İçeriğe atla

Kranon

Palealarisa bölgesi, Antik Krannon

Kranon (Antik Yunanca: Κρανών) veya Krannon (Κρανν) Yunan tarihçi Strabon'a göre, Pelasgiotis bölgesinin bir kenti ve polisiydi (şehir devleti).[1] Kent; Antik Teselya'da, Larisa'nın güneybatısında ve Gyrton'dan 100 stadyum uzaklıkta bulunmaktadır. Şehrin adı kaynaklara göre farklılık göstermektedir: Κράννων ve ῂ Κράνωνοϛ;[2] Κραννών,[3] Κράννουν[4] ve Κράννουϛ.[5] Sınırları, batıda Atrax topraklarına ve doğuda Skotoussa topraklarına kadar, güneyde ise Revenia sırtlarının kenti Enipeus Nehri'nden ayırdığı yere kadardır.[6]

En eski adının, Teselyalılar gelmeden önce Ephyra (Ὲφύρη veya Ὲφύρα) olduğu söylenir;[5] ve Homeros, Ephyri ve Phlegyae savaşlarını anlatırken eski tarihçiler tarafından, daha sonra sırasıyla Krannonyalılar ve Gyrtonianlar olarak adlandırılan insanları kastettiğini varsaymaktadır. Pindaros da aynı şekilde Ephyraei adı altında Krannonii'den söz eder.[7]

MÖ 648 yılının Antik Olimpiyat Oyunları'nda, Kranonlu Krauxidas (veya Kraxilas) at yarışlarını kazanmıştır. MÖ 6. yüzyılda kentin siyasetinde en etkin olan aile, şehri çevreleyen verimli ovalarda çok sayıda sürü ve sürüleri bulunan Scopadae[8] ailesi idi.[9] Kranon'un Scopadae ailesine mensup biri olan Diactorides, Sikyonlu Kleisthenes'in kızına talipti. Şair Simonides, Scopadae'nin himayesinde bir süre Kranon'da ikamet etti ve Dioscuri'nin Scopadae ailesine ait bir binanın çatısından düştüğü zaman şairin hayatını koruduğu tarzda antik çağda ünlü bir hikâye akımı vardı.[10]

Peloponez Savaşı'nın ilk yılında (MÖ 431) Kranonyalılar, diğer Teselyalılar ile birlikte Atinalılara yardım etmek üzere asker gönderdiler. MÖ 394 yılında, Boeotialıların müttefikleri olduğundan bahsedilmekte ve Sparta kralı II. Agesilaus'un Anadolu'dan dönüşünde Tesalya'ya doğru yaptığı yürüyüşte müttefikler tarafından saldırıya uğradığı söylenmektedir.

MÖ 369 yılında Aleuadae, Larisa sakinleriyle Pheraeli tiran İskender'i devirmek için komplo kurdu. Makedonya Kralı II. İskender'i kendilerine yardım etmesi için ikna ettiler. Tiran asker toplamakla meşgulken II. İskender ordusuyla Larisa'yı ele geçirdi. Daha sonra akropolisi aldı ve II. İskender Kranon'da bir garnizon kurdu. Bu garnizon, muhtemelen Teselyalılar tarafından davet edilen Boeotialı güçlerin başında Pelopidas'ın şehirlerini kurtarmak ve Pheraelı İskender'in zulmünü devirmek için geldiğinde, Larisa'daki garnizon gibi geri çekildi.

Chaeronea Savaşı'ndan (MÖ 338) sonra Phocisliler, Lamia'da ve Kranon Savaşı'nda Antipatros ve ordusuna karşı savaştı. Bu, Lamia Savaşı'ı Makedon ve Atina müttefikleriyle arasında belirleyici savaştı.

MÖ 191 yılında, Kranon Seleukos kralı III. Antiohos tarafından ele geçirildi. Bu dönemde Makedonyalı Perseus ile yapılan savaştan da söz edilmektedir. Catullus, onun zamanında (MÖ birinci yüzyıl) şehrin gerileyen bir yer olduğundan bahseder: "Deseritur Scyros: linquunt Phthiotica Tempe, Cranonisque domos, ac moenia Larissaea."[11]

MÖ 1. yüzyıla ait bir stelde, Minomachus'un oğlu Polixenus ile ilgili bir yazıt, Kranon'da bir stratigos (general) ve bir özgürleşme eyleminde yer almaktadır. Bruno Helly, bu şehirdeki bir köleyi özgürleştirdiğinde ve yazıtta etnik kökenini belirtmediğinde,[12] Friedrich Stählin'in[13] "Kranon'dan kaynaklanan Tesali hiçbir tabakasının bulunmadığını" iddia eden Friedrich Stählin'in[12] görüşüne aykırı olarak kendisinin Kranon'dan olduğu sonucuna varıyor."

Polis

Kranonlular'ın polisine (πόλις Κραννουνίων) ait ilk epigrafik kaynak, MÖ 3. yüzyıla ait onursal bir kararnamedir.[14]

Arkeolojik Çalışmalar

MÖ 400-344 yılları arası tarihlendirilmiş bir Kranon bronz parası. Solda yani ön yüzünde bir atlı asker; Sağda yani arka yüzünde ise bir boğa ve üç başlı mızrak sembolleri bulunmaktadır.

Krannonas'ın günümüzdeki belediyesinde, Palealarissa adlı bir bölgede Kranon kalıntıları bulunmaktadır.

Kranon, zamanında surlarla çevrili ve tahkim edilmiş bir şehirdi ancak kent merkezi ve akropol hakkında üzerine yapılmış bir Athena tapınağı dışında neredeyse hiçbir şey bilinmemektedir.[15] Ayrıca şehirde Asklepios, Apollon, Poseidon ve Zeus tapınakları da vardı.[16] Şehir, MÖ 5. yüzyılda (MÖ 480-400) gümüş sikkeler ve MÖ 4. yüzyılda bronz sikkeler basmıştır. Egine tipi drahmiler, tetrobolos, triobolos, obolos ve hemiobolos ΚΡΑ veya ΚΡΑΝ veya ΚΡΑΝΟ efsanesi ile korunmuştur.[17]

Kaynakça

  1. ^ "Thessaly and Adjacent Regions". An inventory of archaic and classical poleis. New York: Oxford University Press. 2004. ss. 694-695. ISBN 0-19-814099-1. 
  2. ^ Theopompus, fr. 267a
  3. ^ Hecataeus of Miletus, fr. 133
  4. ^ Herodian, frags. 111.1, 261.17
  5. ^ a b Cineas, FGrH 603 fr.1.
  6. ^ Decourt, Jean-Claude (1990). La Vallée de l'Énipeus en Thessalie, BCH supl. 21, fig. 27
  7. ^ Pindar, Pythian 10.85.
  8. ^ Helly, Bruno. (1995). L'État thesalien, Aleuas le Roux, les tétrades et les tagoi, pp. 107-112
  9. ^ Theocr. 16.36.
  10. ^ Cicero de Orat. 2.86.
  11. ^ Catullus, 64.35.
  12. ^ a b Bruno Helly. “Le groupe des monnaies fédérales thessaliennes avec Athéna «aux pompons».” Revue numismatique, 6e série - Tome 8, (1966), pp. 11-12.
  13. ^ F. Stählin. Das hellenische Thessalien (1924), p. 112
  14. ^ IG 9.2.458.
  15. ^ Arvanitopoulos. (1922-1924) Περί τῶν ὲν Κραννὦνι Θεσσαλίαϛ δοκιμαστικὦν, p. 37
  16. ^ IG ix.2.461.
  17. ^ Rogers, E. (1932). The Copper Coinage of Thessaly, pp. 179-204.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Troya</span> Anadolunun kuzeybatısında Homeros döneminden kalma antik kent

Truva, Kaz Dağı (İda) eteklerinde tarihî bir kenttir. Çanakkale il sınırları içinde, günümüzde Hisarlık olarak adlandırılan arkeolojik bölgede yer alır.

<span class="mw-page-title-main">İskender</span> MÖ 336–323 yılları arasındaki Makedonya kralı

İskender, asıl adıyla III. Aleksandros veya yaygın adıyla Büyük İskender, Yunan Antik Makedonya Krallığı'nın M.Ö. 336–323 yılları arasındaki kralıdır. M.Ö. 356 yılında Pella'da doğdu ve 20 yaşında babası II. Filip'in yerine tahta geçti. İktidarının uzun yıllarını Güneybatı Asya ve Kuzeydoğu Afrika'da eşi benzeri görülmemiş büyük askerî seferlerle geçirdi ve 30 yaşına geldiğinde Yunanistan'dan Kuzeybatı Hindistan'a kadar uzanan antik dünyanın en büyük imparatorluklarından birini oluşturdu. Hükümdarlığı süresince girdiği hiçbir muharebede yenilmeyen Büyük İskender, pek çok uzman kişi tarafından tarihin en başarılı askerî komutanlarından birisi olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Myndos</span>

Myndos ya da Türkçede okunuşuyla Mindos, Antik yazarların sıkça sözünü ettiği, Mausolos'un kurmuş olduğu şehridir. Yerleşim Bodrum yarımadasının en batısına düşen, bugünkü Gümüşlük ilçesinin bulunduğu bölgede yer almıştır. Ege Denizi ile Akdeniz'in kesişme noktasında bulunan kent, MÖ 640 yılında Anadolu'nun en eski medeniyetlerinden Lelegler tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Telmessos</span>

Telmessos, Likya'nın Karya ile sınır bölümünde yer alan antik bir kenttir. Antik yerleşimin bulunduğu yerde günümüzde Fethiye yerleşimi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Halikarnas</span> Antik Karya kenti, Türkiyede günümüz Bodrum

Halikarnas, Günümüzde Muğla'nın Bodrum ilçesinde bulunan, Karya dönemine ait antik yerleşimdir.

<span class="mw-page-title-main">Faselis</span> Likyada bulunan antik Yunan ve Roma kenti

Faselis ya da Phaselis , Likya'da bulunan antik Yunan ve Roma kentidir. Günümüzde Antalya'nın Kemer ilçesi yakınlarındadır. Faselis, tarihî özelliklerinin yanında plajlarıyla da bir deniz turizmi alanı işlevi görmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aspendos</span> Antalya-Serik ilçesine bağlı olan Belkıs köyü sınırları içerisinde bulunan antik kent.

Aspendos veya Belkıs, Antalya ili Serik ilçesinde bulunan Belkıs köyünde yer alan antik tiyatrosuyla meşhur bir antik kenttir. Pamfilya'nın en zengin şehirlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">VI. Mithridatis</span>

VI. Mithridatis veya Mithridatis Eupator veya Büyük Mithridatis, Pontus kralı olarak Anadolu'da MÖ 120 - MÖ 63 yıllarında hüküm sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Antik Yunanistan</span> İlk Çağdaki Yunan medeniyeti

Antik Yunanistan, bugünkü Yunanistan toprakları ile Küçük Asya'da (Anadolu) yaşayan toplumların kurduğu devlet ve uygarlıkların, MÖ 756 ile MÖ 146 tarihleri arasında hüküm sürdükleri bölgenin adı.

<span class="mw-page-title-main">Makedonya (antik krallık)</span> Krallık

Makedonya Krallığı veya Makedonya İmparatorluğu, Eski Yunan ve Klasik Yunan zamanlarında bulunan bir krallıktır.Ayrıca Helenistik Dönem Yunanistan'ının baskın devletiydi. Krallık başlangıçta Argead hanedanı tarafından yönetilmekteydi. Ardından Antipatrid ve Antigonif hanedanları tarafından yönetildiler. Antik Makedonlar'ın evi olarak Yunan yarımadasının kuzeydoğusunda ön krallıklardandı. Batıda Epir,kuzeyde Paenoia (devlet) ile, doğuda Trakya ile güneyde ise Teselya ile sınırlarını paylaşıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Salamis</span>

Salamis veya Salamis harabeleri, Kıbrıs adasında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazimağusa şehrinin 6 km kadar kuzeyinde yer alan bir antik kenttir. Kent Trodos dağından doğan Pedios (Kanlıdere) nehrinin denize döküldüğü havzaya yakın bir yerde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">I. Ptolemaios</span> Yunan General, Kral ve Firavun

I. Ptolemaios Soter veya Batlamyus, Büyük İskender'in bir generali olup onun ölümünden sonra Diadokhlar mücadelesinde öne çıktı. Diadoki devletlerinden biri olarak Antik Mısır'da MÖ 305/304'te firavun unvanını da alarak döneminde krallık yapmıştır. Ptolemaios Krallığı ve Ptolemaios hanedanı kurucusudur. Kurduğu hanedana babasının ismine atfen da Lagidan hanedanı ismi de verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Abidos (Misya)</span>

Abidos veya Abydos, Çanakkale Boğazı'nda Nara Burnu'nun doğusunda yer alan antik kenttir. Sestos antik kenti ile karşılıklı olarak boğazın dar bir noktasına kurulmuştur. Kent, Hero ile Leandros'un hikâyesiyle bilinir. Bugün Aydos/Nara burnuna lokalize edilen Abydos kenti, bir Miletos kolonisi olarak kurulmuştur. Antik Çağ'ın Hero ile Leandros arasındaki efsanevi aşk hikâyesi Abydos'ta geçmiştir. Efsaneye göre, Abydoslu genç Leandros karşı kıyıda yaşayan sevgilisi rahibe Hero'ya kavuşmak için boğazı yüzerek geçiyordu. Leandros rüzgarlı ve fırtınalı bir gecede meşalenin ışığı söndüğünden boğazın azgın sularına kapılıp can vermiştir. Bu sahne Abydos'un Roma İmparatorluk dönemi sikkeleri üzerinde de betimlenmiştir. Abydos ilk sikkelerini MÖ 5. Yüzyılın ilk yarısında basmıştır. Ön yüzde kartal, arka yüzde ise kare incus içinde Gorgon başı vardır. Lejand olarak ABY şeklinde kısaltma veya ABYĀHNON şeklinde kentin ethnikonu bulunur.

<span class="mw-page-title-main">II. Eumenis</span> MÖ 197-159 yılları arası Pergamon kralı

II. Eumenes (ö. MÖ 159, Pergamon Pergamon Krallarından Attalos Hanedanı'nın dördüncü üyesi olarak MÖ 197– MÖ 159 yılları arasında hüküm sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Kyme</span> İzmir, Aliağa yakınlarında bulunan bir antik kent

Kyme,, Antik Çağ'da Aiolis denilen bölgedeki Aiol kentlerinden biridir. Günümüzde Türkiye'nin İzmir ili Aliağa ilçesi yakınlarında yer almakta olup kıyısında bulunduğu küçük körfez, Nemrut Körfezi olarak adlandırılmaktadır. Ünlü antik çağ coğrafyacısı Strabon yerleşimi; Larissa (Aiolis)'dan 70 stadia, Myrina (Mysia)'dan 40 stadia uzaklıkta tarif etmiştir.

Larissa, Larisa Frikonis veya daha eski kaynaklarda çoğu kez Larisa, İzmir'in Menemen ilçesi, Buruncuk köyü yakınında bir antik kenttir. Ege Bölgesi'nin en eski kentlerinden biridir. Bir Helen boyu olan Aiollerin doğu Ege kıyısındaki on iki kentinden biri sayılır.

<span class="mw-page-title-main">İssos</span> Hatayın kuzeydoğusundaki bir antik kent

İssos veya Issos Hatay'ın kuzeydoğusunda İskenderun 'un kuzeyinde Akdeniz kıyısında yer alan önemli bir antik şehirdir. Günümüzde Hatay'ın Dörtyol ilçesine bağlı olan Yeşilköy bölgesinde, İskenderun Körfezinin doğu kıyısında, denize 500 mesafede yer alan antik kenttir. Zeminden 26 metre yükseklikteki höyük 33 dönüm alana yayılmış durumdadır. Günümüz Kinet Höyük olarak bilinmektedir. İssos [Yunanca Ἱσσός] Antik Kenti Kilikya'daki en büyük antik [Klasik Çağ öncesi] yerleşimi olarak kabul edilmektedir. İssos [Ἱσσός] Antik Kenti Hititçe Izziya olarak bilinmektedir. Höyükte yapılan kazılarda Geç Neolitik Çağ, İlk Tunç Çağı [MÖ 2.500-2.000], Orta Tunç Çağı [MÖ 1.650-1.550], Son Tunç Çağı / Hitit Dönemi [MÖ 1.400-1.200], Demir Çağı [MÖ 1.200-400] ve Geç Demir Çağı'ndan Helenistik Dönem'e kadar [MÖ 7.-1. Yüzyıllar] yerleşimleri ortaya çıkartılmıştır. MÖ 333 yılında, Ahameniş [Pers] hükümdarı III. Darius ile Makedonya kralı Büyük İskender arasında yapılan İssos Savaşı İssos Ovası'nda yapılmıştır. Savaş Büyük İskender komutasındaki Makedon ordusunun zaferiyle sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tralleis</span>

Tralleis antik kenti Aydın ilinin kuzeyinde, Kestane Dağı'nın (Mesogis) güney yamacındaki geniş ve yüksek plato üzerinde konumlanır. Antik metinlerde Menderes Nehri veya Mesogis Dağı'nın sınır kabul edilmesi kentin bazen Karia, bazen de Lidya Bölgesi içinde gösterilmesine neden olmuştur. Strabon, Magnesia'dan gelerek Tralleis'e ulaşan antik yolun solunda Mesogis Dağı'nın, sağında ise Maiandros Irmağı Ovası'nın bulunduğunu ve kentin etrafı korunmuş yaşayan halkın Anadolu'daki diğer kentler kadar zengin bir halk tarafından iskan edildiğini ve kentte yaşayan bazı kişilerin başka eyaletlerde önemli mevkilere geldiğini söyler.

<span class="mw-page-title-main">Atrax (Teselya)</span>

Atrax ya da Atracia (Ἀτρακία) Livius tarafından aktarılanlara göre Larisa'dan yaklaşık 10 mil (16 km) uzaklıkta, Pinios Nehri'nin yukarısında yer alan Antik Teselya'da bir Perrhaebi kasabasıydı. Strabon, Pinios Nehri'nin solundan Trikka, Pelinna ve Pharkadon şehirlerinden Atrax ve Larisa'ya doğru aktığını söyler. Kasaba, MÖ 363-359'dan kalma Epidauros teorodokoi kataloğundaki yalın hali Ἆδρακος olarak tasdik edilmiştir. Aynı zamanda Antik Çağ'da bir polis idi.

<span class="mw-page-title-main">Kapadokya Krallığı</span> Kapadokya

Kapadokya, Anadolu'da tarihi Kapadokya bölgesinde yer alan bir Helenistik dönem İran krallığıydı. Eski Ahameniş Kapadokya satraplığından gelişerek satraplığın son satrapı Ariyaratis tarafından kuruldu. Tarihi boyunca arka arkaya üç aile tarafından yönetildi; Ariyarati Hanedanı, Ariyobarzan Hanedanı ve son olarak Arkelas. Arkelas'ın MS 17'de ölmesinden sonra Roma İmparatoru Tiberyus döneminde krallık, bir Roma eyaletine çevrildi.