İçeriğe atla

Kraliyet kreması

Kraliyet kreması
Kraliyet kreması kullanılarak dekore edilmiş kurabiyeler
Alternatif isimRoyal icing[1]
Ülke(ler)Birleşik Krallık
YaratıcısıElizabeth Raffald
TürüBuzlanma
Ana malzemelerYumurta akı, pudra şekeri, limon (bazen), misket limonu (bazen)

Kraliyet kreması ya da Royal icing, hafif bir şekilde çırpılmış yumurta akı, pudra şekeri, bazen limon veya misket limonu suyu ile yapılan sert beyaz buzlanma sosu türüdür. Noel pastaları, düğün pastaları, zencefilli kurabiye gibi bir çok kurabiye, kek ve bisküviyi süslemek için kullanılır.

Genellikle tatlının yüzeyine pürüzsüz bir kaplama görüntüsü vermek, kar görüntüsü vermek veya keskin bir tepe görünümü vermek için kullanılır. Sosun sertleşmesini engellemek için genellikle gliserin tarifin içerisine entegre edilir. Tatlıların üstüne buzlanma yaparken buzlanmanın renk değiştirmesini engellemek için çoğunlukla badem ezmesi kullanılır.

Ölçüleri yapılacak olan tarife göre değişse bile genel olarak iki yumurta akı, 1 çay kaşığı limon suyu, 1 çay kaşığı gliserin ve yarım kilo şeker kullanılarak yapılır. Krema sosu, kek ve bisküvilerin kaplanmasında kullanılmasının yanı sıra pastanın üzerini süslemek için çiçek gibi figürlerin yapımında da kullanılabilir. Kraliyet kreması, yapışmaz bir yüzeyde ince şeritler halinde sıkılıp sertleştirildikten yiyecekler üzerinde dekoratif amaçlı kullanılabilir. Süsleme amacıyla kullanılması durumunda kremanın sertleşmesini engelleyen gliserin tarifin içerisine eklenmemelidir. Aynı zamanda zencefilli kurabiyelerden yapılan kurabiye evlerinde de yapıştırıcı olarak kullanılır.[2]

Sağlık riski

Geleneksel olarak çiğ yumurta akı ile hazırlanır ve çiğ yumurta düşük de olsa salmonella zehirlenmesi bulaştırma riskine sahiptir. Benzer görünü elde etmek için beze tozu veya kullanıma hazır, pastörize edilmiş, buzdolabında saklanan yumurta beyazı kullanılabilir.

Tarihçe

Tariften ilk defa Elizabeth Raffald'ın "The Experienced English Housekeeper" adlı eserinde bahsedilmiştir.[3] Raffald 1769 yılında yayınlamış olduğu bu kitapta badem ezmesi tabakasının buzlanma tekniği ile keke entegre edilmesinden bahsetmiştir. Terim 19. yüzyılın başlarında pastacılar arasında yayılmaya başlasa bile sıradan aşçılar ve amatör pastacılar arasında yeterince yaygın değildi. Bu nedenle William Jarrin,1827 tarihinde bu terimin pastacılar tarafından kullanıldığı açıklanmıştır.[4] Kraliyet kreması zamanla gelişmeye başladı ve beze benzeri bir karışım oluşturup bunu fırında kurutmayı içeren buzlanma ve krema yöntemlerinin yerini aldı.[5] Sosla yapılan süsleme, Alman aşçılar tarafından geliştirildi. Bu gelişmeden önce süslemeler genellikle şeker hamuru ve pastilden yapılıyordu.[6] Tarifin adı başlangıçta "yumurta akı kreması" olarak biliniyordu fakat 1840 yılında Kraliçe Victoria'nın düğün pastasının süslemesinde kullanılmasından sonra "kraliyet kreması" olarak isimlendirilmeye başlandığı iddia edilse[3][7] bile bu terimin düğünden yaklaşık seksen yıl önce de kullanıldığı belirtilmektedir.[8]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "Kurabiye İçin Royal İcing Nasıl Yapılır?". Nefis Yemek Tarifleri. 27 Mayıs 2017. 30 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2024. 
  2. ^ "Different types of icing". Confection Perfection. 14 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2024. 
  3. ^ a b "Royal Icing , How'd You Get That Name?". Terri Bakes (İngilizce). 22 Ekim 2022. 5 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2024. 
  4. ^ Jarrin, William (1827). The Italian Confectioner. 
  5. ^ Davidson, Alan (2014). The Oxford Companion to Food (İngilizce). Oxford University Press. ISBN 9780199677337. 
  6. ^ The Oxford Companion to Sugar and Sweets (İngilizce). Oxford University Press. 1 Nisan 2015. ISBN 9780199313617. 
  7. ^ "Quick and Easy Royal Icing Recipe". Crumblecrate.com (İngilizce). 28 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2024. 
  8. ^ Humble, Nicola (15 Mayıs 2010). Cake: A Global History (İngilizce). Reaktion Books. ISBN 9781861896483. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mayonez</span>

Mayonez, İspanya ve Fransa kökenli soğuk sos. 18. yüzyılda Fransız yemek kitaplarında 'Mayonez' adı verilen sos görünmeden önce, İspanya ve Fransa'da benzer sosların çeşitli versiyonları vardı. Asıl ününü 1756'da Richelieu Dükünün Menorca'yı işgal etmesinden sonra, dükün aşçısının "aioli bo" isimli yerel sosu Fransa'da orijinal tarifte bulunan sarımsağı çıkararak kullanmaya başlaması ile kazanmıştır. İsminin ise dükün işgal ettiği Mahon limanından geldiğine inanılır. Mayonez doypack ve kavanozlarda satışa sunulur. Hellmann's, Unilever, Duke's Mayonnaise, Kewpie, Sir Kensington’s, Boar's Head, McCormick & Company gibi markalardır.

<span class="mw-page-title-main">Şeker hamuru</span>

Şeker hamuru pastalar, kekler ve özellikle düğün pastalarının üzerini kaplamak veya dolgu malzemesi olarak kullanmak üzere, genellikle sadece su ve şekerden yapılmış hamurdur. Şeker ve su karışımı yaklaşık 112-115 derece C ye ısıtılır, bir miktar soğuduktan sonra çırpma ya da hızlı karıştırma yoluyla mat renkli bir hamur meydana getirilir. Bu aşamada dolgu veya kaplama yapılacak "şeker hamuru" hazırdır. Bu hamura tat vermek amacıyla limon suyu, diğer tatlandırıcılar veya renklendiriciler eklenebilir. Bir miktar akışkan olan bu hamura İngilizce poured fondant yani akışkan şeker hamuru denir.

<span class="mw-page-title-main">Acıbadem kurabiyesi</span>

Acıbadem kurabiyesi, beze malzemelerinin içine acı badem eklenerek yapılan bir tatlıdır. Badem, şeker ve yumurta beyazı ile yapılır. Geleneksel tarife göre üstünde bir adet acı badem bulunur, ismi de buradan gelmektedir. Acıbadem her zaman bulunamadığı için onun yerine badem özü kullanılır. Bu bisküviler Türkiye'de birçok pastanede satılmaktadır. Ayrıca evlerde de yaygın şekilde yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Sable kurabiye</span> bir kurabiye çeşidi

Sable kurabiye shortbread hamurundan yapılan bir çeşit kurabiye veya bisküvidir. İlk olarak Aşağı Normandiya Caen de yapılmış olabilir. Sable yapımında en yüksek kalitede tereyağı kullanılır. Tereyağı dışında un, yumurta sarısı ve şeker içerir. İsteğe bağlı vanilya, badem, limon ve ya çikolata eklenebilir. Bu kurabiyelerle sandviç kurabiyesi yapılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Zencefil evi</span>

Zencefil evi gevrek zencefilli kek veya zencefilli kurabiyenin bir türüdür. Genel malzeme gibi haşlanmış bir hamur kullanılır; bu hamur kil gibidir, yenilebilir heykelcikler veya diğer dekorasyonlar oluşturmak için kalıplanabilir. Çeşitli şekerleme ve krema ile kaplı olan bu evler, çoğu zaman anne-babanın yardımıyla çocuklar tarafından yaptırılan popüler Noel süslemeleridir.

<span class="mw-page-title-main">Çikolata likörü</span> Likör Çeşiti

Çikolata likörü, çikolata gibi tatlandırılmış bir likördür.

<span class="mw-page-title-main">Koyu krema</span>

Koyu krema pişirilmiş bir süt veya krema ve yumurta sarısı karışımına dayanan çeşitli mutfak terkipleridir. Ne kadar yumurta veya kıvam arttırıcı kullanılmasına bağlı olarak, muhallebi, ingiliz kreması veya pasta kremasına kadar değişebilir. En yaygın olan koyu krema tatlılar veya tatlı sosu olarak kullanılır ve tipik olarak şeker ve vanilya içerir. Bazen un ve mısır nişastası, pasta kreminde veya krem peyniri olarak eklenir.

<span class="mw-page-title-main">Tamagoyaki</span> Japon yemeği

Tamagoyaki, birkaç yumurta sarımsak katmanın bir araya getirilmesiyle yapılan bir Japon omletidir. Genellikle makiyakinabe adı verilen dikdörtgen bir omlet tavada hazırlanır.

<span class="mw-page-title-main">Cheesecake</span> tatlı

Cheesecake, bir veya daha fazla katmandan oluşan bir tatlıdır. Ana ve en kalın katman, yumuşak, taze peynir, yumurta ve şeker karışımından oluşur. Alt tabaka varsa, genellikle ezilmiş kurabiyelerden, graham krakerlerinden, hamur işlerinden, sünger kek veya bazen pandispanyadan yapılan bir kabuk veya tabandan oluşur. Pişirilebilir veya pişmemiş olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Rikwato</span> tatlı türü, çörek

Rikwato, genellikle pişmiş bir tatlı yiyecek ve kek türüdür. En eski formlarında, rikwatolar çörek ve ekmeklerin modifikasyonuydu. Ancak basit veya ayrıntılı hamur işleri, turnover, bundt kek, beze, koyu krema, tart ve turtalar gibi tatlılarla özellikleri paylaşan çok çeşitli preparatları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Damla çikolatalı kurabiye</span> çikolata parçası içeren kurabiye

Çikolata çikolatalı kurabiye Amerika Birleşik Devletleri kökenli bir çikolatalı kurabiye olup ayırt edici bileşeni olarak damla çikolata parçaları, M&M's veya çikolata şekerleri içerir. 1938 dolaylarında, Ruth Graves Wakefield, Nestlé yarı-tatlı bir çikolata çubuğundan bir kurabiyeye doğranmış parçalar ekledi.

<span class="mw-page-title-main">Galette</span>

Galette kırılgan ve kolay ufalanan bir hamur işidir. Pişmiş hamurun kırılgan dokusu soğuk tereyağı parçaları ile hazırlanan hamurundan geliyor. Bu hamur işi birçok mutfakta bulunur. Fransız yemek kitabı Larouse Gastronomique galette hamur işlerinin en eskisi olduğunu iddia ediyor. Neolitik cağında bal ile tatlandırılmış küçük yuvarlak kekler yapılırmış.

<span class="mw-page-title-main">Şarlot pastası</span>

Şarlot pastası Fransız mutfağından bir pasta türüdür. Avusturya ve diğer doğu Avrupa ülkelerin mutfaklarına bulunan kalıplanmış pasta hem sıcak hem de soğuk servis edilebilir. Sıcak şarlot pastaları meyve sos ve tereyağlı ekmekten yapılır. Soğuk şarlot ise ilk olarak Avrupa Kraliyetlerine abartılı ve büyük tatlılar yapan Fransız pastacı Marie-Antonin Carême tarafından yaratılmış. Soğuk şarlotlar ladyfinger bisküvileri, sünger kek veya jöle rulosu ile süsleniyor. İç harcı çırpılmış tatlı krema, muhallebi ve ya Bavyera kreması olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Hızlı ekmek</span>

Hızlı ekmek maya veya ekşi hamur mayası gibi biyolojik olandan ziyade kimyasal kabartma tozu ile mayalanmış ekmektir.

<span class="mw-page-title-main">Panna cotta</span>

Panna cotta, jelatin ile koyulaştırılmış ve kalıplanıp tatlandırılmış kremadan oluşan bir İtalyan tatlısıdır. Krema, kahve, vanilya veya diğer tatlandırıcılarla aromatize edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Buzlanma</span>

Buzlanma, genellikle tereyağı, yumurta akı, krem peynir veya tatlandırıcılar gibi bileşenlerle zenginleştirilmiş, su veya süt gibi bir sıvı ile şekerden yapılan genellikle kremsi bir tatlıdır. Kek gibi unlu mamulleri kaplamak veya süslemek için kullanılır. Kek katları arasında kullanıldığında dolgu olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Meyve kreması</span>

Meyve kreması, Meyve curd ya da Meyve loru tatlılarda ve hamur işlerinde süsleme ve tatlandırma amacıyla kullanılan bir tür meyve ezmesidir. Çoğunlukla limon, misket limonu, portakal, greyfurt ve mandalina gibi turunçgiller kullanılarak yapılsa bile ahududu, kızılcık, böğürtlen, çarkıfelek meyvesi gibi çeşitli meyveler kullanılarak da yapılan türleri bulunur. Hamur işlerinin üzerine reçel gibi sürülerek ya da tart, krep, cupcake gibi hamur işlerinin içerisinde dolgu malzemesi olarak tüketilir.

<span class="mw-page-title-main">Franjipan</span>

Franjipan Fransız mutfağında bulunan genellikle kek ve tart gibi hamur işlerinde kullanılan tatlı badem aromalı bir krema (muhallebi) türüdür. 1674 tarihli bir yemek kitabında "franchipane" olarak geçen kelimenin en erken modern yazımı 1732 tarihli pastacılar sözlüğünde bulunmaktadır. Başlangıçta badem veya antep fıstığı ile tatlandırılmış bir muhallebi tartını tanımlasa bile daha sonradan çeşitli şekerlemelerde ve hamur işlerinde kullanılan bir dolguyu tanımlamak için kullanılmaya başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Chouquette</span>

Chouqette veya petits choux şekerli ve fırınlanmış küçük şu hamurundan oluşan Fransız pâtisserie türüdür. Chouqette kelimesi 16. yüzyıldan beri kullanılmaktadır. Başlangıçta bu terim küçük tuzlu hamur işleri için kullanılırken, 17. yüzyıl itibariyle tatlı hamur toplarını belirtmek için kullanılmaya başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Puits d'amour</span>

Puits d'amour, Fransız mutfağında bulunan milföy hamuru ile yapılan keke benzer bir volovan türüdür. Yapımında kullanılan milföy hamurunun orta kısmı boş bırakılır ve bu boşluğa daha sonra frenk üzümü jölesi veya ahududu reçeli doldurulur. Tatlının yüzeyine genellikle pudra şekeri serpilir veya üzeri karamelle kaplanır. Puits d'amour, Fransızca "sevgi kuyusu" anlamına gelir.