İçeriğe atla

Kraliyet Enstitüsü

1838'de Londra'da 21 Albemarle Caddesi'nde bulunan Kraliyet Enstitüsü binası

Büyük Britanya Kraliyet Enstitüsü (genellkile kısaca Kraliyet Enstitüsü veya Ri), Londra'da bulunan bilimin eğitimine ve araştırmasına adanmış bir kurum.

Kuruluş, 1799'da zamanın önde gelen Britanyalı bilim adamları tarafından tesis edilmiş. Bunlar arasında Henry Cavendish, ilk başkan ve George Finch, Winchelsea'nin 9. kontu vardı,[1] ve amacı

faydalı mekanik icadların ve geliştirmelerin ilmini yaymak ve genel tanıtımını kolaylaştırmak; ve felsefi dersler ve deneyler yoluyla, bilimin hayatın ortak amacına uygulamasını öğretmek.

— [2]

Baş fonlamasının çoğu ve kurulmasının ilk teklifi "Fakirlerin Durumunu Düzeltme ve Rahatını İyileştirme Topluluğu" (Society for Bettering the Conditions and Improving the Comforts of the Poor) tarafından yapılmıştır. Yönlendirenler arasında hayırsever Sir Thomas Bernard ve Amerika doğumlu Britanyalı bilim insanı Sir Benjamin Thompson, Kont Rumford var idi. Kurulduğundan beri Londra, Mayfair'de aynı yerde bulunmaktadır. Kraliyet Fermanı 1800'de takdim edilmiştir.

Galeri

Kaynakça

  1. ^ Caroe, Gwendy ve Alban tarafından son bir bölüm ile (1985). The Royal Institution : an informal history. Londra: J. Murray. ISBN 0719542456. 
  2. ^ "Guides to the Royal Institution of Great Britain: 1 HISTORY" (PDF). 10 Nisan 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Thomas Henry Huxley</span> İngiliz biyolog

Thomas Henry Huxley, İngiliz biyolog. Darwin'in evrim kuramının en önemli savunucularından, felsefede agnostisizm kavramını ilk kez ortaya atan, Darwin'in buldoğu lakabıyla bilinen İngiliz biyoloji bilgini.

<span class="mw-page-title-main">Michael Faraday</span> İngiliz bilim insanı (1791–1867)

Michael Faraday, elektromanyetizma ve elektrokimyaya katkılarıyla tanınan, İngiliz kimya ve fizik bilgini.

<span class="mw-page-title-main">J. J. Thomson</span> İngiliz fizikçi (1856-1940)

Sir Joseph John Thomson, çağdaş fiziğin gelişimine büyük katkılarıyla tanınan Britanyalı fizikçi. Elektronu ve izotop kavramını keşfetmesi ile kütle tayfölçerini icat etmesiyle bilinir. Gazların elektriksel iletkenliği üzerindeki çalışmaları ve elektronu keşfinden dolayı 1906'da Nobel Fizik Ödülü ile ödüllendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Henry</span>

Joseph Henry, Smithsonian Enstitüsü'nün ilk yazmanı olarak görev yapan Amerikalı bilim insanı. Smithsonian Enstitüsü'nün öncüsü olan Ulusal Bilimi Geliştirme Enstitüsü'nün yazmanıydı. Yaşamı boyunca çok saygı gördü. Elektromıknatıslar yaparken, Henry kendi kendine indüktansın elektromanyetik olayını keşfetti. Ayrıca Michael Faraday'dan bağımsız olarak karşılıklı indüktansı keşfetti, ancak keşfi yapan ve sonuçlarını yayınlayan ilk kişi Faraday oldu. Henry, elektromıknatısı kullanışlı bir aygıta dönüştürdü. Elektrikli kapı zili ve elektrik rölesi (1835) için bir öncü icat etti. Elektromanyetik röle üzerindeki çalışması, Samuel FB Morse ve Sir Charles Wheatstone tarafından ayrı ayrı geliştirilen kullanışlı elektrikli telgrafın temelini oluşturdu. Onun onuruna SI indüktans birimine henri adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Lawrence Bragg</span> Britanyalı fizikçi

William Lawrence Bragg, Avustralya doğumlu Britanyalı fizikçi. Bragg'in X-ray yasalarının ve X-ray kristalograferi kâşifi. 1915 yılında babası William Henry Bragg ile kristallerin yapılarını x ışınları yardımıyla analiz etmesindeki çalışmalarından dolayı Nobel ödülünü kazanmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">David Brewster</span> İskoç bilim insanı, mucit ve yazar (1781–1868)

Sir David Brewster, İskoç bilim insanı, mucit ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">John William Strutt</span> İngiliz fizikçi

John William Strutt, 3. Baron Rayleigh ya da Lord Rayleigh, bilime kapsamlı katkılarda bulunmuş İngiliz matematikçi ve fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Royal Institute of British Architects</span> Birleşik Krallıkta 1834te kurulan meslek kurumu

Royal Institute of British Architects veya RIBA, Birleşik Krallık’ta yer alan mimarlar odasıdır.

Bernard Meadows Britanyalı modernist heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Phillip King (sanatçı)</span>

Phillip King, Britanyalı heykeltıraş.

Tracey Kerime Emin, Çingene ve Kıbrıs Türkü kökenli Britanyalı ressam; konsept ve enstalasyon sanatçısıdır. My Bed (Yatağım) ve Everyone I Have Ever Slept With 1963–1995 gibi sansasyonel görsel eserleri ile bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Henry Hallett Dale</span> İngiliz eczacı ve doktor (1875-1968; Nobel Tıp Ö. 1936)

Sir Henry Hallett Dale İngiliz farmakolog ve fizyolog. Sinir uyarılarının (nörotransmisyon) kimyasal iletim ajanı olarak asetilkolin ile ilgili yaptığı çalışmalar nedeniyle Otto Loewi ile 1936 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü paylaştı.

<span class="mw-page-title-main">George Porter</span>

George Hornidge Porter İngiliz kimyager. 1967 yılında Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Schuster</span>

Franz Arthur Friedrich Schuster, Britanyalı fizikçidir. Spektroskopi, elektrokimya, optik, radyografi ve harmonik analiz üzerine çalışmalarda bulunmuştur.

David Chilton Phillips, Ellesmere Baronu Phillips, KBE, FRS H FRSE İngiliz yapısal biyologdur.

Sör John Ivan George Cadogan İngiliz organik kimya uzmanı.

Lord Lewis Ödülü, bilim politikasının gelişimine önemli katkıların yanı sıra ayırt edici ve seçkin kimyasal veya bilimsel başarılar için Kraliyet Kimya Derneği tarafından verilir. Alıcıya bir madalya, bir sertifika ve £5,000 tutarında bir ödül verilir.

Sör Rex Edward Richards İngiliz bilim insanı ve akademisyen. Oxford Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Leverhulme Vakfı'nın direktörü olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Burlington House</span> Londrada konak

Burlington House, Londra'da Piccadilly'de yer alan bir binadır. Yazar John Denham'ın evi olarak 1664 yılında inşa edilmiştir. Dört yıl sonra Burlington House'u İrlanda Yüksek Haznedarı Lord Richard Boyle'a satılmıştır. Kişi, bu nedenle 1. Burlington Kontu adını almıştır. Richard Boyle adlı 3. Burlington Kontu zamanında ise bina önde gelen sanatçılar, filozoflar ve bilim adamları için düzenli bir buluşma noktası haline gelmiştir. Burlington House daha sonra Cavendish ailesinin mülkiyetine geçmiş ve Henry Cavendish'in ikametgâhı olarak hizmet etmiştir. Elgin Mermerleri de British Museum'a satılmadan önce burada tutulmuştur. Burlington House, 1854 yılında Birleşik Krallık tarafından satın alınmış ve o tarihtan itibaren çeşitli bilimsel topluluklara ve Kraliyet Sanat Akademisine ev sahipliği yapmıştır.

Royal Society of Chemistry (RSC), Londra'daki Burlington House'da bulunan mekanında bir dizi önemli sanat eserine sahiptir. Koleksiyon, esas olarak 19. Yüzyılın ortası ile 21. Yüzyılın başları arasında elde edilen büstler, resimler ve diğer eserlerden oluşur.