1999 yılı 90'lar, 20. yüzyıl ve 2. binyılın sonudur.

I. Dünya Savaşı, 28 Temmuz 1914 tarihinde başlayıp 11 Kasım 1918 tarihinde sona eren Avrupa merkezli küresel bir savaştır. II. Dünya Savaşı'na (1939-1945) kadar Dünya Savaşı veya Büyük Savaş olarak adlandırılmıştır. Savaşın taraflarından biri olan Osmanlı İmparatorluğu'nda "Genel Savaş" anlamında Harb-i Umumi, halk arasında ise Seferberlik olarak adlandırılmıştır. 1917'de Amerika Birleşik Devletleri'nin savaşa katılmasına kadar bu savaş ABD basınında Avrupa Savaşı olarak anılmıştır. Savaşan taraflar, çoğunlukla Avrupa, Kafkasya, Amerika, Orta Doğu ve Afrika ile Asya'nın bazı bölgelerinde çatıştılar.

Abdullah Öcalan veya zaman zaman kullanılan kısa adıyla Apo, yasa dışı ayrılıkçı silahlı örgüt PKK'nın kurucu lideridir.

Truman Doktrini, 1947 yılında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Harry Truman tarafından Sovyet tehdidine karşı hazırlanmış plandır. Truman Doktrini, Amerika Birleşik Devletleri'nin uluslararası politikasının değiştiğini ve Sovyet karşıtlığının bu yeni politikada temel esas olduğunu ilan etmiştir. Bu doktrin ile Amerika Birleşik Devletleri "komünizm tehdidi" altındaki devletlere mali ve askeri yardım yapacağını açıklamıştır.
Angola İç Savaşı yeni bağımsızlığını kazanmış olan Angola'nın Portekiz himayesinden Nisan 1974'te çıkmasından sonra oluşmuş bir ihtilaftır. Afrika'nın en uzun süren anlaşmazlığıdır. 2002 yılında resmen biten ve 27 yıl süren savaş, bitene kadar 500,000 insanın ölümüne ve binlerce insanın da göçüne sebep olmuştur.

21 Ekim 2007 Dağlıca saldırısı, 21 Ekim 2007 tarihinde saat 00.20'de PKK'nın Hakkâri ilinin Yüksekova ilçesine bağlı Dağlıca köyünde konuşlu Türk Silahlı Kuvvetleri Komando Taburuna karşı ağır silahlarla düzenlediği saldırıdır.
2008 Aktütün saldırısı, 3 Ekim 2008'de PKK ile Türk Silahlı Kuvvetleri arasında Hakkâri'nin Şemdinli ilçesindeki Aktütün Karakolunda yaşanan çatışmadır. Çatışma Irak sınıra 4 kilometre, İran sınırına ise 40 kilometre uzaklıkta bulunan 13. Jandarma Sınır Bölük Komutanlığında cereyan etmiştir, burası kamuoyu tarafından Aktütün Karakolu olarak bilinmektedir. 200 ila 400 PKK'lının ağır silahlarla Şemdinli Aktütün Karakoluna Kuzey Irak'tan ateş açmaları sonucu 15 Türk askeri ölmüş, ikisi ağır olmak üzere 20 askerin de yaralandığı saldırıda 123 PKK'lı da ölmüştür. Çatışma sırasında iki askerle bağlantı kesilmiştir. 6 Ekim 2008 günü kaybolan iki askerin de öldüğü belirlenmiştir.

Yugoslavya’nın dağılması, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin Josip Broz Tito'nun ölümünden sonra artan etnik çekişmeler, ekonomik bunalım ve Doğu Avrupa'daki değişiklikler nedeniyle 1980'lerin sonlarından 2000'li yıllara kadar yaklaşık 20 yıl süren kanlı bir süreç sonunda yedi ayrı egemen ülkeye bölünmesidir.
1990'lar, 1 Ocak 1990 tarihinde başlayan ve 31 Aralık 1999 tarihinde biten Miladi takvimin on yılıdır.

1970'ler veya 70'ler, 1 Ocak 1970'te başlayan ve 31 Aralık 1979'da sona eren, Gregoryen takviminin içinde bulunan bir onyıl.

Ekim 2011 Çukurca saldırısı, 19 Ekim 2011'de PKK'nın, Hakkâri'nin Çukurca ilçesinde, Türk Silahlı Kuvvetleri birliklerini hedef alarak gerçekleştirdiği saldırılardır. Gece yarısından sonra 200 PKK'lının ilçe merkezindeki polis ve jandarma binalarıyla güvenlik noktalarına ağır silahlarla ateş açmaları sonucunda Kekliktepe'de 21, ilçe merkezinde 3 olmak üzere 24 Türk askeri öldü, 18 asker ise yaralandı. Çatışmada 21 ile 23 arası, çatışma sonrası operasyonlarda ise 250-270 civarı PKK militanı öldürüldü, 210'u ise yaralandı.

Eylül 2012 Beytüşşebap saldırısı, 2 Eylül 2012 tarihinde gece saat 22.00'de Beytüşşebap ilçe merkezinde bulunan askerî birliklere yapılan saldırı. Şırnak Valiliği ilk çatışmada 9 askerin ve 20 saldırganın öldüğünü, 8 askerin yaralandığını açıkladı. Şırnak Asker Hastanesi'nde tedavi altına alınan askerlerden birinin daha ölmesi üzerine toplamda 10 asker öldü. Kato Dağı'nda başlatılan operasyonda 2 asker daha hayatını kaybederken 26 militan öldürüldü ve 4'ü sağ olarak yakalandı.
1996 Tunceli saldırısı, 30 Haziran 1996 tarihinde Tunceli'nin merkez ilçesinde yer alan Tunceli Cumhuriyet Meydanı'nda bayrak töreni için toplanan altmış kişilik askerî birliğe yönelik düzenlenen intihar saldırısıdır. Zeynep Kınacı olduğu saptanan canlı bomba dahil olmak üzere Astsubay Ali Alıç, Astsubay Cafer Akıncı, Astsubay Hakan Akyar, Er Celal Hatıl, Er İbrahim Sever, Astsubay Önder Yağmur, Er Ahmet Yayman ve Er Yusuf Yıldırım adlı sekiz bandocu asker yaşamını yitirmiş, 29 asker de yaralı kurtulmuştur. Olay, Türkiye'de meydana gelen ilk canlı bomba saldırısı olarak tarihe geçmiştir.

1992 Taşdelen saldırısı, Şırnak'a bağlı Taşdelen, Uludere'deki kaçakçılığı önlemekle görevli karakol komutanı üsteğmen, altı asteğmen, bir astsubay ve yaklaşık 108 askerin görev yaptığı Taşdelen Jandarma Karakolu'na gece saatlerinde 600 kişilik PKK grubunun ağır makineliler, uçaksavar ve havan mermileri ile düzenlediği saldırı sonrası karakol komutanı üsteğmen ve 26 er ölmüş, Jandarma Er Aydın Şahin ve Engin Ekşi ise PKK tarafından kaçırıldığı açıklanmıştır. 15 Ekim ile 16 Kasım tarihleri arasında hava ve kara desteli sınır ötesi operasyonlar başlatıldı. Kızılhaç görevlileri, Aydın Şahin'e ulaştı ve 27 Temmuz 1992'de yazdığı mektubu ailesine ulaştırdı. Şahin mektubunda, "Anne ellerinden öperim, senin en yaramaz oğlunum, benim için üzülme, salıverileceğim günü sabırsızlıkla bekliyorum" demiş ancak bir daha haber alınamamıştır.

Ekim 1992 sınır ötesi operasyonu ya da Hakurk Operasyonu olarak bilinen Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yönetim kadrosu Kuzey Irak'ta bulunan PKK'nın Türkiye sınırları içindeki kurtarılmış bölge oluşturma girişimine karşı başlatılan büyük çaplı sınır ötesi operasyon. Hakurk Kampı'nın da ele geçirileceği öngörülen operasyonlar, bazı devlet yetkililerine göre tam anlamıyla amacına ulaşamamıştır.

Serhildan, Kürt siyasi hareketi kapsamında 1990'dan beri Türkiye'de meydana gelen Kürt siyasi isyanlarını tanımlayan politik terim.
Avrupa'da Osmanlı savaşları Osmanlı İmparatorluğu ile eski Orta Çağ'dan 20. yüzyılın başlarına kadar uzanan çeşitli Avrupa devletleri arasındaki bir dizi askeri çatışma idi. İlk çatışmalar 13. yüzyılda Bizans-Osmanlı savaşları, ardından da 14. yüzyılda Bulgar-Osmanlı savaşları ve Sırp-Osmanlı Savaşları başlamıştır. Bu devrin büyük bölümü, Osmanlı'nın Balkanlara açılmasıyla karakterize edildi. Osmanlı İmparatorluğu, 15. ve 16. yüzyıllarda Orta Avrupa'ya daha fazla girdi ve Avrupa'daki toprak taleplerinin zirvesinde kaldı.