İçeriğe atla

Kratos XQ-58 Valkyrie

Kratos XQ-58 Valkyrie, ABD Hava Kuvvetleri Low Cost Attritable Strike Demonstrator (LCASD) programı için Kratos Defence & Security Solutions tarafından USAF Araştırma Laboratuvarı'nın Low Cost Attritable Aircraft Technology (LCAAT) projesi kapsamında tasarlanan ve üretilen deneysel bir gizli insansız silahlı hava aracıdır.

Geliştirme

Başlangıçta XQ-222 olarak tasarlandı. Valkyrie ilk uçuşunu 5 Mart 2019'da Arizona,Yuma Proving Ground’nda( ABD Ordusunun test alanı ve dünyanın en büyük askeri tesislerinden biridir. Ordu Test ve Değerlendirme Komutanlığının alt komutanlığıdır) başarıyla tamamladı.

LCAAT’ın rolü, mücadele sırasında F-22 veya F-35’e eşlik etmek, silah veya gözetim sistemlerini konuşlandırmaktır.

XQ-58, keşif gibi görevleri yerine getirmek veya saldırı durumunda düşman ateşini emmek için ana uçak tarafından kontrol edilen bir “sadık kanat arkadaşı” olarak tasarlanmıştır.

Ayrıca, doğrudan pilot kontrolü ile veya doğrudan pilot uçağı olmadan bir grup uçuşunun parçası olarak konuşlandırılabilmelidir.

Çentikli kenarı, V kuyruğu, S şekilli hava girişi ile trapez gövdeli hayalet uçak teknolojisine sahiptir.[1]

Bir XQ-58 Valkyrie, bir Altius-600 insansız hava aracı sistemini fırlatıyor.

Özellikler

Kaynak[2]

  • Portable drones:
    • ALTIUS-600 Drone
  • Uzunluk: (8.8 m)
  • Kanat açıklığı: (6.7 m)

Performans

  • Maksimum hız: 567 kn (652 mph, 1,050 km/h)
  • Maksimum hız: Mach 0.85
  • Menzil: 2,128 nmi (2,449 mi, 3,941 km)
  • Servis tavanı: 44,997 ft (13,715 m)

Silahlar

  • Hardpoint: Her birinde 4 adet olmak üzere 8: 2 silah bölmesi - 550 libre (250 kg)'a kadar kapasite
  • Bombalar: JDAM
    • Small diameter bomb
  • Taşınabilir dronlar:
    • ALTIUS-600 Dron

Kaynakça

  1. ^ havatarafi (8 Mayıs 2020). "XQ-58 Jet Motorlu İnsansız Hava Aracı". Hava Tarafı. 15 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2023. 
  2. ^ "Kratos XQ-58 Valkyrie (XQ-222)". www.militaryfactory.com (İngilizce). 31 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Messerschmitt Bf 109</span>

Messerschmitt Bf (Me) 109, II. Dünya Savaşı Alman avcı uçağı. Willy Messerschmitt tarafından 1930'larda tasarlanmıştır. Messerschmitt 109, ilk uçuşunu prototip Bf 109 V1 olarak Mayıs 1935'te yaptığı zaman döneminin en gelişmiş tek kişilik avcı uçağıydı. 1937 Şubatı’nda üretilmeye başlanan Jumo motorlu "B-1", Luftwaffe’de servise girdi. Jumo 210 motoru, "B", "C" ve "D" modellerinde de kullanıldı. Ocak 1939’dan 1942’nin başlarına dek üretimde kalan Bf 109 E modelinde Daimler-Benz DB 601 motoru kullanılmıştır. "G" modelinin üretimine 1942 Mayıs’ında başlanmıştır. Messerschmitt 109, yaklaşık 12.000 tanesi Bf 109 G olmak üzere toplam 35,000 civarında imal edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Supermarine Spitfire</span> İngiltere yapımı, yekpare metal tasarımlı ve tek pilotlu avcı uçağı

Supermarine Spitfire, İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetlerine ait ilk yekpare metal tasarımlı ve tek pilotlu avcı uçağı. 1938'de hizmete girdi ve bütün II. Dünya Savaşı boyunca Kraliyet Hava Kuvvetlerine hizmet etti. 1950'lere kadar Kraliyet Hava Kuvvetleri tarafından kullanıldı. Baş tasarımcısı R.J. Mitchell'dır.

<span class="mw-page-title-main">Lockheed C-130 Hercules</span> taktik nakliye uçağı

C-130 Hercules, Amerikalı Lockheed (şu an Lockheed Martin) firması tarafından geliştirilen orta sınıf bir taktik nakliye uçağıdır. Havacılık tarihinin en başarılı nakliye uçaklarından biri olarak kabul edilmektedir. Dünya genelinde 50'den fazla ülke için 2,500'den fazla C-130 Hercules üretilmiştir ve bu uçaklar 22 milyon uçuş saatini aşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İnsansız hava aracı</span> içinde pilotu olmayan ve uzaktan kontrol edilebilen bir tür hava aracı

İnsansız hava aracı (İHA) veya dron, fiziksel olarak içinde insan bulunmayan bir tür uçan araçtır. Bazen helikopter anlamındaki dikuçar sözcüğünün insansız hava aracı anlamında kullanıldığı da görülmektedir. İHA'ların en önemli ve olmazsa olmaz bileşeni, yer tabanlı bir kontrolör ile uçak arasında bir iletişim sistemdir.

<span class="mw-page-title-main">Lockheed Martin F-22 Raptor</span> ABD yapımı beşinci kuşak savaş uçağı

Lockheed Martin F-22 Raptor, Lockheed Martin kuruluşu tarafından, hava üstünlüğü odaklı, düşük radar izi ile yüksek görünmezlik sağlamaya yönelik üretilen, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri (USAF) için geliştirilmiş tek koltuklu, çift motorlu, her türlü hava koşuluna uygun taktik savaş uçağıdır. USAF'ın Gelişmiş Taktik Avcı programının bir sonucu olarak, uçak bir hava üstünlüğü savaşçısı olarak tasarlanmış, ancak aynı zamanda kara saldırısı, elektronik harp ve sinyal istihbarat yeteneklerine de sahiptir. Ana yüklenici Lockheed Martin, F-22'nin gövde ve silah sistemlerinin çoğunu üretip son montajı gerçekleştirirken, Boeing kanatları, arka gövdeyi, aviyonik entegrasyonunu ve eğitim sistemlerini sağlamıştır. Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri'ne (USAF) bağlı F-22 uçakları, Birleşik Devletler Küresel Saldırı Görev Gücü'nün (US-GSTF) önemli bileşenlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Mikoyan-Gureviç MiG-17</span>

MiG-17 Fresco, 1949 yılında Mikoyan Gurevich bürosu tarafından geliştirilen tek motorlu, subsonik ve tek kişilik bir uçaktır. MiG-15'in geliştirilmiş versiyonudur. Bu uçakla ilk kez AAM füzeleri kullanılmıştır. Ayrıca 70lerin başında ilk süpersonik savaş uçaklarının geliştirilmesine kadar ABD savaş uçakları için ciddi bir tehditti, ancak süpersonik uçakların servise girmesiyle birlikte teknolojik geçerliliklerini kaybetmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Boeing B-52 Stratofortress</span>

B-52 Stratofortress, Amerikalı Boeing şirketi tarafından üretilmiş uzun menzilli stratejik bombardıman uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Convair B-58 Hustler</span>

Convair B-58 Hustler, 2 Mach hız yapabilen yüksek irtifa, yüksek hız için tasarlanmış süpersonik bombardıman uçağı. 1950'lerin sonunda ABD Hava Kuvvetleri Stratejik Hava Komutanlığı için tasarlanmış, 1960-1969 arasında hizmette bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Havacılık tarihi</span> İnsanlığın uçuş serüveni

Havacılık tarihi, insanlığın ilk günlerindeki ilkel uçuş denemeleri ve 17 Aralık 1903'te Wright Kardeşlerin ilk havadan ağır motorlu uçuşu yapması da dahil olmak üzere insanlı uçuşun gelişiminin tamamıdır.

<span class="mw-page-title-main">North American XB-70 Valkyrie</span> Savaş uçağı

North American XB-70 "Valkyrie", USAF Stratejik Hava Komutanlığı tarafından 1950'lerde yapılan ses hızının 3 katı hızla uçacak bir nükleer bombardıman uçağı isteği üzerine tasarlanmış uçak. Bu uçağın geliştirilmesinin Sovyetler'de yarattığı büyük telaş üzerine MiG-25 Foxbat programı oluşturulmuştur. Projenin önerilen maliyeti, üretilen iki prototipin 1960'larda başarılı uçuşlar gerçekleştirmesine rağmen programın iptal edilmesine yol açmıştır. Prototiplerden biri 1966'da bir hava kazası sonucu düşmüş, diğer prototip ABD Hava Kuvvetleri Ulusal Müzesi'ne sergilenmek üzere yerleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lockheed X-7</span> Locheed Martin tarafından imal edilen deneysel uçak

Lockheed X-7, ramjet motorları ve füze yönlendirme teknolojisi testleri için üretilmiş insansız test aracı. Bir B-29 veya B-50 Superfortress bombardıman uçağının kanat altından fırlatılarak kullanılmaktaydı. Ateşleyici fırlatmadan sonra devreye girmekte ve aracı 1,625 km/saat hıza ulaştırmaktaydı. Daha sonra ateşleyici araçtan ayrılmakta, göde altında bulunan ramjet motoru devreye girmekteydi. X-7'nin yere inişi bir paraşüt ayrdımıyla yapılmaktaydı. Araç, elde edilen maksimum 4640 km/sa / Mach 4.31 hız ile araç, döneminin en hızlı hava soluyan aracı olmayı başarmıştı. Toplam 130 X-7 uçuşu, Nisan 1951 ile Temmuz 1960 arasında gerçekleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">X-4 Bantam</span> çift jet motorlu küçük deneme uçağı

Northrop X-4 Bantam; yatay kuyruğu olmayan, bunun yerine yuvarlanma ve dalma kontrolleri olan elevatör ve aileronları yerine elevon adı verilen tek bir parça kullanılmış, çift jet motorlu küçük deneme uçağı. Bazı aerodinamikçilerin yatay kuyruğu ortadan kaldırarak transonik hızlarda kanatların yol açtığı süpersonik şok dalgalarının yatay kuyrukla etkileşmei sorununu ortadan kaldırmayı umuyorlardı, ancak X-4'ün deneyleri bu umudu boşa çıkardı.

<span class="mw-page-title-main">Bombardier Challenger 600</span>

Bombardier Challenger 600 serisi Bill Lear tarafından tasarlanan ve Bombardier tarafından 1989'da satın alınmadan önce ilk olarak Canadair tarafından üretilen iş jeti ailesidir.

<span class="mw-page-title-main">TUSAŞ Hürkuş</span> Türk yapımı temel eğitim uçağı

TUSAŞ Hürkuş, TUSAŞ tarafından tasarlanan ve geliştirilen, temel eğitim ve hafif kara saldırı uçağı olan iki kişilik, alçak kanatlı, tek motorlu turboprop bir uçaktır. Adı Birinci Dünya Savaşı ve Türk Kurtuluş Savaşı gazisi, ilk Türk uçak üreticisi Vecihi Hürkuş'tan esinlenerek verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aeritalia G.222</span>

Aeritalia G.222 orta kıtalı kısa mesafe inişi ve kalkışı yapabilen nakliye uçağıdır. Başlangıçta bir NATO maddesine göre geliştirilmiş, ancak İtalya sadece başlangıçta edinmiştir. ABD birkaç G.222 satın almıştır ve C-27A Spartan olarak belirtilmiştir. C-27J Spartan'dan daha modern olmakla beraber motor ve sistemi C-130J Super Hercules'indendir.

<span class="mw-page-title-main">TUSAŞ Anka</span> Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından geliştirilen insansız hava aracı

TUSAŞ Anka, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçları doğrultusunda Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. tarafından geliştirilen insansız hava aracıdır. Temel Anka-A, orta irtifa uzun ömür (MALE) İHA sınıfındadır. 2000'li yılların başında taktiksel gözetim ve keşif misyonları için tasarlanan Anka, günümüzde sentetik aralıklı radar, hassas silahlar ve uydu iletişimiyle modüler bir platforma dönüşmüştür. İsmini efsanevi mitolojik yaratık olan Anka Kuşu'ndan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fırlatma koltuğu</span>

Fırlatma koltuğu, genellikle savaş uçaklarında acil durumlarda pilot veya mürettebatı kurtarabilmek için tasarlanmış bir sistemdir. Çoğu tasarımda pilotun oturduğu koltuk pilotla beraber patlayıcı veya roket motoru yardımıyla uçağın dışına fırlatılır. Uçaktan ayrılan koltuk bir paraşüt açarak pilotun güvenle yere inmesini sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Baykar Bayraktar Kızılelma</span> Türk yapımı turbofan motorlu insansız savaş uçağı

Baykar Bayraktar Kızılelma, Türkiye merkezli insansız hava aracı üreticisi Baykar Teknoloji tarafından tasarım ve geliştirme çalışmaları devam eden, turbofan motorlu, radarlardan gizlenebilme ve havadan havaya füze atabilme kabiliyetine sahip insansız savaş uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Baykar Bayraktar TB3</span> Baykar tarafından geliştirilen orta-düşük irtifa silahlı insansız hava aracı

Baykar Bayraktar TB3, Türkiye merkezli Baykar Savunma tarafından geliştirilen katlanır kanatlı ve kısa mesafede iniş-kalkış özelliğine sahip bir silahlı insansız hava aracı (SİHA)'dır. TCG Anadolu Amfibi Çıkarma gemisi üzerinde konuşlanacak uçak eksikliği üzerine geliştirilmeye başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">EADS Barracuda</span>

EADS Barracuda, şu anda EADS tarafından geliştirilmekte olan, hava keşif ve aynı zamanda savaş için tasarlanmış, jetle çalışan bir insansız hava aracıdır (İHA). Uçak, Almanya ve İspanya ortak girişimidir.