İçeriğe atla

Kraliyet Adalet Mahkemeleri

Koordinatlar: 51°30′49″K 0°06′48″B / 51.51361°K 0.11333°B / 51.51361; -0.11333
Kraliyet Adalet Mahkemeleri
Royal Courts of Justice
Kraliyet Adalet Mahkemeleri
Harita
Genel bilgiler
DurumTamamlandı
TürMahkeme
Mimari tarzNeogotik
KonumLondra, Birleşik Krallık
Koordinatlar51°30′49″K 0°06′48″B / 51.51361°K 0.11333°B / 51.51361; -0.11333
Temel atma1873
Açılış1882
Teknik ayrıntılar
Asansör sayısı5
Tasarım ve inşaat
Mimar(lar)George Edmund Street
Baş müteahhitMessrs Bull & Sons

Kraliyet Adalet Mahkemeleri (İngilizceRoyal Courts of Justice), Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da bulunan bir mahkeme binasıdır. Bina, Westminster semtinde yer almakta olup 1882 yılında inşa edilmiştir ve Adalet Yüksek Mahkemesi ile Temyiz Mahkemesi'ne ev sahipliği yapmaktadır.

Mahkeme binası, Viktorya Dönemi Neogotik tarzında büyük gri taş bir yapıdır. Avrupa'nın en büyük mahkeme binalarından biridir ve 1. dereceden koruma altındaki bir yapıdır.[1]

Kaynakça

  1. ^ Historic England. "Royal Courts of Justice: The Law Courts, Screen Walls, Gates, Railings and Lamps (1264258)". National Heritage List for England (NHLE) (İngilizce). Erişim tarihi: 21 Nisan 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yargı</span> hukuku yorumlayan ve uygulayan mahkemeler sistemi

Yargı, yasal anlaşmazlıkları/uyuşmazlıkları karara bağlayan ve yasal davalarda yasayı yorumlayan, savunan ve uygulayan mahkemeler sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Mahkeme</span>

Mahkeme, taraflar arasındaki hukukî anlaşmazlıkları (davaları) hukukun üstünlüğüne uygun olarak sivil ya da askerî, adlî veya idarî konularda adaleti sağlamak üzere yetkilendirilmiş, toplum yapısına ve kültüre göre değişiklikler gösterebilen bir yargılama formudur. Mahkemeler genellikle bir devlet kurumu şeklinde teşkilatlanır. Hem ortak hukuk, hem de medeni hukuk sistemlerinde mahkemeler, uyuşmazlıkların çözümü için merkezi araçlardır.

<span class="mw-page-title-main">Roland Freisler</span> Alman hukukçu ve siyasetçi

Roland Freisler, Alman hukukçu, Nazi Almanyası'nın Adalet Bakanı ve müsteşarı.

<span class="mw-page-title-main">Westminster</span> Londrada bölge

City of Westminster, İngiltere parlamentosunu da içinde bulunduran kenttir. İngiltere'de Londra metropoliten alanında iç ilçe. 1540'ta şehir olma statüsü verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Adalet Divanı</span>

Avrupa Birliği Adalet Divanı ya da kısaca Avrupa Adalet Divanı, AAD Avrupa Birliği (AB) bünyesi içinde yer alan en yüksek mahkemedir. Avrupa Birliği üyesi ülkeleri arasında, Avrupa Birliği hukukunu ilgilendiren konularda son sözü söyleyen kurumdur. Avrupa Adalet Divanı 27 yargıç ve 11 hukuk sözcüsünden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Federal İdare Mahkemesi</span>

Federal İdare Mahkemesi, Almanya'daki en yüksek dereceli beş yüksek yargı mahkemesinden biridir. Mahkeme, ülkedeki en yüksek dereceli idare hukuku mahkemesidir. Genel olarak vatandaş ile devlet arasındaki sorunları çözmeye çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Federal Adalet Mahkemesi</span>

Federal Adalet Mahkemesi,, Almanya'daki olağan yargı sistemi içerisindeki en yüksek mahkemedir. Sadece ceza hukuku ve özel hukukla ilgili konuları karara bağlar. BGH tarafından verilen bir karar, ender olarak Almanya Federal Anayasa Mahkemesinin anayasaya aykırılığa hükmettiği durumlarda geri alınabilir. Federal Anayasa Mahkemesi'nin de bulunduğu Karlsruhe'de kurulmuştur.

Orams Davası, Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşı Meletis Apostolides'ın, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kıbrıs Harekâtı'ndan sonra terk ettiği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Lapta'daki evinin Britanyalı çift Linda ve David Orams tarafından alınması sonrasında Lefkoşa Kaza Mahkemesi'nde açtığı ve daha sonra Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi ile Avrupa Toplulukları Adalet Divanı'na taşınan dava.

Genel Mahkeme, Avrupa Birliği'nin 1988 yılında Avrupa Adalet Divanı'nın işlerinin yürütülmesine yardımcı olması amacıyla kurduğu mahkemedir. İlk Derece Mahkemesi, Avrupa Birliği'nin diğer mahkemelerinden önce, genel olarak doğrudan bireyler ya da şirketler tarafından açılan davalara bakar.

Avrupa Birliği hukuku, üye ülkelerin ulusal hukuklarının yanı sıra tek yargısal sistemdir. Avrupa Birliği yasaları pek çok alanda, özellikle de Avrupa ortak pazarında üye ülkelerin hukuk kurallarını geçersiz kılar. Avrupa Birliği'nin antlaşmalar aracılığıyla yayınladığı yasalar doğrudan etki kuralıyla tüm üye ülkelerin iç hukuklarına girer ve tüm ülkeler için bağlayıcıdır. Avrupa Birliği'ne katılabilmek için birlik yasalarına koşulsuz tabi olunmasının kabul edilmesi gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fresno, Kaliforniya</span>

Fresno, ABD'nin Kaliforniya eyaletinde bir şehirdir. Nüfusu 500.017'dir. ABD'nin 35. en büyük şehridir. Los Angeles'ın 322 kilometre kuzeyinde bulunur. San Joaquin Vadisi'nde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Şansölye Mahkemesi</span>

Şansölye Mahkemesi, 1873 Hakimlik (Judicature) Yasası'nın 66. maddesinin yürürlüğe girdiği tarihe kadar İngiltere ve Galler'de faaliyet göstermiş olan equity mahkemelerinden biridir. Bu tarihten sonra Yüksek Adalet Mahkemesi'yle birleştirilmiştir. Lord Şansölyesi'nin başkanlığındaki mahkeme, vicdan ilkesine dayalı bir adli kurum olarak çalışmalarını sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Adalet Sarayı (Brasilia)</span>

Adalet Sarayı Oscar Niemeyer tarafından tasarlanmış Brezilya’nın başkenti Brasilia’da yer alan bir hükûmet binasıdır. Anıtsal Eksen’de yer almakta olup, Bakanlıklar binaları ve Brezilya Ulusal Kongre Binası’nın kuzey tarafında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Royal Opera House</span>

Royal Opera House, Birleşik Krallık'ta Londra merkezinde Covent Garden Meydanı ve Bow Street'te bulunan bir opera evi ve bale gibi görsel sanatlar temsil yeridir. 2256 kişilik seyirci kapasiteli büyük bina, çok kere 1732'de ilk defa zaman orada bulunan tiyatronun ismine atıfla kullanılan ismi ile, "Covent Garden Tiyatrosu" diye de anılır.

<span class="mw-page-title-main">Adalet Yüksek Mahkemesi</span>

Londra'da bulunan Adalet Yüksek Mahkemesi, Temyiz Mahkemesi ve Kraliyet Mahkemesi ile birlikte İngiltere ve Galler Yüksek Mahkemeleri'ni oluşturur. Adı hukukî atıf amacıyla EWHC olarak kısaltılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sian Elias</span>

Dame Sian Seerpoohi Elias,, 12. Yeni Zelanda Başyargıcı'dır ve bu nedenle ülke yargı sisteminin en kıdemli üyesidir. Yeni Zelanda Yüksek Mahkemesi'nin mahkeme başkanı olarak ve birkaç kez Hükûmet Yöneticisi olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">College of Justice</span>

Adalet Koleji, İskoçya Yüksek Mahkemelerini ve ilgili organlarını içerir.

<span class="mw-page-title-main">Pencap ve Haryana Yüksek Mahkemesi</span>

Pencap ve Haryana Yüksek Mahkemesi, Hindistan'ın Çandigarh kentinde bulunan Hindistan'ın Pencap ve Haryana eyaletleri ve Çandigarh Birlik Bölgesi için ortak Yüksek Mahkemedir. 28 Kasım 2019 tarihi itibarıyla Yüksek Mahkemede 39 Daimi ve 17 Ek Hakim olmak üzere 56 Hakim bulunmaktadır. Mahkemede görev yapmış hakimler arasında Hindistan Yüksek Mahkemesi üyeliğine yükselen ve Hindistan Baş Hakimi olan Jagdish Singh Khehar ve Ranjan Gogoi yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Épuration légale</span>

Épuration légale, II. Dünya Savaşı sırasında Nazilerin Fransa'yı işgalinin ardından kurulan Vichy rejiminin yıkılmasının ardından işgalden kurtarılan Fransa'da 1944-1949 arasında süren yasal tasfiye sürecini anlatır.

<span class="mw-page-title-main">Temyiz mahkemesi</span>

Temyiz mahkemesi, bir mahkeme türüdür. Bir mahkemenin veya alt mahkemenin temyizini dinleme yetkisine sahiptir. Dünyanın çoğu yerinde, mahkeme sistemleri en az üç seviyeye ayrılır: ilk olarak davalara bakan ilk derece mahkemesi; temyiz mahkemesi; yüksek mahkeme.