İçeriğe atla

Krasos Muharebesi

Krasos Muharebesi
Arap-Bizans Savaşları
Bölge
Krasos, Frigya, modern Türkiye
Sonuç Abbasi zaferi
Taraflar
Abbasi HalifeliğiBizans İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
İbrahim ibn CibrilI. Nikiforos

Krasos Muharebesi, Ağustos 804'te, İbrahim ibn Cibril komutasındaki Abbasi ordusu ile İmparator I. Nikiforos (h. 802-811) komutasındaki Bizanslılar arasında gerçekleşen Arap-Bizans Savaşları'nda bir savaştı. I. Nikiforos'un 802'ye katılması Abbasi Halifeliği ve Bizans arasında savaşın yeniden başlamasına neden oldu. 804 yazının sonlarında, Abbasiler geleneksel akınlarından biri için Bizans Küçük Asya'yı işgal etmişti ve Nikiforos onlarla buluşmak için yola çıktı. Ancak Krasos'ta şaşırdı ve ağır bir yenilgiye uğradı, kendi hayatıyla zar zor kurtuldu. Ardından ateşkes ve esir takası düzenlendi. Yenilgisine ve ertesi yıl büyük bir Abbasi istilasına rağmen, I. Nikiforos, Halifeliğin doğu vilayetlerinde yaşanan sorunlar Abbasileri barış yapmaya zorlayana kadar sebat etti.

Arka plan

Ekim 802'de İmparatoriçe İrini'nin (h. 797-802) tahttan indirilip ve ardından Nikiforos'un tahta çıkması, Arap-Bizans Savaşlarının uzun tarihinde daha şiddetli bir döneme işaret eder. Halifeliğin Anadolu'da gerçekleştirdiği bir dizi yıkıcı baskının ardından İrini, 798'de Harun Reşid (h. 786-809) ile yıllık haraç ödemesi karşılığında bir ateşkes sağladı ve Harun'un ilkinden sonra üç yıllık bir ateşkes için kararlaştırılan 782'deki büyük ölçekli şartları tekrarladı.[1][2] Öte yandan Nikiforos daha savaşçı biriydi ve diğer önlemlerin yanı sıra haracı durdurarak imparatorluk hazinesini yeniden doldurmaya kararlıydı.[3] Harun, oğlu El Kasım'ın altına bir baskın düzenleyerek anında misilleme yaptı. Nikiforos, Başkomutanı Bardanes Turkos'un komutasında Asya ordusunun nihayetinde başarısız bir isyanıyla karşı karşıya kaldığı için buna cevap veremedi. Bardanes'i bertaraf ettikten sonra Nikiforos ordusunu topladı ve bizzat Halife'nin emrindeki ikinci, daha büyük bir istilayı karşılamak için yürüdü. Harun'un sınır bölgesine baskın yapmasının ardından, iki ordu Orta Küçük Asya'da iki ay boyunca karşı karşıya geldi ancak bir savaş ortaya çıkmadı; Nikiforos ve Harun, İmparator bir defaya mahsus haraç ödemesi karşılığında yılın geri kalanı için bir çekilme ve ateşkes ayarlayana kadar mektup alışverişinde bulundu.[3]

Muharebe

Ağustos 804'te Harun, generali İbrahim ibn Cibril komutasında bir baskın daha düzenledi. Araplar, Kilikya Kapıları'ndan Küçük Asya'ya geçtiler ve bir direniş görmeden baskın yaptılar. Nikiforos onlarla karşılaşmak için yola çıktı ancak arkada yaşanan belirsiz bir olay nedeniyle bunu yapamadan geri dönmek zorunda kaldı (Warren Treadgold olası bir komplo haberini tahmin ediyor). Ancak ülkesinde Araplar, Frigya'daki Krasos'a sürpriz bir saldırı başlattı ve ordusunu bozguna uğrattı. Krasos'un kesin yeri bilinmemekle birlikte, yol boyunca uzanan küçük bir ova olduğu söyleniyor. Taberî'ye göre Bizanslılar 40.700 asker ve 4.000 yük hayvanı kaybetmiş, İmparatorun kendisi de üç kez yaralanmıştı. Bizans tarihçisi Theofanis, imparatorluk ordusunun birçok kişiyi kaybettiğini ve Nikiforos'un neredeyse öldürdüğünü doğrular; sadece subaylarının cesareti tarafından kurtarıldı.[3][4]

Sonrası

Horasan'da belayla meşgul olan Harun, artık haraç kabul etti ve barıştı. Kilikya'daki Lamos Nehri üzerindeki iki imparatorluğun sınırında kış aylarında esir değişimi de düzenlendi; Yaklaşık 3.700 Müslüman, önceki yıllarda esir alınan Bizanslılar ile takas edildi.[1][3] Harun'un Horasan'daki yokluğunda ise Nikephoros, Safsaf, Thebasa ve Ancyra kasabalarının yıkılan surlarını yeniden inşa etme fırsatını kullandı. Ertesi yaz yirmi yıldır ilk Bizans baskınını başlattı; Kilikya'daki Arap sınır bölgesine (thughur). Bizans ordusu baskın düzenledi ve giderken esir aldı, hatta Tarsus'un büyük Abbasi kalesini ele geçirdi. Aynı zamanda, başka bir Bizans kuvveti Yukarı Mezopotamya thughur'una baskın düzenledi ve başarısız bir şekilde Melitene kalesini kuşatırken, Kıbrıs'ta yerel Arap garnizonuna karşı Bizans'ın kışkırttığı bir isyan başladı.[5] Harun, 806'da Nikiforos'u uzlaşmaya zorlayan kitlesel bir istila ile misilleme yaptı[3] ancak Bizans hükümdarı kısa süre sonra onları ihlal etti ve 807'de kendisine gönderilen Abbasi seferlerine galip geldi.[6] Horasan'daki sorunların yeniden canlanmasının ardından 808 yılında Bizans hudut bölgesini sağlam bırakan ve Halifeliğe haraç ödenmesine son veren bir barış antlaşması imzalandı.[7]

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Harun Reşid</span> 5. ve en tanınmış Abbâsî hâlifesi (s. 786–809)

Harun Reşid, beşinci ve en tanınmış Abbasi halifesi. 763'te babası Mehdi'nin o zaman bulunduğu İran'da bulunan Rey şehrinde doğdu. 786'da halife olan kardeşi Hâdî'nin ölmesi üzerine halifeliğe geçti. Hayatının çoğunu Bağdat'ta ve hilafetinin sonlarında yerleştiği Rakka şehrinde geçirdi. 24 Mart 809'da Horasan'ın Tus şehrinde öldü ve orada toprağa verildi. Harun Reşid'in halifelik döneminde Abbasiler çok büyük askerî, siyasal, kültürel ve bilimsel gelişmeler kaydettiler.

<span class="mw-page-title-main">I. Nikiforos</span>

I. Nikiforos, 802 yılından öldürüldüğü yıl olan 811'e kadar hüküm sürmüş Bizans imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Mutasım</span> Sekizinci Abbasi halifesi

Mutasım veya Abbas el-Mutasım Billâh Tam Adı: Ebû İshâk "el-Muʻtasım bi’l-Lâh" 'Abbas bin Hârûn er-Reşîd, sekizinci Abbasi halifesi. Harun Reşid'in küçük oğluydu ve annesi Harun Reşid'in Türk asıllı bir cariyesi idi. 833'te kardeşi Memun'un yerine tahta geçti.

<span class="mw-page-title-main">Mehdî (Abbâsî halifesi)</span> Üçüncü Abbasi halifesi

Mehdi veya Muhammed el-Mehdî bin Abdullâh Mansûr üçüncü Abbasiler halifesidir. Babası Mansur öldüğünde, 775'te, Abbasi Halifesi olmuş ve 775-785 döneminde on yıl halifelik yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Anatolikon</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Anatolikon Theması daha doğrusu Anatoliklerin Theması olarak bilinir, Orta Küçük Asya'da bir Bizans theması idi. Kuruluşundan itibaren, themaların en büyük ve en kıdemli olanıydı ve askeri yöneticileri (stratēgoi) güçlü bireylerdi, bunların birçoğu imparatorluk tahtına yükseldi veya tahtı ele geçirmek için başarısız isyanlar başlattılar. Thema ve ordusu, 7-10. Yüzyıl Arap-Bizans savaşlarında önemli bir rol oynadı, ardından 1070'lerin sonlarında Selçuklu Türkleri tarafından fethine kadar süren göreli bir barış dönemi yaşadı.

Bardanes, lakabı Tourkos, "Türk", İmparator I. Nikiforos'a karşı başarısız bir ayaklanmaya önderlik eden Ermeni veya Hazar Türk'ü asıllı Bizans generali.

<span class="mw-page-title-main">Slav Thomas</span> Bizans generali

Slav Thomas, 9. yüzyıl Bizans askerî komutanıdır. Amoriumlu II. Mihail'e karşı 821-823 yılları arasında yaşanan geniş ölçekli isyanın lideridir.

<span class="mw-page-title-main">Bizans savaşları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Doğu Roma ya da Bizans İmparatorluğu (330-1453) tarihi boyunca gerçekleşmiş savaşlar ya da Harici ihtilafların listesidir. Dahili ihtilaflar için, Bizans isyan ve iç savaşları listesine bakınız.

Tatzates ya da Tatzatios, Ermeni asıllı etkili bir Bizans generali, 782 yılında Abbasilere iltica etmiş ve Arminiya valisi olarak atanmıştır.

İoannis Kurkuas, ayrıca Kourkouas ya da Curcuas şeklinde de yazılır,, Bizans İmparatorluğu'nun en önemli generallerinden biridir. Doğu'da Müslüman devletlere karşı yapılan muharebelerdeki başarısı tam olarak yüzyıllardır süren Arap-Bizans savaşlarının yönünün tersine çevirmiş ve 10. yüzyıl "Yeniden fetih" çağını başlatmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Arap-Bizans savaşları (780-1180)</span>

780-1180 yılları arasında Bizans İmparatorluğu ile Abbâsî ve Fâtımî halifelikleri, Irak, Filistin, Suriye, Anadolu ve Güney İtalya bölgelerinde Doğu Akdeniz'de üstünlük sağlamak için bir dizi muharebede savaşmışlardır. Belirsiz ve yavaş sınır savaşları sonrasında, 10. yüzyılın sonu ve 11. yüzyılın başlarında neredeyse kesintisiz Bizans zaferleri dizisi, üç Bizans imparatorunun, yani II. Nikiforos, I. İoannis ve nihayet II. Basileios'un, başarısız Herakleios Hanedanı yönetiminde 7. yüzyıl Arap-Bizans savaşları sırasında İslam'ın yayılışı ile kaybedilen toprakları tekrar ele geçirmelerine neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">Kopidnadon Muharebesi</span>

Kopidnados Savaşı, Eylül 788'de Abbasi Halifeliği ve Bizans İmparatorluğu orduları arasında gerçekleşti. Abbasi ordusu Bizans Küçük Asya'yı işgal etti ve Kopidnadon'da bir Bizans kuvveti ile karşı karşıya kaldı. Ortaya çıkan savaş Abbasi zaferiydi. Bizans kayıpları arasında, bazı bilim adamları tarafından edebiyat kahramanı Digenes Akritas'ın muhtemel orijinal kaynağıyla özdeşleştirilen belirli bir Diyojen de vardı.

<span class="mw-page-title-main">Mauropotamos Muharebesi</span>

Mauropotamos Muharebesi, 844 yılında Abbasi Halifeliği ve Bizans İmparatorluğu arasında, Mauropotamos'ta yapıldı. Önceki yıl Girit Emirliği'ni kurtarmak için Bizans'ın başarısız girişiminden sonra, Abbasiler Küçük Asya'ya bir baskın başlattı. Bizans naibi Theoktistos, işgali karşılamaya giden ancak ağır bir şekilde mağlup edilen orduya başkanlık etti ve subaylarının çoğu Araplara sığındı. Ancak iç huzursuzluk, Abbasilerin zaferlerini kullanmasını engelledi. Sonuç olarak 845 yılında ateşkes ve esir takası kabul edildi, ardından her iki güç de dikkatlerini başka bir yere çevirince altı yıl boyunca çatışmalar sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Bathys Ryax Muharebesi</span>

Bathys Ryax Muharebesi, 872 veya 878'de Paulicianlar ile Bizans İmparatorluğu arasında gerçekleşmiştir. Paulicianlar - Bizans devletinin zulmüne uğrayan - Bizans'ın doğu sınırındaki Tephrike'da ayrı bir beylik kuran ve Abbasi Halifeliğinin sınır bölgeleri olan Thughur'un Müslüman emirlikleriyle İmparatorluğa karşı işbirliği yapan bir Hristiyan mezhebiydi. Savaş, Paulician ordusunun bozguna uğraması ve lideri Chrysocheir'in ölümüyle sonuçlanan kesin bir Bizans zaferiydi. Bu olay, Paulician devletinin gücünü yok etti ve Bizans'a yönelik büyük bir tehdidi ortadan kaldırdı, Tephrike'ın düşüşünü ve kısa süre sonra Paulician prensliğinin ilhakını müjdeledi.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Asya'nın Abbasi işgali (782)</span>

782 Küçük Asya'nın Abbasi işgali, Abbasi Halifeliği'nin Bizans İmparatorluğu'na karşı başlattığı en büyük operasyonlardan biriydi. İşgal, bir dizi Bizans başarısının ardından Abbasi askerî gücünün bir göstergesi olarak başlatıldı. Abbasi veliahtı, geleceğin Harun al-Rashid komutasındaki Abbasi ordusu, Bizans başkenti Konstantinopolis'ten Boğaz'ın karşısındaki Hrisopolis'e kadar ulaştı, ikincil güçler Batı Anadolu'ya baskın düzenledi ve burada Bizans güçlerini mağlup etti. Harun, Konstantinopolis'e saldırmak niyetinde olmadığı ve bunu yapacak gemileri olmadığı için geri döndü.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Asya'nın Abbasi işgali (806)</span>

806 Küçük Asya'nın Abbasi işgali, Abbasi Halifeliği tarafından Bizans İmparatorluğu'na karşı başlatılan uzun bir dizi askerî operasyonun en büyüğüydü. Abbasi ve Bizans imparatorluklarının uzun bir kara sınırını paylaştığı güneydoğu ve orta Küçük Asya'da gerçekleşti. Abbasi ve Bizans imparatorluklarının uzun bir kara sınırını paylaştığı güneydoğu ve orta Küçük Asya'da gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Lalakaon Muharebesi</span> Arap-Bizans savaşlarında bir kısım

Lalakaon Muharebesi veya Poson veya Porson, Bizans İmparatorluğu ile Paphlagonia'da işgalci bir Arap ordusu arasında 863'te yapıldı. Bizans ordusuna İmparator III. Mihail'in dayısı Petronas önderlik ediyordu, ancak Arap kaynaklar da İmparator Mihail'in varlığından söz ediyor. Araplara Melitene (Malatya) emiri Ömer bin Abdullah önderlik ediyordu.

<span class="mw-page-title-main">Andrassos Muharebesi</span>

Andrassos veya Adrassos Muharebesi, 8 Kasım 960 tarihinde Leo Fokas liderliğindeki Bizanslılar ile emir Seyfü'd Devle komutasındaki Hamdaniler'in Halep Emirliği kuvvetleri arasında, Toros Dağları üzerinde tanımlanamayan bir dağ geçidinde yapılan bir muharebeydi.

Bu sayfada, 780'lerde Abbâsîler'de yaşanan olaylar yer alıyor.

Bu sayfada, 800'larda Abbâsîler'de yaşanan olaylar yer alıyor.