İçeriğe atla

Kristal taş

Kristal taş, kaya kristali cam veya akrilikten yapılmış olan suni elmastır.

Kristal taşlar geçmişte Ren Nehri'nden toplanırdı. 1770'li yıllarda Alzaslı mücevheratçı George Friedrich Strass'ın camın alt kısmını metal tozlarla kaplama fikrini yaratmasından sonra kristal taşların elverişliliği inanılmaz ölçüde artmıştır. Bu yüzden kristal taşlar Avrupa'nın birçok dilinde strass olarak bilinir.

Kristal taşlar elmasların yapayı olarak kullanılır. Bu, bazı üreticilerin, elmasların gün ışığındaki parıldama efektini yakalamayı başarmasıyla mümkün olmuştur.

1955'te kutup ışıkları, Janjan, Aurora Borealis ya da Atmosfer-Su olarak bilinen ve yanardöner efekt veren ince, vakum sıçratmalı metalik bir kaplama çeşidi keşfedildi. Aurora Borealis kaplama yakınındaki herhangi bir rengi yansıtma eğilimlidir. Aurora Borealis, ismini Kuzey Kutbundaki, Kutup Işıkları fenomeninden almaktadır.

Kristal taşlar tipik olarak kostümlerde, giysilerde ve kuyumculukta kullanılmaktadır. Kristal taşlar genel olarak Avusturya'da Swarovski ve Çek Cumhuriyeti'nde Preciosa ve Türkiye'de Çoruh Kristal markasıyla üretilir.

1200 - 1600 °C arasında eritilen kristal cam çubuklar çok hassastır ve 0,10 g hassasiyetle ölçekleme yapan çalışan otomatik preslerle şekillendirilmektedir. Şekillendirme işlemleri, eriyen camın sıcaklığına ve camın metale yapışmamasını sağlayan muhtelif çelik alaşımlar ile özel olarak üretilmiş çelik kalıplar içerisinde, kalp, kare, damla ve yuvarlak formlarda şekillendirilir.

Sıcaklığı 800 - 1000 °C arasında olan şekil almış kristal taşlar, camın ani soğuma şoklarına ve değişen hava sıcaklıklarına dayanıklılığını sağlamak ve çatlamasını önlemek için hızlıca soğutma fırınlarına gönderilirler bu fırınlarda şekillenmiş ve kalıplanmış kristal camlar 24 saat içinde yavaş yavaş ve kademeli olarak oda sıcaklığına, yani 25 °C ye kadar soğutulurlar.

Soğumuş ve şekillendirilmiş kristal cam taşlar, çapak alma makinesinde 24 saat süre ile bazı basit kimyasallar ve parlatma tozları ile çapaklarından arındırılır.

Çapakları alınmış kristal camlar, dünyada çok az sayıda kişini tasarlayabildiği (saç telinin 10'da biri kadar hassasiyette taşlama yapabilen) her üreticinin kendi tasarlamış ve geliştirmiş olduğu sır gibi saklanan taşlama (fasetleme) makinelerinde çok değişik şekillerde, elmas deseni, oktagon deseni, yıldız deseni, damla deseni, rivoli ve chaton desen gibi şekillerde fasetlenir ve parlatılırlar.

Bu fasetleme, taşlama ve parlatma sürecinde kullanılan tüm makine, taşlama taşları, parlatma taşları, üretim aparatları ve teknolojik bilgiler her üreticiye göre değişkenlik göstermektedir. Her kristal cam üreticisi teknolojisini kendisi geliştirmekte ve makinelerinin tamamını kendisi tasarlayıp yapmaktadır.

Üzerleri farklı desen ve şekillerde kesilen (fasetlenen) kristal taşların daha parlak ve göz alıcı elmas taşlara dönüşmesini sağlamak için sır kaplama (aynalama) makinelerinde farklı kimyasallar ile gümüş, alüminyum ve titanyum gibi metallerle kaplanmasından sonra (buna sırlama denir) en parlak ve pırıltılı hallerini alırlar.

Tek tarafı sırlanan kristal taşlar bu sırlama tekniği ile içerisine giren ışıkları kırarak tekrar farklı bir optik yansıma ile geri dönerler ve burada tayflar (gökkuşağı renkleri) göstermeye başlarlar, kristal taşların tüm pırıltısı arkasındaki kalpı sır ayna sayesinde oluşmaktadır.

Sır kaplanan kristal taşların arka tarafına yapılan aynalamanın, hava ve nemden bozulmasını korumak ve çizilmesini önlemek için en kısa sürede sır kaplı aynayı koruyucu, özel formüllü ısı ve (galvano kimyasallarına) dayanıklı bir koruyucu boya ile kaplanır. Bu boyanın rengi içerisine konulan metal tozları ile renk kazanmaktadır, altın sarısı bir koruyucu boya elde etmek için sarı, pirinç tozu ve broz tozu kullanılarak elde edilir. Gümüş rengini sağlamak içinde muhtelif alaşımlı krom, aluminyum tozları kullanılmaktadır.

Sır kaplamanın arkasına uygulanan aynanın bozulmasını önleyici boya çok dayanıklı olmalıdır, çünkü üretilen kristal sivri taşlar ve diğer şekilli taşlar bijuteri ve takı üreticileri tarafından bir metal nüve veya zincir içerisine konurlar kaynatılmakta ve istenilen şekillerde broş, kolye, bilezik, toka gibi şekillerde takıya dönüşmektedir. Bu zincir ve metal nüveler içerisine konulmuş olan kristal taşların arkasındaki ayna ve boyanın kaynaklama ve metal kaplama (galvano kimyasallarına) aşamasında bozulmaması ve yanmaması gerekmektedir. Bu kullanılan koruyucu boya, kimyagerler tarafından yüzlerce kez denendikten ve test edildikten sonra piyasaya verilmektedir.

Arkası sır ayna kaplanan, kimyasallar ve kaynak sıcaklığına dayanıklı hale gelen boyada uygulandıktan sonra, kristal taşlar tek tek kalite kontrolden geçirilirler.

Kalite kontrolleri yapılan birinci kalite kristal taşlar paketler içerisinde 144 adet hesabına göre adet fiyatı ile satışa sunulurlar.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mozaik</span>

Sanatta mozaik; bir yüzeyin, farklı renklerdeki küçük parçacıkların yan yana getirilmesi yöntemiyle süslenmesi ve bu şekilde üretilmiş eserdir. Taş, cam, tuğla, metal veya deniz kabuğu gibi çok çeşitli malzemelerden mozaik yapılabilir. Kakmacılıktan farklı olarak, mozaik sanatında parçacıklar yüzeydeki çukurcuklara yerleştirilmez, yüzeye yapıştırıcı ile tutturulur.

<span class="mw-page-title-main">CD</span> sayısal optik veri saklama ortamı

Compact Disc ya da Yoğun Disk, Philips ve Sony ortaklığı ile geliştirilmiş sayısal optik veri saklama ortamıdır. 1982'de Sony şirketinde çalışan Norio Ogha tarafından icat edilmiş ve aynı yıl 1 Ekim 1982'de satışa çıkan ilk disk ve yürütücü sırasıyla Billy Joel'in 52nd Street'i ve Sony'nin CDP-101'i idi. CD'ler bu tarihten sonra ticari olarak günümüze kadar satılmaya devam edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Seramik</span> ısı etkisiyle hazırlanan inorganik, metalik olmayan katı

Seramik iyonik veya kovalent bağlara sahip metal ve metal olmayan inorganik bileşik içeren katı bir malzemedir. Yaygın kullanım örnekleri çanak-çömlek, porselen ve tuğladır.

<span class="mw-page-title-main">Cam</span>

Cam ya da sırça, saydam veya yarı saydam, genellikle sert, kırılgan olan ve sıvıların muhafazasına imkân veren, inorganik amorf yapıda katı bir malzeme. Antik çağlardan beri gerek inşaat malzemesi, gerekse süs eşyası olarak camdan faydalanılmaktadır. Günümüzde hâlen basit araç gereçlerden iletişime ve uzay teknolojilerine kadar çok yaygın bir kullanım alanı vardır. Örneğin pencere camları, cam ambalaj, ayna, lamba, sofra takımı ve optiklerde yaygın pratik, teknolojik ve dekoratif kullanıma sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Ayna</span> Işığı yansıtan, varlıkların görüntüsünü veren, cilalı ve sırlı cam

Ayna ya da gözgü, ışığın %100'e yakın bir kısmını yansıtan düzgün olarak cilalı yüzeydir.

<span class="mw-page-title-main">Kristal</span>

Kristal, billur ya da kesme cam, kimyadaki katı haldeki bir elementin veya bileşiğin, molekül, atom veya iyon yığınlarının (paketinin) kesin geometrik bir yapı göstermesidir.

<span class="mw-page-title-main">Grafit</span> yumuşak, yağlı, kâğıt üzerinde iz bırakan, gri-siyah renkli katı bir madde

Grafit ya da karataş yumuşak, yağlı, kâğıt üzerinde iz bırakan, gri-siyah renkli katı bir maddedir. Grafit, yağ haline getirilip makinelerde, çalışan parçaların birbirine sürtünürken aşınmasını azaltmak ya da engellemek amacıyla yağlayıcı olarak kullanılır. Adını, yazı yazmakta kullanılmasından almaktadır; "grafit" Yunanca grafein köküne, mineralleri belirtmekte kullanılan -it ekinin eklenmesiyle elde edilmiş bir sözcüktür. Kurşun kalemlerin içindeki uç, içine kil katılarak sertleştirilmiş grafittir.

<span class="mw-page-title-main">Malzeme bilimi</span> yeni malzemelerin keşfi ve tasarımı ile ilgilenen disiplinlerarası alan; öncelikli olarak katıların fiziksel ve kimyasal özellikleriyle ilgilidir

Malzeme bilimi, malzemelerin yapı ve özelliklerini inceleyen, yeni malzemelerin üretilmesini veya sentezlenmesini de içine alan disiplinlerarası bir bilim dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Stronsiyum</span> Sr sembollüne sahip, atom numarası 38 olan, toprak alkali metaller grubundan gümüşümsü beyaz renkli bir kimyasal element

Stronsiyum, Sr sembollüne sahip, atom numarası 38 olan, toprak alkali metaller grubundan gümüşümsü beyaz renkli bir kimyasal element. Oda sıcaklığında katı olan elementin atom ağırlığı 87,62 g/mol'dür. Stronsiyum, kimyasal olarak son derece reaktif olup, hava ile temas ettiği takdirde sarı rengine döner. Element sölestin ve strontianit minerallerinde bulunur. Elementin nükleer fisyon sonucunda oluşan 90Sr izotopu radyoaktiftir ve 28,90 yıllık bir yarılanma ömrüne sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Zirkonyum</span>

Zirkonyum metali ilk olarak 1789 yılında Martin Heinrich Klaproth tarafından keşfedilmiştir. 1824 yılında ise Jons Jakob Berzelius tarafından izole edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Argon</span> simgesi Ar olan periyodik tablonun 8A grubunda yer alan element

Argon, periyodik tablonun 8A grubunda yer alan; atom numarası 18, simgesi Ar olan elementtir.

<span class="mw-page-title-main">Zımpara taşı</span>

Zımpara taşı, aşındırıcı taneciklerin çeşitli bağlayıcılarla birbirlerine bağlanması sonucunda oluşur. Çok kesicidirler. Genellikle metal endüstrisinde kullanılırlar. Metal endüstrisi dışında ise cam ve seramik sanayiinde kullanılırlar.

Prizma, ışığın kırılması ve ayrıştırılması prensibine dayanan bir optik araçtır. Prizmalar, cam ya da plastik gibi saydam malzemelerden yapılmış, üçgen biçimindeki bir optik elemandır.

<span class="mw-page-title-main">Kimyasal buhar biriktirme</span>

Kimyasal buhar biriktirme. Von Guerkie, sürtünme ile kıvılcım üreten kükürt topunu, eğlence amaçlı yapması bu prosesin başlangıcı sayılır. Birbirlerine sürterek kıvılcım çıkarmakta ve hidrojensülfat oluşturulmaktaydı. 1798'de Henry, hidrokarbon gazı içerisinde, kıvılcım yaratarak karbon biriktirme yapmayı başardı.

<span class="mw-page-title-main">Değerli taş</span>

Değerli taş, kesildiğinde veya parlatıldığında mücevher veya diğer süs eşyaları yapmak için kullanılan mineral kristal parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kimyasal madde</span> sabit bir kimyasal bileşimi ve karakteristik özelliklere sahip bir madde türü

Kimyasal madde, kimyevî madde veya kısaca kimyasal, sabit bir kimyasal bileşimi ve karakteristik özelliklere sahip bir madde türüdür. Bu kimyasal bağlar bozulmadan, fiziksel ayırma yöntemleri ile bileşenlerine ayrılmaz. Bu kimyasallar katı, sıvı veya gaz hâlinde olurlar.

<span class="mw-page-title-main">Baryum sülfat</span> inorganik bileşik

Baryum sülfat BaSO4 formüllü inorganik bileşik. Bu beyaz kristal katı renksizdir ve suda çözünmez. Barit halinde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Akıllı cam</span>

Akıllı cam voltaj, ışık veya ısı uygulandığında ışık iletim özellikleri değişen camdır. Genelde, cam saydam'dan yarı saydama veya tam tersine, ışığın geçmesine izin vermekten ışığın bazı dalga boylarını ve ışığın dalga boylarını engellemeye veya tam tersine değişir. Akıllı cam ya cam, akrilik veya polikarbonat tabakalar kullanılarak akıllı film veya değiştirilebilir film ile laminasyon yoluyla yapılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Toprak eşya</span>

Toprak eşya veya çanak-çömlek, kırmızı toprak kilden yapılır ve oldukça düşük sıcaklıklarda, tipik olarak 950 ile 1050 °C sıcaklıkları arasında pişirilir. Toprak eşyalar, camlaşma noktasına kadar pişirilmez.

<span class="mw-page-title-main">Cam-seramik</span>

Cam-seramikler (CS'ler), bir camın kristalleştirilmesiyle elde edilmektedir. Camların özellikleriyle kristallerin faydalarının birleşiminin sonucu olarak ortaya camdan daha verimli bir yapı çıkar. Cam-seramikler, uygun bileşimdeki camların ısıl işlem uygulanmasıyla oluşur. Bu nedenle daha düşük enerjiye sahip kristalli yapı oluşur. Kontrollü kristalizasyona tabi tutulduğunda oluşan ince taneli polikristal malzemeler cam- seramik malzemeler olarak adlandırılmaktadır. Holand ve Beall (2012) cam-seramik malzemeleri kimyasal bileşimlerine göre sınıflandırmaktadır. Bu sınıflandırma ; alkali ve toprak alkali silikatlar, alümino-silikatlar, florosilikatlar, silikofosfatlar, demir silikatlar ve fosfatları kapsamaktadır. Cam-seramiklerin bir başka sınıflandırması ise cam-seramikleri oksit ve oksit olmayan kategorilere ayırmaktadır.. Oksit cam seramikler, silikat, fosfat, borat ve GeO2 bazlı malzemeleri içermektedir.