İçeriğe atla

Kraliyet Sarayı, Phnom Penh

Koordinatlar: 11°33′49″K 104°55′52″D / 11.56361°K 104.93111°D / 11.56361; 104.93111
Kraliyet Sarayı, Phnom Penh
Preăh Barum Réachea Veang Chaktomuk
Kraliyet Sarayı külliyesi içinde Tac Salonu
Harita
Genel bilgiler
TürSaray
KonumKamboçya Phnom Penh, Kamboçya
Koordinatlar11°33′49″K 104°55′52″D / 11.56361°K 104.93111°D / 11.56361; 104.93111
Başlama1866
Tamamlanma1919

Kraliyet Sarayı, Phnom Penh, Phnom Penh'te 1860'larda inşa edilmiş olan, Kamboçya Kralları'nın ikamet ettiği yapı topluluğu.

19. yüzyıl ortasında Kral Norodom'un başkenti 45 km. kuzeydoğudaki Oudong'dan Phnom Penh'e taşımasından sonra inşa edildi. Saray binalarının birçoğunda geleneksel Kmer mimarisi ile Avrupa mimarisinin özelliklerinin birleştirildiği görülür. Bangkok'taki Büyük Saray ile büyük benzerlik göstermektedir.[1] Saray yapılarından biri olan III. Napolyon Pavilyonu, Fransız imparatoriçesi Eugenie Süveyş Kanalı Açılış Töreni sırasında ikameti için İsmailiye'de inşa edilmiş; daha sonra sökülüp Kral Norodom'a hediye olarak gönderilmiş 1876'da Phonom Penh'te tekrar birleştirilmiştir.[2] Saraya 20. yüzyılda birçok yeni yapı eklenmiş ve eski yapılardan birçoğu yıkılmıştır.

Gümüş Pagoda, Kmer Sarayı, Tac Salonu, İç Saray olmak üzere dört ana bölümden oluşur. Saray, her zaman şehrin turistleri en çok cezbeden yerlerinden olmuştur. Ziyaretçiler Gümüş Pagoda ve ortadaki Tac Salonu etrafında dolaşabilir. Kralın yaşadığı bölümler ise ziyarete kapalıdır.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b "Royal Palace". www.lonelyplanet.com/. Lonelyplanet.com sitesi. 21 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2016. 
  2. ^ Stewart, Alison. "Cambodia's Royal Palace Phnom Penh". www.thecourier.com.au/. The Courier, 24 Temmuz 2016. 21 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2016. 

Galeri

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Beylerbeyi Sarayı</span> İstanbul, Üsküdar’da bulunan tarihi bir yapı

Beylerbeyi Sarayı, İstanbul'un Üsküdar ilçesinde bulunan yazlık bir Osmanlı sarayıydı. Günümüzde müze olarak kullanılan Beylerbeyi Sarayı, kendisine bağlı çeşitli yapı ve diğer unsurlardan oluşan bir kompleksin parçasıdır. Adını, bulunduğu Beylerbeyi semtinden alır. Osmanlı Padişahı Abdülaziz'in talimatıyla, 1863-1865 yıllarında, Sarkis Balyan'ın mimarlığında inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kamboçya</span> Güneydoğu Asyada bir ülke

Kamboçya, resmî adıyla Kamboçya Krallığı, Güneydoğu Asya anakarasının güneyinde yer alan bir ülkedir. 181,035 km² alana yayılan ülke, kuzeybatıda Tayland, kuzeydoğuda Laos, doğuda Vietnam ve güneybatıda Tayland Körfezi ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Whitehall Sarayı</span>

Whitehall Sarayı 1530 yılından 1689 yılına kadar İngiltere Kralları'nın ikâmetgâhı olan saraydır. Döneminde Avrupa'daki en büyük saray, 1.500 odası ile dünydadaki en büyük yapıydı. 1622 yılında çıkan bir yangında büyük bir bölümü zarar gören saray 1666 yılında çıkan Büyük Londra Yangını'ndan zarar görmeden çıkmıştır. Bu yangın döneminde tahtta bulunan II. Charles sarayda küçük değişiklikler yaptırmış ve babası gibi bu sarayda ölmüştür. Yerine geçen kardeşi II. James de dönemin tanınmış mimarı Christopher Wren'e verdiği emirler doğrultusunda, saraya aralarında bir şapel ve kraliçenin özel yaşamını sürdürebileceği daha geniş alanlar ekletmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Saray</span> mimari yapı

Saray, hükümdarların veya dinî liderlerin ikâmet ettiği büyük ve gösterişli yapı. Günümüzde zaman zaman otel veya kamu hizmetinde kullanılan bazı büyük yapıları tanımlamakta da kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Buckingham Sarayı</span>

Buckingham Sarayı, Birleşik Krallık hükümdarlarının yönetim merkezi ve Londra'daki ikametgâhı. Westminster Şehri'nde bulunan saray sık sık devlet işlerinde ve yabancı devlet insanlarının ağırlanmasında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Angkor Vat</span> Kamboçyadaki Angkor anıt kompleksinin tapınağı

Angkor Vat, bugün Kamboçya'nın Siem Reap kentinin 6 km. kuzeyindeki Angkor antik şehrinde 1115-1145 yıllarında Kral II. Suryavarman tarafından yaptırılmış dev bir tapınak-şehirdir.

Bu liste dünyadaki sarayları içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Caserta Sarayı</span>

Caserta Sarayı, Napoli Krallığı Bourbonları için yaptırılmış eski kraliyet ikâmetgâhıydı. On sekizinci yüzyılda Avrupa yükselen en geniş saray ve muhtemelen en geniş yapıydı. 1996'da, Caserta Sarayı Dünya Mirası listesi kapsamına alındı.

<span class="mw-page-title-main">Holyrood Sarayı</span>

Edinburgh'daki Palace of Holyrood House veya Holyrood Sarayı Britanya kraliyet ailesinin İskoçya'daki rezidansıdır. Royal Mile'nin güney ucunda bulunur ve oradan yukarıya Edinburgh Sarayı'na kadar uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Pitti Sarayı</span> İtalyada saray

Pitti Sarayı, İtalya, Floransa'da büyük bir Rönesans sarayıdır. Arno Nehri'nin güney tarafında konumlanmakta olup, Eski Köprü'ye kısa mesafe uzaklıktadır. 1458 yılından tarihlenen şimdiki sarayın çekirdeğini teşkil etmekte ve orijinal olarak ihtiraslı bir bankacı olan Luca Pitti'nin kasaba residansıydı.

<span class="mw-page-title-main">Antiohos Sarayı</span>

Antiohos Sarayı Konstantinopolis şehrinde bulunan 5. yüzyıl binası. Sarayın yapısı 1940 ve 1950'li yıllarda Hipodrom'a yakın yapılan kazılarda ortaya çıkarılmıştır, kalanların bazıları hala görülebilir durumdadır. 7. yüzyılda, sarayın bir parçası kiliseye çevrilmiştir. Bu bölüm kutsal emanet Hipodrom'un Azize Eufemia Emaneti olarak Palaiologus dönemi'ne kadar hizmet etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Norodom Sihanuk</span>

Norodom Sihanuk, 1941-1955 ve 1993-2004 yılları arasında iki defa Kamboçya Kralı olarak tahtta kalmıştır. 7 Ekim 2004 yılında tahtı kendi isteğiyle oğlu Norodom Sihamoni'ye devretmiştir. Tahta ilk çıkışından itibaren ‘Baba-Kral’ olarak bilinmekteydi. Uzun kariyeri boyunca Kamboçya'yı çeşitli unvanlar ile yönetti, Kamboçya'nın hem Kralı hem de Başbakanı olarak görev yaptı. Sihanuk'un yaşamı boyunca Kamboçya, Fransız sömürge yönetimi, bağımsız krallık (1953–1970), cumhuriyet (1970–1975), Kızıl Kmer rejimi (1975–1979), komünist bir rejim (1979–1989), bir eyalet (1989–1993) ve yine krallık rejimlerini yaşamıştı.

<span class="mw-page-title-main">Hrisotriklinos</span>

Hrisotriklinos, Konstantinopolis'te bulunan Büyük Saray'ın yapıldığı geç 6. yüzyıldan 10. yüzyıla kadar ana kabul ve tören salonudur. Görünümü hakkındaki tüm bilgiler, başta özellikle 10. yüzyıla ait De Ceremoniis isimli Bizans protokol kitabı olmak üzere yazılı kaynaklardan gelenlerdir. İmparatorluk gücünün ana sembolü olarak Şarlman'ın Aachen bulunan Palatine Şapel'in inşasına ilham vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">St. James Sarayı</span>

Saint James Sarayı, İngiltere Krallığı, İrlanda Krallığı ve Fransa Krallığı Kralı olan VIII. Henry tarafından yaptırılan, Londra Şehri'ndeki Westminster İlçesi'nde bulunan bir kraliyet saraydır. Saray İsa'nın On İki Havârisi'nden biri olan Küçük Yakup'a adanmıştır. 1531 ve1536 yılları arasında kırmızı taş tuğla ağırlıklı malzemeler kullanılarak inşâ edilmiştir, büyük çoğunluk ile inşâ edildiği dönemin o bölgedeki baskın mimarî akımı olan Tudor Mimarîsi ile inşa edilmiştir. Saray kraliyet vârisinin ikâmetgahı olarak da hizmet vermiştir.

Sisowath Monivong, . 1927'den, öldüğü 1941 yılına kadar Fransa himayesindeki Kamboçya'nın krallığını yapan kişi. Şair kral Ang Duong'un torunu, Norodom Sihanouk'un büyükbabası ve şimdiki kral Norodom Sihamoni'nin büyük büyükbabası.

<span class="mw-page-title-main">Kral Sisowath</span> 1904ten 1927ye kadar Kamboçya Kralı

Sisowath' ; 7 Eylül 1840 – 9 Ağustos 1927) 1904 yılından öldüğü 1927 yılına kadar Kamboçya Kralı. Kral Ang Duong'un oğlu, Prens Si Votha ve Kral Norodom'un üvey kardeşi.

<span class="mw-page-title-main">Kamboçya Kraliyet Jandarması</span>

Kamboçya Kraliyet Jandarması, 1970 yılında kurulmuş olan Kamboçya Kraliyet Silahlı Kuvvetleri'nin parçası jandarma kuvveti. Kamboçya kralı ve silahlı kuvvetler komutanı Norodom Sihamoni'ne bağlı olan ve "askeri polis" olarak da tanımlanan bu jandarma birlikleri kamu düzeninin, rejimin ve iç güvenliğin korunmasından sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Gyeongbokgung</span> Korede bir saray

Gyeongbokgung, Güney Kore'nin başkenti Seul'de bulunan bir saraydır. Saray, 1395 yılında inşa edilmiş olup Joseon Hanedanı tarafından inşa edilen Beş Büyük Saray'ın en büyüğüdür. Joseon Hanedanı'nın ana sarayı olup Joseon Hanedanı'nın kralları, kralların aileleri ve Joseon hükûmetine de hizmet vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Geguti Sarayı</span> Eski kraliyet sarayı

Geguti Kraliyet Sarayı Gürcistan'daki Kutaisi şehrinin 7 km güneyindeki aynı adlı köyde konumlanmış, günümüzde bir harabe olan kraliyet sarayıdır.

<span class="mw-page-title-main">Norodom Buppha Devi</span>

Norodom Buppha Devi, Kamboçyalı prenses, siyasetçi, aktivist ve balerin.