İçeriğe atla

Kritik acil tıp

Kritik acil tıp (CREM), kritik tıbbi acil durumları olan hastaların akut tıbbi bakımı anlamına gelen acil tıpdır. Bu terim özellikle anesteziyologların bu tür bir bakımı sağlamadaki rolünü tanımlamak için kullanılır. Terim, İskandinav Anesteziyoloji ve Yoğun Bakım Tıbbı Derneği tarafından 2010 yılında bir pozisyon belgesinde tanıtıldı.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2020. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tıp</span> hastalıkların teşhisi, tedavisi ve önlenmesi için çalışma alanı

Tıp, bir hastaya bakma, teşhis, prognoz, önleme, tedavi, yaralanma veya hastalıklarının palyasyonunu yönetme ve sağlığını geliştirme bilimi ve uygulamasıdır. Tıp, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi yoluyla sağlığı korumak ve iyileştirmek için geliştirilen çeşitli sağlık uygulamalarını kapsar. Çağdaş tıp, yaralanma ve hastalıkları teşhis etmek, tedavi etmek ve önlemek için biyomedikal bilimleri, biyomedikal araştırmaları, genetiği ve tıbbi teknolojiyi, tipik olarak farmasötikler veya cerrahi yoluyla, ancak aynı zamanda psikoterapi, harici ateller ve traksiyon, tıbbi cihazlar, biyolojikler ve iyonlaştırıcı radyasyon gibi çeşitli tedaviler yoluyla uygular.

<span class="mw-page-title-main">Hastalık</span> organizmaları olumsuz etkileyen anormal durum

Hastalık, bir organizmanın tamamının veya bir kısmının yapısını veya işlevini olumsuz yönde etkileyen ve hemen herhangi bir dış yaralanmaya bağlı olmayan belirli bir anormal durumdur. Hastalıklar genellikle belirli belirti ve semptomlarla ilişkili tıbbi durumlar olarak bilinir. Bir hastalığa patojenler gibi dış faktörler veya iç işlev bozuklukları neden olabilir. Örneğin, bağışıklık sisteminin dahili işlev bozuklukları, çeşitli bağışıklık yetmezliği, aşırı duyarlılık, alerjiler ve otoimmün bozukluklar dahil olmak üzere çeşitli farklı hastalıklara neden olabilir.

Tıbbî antropoloji (uygulamalı) antropolojinin alt dallarındandır. Tıbbî açılardan birey ve toplumu inceleyen tıbbî antropoloji nispeten yeni bir bilim dalıdır. Sağlık, hastalık, tedavi gibi fenomenlerin kültürel, toplumsal ve biyolojik izdüşümlerini inceler. Bunun dışında çok farklı konuları da inceleyen tıbbî antropolojinin gelişimi çoğu antropolog tarafından 4 evrede tanımlanmaktadır. 1870’lerde ortaya çıkan kültürel antropoloji, bugün tıbbî antropoloji altında incelenen çoğu konu, kavram ve sorunu ele almıştır. Tıbbî antropoloji terimi 1963 yılından bu yana antropologların sağlık, hastalık ve bunlarla ilgili hemşirelik / bakım uygulamalarının sosyal süreçleri ve kültürel temsilciliğine ilişkin deneysel araştırma ve teoriler geliştirmek için bir etiket olarak kullanılmıştır 1970’lerle birlikte tıbbî antropoloji odak noktasını yerli tıp anlayışlarından, çoğunlukla kendi toplumları içinde yer etmiş, biyomedikal kurumlara ve bu kurumlara ilişkin kavramlara çevirmiştir. Son dönemlerde ise tıbbî antropologlar tıbbın araştırma ile ilişkin konularını incelemeye başlamışlardır. Tıbbî antropoloji, antropoloji ve tıbbın yanı sıra, sosyoloji, epidemiyoloji, etyoloji, ekoloji, ekonomi gibi farklı bilimlerden de kavram ve metodoloji açısından yararlanır.

<span class="mw-page-title-main">Hastane</span> sağlık kurumu

Hastane ya da sayrılarevi, hasta ve yaralılara acil sağlık hizmetlerini ayakta veya yatarak veren tıp merkezi ve sağlık kurumu. Devlet hastaneleri, özel sağlık kuruluşları, vakıf hastaneleri ve üniversite hastaneleri gibi çok çeşitli sağlık kuruluşu işletme türleri vardır. Uzman sağlık bilimi ve yardımcı sağlık personeli ve tıbbi ekipman ile hasta tedavisi sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Acil tıp</span> İnsan sağlığının hayati derecede etkilenmesi ve bu durumdan en hızlı şekilde normale dönme adına yapılan tüm uygulamaları kapsayan acil sağlık hizmeti

Acil Tıp, insan sağlığının hayati derecede etkilenmesi ve bu durumdan en hızlı şekilde normale dönme adına yapılan tüm uygulamaları kapsayan acil sağlık hizmeti. Acil tıp hizmetleri hastanelerin acil servislerinde ve mobil ekipler vasıtasıyla hastane dışında verilir.

Demiroğlu Bilim Üniversitesi 28 Mart 2006 tarihli ve 26122 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5475 sayılı kanun ile Prof. Dr. Cemi Demiroğlu Türk Kardiyoloji Vakfı tarafından kurulmuş bir üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Ambulans</span>

Ambulans ya da cankurtaran, acil sağlık hizmetleri yapmak, hastaneler arasında ya da hastaneye ulaştırmak amacıyla hasta veya yaralı taşımaya yarayan bir çeşit özel donanımlı motorlu panelvan türü araç.

<span class="mw-page-title-main">Acil tıp teknisyenliği</span> Acil tıbbi hizmetler sunan sağlık hizmeti sağlayıcısı

Acil tıp teknisyenliği veya ambulans teknisyenliği, bazı ülkelerde acil tıp hizmetleri veren sağlık çalışanlarını belirtmek için kullanılan terimlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi</span> Karamanda kurulu devlet üniversitesi

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Karaman'da yer alan bir yüksek eğitim kurumudur. 28 Mayıs 2007 tarihinde dönemin cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanarak faaliyete başlayan 17 üniversiteden biridir. Üniversite, daha önce Selçuk Üniversitesi'ne bağlı bir yüksekokuldu.

Tıp, Türkiye'de üç ana akademik bölüm altında gruplandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Genel maksat helikopteri</span>

Genel maksat helikopteri çok amaçlı görevler için tasarlanmış helikopterdir. Çok amaçlı askerî helikopterler, kara saldırı, hava saldırı, ulaştırma, tıbbi tahliye, komuta ve kontrol ve asker taşıma gibi görevlerde kullanılabilmektedir. Terim bazen nakliye helikopteri ile örtüşmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Paramedik</span> Acil tıbbi durumlarda çalışan sağlık profesyoneli

Paramedik acil tıp hizmetlerinde, yaşam zincirinin anahtarı olarak tanımlanan ve Hastane Öncesi Acil Bakımın en önemli parçasını oluşturan; genellikle kritik durumdaki hastaya ya da yaralıya ilk anda müdahale eden sağlık profesyonelidir.

Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir eğitim ve araştırma hastanesiydi. 2019 yılında, tüm personel ve tıbbi ekipmanlarıyla birlikte Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'ne taşınarak kapatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hava tıbbi hizmetleri</span>

Hava tıbbi hizmetleri, hastaları sağlık tesislerine ve kaza yerlerine götürmek için uçak veya helikopterin kullanımını kapsayan kapsamlı bir terimdir. Personel, helikopter ve pervaneli uçak veya jet uçağında bulunan aeromedikal tahliye veya kurtarma operasyonları sırasında her türlü hastaya kapsamlı hastane öncesi ve acil ve kritik bakım sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan'da sağlık</span>

Kazakistan'daki Sağlık Sistemi, Sovyetler Birliği sonrasında reforma uğramış bir sağlık sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Tıbbi tahliye</span>

Genellikle tıbbi tahliye, savaş alanından tahliye edilen yaralılara sıhhiyeciler tarafından sağlanan zamanında verimli hareket ve yolda bakımdır. Tıbbi olarak donatılmış kara araçları (ambulanslar) veya uçak kullanılır. Hava yoluyla ilk tıbbi nakil, Sırbistan'da Birinci Dünya Savaşı sırasında 1915 yılında yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Aeromedikal tahliye</span>

Aeromedikal tahliye (AE) genellikle yaralı personeli taşımak için askerî nakliye uçağı kullanılmasını ifade eder. Kaydedilen ilk ambulans uçuşu 1917'de El-Ariş'in yaklaşık 30 mil güneyinde Sina Yarımadasında gerçekleşti. 1920'lerde dünyanın çeşitli yerlerinde hem resmî hem de gayriresmî çeşitli hava medikal hizmetleri başladı. ABD kuvvetleri tarafından helikopterlerin ilk özel kullanımı Kore Savaşı sırasında gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Yaralı tahliyesi</span>

Yaralı tahliyesi, bir savaş bölgesinden zayiat ve yaralıların acil tahliyesi için kullanılan askeri bir terimdir.

Uzman hekim; herhangi bir tıp dalında normal tıp eğitiminin üzerine eğitim görme ve bu daldaki sınavları tamamlayanlara verilen ünvandır. Aynı şekilde diş hekimliğinde de uzman diş hekimi kavramı mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Travma merkezi</span> Hastane türü

Travma merkezi çeşitli travma, ağrı ve yara'larla ilgili bir hastane veya tıp merkezidir. Kemik kırığı, kurşun yarası, kanama gibi yaralanmaları olan hastalara bakım sağlar. En yüksek düzeydeki travma merkezleri, cerrahi ve yoğun bakım odaları, acil tıp, travma cerrahisi, kritik bakım, beyin ve sinir cerrahisi, ortopedik cerrahi, anesteziyoloji ve radyoloji, uzman tıbbi ve hemşirelik bakımına sahiptirler.