Türkiye, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk olarak 1975 yılında, Semiha Yankı’nın seslendirdiği "Seninle Bir Dakika" isimli şarkıyla katıldı, ancak 1990’lara kadar puan tablosunun sonlarında yer aldı. 1979 yarışması Kudüs’te düzenlendiği için Türkiye, o yıl halk seçimi ile belirlenen Maria Rita Epik & 21. Peron’un "Seviyorum" isimli şarkısını yarışmaya göndermekten vazgeçerek yarışmadan çekildi.
Fuad Backović ya da sahne adıyla Deen, Boşnak şarkıcı. İlk başlarda Seven Up grubu ile tanınmıştır. 2002 yılında ilk solo albümü olan Ja sam vjetar zaljubljeni 'yi çıkarmıştır. İstanbul'da gerçekleştirilen 2004 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Bosna-Hersek adına yarışmasından sonra solo olarak da meşhur olmuştur.
Ermenistan, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez 2006 yılında, Ermenistan Kamu Televizyonu (ARMTV) isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Ermenistan, Kafkasya'da yarışmaya katılan ilk ülkedir. Ermenistan'ı 2007 yılında Gürcistan ve 2008 yılında Azerbaycan izlemiştir.
Gürcistan, ilk katıldığı 2007 yılından günümüze kadar Eurovision Şarkı Yarışması'na 16 kez katılmıştır. Gürcistan 2009 yılında katılmayı planlamıştı ancak daha sonra Avrupa Yayın Birliği'nin (EBU) dönemin Rusya başbakanı Vladimir Putin'e gönderme yapan şarkının yeniden yazılmasını talep etmesi üzerine geri çekildi. Gürcistan yarışmada yedi kez finale yükselmiş, Sopo Nijaradze (2010) ve Eldrine (2011) ile iki kez ilk on'da yer almıştır.
Romanya, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk defa 1994 yılında katılmıştır. Televiziune Română (TVR) isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Romanya, 1994 yılında Estonya, Litvanya, Macaristan, Polonya, Rusya ve Slovakya ile birlikte ilk defa katılmıştır. Romanya yarışmalarda toplam 6 kez ilk 10'da yer almakla birlikte, 2005 yılında Luminița Anghel & Sistem ile 3. ve 2010 yılında Paula Seling ve Ovi ile yine 3. olarak en iyi derecelerini elde etmiştir.
Hırvatistan, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk defa 1993 yılında katılmıştır. Hrvatska radiotelevizija (HRT) isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Hırvatistan, 1993 yılında Bosna-Hersek ve Slovenya ile birlikte ilk defa katılmıştır.
Estonya, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez 1994 yılında, Eesti Rahvusringhääling (ERR) isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. aslında ilk katılımını 1993 yılında Janika Sillamaa'nın seslendirmiş olduğu "Muretut meelt ja südametuld" adlı şarkıyla gerçekleştirecekti fakat o yıl doğu ülkelerinin katılmaya ilgi göstermesi nedeniyle 1993 yılı için eleme düzenlenmiş Estonya elemeyi geçemeyerek yarışmaya katılmamıştır. Estonya, 1994 yarışmasında yarışan 25 ülkeden bir tanesidir. O yıldan bu yana ülke yarışmadan hiç çekilmemiştir.
Almanya, 1956 yılından beri Eurovision Şarkı Yarışması'na 1996 yılı hariç her yıl katılmaktadır. Almanya yarışmanın 63 kez katılarak en fazla katılan ülke unvanını elinde bulundurmaktadır. Birleşik Krallık, Fransa, İspanya, İtalya ile birlikte Almanya, Avrupa Yayın Birliği'ne en fazla mali katkıları olmasından dolayı, finalde direkt olarak yarışan "Büyük Beş" ülkelerinden biridir. Final Almanya'da ARD yayıncısına bağlı Das Erste kanalında yayınlanır. Almanya, 1982, 2010 yılları olmak üzere iki kez yarışmayı kazanmıştır.
Hırvatistan, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen 2012 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Hırvatistan'ı Eurovision'da temsil eden şarkının belirlenmesi için Hırvat yayıncısı Görevlendirme düzenlemiştir. Hırvatistan'ı "Nebo" şarkısıyla Nina Badrić temsil etmiştir.
"Wolves of the Sea", Pirates of the Sea tarafından seslendirilen 2008 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Letonya'yı temsil eden şarkı. Şarkı İngilizce dilinde seslendirilmiştir. Şarkı Jonas Liberg tarafından yazılmıştır.
"Romanca", Hırvat grup Kraljevi ulice & 75 Cents tarafından seslendirilen şarkı. Şarkı, 2008 Eurovision Şarkı Yarışması için Hırvatistan'ın temsilcisi ve şarkısını belirleyecek olan Dora'da yarışmaya hak kazanmıştır. 2008 yılının Mayıs ayında şarkı, Sırbistan'ın başkenti Belgrad şehrinde gerçekleştirilmiş olan 2008 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Hırvatistan'ı temsil etmiştir ve yarışma'da yarıfinal'de 112 puanla Dördüncü olarak finale yükselmiş finalde de 44 puanla Yirmibirinci olmuştur.
Michele Perniola, İtalyan şarkıcı. Michele, Ukrayna'nın başkenti Kiev kentinde yapılan 2013 Eurovision Çocuk Şarkı Yarışması'nda ülkesini "O-o-O Sole Intorno a Me" adlı şarkı ile katılmış, yarışmada 42 puanla Onuncu olmuştur. aynı zamanda Michele, Anita Simoncini ile birlikte Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılacak 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'nda ülkelerini temsil etmiş, yarışmada katıldıkları yarı finalde 16. olarak finale çıkma şanslarını kaybetmişlerdir.
San Marino, Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılacak 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. San Marino'nın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Radiotelevisione della Repubblica di San Marino (SMRTV) tarafından Görevlendirme yöntemi doğrultusunda belirlenmiştir. San Marino'yu Michele Perniola ve Anita Simoncini ikilisi "Chain of Lights" adlı şarkıyla temsil etmiştir.
Malta, Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Malta'nın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Public Broadcasting Services (PBS) tarafından düzenlenen "Malta Eurovision Song Contest" isimli ulusal final doğrultusunda belirlenmiştir. Ulusal Final'in kazananı Elton Zarb ve Muxu tarafından yazılan "Warrior" adlı şarkısıyla Amber olmuştur.
Anita Simoncini San Marinolu şarkıcıdır. 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'nda San Marino'yu Michele Perniola ile birlikte "Chain of Lights" adlı şarkıyla temsil etmiş, yarışmada katıldıkları yarı finalde 16 olarak finale çıkamamıştır.
Hırvatistan, Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen 2009 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Hırvatistan'ın ulusal finali Dora 2009'u Lijepa Tena şarkısıyla kazanan Igor Cukrov ve Andrea Šušnjara Hırvatistan'ı temsil etmeye hak kazanmıştır.
"Hope Never Dies" Çek ikili şarkıcı-söz yazarı Marta Jandová & Václav Noid Bárta tarafından seslendirilen şarkı. 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Çek Cumhuriyeti'ni temsil etmiştir. "Hope Never Dies" Çek Cumhuriyeti'nin dördüncü Eurovision şarkısı ve İngilizce ve Çekçe sürümleri bulunan ikinci şarkısıdır.
Hırvatistan, İsveç'in başkenti Stockholm'da yapılan 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Hırvatistan'ın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Hrvatska radiotelevizija (HRT) tarafından düzenlenen Görevlendirme yöntemi doğrultusunda Stockholm'de Hırvatistan'ı temsil eden kişi belirlenmiştir. Hırvatistan'ı Nina Kraljić, Lighthouse adlı şarkıyla temsil etmiştir.
2008 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Hırvatistan, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da düzenlenen 2008 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Hırvatistan'ı Eurovision'da temsil edecek şarkının belirlenmesi için Hırvatistan yayıncısı ulusal final düzenlemiştir. Yarışmayı "Romanca" şarkısıyla Kraljevi ulice & 75 cents kazanmıştır.
Arpine Martoyan ; d. 10 Ocak 2007) bilinen adıyla Maléna veya Maléna Fox, Ermeni şarkıcı. 2021 Eurovision Çocuk Şarkı Yarışması'nda Ermenistan'ı "Qami Qami" adlı şarkıyla temsil etmiş ve yarışmayı kazanmıştır. Maléna, Ermenistan'a ikinci kez Eurovision Çocuk Şarkı Yarışması zaferi getirmiştir.