İçeriğe atla

Kravica soykırımı (1995)

Kravica Saldırısı
Bosna Savaşı'nın Bir Parçası
Konum: Kravica, Bosna-Hersek
Tarih: 14 Temmuz 1995
Saldırı Türü:
İnfaz
Ölü Sayısı: 1,000 ila 1,500 ölü
Kurbanlar: Boşnak Erkekler
Olayın Failleri: Bosnalı Sırp Askeri Birlikleri

Kravica katliamı , Srebrenitsa katliamı sırasında Sırp Cumhuriyeti Ordusu tarafından Boşnaklara yönelik yapılan en büyük toplu infazlardan biriydi. 14 Temmuz 1995'te işlendi. 1.000 ila 1.500 erkeğin öldürüldüğü tahmin ediliyor. [1]

Arka plan

Boşnakların çoğunlukta olduğu Orta Podrinje bölgesi (Srebrenica çevresindeki bölge), Sırplar için birincil stratejik öneme sahipti, çünkü bu olmadan yeni siyasi varlıkları olan Sırp Cumhuriyeti içinde toprak bütünlüğü olmazdı. Böylece, Nisan 1992'de Doğu Bosna ve Orta Podrinje'deki bölgelerden Boşnaklara yönelik etnik temizliğe başlandı. Bratunac'ta Boşnaklar ya öldürüldü ya da Srebrenitsa'ya kaçmak zorunda bırakıldılar ve Bosna hükûmetinin verilerine göre bu katliam 1.156 ölümle sonuçlandı. Foça, Zvornik, Cerska ve Snagovo'da da binlerce Boşnak öldürüldü. Bölgeye Doğu Bosna ve Sırbistan'ın komşu bölgelerinden gelen Sırp askeri ve paramiliter güçleri 1992'nin başlarında birkaç hafta boyunca Srebrenitsa'nın kontrolünü ele geçirerek Boşnak sivilleri öldürüp göçe zorladılar. Mayıs 1992'de, Naser Orić liderliğindeki Bosnalı hükûmet güçleri şehri geri aldı. Sırp yetkililer, yerleşim bölgesini ele geçirme konusunda kararlı kaldılar. 13 Nisan 1993'te Sırplar, BMMYK temsilcilerine, Boşnaklar teslim olup tahliye edilmeyi kabul etmezlerse iki gün içinde şehre saldıracaklarını söylediler. Boşnaklar teslim olmayı reddettiler. 16 Nisan 1993'te Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, aşağıdakileri talep eden 819 sayılı Kararı kabul etti: İlgili tüm taraflar ve diğer kişiler, Srebrenitsa ve çevresini, herhangi bir silahlı saldırıdan veya diğer herhangi bir düşmanca eylemden arınmış, güvenli bir alan olarak ele almalıdır . [2]

Sırpların Srebrenitsa'yı ele geçirmesi

Sırpların Srebrenitsa'ya saldırısı 6 Temmuz 1995'te ciddi bir şekilde başladı. Takip eden günlerde, yerleşim bölgesinin güney kesimindeki beş UNPROFOR gözlem noktası, Sırp kuvvetlerinin ilerlemesi karşısında birer birer düştü. Hollandalı askerlerden bazıları, görev yerlerine yapılan saldırının ardından yerleşim bölgesine geri çekildi, ancak diğer gözlem noktalarının askerleri Sırp birliklerine teslim oldu. Aynı zamanda, bölgeyi savunan Bosnalı güçler ağır ateş altında kaldı ve şehre doğru geri itildiler. Güney cephesi çökmeye başladığında, yakınlardaki bir İsveç mülteci konut kompleksinde yaşayan yaklaşık 4.000 Boşnak sakin kuzeydeki Srebrenica kasabasına kaçtı. Dutchbat askerleri, ilerleyen Sırpların yerleşim bölgesinin güney kesimindeki evleri temizlediklerini bildirdi.

9 Temmuz 1995'in sonlarında, beklenenden erken gelen başarılar ve Boşnaklardan gelen küçük direnişin yanı sıra büyük ölçüde askerden arındırılmış olması ve uluslararası toplumdan önemli bir tepki gelmemesiyle cesaretlenen Başkan Karadziç, Republika Srpska (VRS) Drina Kolordusu'na Srebrenica kasabasını ele geçirme yetkisi veren yeni bir emir yayınladı.

10 Temmuz 1995 sabahı Srebrenitsa'da durum gergindi. Mahalle sakinleri sokakları doldurdu. Hollandalı UNPROFOR birlikleri, saldıran Sırpların üstlerine uyarı ateşi açtı ve havan topları meşaleler ateşledi, ancak hiçbir zaman doğrudan hiçbir Sırp birimine ateş etmediler. Yarbay Karremans, şehri savunmak için NATO hava desteği için birçok acil destek gönderdi, ancak 11 Temmuz 1995'te İngiliz SAS liderliğindeki 2 Hollandalı F-16'nın şehre doğru ilerleyen VRS tanklarını bombaladığı saat 14:30'a kadar herhangi bir yardım gelmedi. NATO uçakları da şehre bakan VRS topçu mevzilerini bombalamaya çalıştı, ancak görüş mesafesinin düşük olması nedeniyle operasyonu iptal etmek zorunda kaldı. NATO'nun hava saldırılarına devam etme planları, Sırp Ordusu'nun nezaretinde tutulan Hollandalı askerleri ve Fransız rehine Pilotları öldürme tehditlerinin yanı sıra şehrin dışındaki BM Potočari yerleşkesini ve 20.000 ila 30.000 kişinin kaçtığı çevredeki bölgeleri bombalama tehdidinin ardından iptal edildi.

11 Temmuz öğleden sonra geç saatlerde, General Živanović (daha sonra Drina Kolordu Komutanı), General Krstić (o zamanki Komutan Yardımcısı ve Drina Kolordu Genelkurmay Başkanı) ve diğer Sırp Ordusu subaylarının eşlik ettiği General Mladiç, Srebrenica kasabasının boş sokaklarında zaferle yürüdü. Bu an, Sırp gazeteci Zoran Petrović tarafından filme alındı.

Tüm Boşnak Erkekleri İnfaz Etme Planı

Askerlik çağındaki tüm Boşnak erkekleri yakalamak ve öldürmek için ortak bir çaba gösterildi. Aslında, öldürülenler arasında, Srebrenica'nın ele geçirilmesinden sonra yerleşim bölgesinde kalan, o yaşın oldukça altındaki birçok erkek çocuk ve bu yaştan birkaç yaş büyük yaşlı erkekler vardı. Bu adamlar ve çocuklar, ister Potočari'deki BM üssüne kaçmayı, ister Sırplardan kaçmaya çalışan kola katılmayı seçsinler, hedef alındılar. Bosnalı Müslüman erkekleri yakalama ve tutuklama operasyonu iyi organize edilmiş ve kapsamlıydı. [1] Kadınları ve çocukları taşıyan otobüslerde sistematik olarak erkekler arandı. Yakalanan erkekler, soykırıma katılan farklı birimler tarafından infaz edilmek üzere farklı yerlere gönderildi.

Kravica'daki İnfazlar

İnfazlar Kravica'daki Tarım Kooperatifine ait dört deponun en büyüğünde gerçekleştirildi. Sandići Çayırının yakınlarındaki tarlalarda 1.000 ila 1.500 kişi yakalandı ve Sandići Çayırında gözaltına alındı. Kravica'ya ya otobüsle ya da yürüyerek getirildiler, mesafe yaklaşık bir kilometreydi. Bir görgü tanığı, bellerine kadar soyulmuş ve elleri havada yaklaşık 200 adamın Kravica'ya doğru koşmaya zorlandıklarını anımsıyor. Öğleden sonra saat 14.00'te havadan çekilen bir fotoğrafta hangarların önünde duran iki otobüs görülüyordu. [1]

Saat 18.00 sıralarında, erkeklerin hepsi depoda tutulurken, Sırp askerleri el bombaları fırlatılar ve roket güdümlü el bombaları da dahil olmak üzere çeşitli silahlarla ateş açtılar. Yerel bölgede Kravica'daki toplu katliamın plansız olduğu ve depo kapılarından birinin aniden açılmasıyla oldukça kendiliğinden başladığı söyleniyor.

İddiaya göre, Kravica ve Sandići çevresinde daha fazla öldürme oldu. Depodaki cinayetlerden önce bile, Sandići yakınlarında saflarda yaklaşık 200 veya 300 kişi getirildi ve daha sonra hepsi makineli tüfeklerle tarandılar. Kravica'da yerel halkın cinayetlerde parmağı varmış gibi görünüyor. Bazı kurbanlar sakatlanarak bıçakla öldürüldü. Cesetler Bratunac'a götürüldü ya da yol boyunca akan nehre atıldı. Bir tanık, tüm bunların 14 Temmuz'da gerçekleştiğini belirtiyor. Kravica'daki çiftlik kulübelerinde toplu katliamdan kurtulan üç kişi vardı.

Silahlı muhafızlar, katliamdan kaçmak için pencerelerden dışarı çıkmaya çalışan adamlara ateş etti. Ateş etme durduğunda, kulübe cesetlerle doluydu. Sadece hafif şekilde yaralanan bir başka kurtulan şunları söylüyor:

"Zemini beton olan deponun zeminine dokunamıyordum bile... Açılan ateşlerden sonra tuhaf bir ısı, sıcaklık hissettim ki muhtemelen zemini kaplayan kandan gelen bir sıcaklıktı. Ve ben yerde uzanan ölü insanların üzerlerine basıyordum. Ama orada aslında yaşayan ya da sadece yaralanmış olan insanlar bile vardı. Üzerlerine basar basmaz ağlamalarını ve inlemelerini duydum ancak bende hareket edebildiğim kadar hızlı olmaya çalışıyordum. İnsanların bedenlerinin tamamen parçalandığını söyleyebilirim. Açılan ateş sonucu mermilerin ya da mermi kovanlarının isabet ettiği insanların kemiklerini hissedebiliyordum. Kaburgalarının kırıldığını da hissedebiliyordum. Ve daha sonra ayağa kalkıp devam ettim."

Bu tanık pencereden dışarıya tırmandığında, kendisine ateş eden bir gardiyan tarafından görüldü. Daha sonra ölü taklidi yaparak ertesi sabah kaçmayı başardı. Yukarıda sözü edilen diğer tanık geceyi bir ceset yığını altında geçirdi; Ertesi sabah, askerlerin yaşam belirtileri için cesetleri incelemesini izledi. Hayatta kalan birkaç kişi Sırp şarkıları söylemeye zorlandı ve ardından vuruldu. Son kurban öldürüldükten sonra, cesetleri kulübeden çıkarmak için bir ekskavatör sürüldü; dışarıdaki asfalt daha sonra suyla yıkandı. Bunlara rağmen Eylül 1996'da kanıt bulmak hala mümkündü.

Kravica Deposunda toplanan saç, kan ve patlayıcı kalıntılarının analizi, cinayetlere dair güçlü kanıtlar sağlıyor. Uzmanlar, kurşun isabetleri, patlayıcı kalıntısı, mermi ve mermi kovanlarının yanı sıra binanın duvar ve zeminlerine yapışmış insan kanı, kemik ve dokularının varlığını tespit etti. ICTY savcısı tarafından sunulan adli deliller, Kravica'daki infazlar ile 139 kişinin kalıntılarının bulunduğu "Glogova 2" olarak bilinen birincil toplu mezar arasında bağlantı kuruyor. Göz bağı veya kısıtlama bulunamadı. "Zeleni Jadar 5" olarak bilinen ikincil mezarda, birçoğu kömürleşmiş 145 ceset vardı. Daha sonra açılan "Glogova 1" mezarında bulunan tuğla ve pencere çerçevesi parçaları da Kravica ile bağlantı kurmuştur. Burada 191 kurbanın kalıntıları bulundu.

Tam olarak hangi Bosnalı Sırp birimlerinin Kravica infazlarına karıştığı kesin olarak söylenemez. O sırada bölgede kesinlikle Drina Kolordusu personeli vardı ve Bratunac Tugayı taburlarından birinin karargahı Glogova'ya sadece 400 metre uzaklıktaydı. Ancak, bir Askeri Polis müfrezesinin kurbanların gömülmesine karışmış olabileceğine dair işaretler de var. Bir Bosnalı Sırp tanık, infazlardan kısa süre sonra hem VRS hem de Özel Polisin olaya karışmış olabileceğini gözlemledi. Karargâhın yakınlığı, hafriyat talebi ve askeri nakliyenin Kravica'dan geçen yolu düzenli olarak kullandığı gerçeği göz önüne alındığında, Drina Kolordusunun bölgede neler olup bittiğinin farkında olmaması neredeyse imkansız.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek</span> Balkanlarda bir ülke

Bosna-Hersek, kısa haliyle B&H, resmî adıyla Bosna ve Hersek, Balkanlar'da 51.197 km² yüz ölçümlü bir ülke. Kuzey, batı ve güneyden Hırvatistan; doğudan Sırbistan ve güneydoğusunda Karadağ ile çevrili olup Adriyatik Denizi'ne Neum şehrinin olduğu yerde yalnızca 20 km'lik limansız bir kıyısı bulunmaktadır. Ülkenin coğrafyası merkez ve güneyde dağlık, kuzeybatıda tepelik, kuzeydoğuda düzlük bir karakter sergiler. Başkent ve en büyük şehir olan Saraybosna, birçok yüksek dağla çevrelenmiştir. Ülkenin çoğunluğunu kaplayan Bosna bölgesinde karasal iklim görülür, bu bölgede yazları sıcak, kışları kar yağışlı ve soğuktur. Ülkenin güney kıyılarındaki daha küçük Hersek bölgesinde ise tipik Akdeniz iklimi görülür. Bosna-Hersek doğal kaynaklar açısından da zengin bir görünüm arz eder.

<span class="mw-page-title-main">Bosna Savaşı</span> Bosna Hersekte 3 yıl sürmüş askeri bir çatışma

Bosna Savaşı, 1992 ile 1995 yılları arasında Bosna-Hersek'te meydana gelen uluslararası bir silahlı çatışmaydı. Savaşın, genellikle daha önceki bir dizi şiddet olayını takiben 6 Nisan 1992'de başladığı kabul edilir. Savaş, 14 Aralık 1995'te Dayton Anlaşması'nın imzalanmasıyla sona erdi. Ana savaşan taraflar, sırasıyla Hırvatistan ve Sırbistan tarafından yönetilen ve sağlanan proto-devletler olan Bosna-Hersek Cumhuriyeti, Hersek-Bosna Hırvat Cumhuriyeti ve Sırp Cumhuriyeti güçleriydi.

<span class="mw-page-title-main">Bosna Soykırımı</span> Soykırım

Bosna Soykırımı ya da Boşnak Soykırımı, 1992-1995 yılları arasında Bosna Savaşı sırasında özellikle Sırplar tarafından Boşnaklara karşı Bosna-Hersek Cumhuriyeti topraklarında yapılmış bir soykırımdır. Terim, hukuksal bir kavram olarak daha çok Srebrenitsa ve Jepa katliamları için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ratko Mladić</span> Bosnalı Sırp general

Ratko Mladić Bosnalı Sırp General. Bosna Savaşı sırasında Bosna Sırp Ordusu'nun Başkomutanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Srebrenitsa</span> Bosna-Hersekte kent

Srebrenitsa, Bosna-Hersek'in doğusunda, Sırp Cumhuriyeti'nin içinde bulunan, Bosna-Hersek ile Sırbistan'ın sınırındaki kenttir. Ayrıca burada, Bosna Savaşı sırasında birçok Boşnak, Sırplarca kıyımdan geçirildiğinden, Srebrenitsa Katliamı adını bu yerleşim biriminden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek tarihi</span> Bosna-Hersek ülkesinin tarihi

Bosna-Hersek tarihi Bosna-Hersek'in tarih öncesi zamanlardan günümüze uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Bağımsız Hırvatistan Devleti</span>

Bağımsız Hırvatistan Devleti, II. Dünya Savaşı sırasında Yugoslavya'nın Nazi Almanyası tarafından işgali üzerine kurulan kukla devlettir. NDH'nin kuruluşu 10 Nisan 1941'de Zagreb'de ilan edildi. Almanlar Bosna, Hersek ve Srem'i Hırvatistan'a bağlayarak Ustaşa lideri Ante Paveliç'in yönetiminde faşist bir rejim kurdular. Hırvat faşistler Bağımsız Hırvatistan Devleti'nde çok sayıda Sırp, Yahudi ve Çingene nüfusunu öldürerek ortadan kaldırdılar.

<span class="mw-page-title-main">Markale katliamları</span>

Markale Katliamı, Saraybosna'da bulunan Markale Pazarında Bosna Savaşı döneminde Sırp Cumhuriyeti Ordusu tarafından düzenlenen katliamlardır. Sırp komutan Stanislav Galić bu katliamdan ötürü müebbet hapis cezasına çarptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Potočari</span> Bosna-Hersekte köy

Potočari, Bosna-Hersek'in güneyinde, Sırp Cumhuriyeti'nde Srebrenitsa'nın 6 km kuzey batısında bulunan bir köydür. Köy, Drina'nın vâdîsindeki Donji Potočari ve daha Batı'daki Gornji Potočari bölümlerinden oluşur. 1991 verilerine göre şehrin nüfusu 4.338'di ve bu nüfusun % 93'ünü Boşnaklar, geri kalan kısmını çoğunluğu Sırp olan yedi millî azınlık oluştururdu. Ayrıca Srebrenitsa Soykırım Anıtı da buradadır.

<span class="mw-page-title-main">Srebrenitsa ve Jepa'nın düşmesi</span> Bosna Savaşında bir kuşatma

Srebrenica'nın düşmesi, 1991-1995 Yugoslavya İç Savaşı 'nın en dramatik olayıdır.

<span class="mw-page-title-main">Srebrenitsa Soykırımı</span> Sırpların Müslüman Bosnalılara uyguladığı soykırım veya Hırvat Soykırımı

Srebrenitsa Soykırımı, 1991–1995 Yugoslavya İç Savaşı'nda Sırp Cumhuriyeti Ordusu'nun Srebrenitsa'ya karşı giriştiği harekât esnasında Temmuz 1995'te yaşanan ve en az 8.372 Müslüman Boşnak erkek ve çocuğun Bosna–Hersek'in Srebrenitsa kasabası ve çevresinde, Ratko Mladić komutasındaki ağır silahlarla donatılmış Sırp ordusu tarafından sistematik olarak öldürülmesidir. Katliamda bir kısım kadın ve küçük yaşta çocuğun da öldürüldüğü, belgelerle kanıtlanmıştır. Kırıma, Sırp Cumhuriyeti Ordusu'nun yanı sıra "Akrepler" olarak tanınan Sırbistan özel güvenlik güçleri de katılmıştır. Birleşmiş Milletler, Srebrenitsa'yı güvenli bölge ilan etmiş olmasına karşın 400 silahlı Hollanda barış gücü askerinin varlığı katliamı önleyememiştir.

<span class="mw-page-title-main">Foča katliamları</span>

Foča katliamları, Sırp askerî güçleri ve polisi tarafından 7 Nisan 1992 ile Ocak 1994 tarihleri arasında, Bosna-Hersek'in Foča bölgesinde Bosnalı sivilleri hedef alan katliam. Foča'dan 2704 kişi katliamlar sırasında öldürülmüştür veya halen kayıptır. 1992 yılında Bavyera Yüksek Mahkemesi, Novislav Đajić'e açılmış olan bir davada katliamların soykırım suçu teşkil ettiğini belirtti.

Sırp Cumhuriyeti Ordusu, kendi kendini Sırp ayrılıkçı cumhuriyeti ilan eden Sırp Cumhuriyeti'nin (SC) ordusuydu. 1992'den 1995'e kadar Bosna Savaşı sırasında aktif olarak, Bosna-Hersek'i oluşturan iki taraftan biri olan SC'nin silahlı kuvvetleri olarak varlığını sürdürdü ve 2005 yılında Bosna-Hersek Silahlı Kuvvetleri'ne entegre edildi. VRS kuvvetleri, Koridor 92 Operasyonu, Vrbas '92 Operasyonu, Bura Operasyonu ve Örümcek Operasyonu dahil olmak üzere bir dizi harekâta katıldı; Saraybosna kuşatması'na ve Srebrenica Katliamı'na da karıştılar.

<span class="mw-page-title-main">Thom Karremans</span> Hollandalı asker

Albay (emekli) Thomas Jakob Peter Karremans, Bosna Savaşı sırasında, Srebrenitsa'daki Srebrenitsa Katliamı'nda Dutchbat askerlerinin komutanıydı. Karremans, Birleşmiş Milletler'in "güvenli bölge" ilan ettiği Boşnak bölgesini savunmak için atanmış, fakat 1995 Temmuz'unda Sırp güçleri, Srebrenitsa'daki Hollandalı Birleşmiş Milletler güçleriyle anlaşarak şehri hedef aldı. Savaş sırasında şehrin güvenliğini sağlayan Hollandalı Komutan Thom Karremans kontrolü Sırplara teslim etti

<span class="mw-page-title-main">Srebrenitsa Soykırımı Anıtı</span>

Srebrenitsa Soykırımı Anıtı, 1995 Srebrenitsa Katliamı kurbanları anısına 2003 yılında Srebrenitsa'da inşa edilen anıt mezar kompleksi. Çoğunluğu Boşnak erkeklerden oluşan kurbanların bir kısmı ise Hırvat erkeklerdi.

<span class="mw-page-title-main">Doboj etnik temizliği</span>

Doboj etnik temizliği, Yugoslav Halk Ordusu ve Sırp paramiliter grupların, Bosna Savaşı sırasında, Doboj bölgesinde yayaşayan Boşnak ve Hırvat sivillere karşı, Mayıs 1992'den Eylül 1992'ye kadar gerçekleştirdiği, cinayet, kasıtlı yıkım, etnik temizlik ve zulüm suçlarını da içine alan savaş suçlarını ifade eder. Nikola Jorgić adlı Sırp asker, 26 Eylül 1992'de Düsseldorf Bölgesel Yüksek Mahkemesi tarafından, Doboj bölgesinde öldürdüğü 30 sivil de dahil olmak üzere, toplam 11 ayrı soykırım suçundan suçlu bulunarak, Bosna Soykırımından hüküm giyen ilk kişi olmuştur. Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi bu davayı insanlığa karşı suç olarak sınıflandırarak ve 5 Sırp memuru mahkûm etti.

Prijedor Katliamı, 1992'de Bosna-Hersek'in Prijedor kentinde Sırp askeri ve siyasi liderlerin sivil Bosnalılara karşı giriştiği bir dizi savaş suçudur. Bosna Savaşı boyunca Srebrenitsa Soykırımı'nın ardından en büyük etnik temizlik hareketi olarak görülür.

<span class="mw-page-title-main">Radovan Višković</span>

Radovan Višković Sırp Cumhuriyeti'nin 13. ve şimdiki Başbakanı ve Bağımsız Sosyal Demokratlar İttifakı üyesi olan Bosnalı Sırp siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek-Sırbistan ilişkileri</span>

Bosna-Hersek-Sırbistan ilişkileri, Bosna-Hersek ile Sırbistan arasındaki dış ilişkilerdir. Günümüz ülkelerinin her ikisi de Yugoslavya'nın kurucu ülkeleriydi. Her iki ülkedeki nüfusun çoğunluğu standart Sırp-Hırvatça'nın çeşitlerinden birini konuşuyor ve Sırbistan, Bosna-Hersek'teki en büyük yatırımcılardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Vozuća Savaşı</span>

Vozuća Savaşı Bosna Savaşı'nda 10 Eylül 1995'te Bosna-Hersek Ordusu'nun 3. Kolordusu tarafından stratejik olarak önemli olan Zavidovići belediyesine bağlı olan Vozuća köyüne yapılan saldırıdır. Bu alan 1992'den beri 21 Boşnak sivile karşı savaş suçu işleyen isyancı Bosnalı Sırp güçleri tarafından kontrol ediliyordu.