Sovyet Hava Kuvvetleri veya VVS, Sovyetler Birliği'nin hava kuvvetlerinden biriydi. Diğeri Sovyet Hava Savunma Kuvvetleri'dir.
Blitzkrieg ya da yıldırım harbi, II. Dünya Savaşı sırasında Almanların temel savaş doktrinidir. Doktrinin amacı hızlı ve ani saldırılarla, düşmanın düzenli bir savunma kurmasını engelleyip sonra da hızlı bir şekilde yok etmektir. I. Dünya Savaşı'nda uygulanan siper savaşı yöntemine karşı geliştirilmiştir. Tankların, uçakların ve zehirli gazların gelişmesiyle siper savaşları terk edilmeye başlanmış, daha çok hareketli savunmaya geçilmiştir. Almanların bütün savaş araçları bu doktrin üzerine üretilmiştir.
The Blitz (Türkçe: Yıldırım), II. Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık'ın 7 Eylül 1940 ile 11 Mayıs 1941 tarihleri arasında olan Alman bombalama saldırılarına verilen isimdir. Birleşik Krallık genelinde kasabalar ve şehirler, sekiz ay boyunca 43.500 masum sivilin ölümüyle sonuçlanan Alman bombardıman saldırılarına maruz kaldı.
Kraliyet Donanması, Birleşik Krallık'ta askerî örgütlenmenin denizcilik koludur. Denizlerde ulusal güvenliği sağlamak, ticareti korumak ve uluslararası anlaşmaları uygulamakla görevlidir.
P-38 Lightning ABD Ordu Hava Kuvvetlerinin (USAAF) II. Dünya Savaşı döneminde kullandığı yüksek irtifa avcı uçağı.
1941'de USAAF'a teslimatlar başladığında P-38 Lightning ABD envanterindeki en hızlı uçaktı. Pearl Harbor Saldırısından hemen sonra 143 adet P-38D Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne sevk edildi ancak turboşarjörlerin ihracını yasaklayan Amerikan kanunu nedeniyle sevkiyat iptal edildi ve uçaklar geri getirildi.
AV-8B Harrier II gerçek anlamda V/STOL uçaklarının içinden en çok tanınanıdır. Bir adet Rolls Royce Pegasus II motoruna sahiptir. Motor uçağın tam ortasındadır ve uçağın iki yanında görünen hava girişleri ortadaki Rolls Royce Pegasus II motorunu beslemektedir. İlk Harrier II uçuşu 1981 sonbaharında gerçekleştiğinde asıl Hawker P.1127'nin ilk uçuşundan beri 21 yıl geçmişti. P.1127, 1957 tasarımı bir Fransız motor konsepti üzerine yapılandırılmış ve geliştirilmişti. Proje finansmanı Britanyalı Bristol Engine Co. ve ABD Hükûmeti tarafından “Müşterek Silah Geliştirme Programı” (MWDP) dahilinde karşılanmıştı.
Reich Savunması, II. Dünya Savaşı sırasında Luftwaffe'nin Müttefik hava güçlerine karşı Almanya'yı ve Alman işgali altındaki toprakları savunmak için yaptığı hava savaşlarına Almanların verdiği isimdir. Buradaki asıl amaç Müttefikler'in Alman askeri ve sivil endüstri tesislerine ve kentlerine yaptığı saldırıları engelleyerek bu yapıların yıkılmasını, tesislerde çalışan işçilerin ölmesini ve dolayısıyla Alman ordusunun ihtiyaç duyduğu askeri araç, mühimmat ve malzemelerinin üretiminin sekteye uğramasını önlemektir. Bu amaç için yerde binlerce uçak, düzinelerce asker ve çeşitli hava savunma sistemleri kullanılmış, gece ve gündüz süren hava muharebelerinde bu akınlar durdurulmaya çalışılmıştır.
Batı Cephesi, Almanya'nın işgal ettiği Belçika, Hollanda ve Fransa'da Müttefikler ile geçen savaşlar dizisine verilen addır. Cephe iki evreden oluşur. Birinci evre 1940'ta Fransa Seferi ile Fransa'nın Almanlar tarafından işgal edilişi, ikinci evre ise 1944'te Normandiya Çıkarması ile daha çok ABD, Birleşik Krallık ve Kanada'dan oluşan Müttefik Birleşik Ordusu'nun Fransa'yı Almanlardan geri alması ve Almanya'yı işgal etmesidir.
5. Bombardıman Uçakları Grubu, II. Dünya Savaşı sırasında yaptığı saldırılar sonucu en tanınmış bombacı gruplarından biri oldu. Dresden Bombardımanı da 5. Bombardıman Uçakları Grubu tarafından düzenlendi.
Hurricane Harekâtı, 13 ve 15 Ekim 1944 arası Ruhr bölgesine düzenlenen stratejik seri bir bombardıman saldırısıydı. Saldırılar Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin RAF Bomber Command tarafından geceleri ve ABD'nin 8. Hava Ordusu tarafından gündüzleri düzenleniyordu.
Luftwaffe, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Wehrmacht birliklerinin hava savaş birimiydi. Almanya'nın I. Dünya Savaşı sırasındaki askeri hava kuvvetleri, İmparatorluk Ordusu'nun Luftstreitkräfte'si ve İmparatorluk Donanması'nın Marine-Fliegerabteilung'u, Mayıs 1920'de Versay Antlaşması'nın şartları uyarınca dağıtıldı ve Almanya'nın herhangi bir hava kuvvetlerine sahip olması yasaklandı.
Ellamy Operasyonu, Birleşik Krallık'ın Libya'ya müdahale için kullandığı kod addır. Fransa'nın Harmattan Operasyonu, Kanada'nın MOBILE Operasyonu ve Amerika Birleşik Devletleri'nin Şafak Yolculuğu Operasyonu ile ortak hareket eder. Muammer Kaddafi'nin halk ayaklanmasını bastırmak adına muhalif güçlere karşı kullandığı kuvveti durdurmak amacıyla düzenlenmektedir. 19 Mart 2011 tarihinde Paris'te düzenlenen konferans sonucu düzenlenmesi kararı alınmıştır.
Birleşik Krallık Havacılık Bakanlığı (İngilizce: Air Ministry) 1964'e kadar Birleşik Krallıkta bir bakanlıktı ve Kraliyet Hava Kuvvetleri bu bakanlığın sorumluluğu altındaydı. Bakanlık resmi olarak 1918'den 1964'e kadar var oldu.
Heligoland Körfezi Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nda ismi bilinen ilk hava muharebesi ve en uzun hava muharebesi III. Reich'in Savunmasının başlangıcıdır. 3 Eylül günü Birleşik Krallık Almanya'ya savaş açtı ve Avrupa'daki savaş başladı. Ancak Birleşik Krallık Polonya'ya ne havadan ne de karadan yardım etmedi. Buna rağmen Almanya'nın bazı hedeflerini havadan vurdular. Alman donanmasına Alman limanlarında birkaç küçük hava baskını yaptılar. Cephenin durgun olduğu Eylül 1939-Mayıs 1940 arası Phoney Savaşı'nda havada ve karada çok küçük çapta çarpışmalar olmasına rağmen denizde Alman U-Botları terör estiriyordu. Bunun üzerine Britanya Kuzey Atlantik'teki Alman yüzey gemilerine karşı havadan saldırı düzenlemeyi planladı. Bu gemiler U-botlara (denizaltı) destek oluyordu.
Britanya Savaşı, Alman Hava Kuvvetleri olan Luftwaffe'nin Kraliyet Hava Kuvvetlerine karşı, Büyük Britanya'ya yönelik planlanmış çıkarma ve işgal harekâtını gerçekleştirmek için hava üstünlüğü elde etmek amacıyla giriştiği hava savaşlarıdır.
Hava kuvvetleri ya da bazı ülkelerde anıldığı ismiyle hava ordusu, en geniş anlamda, ana olarak hava savaşı yürütmek üzere kurulmuş ve ülkenin havadan savunulmasını sağlamak için uçak, helikopter gibi hava araçlardan ve bunlarla ilgili yer hizmetlerinden, kuruluşlarından oluşturulan teşkilattır. Daha spesifik olarak, hava kuvvetleri bir ordunun; kara kuvvetleri, donanması ve diğer askeri kuvvetlerinden farklı olarak hava savaşından sorumlu silahlı hizmet dalıdır. Tipik olarak, hava kuvvetleri, ülkenin hava sahasının kontrolünü sağlamak, kontrol stratejik ve taktik bombardıman görevleri yürütmek ve kara ve deniz kuvvetlerine destek sağlamaktan sorumludur.
Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetleri, resmi adıyla Majestelerinin Silahlı Kuvvetleri, diğer adı Kraliyet Silahlı Kuvvetleri, Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı'nı dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Silahlı Kuvvetler, Donanma, Kara Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri'nden oluşur. Bu üç birim de profesyonel askerlerden oluşmaktadır.
Yemen Hava Kuvvetleri, Yemen'i havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Yemen Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 2.kuvvettir.
Kraliyet Hava Kuvvetleri Mareşali Sir Arthur Travers Harris, 1. Baronet,, yaygın olarak "Bombacı" Harris basın tarafından ve çoğunlukla RAF tarafından "Cani" Harris, RAF Aircrew takma adı, "Kasap Harris", II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'na karşı açılan Anglo-Amerikan stratejik bombardıman seferi sırasında hava görevlisi komutan yardımcısı (AOC-in-C). RAF Bomber Komutanlığı görevini üstlendi. 1942'de, İngiliz Kabine, Alman kentlerinin "alan bombalaması" nı kabul etti. Harris, Churchill'in politikasını uygulamakla görevlendirildi ve görevi daha etkili bir şekilde yerine getirmek için taktik ve teknolojinin geliştirilmesini destekledi. Harris, Birleşik Krallık'ın Dresden Bombardımanı da dahil olmak üzere Alman altyapısına ve nüfusuna yönelik en yıkıcı saldırılarda, Kraliyet Hava Kuvvetleri Charles Portal Hava Üssü Emniyet Müdürü yardımcısı oldu.
Hava savaşı, II. Dünya Savaşı'nın tüm cephelerinde önemli bir bileşendi ve uçaksavar savaşıyla birlikte, büyük güçlerin endüstriyel üretiminin büyük bir kısmını kapsıyordu. Almanya ve Japonya, kara ve deniz kuvvetleriyle sıkı bir şekilde bütünleşmiş hava kuvvetlerine bağımlıydı, Mihver güçleri, stratejik bombardıman uçakları filolarının avantajını küçümsediler ve Müttefiklerin stratejik bombardımanına karşı savunma yapmakta geç kaldılar. Bunun tersine, İngiltere ve ABD, yeterli hava savunmasının yanı sıra stratejik bombalamayı ve savaş alanının hava yoluyla taktiksel kontrolünü büyük ölçüde vurgulayan bir yaklaşım benimsedi. Hem İngiltere hem de ABD, büyük, uzun menzilli bombardıman uçaklarından oluşan çok daha büyük stratejik kuvvetler inşa etti. Aynı zamanda, savaş alanlarında hava üstünlüğü sağlayabilecek taktik hava kuvvetleri de oluşturdular ve böylece kara birliklerine hayati destek sağladılar. ABD Donanması ve Kraliyet Donanması da, Japon İmparatorluk Donanması'nın yaptığı gibi, uçak gemilerine dayalı güçlü bir deniz-hava bileşeni oluşturdu ve bunlar denizdeki savaşta merkezi rol oynadılar.