
Türkçe ya da Türk dili, Güneydoğu Avrupa ve Batı Asya'da konuşulan, Türk dilleri dil ailesine ait sondan eklemeli bir dildir. Türk dilleri ailesinin Oğuz dilleri grubundan bir Batı Oğuz dili olan Osmanlı Türkçesinin devamını oluşturur. Dil, başta Türkiye olmak üzere Balkanlar, Ege Adaları, Kıbrıs ve Orta Doğu'yu kapsayan eski Osmanlı İmparatorluğu coğrafyasında konuşulur. Ethnologue'a göre Türkçe, yaklaşık 90 milyon konuşanı ile dünyada en çok konuşulan 18. dildir. Türkçe, Türkiye, Kuzey Kıbrıs ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nde ulusal resmî dil statüsüne sahiptir.

Surinam veya resmî adıyla Surinam Cumhuriyeti, Güney Amerika kıtasının Atlantik kıyısında yer alan egemen bir devlettir. Güneyde Brezilya, batıda Guyana ve doğuda Fransız Guyanası ile sınırı vardır. 165.000 km²'lik yüzölçümü ile Güney Amerika'nın en küçük ülkesidir. Surinam'ın nüfusu yaklaşık 575.990'dır ve çoğunluğu ülkenin kuzey kıyısında yaşamaktadır. Paramaribo ülkenin başkenti olup, en yüksek nüfusa sahip kentidir.

Belize, Orta Amerika'nın kuzeydoğu kıyısında bir Karayip ülkesidir. Kuzeyinde Meksika, batı ve güneyinde Guatemala, doğusunda ise Karayip Denizi yer almaktadır. Yüzölçümü 22.970 km² ve nüfusu 2020 verilerine göre 419.199'dur. Ülke toprakları doğu-batı ekseninde 110 km, kuzey-güney ekseninde ise 290 km uzunluğundadır. Orta Amerika'nın en düşük nüfusa ve nüfus yoğunluğuna sahip ülkesidir. Buna karşın yıllık %1,87'lik nüfus büyüme hızı Belize'yi Batı Yarımküre'nin en hızlı kalabalıklaşan ülkelerinden biri yapmaktadır.

İngilizce (

Aruba, Karayip Denizi'nin güneyinde, Küçük Antiller'in yaklaşık 1.600 kilometre batısında ve Venezuela'nın 29 kilometre kuzeyinde yer alan bir ada. Kuzeybatı ile güneydoğu ucu arası 32 kilometre, en geniş noktası ise 10 kilometre uzunluğundadır. Bonaire ve Curaçao ile birlikte ABC Adaları olarak adlandırılmaktadır.
Papiamento Hollanda'ya bağlı Aruba, Kurasao, Bonaire adalarındaki en yaygın dildir. Ana olarak Portekizceden ve yerli dillerden etkilenmiş olmasına karşın son yıllarda İspanyolca, Hollanda, Afrika ile İngilizcenin etkileri de artmıştır. Portekizce ve İspanyolca arasındaki sözcük benzerliklerinden dolayı, her kelimenin tam olarak kökenini ayırt etmek zordur. Kökeni hakkında farklı teoriler olmasına rağmen, çoğu dil bilimci Papiamento'nun Batı Afrika kıyılarındaki Portekiz kreol dilleri kökenli olduğunu düşünüyor.

Fransızca, Hint-Avrupa dil ailesinin bir Romen dilidir. Tüm Romen dillerinde olduğu gibi, Roma İmparatorluğu'nun Halk Latincesinden türemiştir. Fransızca, Gallo-Romen dillerinden, Galya'da konuşulan Latinceden ve özellikle Kuzey Galya'da gelişmiştir. En yakın akrabası Oïl dilleridir. Fransızca, Gallia Belgica gibi Kuzey Roma Galyası'nın yerli Kelt dillerinden ve Roma sonrası Frank işgalcilerin (Cermen) Frank dilinden de etkilenmiştir. Bugün, Fransız sömürge imparatorluğu sayesinde, en önemlisi Haiti Kreolü olmak üzere, Fransız kökenli çok sayıda kreol dili vardır. Fransızca konuşan bir kişi veya ulus, Frankofon olarak anılır.

Hawaii ya da Havai, Amerika Birleşik Devletleri'nin eyaletlerinden biridir. Büyük Okyanus'da bulunan ve tamamen adalardan oluşan tek eyalettir.
Pidgin, birbirlerinden farklı diller konuşan, kendi anadilleri ile anlaşmayı sağlayamayan birden fazla grubun kendi aralarında iletişim kurmak için kullandıkları dilleri ifade etmek için dilbilimciler tarafından kullanılan bir terimdir. Bu bakımdan doğal olarak pidgin dilleri ilişki ve temas dilleridir. Pidginler bir neslin ana dili olabilirler. Bu durumda kreol olarak adlandırılırlar. Bir başka deyişle kreol, bir kuşağın ana dili olmuş pidgindir.

Yeşiviş daha çok Yeşiva'ya giden kişiler tarafından konuşulan, İngilizce, İbranice ve Yidiş'in bir lehçesi olarak kabul edilir.

Dil ailesi, birbiriyle aynı kökten gelen ve soysal açıdan akraba dil topluluğuna verilen ad. Aynı dil ailesine mensup dillerin, ortak bir proto dilden türediği kabul edilir. Ethnologue'a göre dünyada 7.000'i aşkın yaşayan dili kapsayan 142 farklı dil ailesi bulunmaktadır.

Bataviler, Endonezya ve Brunei'de yaşayan bir halktır. Cakarta kökenli olup bu bölgeye 17. yüzyılda yerleşmişlerdir. Üyelerinin Endonezya ve çevre ülkelerden geliyor oluşu bu öbeğin bir kreol halkı olarak adlandırılmasına neden olmuştur.

Miskito Sahili, günümüzde Honduras ile Nikaragua'nın Karayip Denizi'ne bakan doğu sahillerine denk gelen tarihsel bölgedir. Adını, bölgede yaşayan Miskitolardan almaktadır.
Kamerun İngilizce Pidgini veya Kamerun Creole', Kamerun'un bir dil çeşididir. Kamtok ('Kamerun-konuşmasından') olarak da bilinir. Şu anda beş çeşit tanınmaktadır:
- Grafi Kamtok, çim alanlarındaki çeşitlilik ve sıklıkla 'Grafi Talk' olarak adlandırılır.
- liturgical Kamtok, bu yüzyılın dörtte üçünde Katolik Kilisesi tarafından kullanılmıştır.
- francophone Kamtok, Bu çeşitlilik şimdi Douala ve Yaoundé gibi kasabalarda ve Fransızca bilmeyen anglofonlarla konuşan francofonlarca kullanılmaktadır.
- Limbe Kamtok, bu esas olarak güneybatı sahil bölgesinde Victoria denilen ve şimdi Limbe adı verilen liman çevresinde konuşulmaktadır.
- Bororo Kamtok, bu çoğunlukla Nijerya ve Kamerun'da seyahat eden sığır tüccarları tarafından konuşulmaktadır.
Tok Pisin, Papua Yeni Gine'nin en çok kullanılan ve resmi kreol dildir. Ancak, Batı, Körfez, Merkez, Oro Eyaleti ve Milne Körfezi İllerinin bazı bölgelerinde, Tok Pisin kullanımı daha kısa bir tarihe sahiptir ve özellikle yaşlı insanlar arasında daha az yaygındır. Muhtemelen ticaret amaçlı bir pidgin olarak gelişmesine rağmen, Tok Pisin kendi başına ayrı bir dil haline gelmiştir. Dil, genellikle İngilizce konuşurları tarafından "Yeni Gine Pidgini" veya "Pidgin İngilizce" olarak adlandırılır.
Bislama, Vanuatu'nun resmi dillerinden biri olan bir kreol dili. Dil Port Vila ve Luganville'de yaşayan pek çok kentli Vanuatulunun ilk dilini, ülkedeki diğer bireylerin çoğunun ise ikinci dilini oluşturur. Ülkenin milli marşı "Yumi, Yumi, Yumi" nin sözleri Bislamaca yazılmıştır.
Hiri Motu, Papua Yeni Gine'nin resmi dillerinden biridir. Avustronezya dil ailesine ait Motu dilinin basitleştirilmiş bir versiyonudur. Pidgin veya creole olmamasına rağmen, her iki dil türünün de bazı özelliklerine sahiptir. Fonolojik ve gramer farklılıkları Hiri Motuyu Motu ile karşılıklı olarak anlaşılmaz kılar. Diller, sözcüksel olarak çok benzerdir ve basitleştirilmiş de olsa, Avustronezya sözdizimsel temel ortaktır.
Turks ve Caicos Kreolu, Lucayan Takımadaları'ndaki Britanya Denizaşırı Toprakları bölgesi olan Turks ve Caicos Adaları'nda konuşulan İngilizce kökenli bir kreoldur.
Virjin Adaları Kreolü veya Virjin Adaları Kreol İngilizcesi, Virjin Adaları ve yakındaki Saba, Saint Martin ve Sint Eustatius'taki SSS adaları'nda konuşulan ve sırasıyla Saba İngilizcesi, Saint Martin İngilizcesi ve Statian İngilizcesi olarak bilinen birkaç çeşitten oluşan İngilizce tabanlı bir kreoldür.
Guyanalı İngiliz Kreyolu, konuşulan İngiliz kökenli kreol dili'dir. Guyanalılar. Dilsel olarak, 19. yüzyıl İngilizcesine dayalı olarak Karayipler bölgesindeki diğer İngiliz lehçelerine benzer ve Batı Afrika, Hint, Arawakan ve daha eski Hollandalı dil kelimelerinden alıntılar içerir