Kırkgeçit Muharebesi ya da bazı kaynaklarda geçtiği şekliyle Drakon Muharebesi, Birinci Haçlı seferinden ilk safhasında Keşiş Pierre tarafından örgütlenmiş olan Halkın Haçlı Seferine katılan Fransızlar ile bir Anadolu Selçuklu ordusu arasında gerçekleşen muharebe. Bu sefere katılan Haçlıların tümüyle imhâ edilmesiyle neticelenmiştir.
Theodora Komnini ya da Theodora Comnena, Andronikos Komnenos ile İrene (?Aineiadissa) çiftinin kızıdır. Nikitas Honiatis'in yazmalarına göre muhtemelen ikinci kızlarıdır. Teodora'nın doğum tarihi bilinmemektedir.
Sir James Cochran Stevenson Runciman CH, Steven Runciman olarak tanınır. Orta Çağ ile ilgili çalışmaları bilinen Britanyalı tarihçi. En tanınmış eseri, üç ciltlik Haçlıların Tarihi 'dir (1951–54). 1940'lı yıllarda İstanbul Üniversitesi'nde Bizans sanatı ve tarihi dersleri vermiştir.
Maria Komnini ya da Comnena, Kudüs kralı I. Amalrik'in ikinci karısıdır. Kıbrıs dükü İoannis Dukas Komninos ile soyu antik Ermeni krallarına dayanan Maria Taronitissa'nın kızıdır. Kız kardeşi Antakya prensi III. Boemondo ile evlenmiştir. Erkek kardeşi Aleksios 1185 yılında kısa bir süre Bizans İmparatorluğu tacı için hak iddia etmiştir.
Kudüs'ün Fethi veya Kudüs Kuşatması, 20 Eylül 1187'de Selahaddin Eyyubi'nin başlatmış olduğu kuşatmadır. Şehri savunan Kudüs komutanı İbelinli Balian'ın 2 Ekim 1187'de şehri teslim etmesiyle sona ermiştir. Kudüs'te yaşayan Hristiyan toplumun şehrin teslim edilmesi ile diğer Hristiyan topraklara göç etmiştir. Selahaddin'in Kudüs'ü almasıyla birlikte Kudüs Krallığı'nın başkenti Sur oldu. Avrupa'nın Üçüncü Haçlı seferinde Aslan Yürekli Richard, II. Philip Augustus ve Frederick Barbarossa tarafından Kudüs'ü kurtarmak için 1189'da yanıt geldi. Ancak bir sonuç çıkmadı ve Kudüs, Eyyubiler'in elinde kaldı.
Şayzar Kuzey Suriye'de idari olarak Hama'nın kuzeybatısındaki Hama Valiliği'nin bir parçası olan bir kasabadır. Yakın mahalleler Mahardah, Tremseh, Kafr Hud, Khunayzir ve Halfaya'yı içerir. Suriye Merkezi İstatistik Bürosu'na (CBS) göre Şayzar, 2004 nüfus sayımında 5.953 nüfusa sahipti. Haçlı Seferleri sırasında kent, Banu Munqidh ailesinin yönetiminde Suriye'de bir kale idi. Haçlı seferlerinin Hristiyan ve Müslüman politikalarında önemli bir rol oynamıştır.
Tilbaşar Kalesi ya da Tilbeşar, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu bölgesinde, Gaziantep ilinin Oğuzeli ilçesinde Gündoğan köyü yakınlarında bir kale ve bronz-çağ tümülüsüdür.
Artah Antakya'nın 40 kilometre (25 mi) doğu-kuzeydoğusunda, Antakya'dan Halep'e devam eden Roma yolu üzerindeki Demir Köprü'nün doğusunda yer alan bir Orta Çağ kasabası ve kalesiydi.
Eudes de Deuil ya da Odo, Odon(1110 - 18 Nisan 1162), Fransız Benediktin bir keşiş, tarihçi ve İkinci Haçlı Seferi (1147-1149) katılımcısı.
Gervase veya diğer kullanım şekliyle Gervaise 1105/1106 yıllarından ölümüne kadar Celile Kontluğu yaptı. Fransa'da soylu bir ailede doğdu, Kudüs Kralı Baudouin onu 1100'de önce Kahya (Seneschal) yaptı daha sonra Celile Kontu olarak atadı. 1108'de Şam Atabeği Tuğtekin bir baskın yaparak ordusuyla birlikte Gervase'yi esir aldı. Fidye olarak Haçlıların elindeki üç büyük şehri istedi fakat Baudouin bu teklifi reddedince Gervaise infaz edildi.
Fauquemberguesli Hugh, diğer bilinen isimleriyle St Omerli Hugh ya da Falchenbergli Hugh 1101'den ölümüne kadar Celile Kontu. Birinci Haçlı Seferine katılmadan önce Fauquembergues lorduydu. Kudüs Kralı Baudouin, Tancred'in gönüllü tahttan vazgeçmesi sonucu Celile Kontluğunu kendisine verdi. Hugh Baudouin'e Fatimilere karşı mücadelesinde yardım etti ve Selçuklu bölgelerine akınlar yaptı. Toron ve Chastel Neuf kalelerini inşa etti. Şam Atabeği Tuğtekinle girdiği savaşta öldürüldü.
Kserigordos Kuşatması, modern tarih yazımında sıklıkla yanlışlıkla Kserigordon, 1096'da Halkın Haçlı Seferi sırasında Reinald komutasındaki Almanlar ile Anadolu Selçuklu Devleti sultanı I. Kılıç Arslan'ın generali Elchanes komutasındaki Türkler ile çatışmışlardır. Haçlı baskın ekibi, bir yağma karakolu kurmak amacıyla, İznik'ten yaklaşık dört günlük yürüyüş mesafesindeki Türk Kserigordos kalesini ele geçirdi. Elchanes üç gün sonra geldi ve haçlıları kuşattı. Savunucuların su kaynakları yoktu ve sekiz günlük kuşatmadan sonra 29 Eylül'de teslim oldular. Haçlıların bir kısmı İslam'a döndü, reddedenler ise öldürüldü.
Arsuf Kuşatması, 1099'da Birinci Haçlı Seferi'nden hemen sonra gerçekleşmiştir. Şehir önceden kararlaştırılan haracı ödemeyince Godefroy de Bouillon tarafından kuşatılmıştır. Şehri ele geçirme girişimi, gemi yokluğu yüzünden başarısız olmuştur.
Robert II, 1093'ten 1111'e kadar Flandre Kontudur. Birinci Haçlı Seferi'ndeki kahramanlıklarından sonra Kudüslü Robert veya Haçlı Robert olarak tanınmıştır.
İftikar el-Devle 1099 kuşatması sırasında Kudüs'ün Fâtımî valisiydi. 15 Temmuz'da Davut Kulesi'nde Kudüs'ü Raymond de Saint-Gilles'e teslim etti ve korumasıyla birlikte şehir dışına çıkarıldı.
Rhineland Katliamları, tarihte Birinci Haçlı Seferi'nin ilk aşaması olarak hatırlanır.
Urfa kuşatması ya da Edessa kuşatması Ekim-Kasım 1146'daki, İkinci Haçlı Seferi arifesinde kentte Edessa'nın Frank Kontlarının egemenliğinin kalıcı olarak sona ermesini işaret etti. Bu, şehrin uzun yıllardan beri uğradığı ikinci kuşatmaydı, ilk Edessa kuşatması Aralık 1144'te sona erdi. 1146'da Edessa'lı Joscelyn II ve Maraşlı Baldwin, şehri gizlice geri aldılar, ancak şehri ele geçiremediler, hatta gerektiği gibi kuşatamadılar. kale. Kısa bir karşı kuşatmadan sonra, Zengi valisi Nur al-Dīn şehri aldı. Nüfus katledildi ve duvarlar yerle bir edildi. Bu zafer, Nureddin'in yükselişinde ve Hristiyan şehri Edessa'nın düşüşünde çok önemliydi.
Merzifon Muharebesi, 1101 Haçlı Seferi sırasında Haçlılar ile Anadolu Selçuklu Devleti arasında gerçekleşen muharebedir. I. Kılıç Arslan komutasındaki Selçukluların zaferi ile sonuçlanmıştır.
Antakya Emirliği, 11. yüzyılda Büyük Selçuklu Devleti’ne bağlı olarak Antakya şehrini yöneten bir Türk emirliğidir. Antakya Emirliği'nin kurucusu ve ilk emiri, Melikşah’ın gulam askeri olan Yağı-Sayan’dır. Yağı-Sayan, Melikşah'ın Suriye seferine katıldıktan sonra, 1087 yılında Antakya'yı ikta arazisi olarak aldı ve Antakya Emiri unvanını taşıdı.
IV. Onfroy de Toron, Kudüs Krallığı'nın baronuydu.