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Natalya Makarova</span> Sovyet-Amerikalı balerin

Natalya Romanovna Makarova, Sovyet balerin. 20. yüzyılın önde gelen dansçılarından biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Michel Fokine</span> Rus balet (1880-1942)

Mikhail Fokine Bale sanatında çığır açmış, Rus koreograf ve balet.

<span class="mw-page-title-main">Don Kişot (bale)</span>

Don Kişot balesi, Cervantes'in Don Kişot adlı romanından uyarlanmış bir bale eseridir.

<span class="mw-page-title-main">Balerin etek</span>

Balerin etek, baldırın ortasına veya ayak bileklerinin hemen üstüne ulaşan, bale performansında kostüm olarak giyilen tam bir etek. Genellikle birden fazla kumaş katmanından oluşur. 1950'lerde popüler bir gündelik etek tarzıydı.

<span class="mw-page-title-main">Olga Spessivtseva</span>

Olga Alexandrovna Spessivtseva, sahne kariyeri 1913'ten 1939'a kadar devam etmiş olan Rus balerini.

<span class="mw-page-title-main">Tamara Karsavina</span> Rus Balerin

Tamara Platonovna Karsavina, Rus İmparatorluk Balesi'nin ve daha sonra Sergei Diaghilev'in Rus Baleleri'nin baş sanatçısı olarak tanınan bir Rus prima baleriniydi. İngiltere'ye Londra'daki Hampstead'e yerleştikten sonra profesyonel olarak bale öğretmeye başladı ve modern İngiliz balesinin kurucularından biri olarak kabul edildi. Kraliyet Balesi'nin kurulmasına yardım etti ve şu anda dünyanın en büyük dans eğitimi organizasyonu olan Kraliyet Dans Akademisi'nin kurucu üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Point ayakkabısı</span>

Point ayakkabısı, balerinlerin parmak ucuna yükselmesini sağlamak üzere tasarlanmış özel ayakkabıdır.