İçeriğe atla

Kristal Camii

Koordinatlar: 5°19′20″K 103°07′14″D / 5.32222°K 103.12056°D / 5.32222; 103.12056
Kristal Camii
Caminin akşam saatlerinde çekilmiş bir fotoğrafı.
Harita
Temel bilgiler
KonumKuala Terengganu, Terengganu, Malezya
Koordinatlar5°19′20″K 103°07′14″D / 5.32222°K 103.12056°D / 5.32222; 103.12056
İnançİslam
Mimari
Mimar(lar)Sanderson Design Group ve AHS Architects.
Mimari türCami
Mimari biçimİslam mimarisi
Babür mimarisi
İnşaat başlangıcı2006
Tamamlanma2008
Maliyet80 milyon Amerikan doları
Özellikler
Kapasite1,500
Kubbe sayısı9 büyük ve 51 küçük kubbe
Minare sayısı4

Kristal Camii veya Mas'ajid Qri'stal, Malezya'daki Terengganu eyaletinin içinde bulunan Wan Man adasına inşa edilmiş bir dini yapıdır. Çelik, cam ve kristalden yapılmış büyük bir yapı olan cami, adadaki İslam Mirası Parkı'nda yer almaktadır. 2006 ile 2008 yılları arasında inşa edilen cami, resmi olarak 8 Şubat 2008'de 13. Yang di-Pertuan Agong ve Terengganu Sultanı Mizan Zainal Abidin tarafından açılmıştır. Aynı anda 1.500'den fazla ibadetçiyi ağırlama kapasitesine sahiptir.[1][2]

Galeri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Crystal Mosque, Kuala Terengganu - Attractions | Attractions | Wonderful Malaysia". www.wonderfulmalaysia.com. 11 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2021. 
  2. ^ "Al Fozan". mosqpedia.org. 26 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Selimiye Camii</span> Edirnede tarihi bir cami

Selimiye Camii, Osmanlı padişahı II. Selim döneminde Mimar Sinan'ın yaptığı ve Osmanlı'nın önceki başkenti Edirne'de bulunan bir külliyedir. Mimar Sinan'ın 80 yaşında yaptığı ve "ustalık eserim" şeklinde nitelendirdiği Selimiye Camii, gerek Mimar Sinan'ın, gerek Osmanlı mimarisinin en önemli eserleri arasında sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Kayrevan</span> Tunus şehri

Kayravan ya da Kayrevan (veya Kirwan, Al Qayrawan), Tunus'un Kayravan vilayetinin 150.000 nüfuslu merkezi ve şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Kurtuba Camii</span> Kurtuba, İspanyada "mescit-katedral" olarak adlandırılan tarihi bir mabet

Kurtuba Camii-Katedrali, resmî adıyla Göğe Alınan Meryem Ana Katedrali, İspanya'nın Córdoba kentinde yer alan yapı. Geçmişte bir dönem cami olarak kullanıldığı için İspanyolcada Arapça mescit (مسجد) kelimesinden türemiş Mezquita adıyla da bilinir. 600'lerde kilise olarak inşa edilen yapı 786-1146 yılları arasında çeşitli eklemeler yapılarak cami olarak kullanılmış, sonrasında tekrar kilise olarak kullanılmaya devam edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Paris Büyük Camii</span>

Paris Büyük Camii, Paris'in Quartier Latin mahallesinde bulunan camidir.

<span class="mw-page-title-main">Arslanhane Camii</span> Ankaranın Altındağ ilçesinde bulunan bir cami

Ahî Şerafeddin Camii veya halk arasında bilinen adıyla Arslanhane Camii; Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Ankara Kalesi'nin güney ucunda bulunan 13. yüzyıla tarihlenen bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Emevî Camii</span> Şamda bir cami, İslamda en kutsal dördüncü yer

Emevi Camii, Şam Ulu Cami olarak da bilinen yapı, Şam'ın eski şehir kısmında yer alır ve dünyanın en büyük ve en eski camilerinden birdir.

<span class="mw-page-title-main">Mahmut Bey Camii</span> Kastamonu merkez ilçesinde bir cami

Kasabaköy Mahmutbey Camii (halk arasında Çivisiz Cami olarak bilinir) Kastamonu'ya 18 km uzaklıktaki Kasaba Köyü'nde bulunan 1366 tarihli cami.

<span class="mw-page-title-main">Şeyh Mutahhar Camii</span> Diyarbakırda bir cami

Şeyh Mutahhar Camii, Diyarbakır’da 1500 yılında Akkoyunlu beylerinden Kasım Bey tarafından inşa ettirilmiş cami.

Kemeraltı Camii, İzmir'in Konak ilçesinde bulunan, adını içinde bulunduğu Kemeraltı Çarşısı'ndan alan, çarşının ana güzergahlarından olan Anafartalar Caddesi üzerindeki camidir. Yusuf Çavuşzade Ahmet Ağa Camii ve Mûsâ Bâlî Camii olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Kuala Terengganu</span>

Kuala Terengganu, Malezya'nın Terengganu eyaletinin başkentidir. Şehir başkent Kuala Lumpur'un 440 km kuzeydoğusunda Güney Çin Denizi kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 605 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 406,317'dir.

<span class="mw-page-title-main">Malezya Ulusal Camii</span>

Malezya Ulusal Camii, Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da bulunan bir camidir. Cami 1965 yılında inşa edilmiş olup 1987 yılında restore edilmiştir. Camii Malezya'nın önemli simgelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Fevziye Camii</span> İzmitte bir cami

Fevziye Camii, Kocaeli'nin İzmit ilçesinde bulunan ilk defa 16. yüzyılda inşa edilmiş, kültür mirası değeri taşıyan camidir.

<span class="mw-page-title-main">Wan Man</span>

Wan Man, Malezya'nın Terengganu eyaletinde bulunan küçük bir adadır (pulau). Eyalet topraklarının doğu kıyısında ve Kuala Terengganu şehrinin sınırları içinde bulunan ada, Terengganu Nehri'nin Güney Çin Denizi ile birleştiği yerde bulunur.

İslam Mirası Parkı, Malezya'nın Terengganu eyaletindeki Kuala Terengganu kentinde bulunan ünlü bir turizm merkezidir. Park şehir suları içinde bulunan Wan Man adasının üstünde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Terengganu Nehri</span> nehir

Terengganu Nehri Malezya'nın Terengganu eyaletinde bulunan bir nehirdir. Kenyir Gölü'nden başlayıp eyaletin başkenti Kuala Terengganu'nun içinden geçerek Güney Çin Denizi'ne akar. Üzerinde Sultan Mahmud Köprüsü, Manir Köprüsü, Pulau Sekati Köprüsü ve Kuala Terengganu'da bulunan Kuala Terengganu Asma Köprüsü gibi birçok köprü bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kenyir Gölü</span>

Kenyir Gölü ya da Tasik Kenyir, Malezya'nın Terengganu eyaletindeki Hulu Terengganu bölgesinde bulunan yapay göl. 1985 yılında Kenyir Nehri'ne kurulan baraj ile oluşturulmuştur. Göl ve baraj, Sultan Mahmud Elektrik Santrali'ne su sağlamak için inşa edilmiştir. 260.000 hektarlık bir alana sahip olmasıyla Güney Doğu Asya'daki en büyük insan yapımı göl olma unvanını elde etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sultan Mahmud Köprüsü</span>

Sultan Mahmud Köprüsü veya Jambatan Sultan Mahmud, Malezya'nın Terengganu eyaletinin Kuala Terengganu şehrinden geçen Terengganu Nehri'nin üzerinde bulunan köprü. 1988 yılında inşa edilen köprü, Terengganu Sultanı merhum Mahmud Al-Muktafi Billah Şah tarafından 11 Mart 1990'da resmen açılmıştır. Köprü için istenen geçiş ücreti, seçim vaadi olmasının ardından 1999 yılında o zamanlar eyaleti yöneten PAS hükûmeti tarafından kaldırıldı.

Pulau Sekati Köprüsü ya da Jambatan Pulau Sekati, Malezya'nın Terengganu eyaletinin Kuala Terengganu şehrinden geçen Terengganu Nehri'nin üzerinde bulunan köprü. Köprü, Kuala Terengganu ve Pulau Sekati'yi birbirine bağlar. Sultan Mahmud Köprüsü'nden sonra Terengganu'daki en uzun köprüdür. 2017 yılında açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuala Terengganu Asma Köprüsü</span>

Kuala Terengganu Asma Köprüsü, Malezya'nın Terengganu eyaletinin Kuala Terengganu şehrinden geçen Terengganu Nehri'nin üzerinde bulunan köprü. Nehrin tam Güney Çin Denizi'ne döküldüğü noktada bulunur. Sultan Mahmud Köprüsü, Manir Köprüsü ve Pulau Sekati Köprüsü'nden sonra nehirdeki dördüncü köprüdür. Tanjung yakınlarındaki ıslah edilmiş bir alan olan Muara Selatan ile Seberang Takir'deki Muara Utara bölgelerini birbirine bağlar.

<span class="mw-page-title-main">Jamek Mescidi</span>

Jamek Mescidi, Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da 1909'da inşa edilen büyük cami.