İçeriğe atla

Krikotiroid kası

Kas: Krikotiroid
Larinksin kasları. Yandan görünüm. Tiroid kıkırdağın sağ laminası çıkarılmış.
Larinksin ligamanları. Antero-lateral (ön-yan) taraftan.
LatinceMusculus cricothyroideus
BaşlangıcıAnterior ve lateral (ön ve yan) krikoid kıkırdak
Tutunduğu yerTiroid kıkırdağın inferior (alt) boynuz ve laminası
SinirSuperior (üst) laringeal sinirin eksternal (dış) dalı (Vagus sinirinin dalı)
HareketSes tellerinin gerilmesi ve uzatılması

Krikotiroid kası, larinkse fonasyonda yardımcı olan tek tensör (geren) kastır. Superior (üst) laringeal sinir tarafından innerve edilir. Tiroidi öne doğru eğerek ses tellerinin gerilmesini sağlar.

Yapı

Krikotiroid kas, krikoid kıkırdağın anterolateraline (ön-yan) ve tiroid kıkırdağın inferior (alt) boynuzu ve alt laminasına tutunur.

İnnervasyon

Bu kas, vagus sinirinin superior laringeal dalı (superior laringeal sinir) tarafından innerve edilen tek laringeal kastır.[1][2]

Fonksiyon

Krikotiroid kas, ses tellerinin gerilmesi ve uzamasını sağlar.[1][3] Krikoid kıkırdağın kemerini dik tutar ve krikoid kıkırdak laminasının üst sınırını geriye doğru eğer.[1][3] Vokal prosesler (aritenoid kıkırdak) ve tiroid açısı arasındaki mesafe artar ve ses telleri sonuç olarak uzar. Bu sayede daha yüksek perdeli ses elde edilir.[1] Posterior krikoaritenoid kasın antagonisti (zıttı) olarak çalışır.[4]

Klinik önem

Krikotiroid kaslarına, botulinum toksini enjekte edilerek spazmodik disfoni tedavi edilir.[4] Bu işlem genelde elektromiyografi öncülüğünde yapılır.[4]

Ek resimler

Ayrıca bakınız

  • Krikotiroid ligaman
  • Larinks
  • Ses telleri
  • Tiroid kıkırdak
  • Vokoloji
  • Adem elması
  • Fonasyon

Kaynakça

  1. ^ a b c d Duarte, Robert A.; Argoff, Charles E. (1 Ocak 2009), Argoff, Charles E.; McCleane, Gary (Ed.), "Chapter 19 - Glossopharyngeal and other Facial Neuralgias", Pain Management Secrets (Third Edition) (İngilizce), Philadelphia: Mosby, ss. 116-118, ISBN 978-0-323-04019-8, 5 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 12 Ocak 2021 
  2. ^ Kaplan, Edwin L.; Angelos, Peter; James, Benjamin C.; Nagar, Sapna; Grogan, Raymon H. (1 Ocak 2016), Jameson, J. Larry; De Groot, Leslie J; de Kretser, David M.; Giudice, Linda C. (Ed.), "Chapter 96 - Surgery of the Thyroid", Endocrinology: Adult and Pediatric (Seventh Edition) (İngilizce), Philadelphia: W.B. Saunders, ss. 1666-1692.e4, doi:10.1016/b978-0-323-18907-1.00096-2, ISBN 978-0-323-18907-1, 18 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 12 Ocak 2021 
  3. ^ a b Berke, Gerald S.; Long, Jennifer L. (1 Ocak 2010), Brudzynski, Stefan M. (Ed.), "Chapter 10.1 - Functions of the larynx and production of sounds", Handbook of Behavioral Neuroscience, Handbook of Mammalian Vocalization (İngilizce), Elsevier, 19, ss. 419-426, 17 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 12 Ocak 2021 
  4. ^ a b c Bentivoglio, Anna Rita; Fasano, Alfonso; Albanese, Alberto (1 Ocak 2009), Jankovic, Joseph; Albanese, Alberto; Atassi, M. Zouhair; Dolly, J. Oliver (Ed.), "10 - Botulinum Neurotoxin in Tremors, Tics, Hemifacial Spasm, Spasmodic Dysphonia, and Stuttering", Botulinum Toxin (İngilizce), Philadelphia: W.B. Saunders, ss. 112-130, doi:10.1016/b978-1-4160-4928-9.00010-x, ISBN 978-1-4160-4928-9, 15 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 12 Ocak 2021 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Burun</span> koku alma organı

Burun, anatomik olarak hayvan ve insan yüzü üzerinde alınla üst dudak arasında bulunan, dışa çıkıntılı, iki delikli koklama ve solunum organıdır. İnsan burnu ve hayvan burnu arasında birçok anatomik farklar bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kulak</span> İşitme ve denge organı

Kulak (auris), işitme işlevini gören ve denge organını içinde bulunduran anatomik yapıdır. Vestibüler sistemi kullanarak işitmeyi ve vücut dengesini sağlar. Kulak; dış kulak, orta kulak ve iç kulak olacak şekilde üç kısımda incelenir.

Gırtlak, boynun ön soluk borusunun üst kısmında yer alan bir solunum ve ses organıdır. Boynun ön tarafında; yetişkinlerde 3. ve 6., bebeklerde ise 2. ve 4. boyun omurları hizasında bulunur. Basit bir kutu görünüşünde olan gırtlak; kıkırdak, zar ve bağlardan yapılmış önemli vazifeleri bulunan bir organdır. Solunum yolunun üst kısmını teşkil eder ve aynı zamanda ses organıdır. Bu sebeple gırtlağın yapısı solunum borusunun diğer kısımlarından daha farklı ve karışıktır.

<span class="mw-page-title-main">Kas</span>

Kas, yumuşak bir doku olup, dört temel hayvan doku türünden biridir. Kas dokusu iskelet kaslarına kasılma yeteneği verir. Kas, embriyonik gelişim sırasında, miyogenez denilen süreçte oluşur. Kas dokusu, hareket sağlamak için etkileşen aktin ve miyozin adlı özel kasılma proteinleri içerir. Mevcut diğer birçok kas proteini arasında iki düzenleyici protein, troponin ve tropomiyosin bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Endokrin sistem</span>

Hayatta kalmak, büyümek ve çoğalmak için, insan dahil çok hücreli bir organizmanın, fizyolojik talepleri ve çevresel zorlukları karşılamak için dokular, organlar ve organ sistemleri arasında etkili bir uyuma sahip olması gerekmektedir. Endokrin sistem, iç ve dış koşullara yanıt vermektedir. Ayrıca kanalsız organ ve dokulardaki salgı hücreleri tarafından üretilen hormonlar aracılığıyla iletişim kurmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Omurilik soğanı</span> Soluk alış veriş hızını ve kalp ritmini düzenler.

Omurilik soğanı veya medulla oblongata, ya da basitçe medulla beyin sapının ayrılmaz bir parçasıdır. Beyin sapının alt segmenti olarak konumlanmış olup, beyinciğin önünde ve biraz altında yer alır. Koni şeklindeki bu nöron kümesi, çeşitli otonom (istemsiz) bedensel işlevler için çok önemlidir. Bunlar kusma, hapşırma ve daha fazlası gibi refleks eylemleri içerir.

<span class="mw-page-title-main">Dil (organ)</span> Çoğu omurgalının ağzındaki kas organı

Dil, tipik bir tetrapodun ağzında bulunan kaslı bir organdır. Sindirim sürecinin bir parçası olarak çiğneme ve yutma için yiyecekleri manipüle eder ve birincil tat alma organıdır. Dilin üst yüzeyi (dorsum) çok sayıda lingual papilla içinde yer alan tat tomurcukları ile kaplıdır. Tükürük tarafından hassas ve nemli tutulur ve zengin bir şekilde sinir ve kan damarlarıyla beslenir. Dil aynı zamanda dişleri temizlemek için doğal bir araç görevi görür. Dilin en önemli işlevlerinden biri insanlarda konuşmayı, diğer hayvanlarda ise ses çıkarmayı sağlamaktır.

<span class="mw-page-title-main">Gırtlak kanseri</span> gırtlakta bulunan solunum sistemi kanseri

Gırtlak veya larinks kanserleri çoğunlukla skuamöz hücreli karsinomlardır ve gırtlak epitelinden kaynaklandıklarını gösterirler.

<span class="mw-page-title-main">Larenjit</span> Üst solunum yolu enfeksiyonu (Gırtlak iltihabı)

Larenjit, gırtlak iltihabıdır. Belirtiler genellikle kısık bir ses içerir ve ateş, öksürük, boynun önündeki ağrı ve yutma rahatsızlığını içerebilir. Tipik olarak, bunlar iki hafta sürer.

<span class="mw-page-title-main">Milohiyoid kas</span>

Milohiyoid kas, mandibuladan hiyoid kemiğe uzanan, ağız boşluğunun tabanını oluşturan eşli bir kastır. İsmini, azı dişlerine (molar) yakın olan iki tutunma yerinden alır. Bu kasların embriyolojik orijini mezodermaldir. Milohiyoid kas birinci faringeal arktan gelişir.

<span class="mw-page-title-main">Thyrohyoid kas</span>

Thyrohyoid kas, boyunda bulunan küçük bir iskelet kasıdır. Hyoidi aşağı (deprese), larynxi yukarı (elevasyon) çeker.

<span class="mw-page-title-main">Aksesuar sinir</span> kraniyal sinir

Aksesuar sinir, sternocleidomastoid ve trapezius kaslarını uyaran sinir. Kraniyal sinirler içerisinde 11. kranial sinir olarak tanımlanır. Sternocleidomastoid (SCM) kası kafanın karşı ve aşağı doğru döndürülmesini sağlarken, trapezius kası ise omuz ve skapula hareketlerinden sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Arnavut epik şiiri</span>

Arnavut epik şiiri, Arnavut halkı tarafından yaratılan destansı bir şiir biçimidir. Uzun zamandır devam eden bir sözlü gelenekten oluşur. Bugün Kosova ve Kuzey Arnavutluk'ta ve bazıları da Karadağ'da olmak üzere çok sayıda Arnavut destansı şiir anlatıcıları bulunabilir. Kuzey Arnavut epik şiiri, lahutë veya çifteli eşliğinde şarkı söyleyerek icra edilir.

<span class="mw-page-title-main">Farengeal arklar</span>

Faringeal (farengeal) arklar ya da Brankiyal arklar, baş-boyun gelişmesindeki başlangıç noktalarıdır. Baş-boyun oluşmasında birincil etkinliği olan faringeal arklar, intrauterin yaşamın 4. haftasında, nöral krest hücrelerinin bölgeye göçüyle birlikte birlikte belirmeye başlar. Kafa tabanı ve boyun bölgesi 7.haftada şekillenir. Embriyonun kafa bölgesindeki mezenkimal doku, birbirlerinden yarıklarla ayrılmış olan arklar (tümsekler) oluşur. Mezodermden oluşan arkların iç yüzlerinde endoderm, dış yüzlerindeyse ektorderm bulunur. Nöral krest hücrelerinin proliferasyonu ve mezodermal hücrelerin yoğunlaşmasıyla, her arkın ortasında kıkırdak dokusu oluşur. Tümsek niteliğindeki oluşumlara faringeal ark, bunları birbirinden ayıran dış yüzdeki çöküntülere ise faringeal yarık adı verilir. İç yüze bakıldığında, faringeal arkları birbirlerinden ayıran oluşumların farinksin yan duvarlarında beliren keseler olduğu görülür. İlk evrede 6 ark vardır. Beşinci ark ortaya çıkısından kısa bir süre sonra involüsyon geçirerek silinir. Her arkta, o arka özgü biri motor, öteki sensitif iki sinir dalı, arter-ven ikilisi, kıkırdak dokusu ve kas bileşenleri vardır. Bu bileşenlere, yüz dokuları, dil, dudaklar, çeneler, damak, farinks, salgı bezleri ve bu bölgeleri innerve eden sinirler de katılır. Çene-yüz (maksillofasiyal) malformasyonların büyük bir bölümü 1. ve 2. faringeal arklardaki sapmalardan kaynaklanır.

İnsanlarda, subklavyen arterler, köprücük kemiğinin altında yer alan üst toraksın ana arterleridir. Aort arkından kan alırlar. Sol subklavyen arter, sol kola kan sağlar ve sağ subklavyen arter, baş ve toraksı besleyen bazı dallar vererek sağ kola kan sağlar. Vücudun sol tarafında, subklavyen arter doğrudan aort kemerinden çıkarken, sağ tarafta subklavyen arter,sağ common karotid arter ile beraber brakiyosefalik arterden çatallanır.

<span class="mw-page-title-main">Diz kapağı refleksi</span>

Diz kapağı refleksi veya patella refleksi, refleks yayı omuriliğin L2, L3 ve L4 segmentlerinden geçen monosinaptik bir derin tendon refleksidir.

Bungarotoksinler, yılanların ve kraitlerin zehirlerinde bulunan toksinlerdir. Bu hayvanların ısırıkları, uzuv kaybıyla sonuçlanabilecek kanama veya hemoraji, felç ve doku hasarı gibi ciddi durumlara neden olabilir. Zehrin felç edici etkileri, nefes almayı zorlaştırabilecekleri için özellikle tehlikelidir. Bu semptomlar zehirdeki bungarotoksinin varlığının bir sonucudur. Gerçekte zehir, her biri hangi reseptörler üzerinde etki ettikleri ve ne kadar güçlü olduklarına göre değişen birkaç farklı bungarotoksin türü içerir.

<span class="mw-page-title-main">Stellate ganglion</span>

Stellate ganglion, bireylerin %80'inde mevcut olan, alt boyun gangliyonu ve birinci torasik gangliyonun birleşmesi ile oluşan sempatik bir gangliyon’dur. Bazen ikinci ve üçüncü torasik gangliyonlar da bu birleşmeye dahil olur.

Perikardiyektomi, perikardın bir kısmının veya çoğunun cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Bu operasyon en yaygın olarak konstriktif perikarditi rahatlatmak veya kalsifiye ve fibröz bir perikardı çıkarmak için kullanılır. Ayrıca şiddetli veya tekrarlayan perikardiyal efüzyon vakaları için de kullanılabilir. Ameliyat sonrası sonuçlar ve mortalite, tedavi etmek için kullanıldığı hastalıktan önemli ölçüde etkilenir.

<span class="mw-page-title-main">Sağ koroner arter</span> İnsan kalbini besleyen kan damarı

Kalbin kanlanmasını sağlayan sağ koroner arter (RCA), kalp’teki sağ aort sinüsünde, aort kapağının sağ çıkıntısının üstünden çıkan bir arter’dir. Sağ koroner sulkustan kalbin merkezine doğru ilerler. Sinoatriyal nodal arter, sağ marjinal arter, posterior interventriküler arter, konus arteri ve atriyoventriküler düğüm dalı dahil olmak üzere birçok dal verir. Kalbin sağ tarafına ve interventriküler septumun bazı kısımlarına katkıda bulunur.