
Batum, Gürcistan'ın Özerk Cumhuriyeti Acara'nın başkenti olan Karadeniz kıyısındaki liman kenti. Nüfusu 169.100 olan Batum, önemli bir liman ve ticaret merkezi olarak hizmet vermektedir. Subtropikal bir bölgede yer almaktadır. Narenciye ve çay gibi tarımsal ürünler bakımından zengindir.

Gürcistan, Karadeniz'in doğu kıyısında, Güney Kafkasya'da yer alan ülkedir. Eski Sovyet cumhuriyetlerinden biri olan Gürcistan'ın kuzeyinde Rusya, doğusunda Azerbaycan, güneyinde Ermenistan ve güneybatısında Türkiye yer alır. Ülkenin batı sınırını Karadeniz belirler.

Gürcüler veya Kartveliler, günümüzde büyük bölümü Gürcistan’da yaşamakta olan Kafkasya halkı. Gürcüler ayrıca Azerbaycan, İran, Rusya, Türkiye, ABD ve Avrupa’nın bazı ülkelerine de dağılmıştır. Tarihsel antropoloji açısından Gürcüler; Svanlar, Lazlar ve Megreller ile aynı kökenden gelen bir Kartveli halkı olarak kabul edilir. Halkın büyük çoğunluğu bir Kartveli dili olan Gürcüce konuşmaktadır.

Şota Rustaveli ya da kısaca Rustaveli, Orta Çağ'da yaşamış Gürcü şair. Gürcistan'ın Altın Çağı'nın öne çıkan en önemli şairidir ve Gürcü edebiyatına en çok katkı yapan yazarlardandır. Rustaveli, Gürcüler'in milli epik şiiri Kaplan Postlu Şövalye'nin yazarıdır.
Atabeg, atabey ya da atabekü'l-asâkir, Selçuklu Devleti'nde ve sonrasında bazı Türk devletlerinde şehzadeleri eğitip yetiştiren memurlara verilen ünvandır.

Gürcistan Krallığı ya da Gürcü İmparatorluğu, Orta Çağ'da kurulmuş olan Gürcü devleti. Gürcistan pek çok alanda, Altın Çağ olarak adlandırılan dönemi bu krallık zamanında yaşamıştır.

Svaneti, Gürcistan’ın tarihsel bölgelerinden biridir ve ülkenin kuzeybatı bölümünde yer alır. Svanlar bölgenin yerli halkıdır.

Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti, Gürcistan'ın 1918-1921 arasında bağımsız olduğu dönemdeki adıdır.

Kızıl Ordu'nun Gürcistan'ı işgali, Rus–Gürcü Savaşı ya da Sovyet Rusya'nın Gürcistan'ı işgali olarak da bilinir, Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı Kızıl Ordu'nun Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti'nin Menşevik hükûmetinin yerine Bolşevik rejimini kurmak amacıyla giriştiği askerî işgaldir. İşgal, Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti'nin varlığının sona ermesi ve Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla sonuçlanmıştır.

IV. Davit, Kurucu Davit olarak da bilinir, Bagrationi hanedanından Gürcü kralı. 1089 yılından öldüğü 1125 yılına kadar hüküm sürmüştür. "Ağmaşenebeli" lakabı kurucu, imar eden anlamlarına gelir.

Hanedan-ı Âli Osman Nişanı, Sultan II. Abdülhamid zamanında 31 Ağustos 1893 tarihinde Osmanlı Hanedanı üyelerine ve diğer ülkelerdeki kraliyet hanedan üyelerine tevcih edilmek üzere oluşturulan şeref nişanıdır. Verildiği ilk dönemde sadece Osmanlı hanedan üyelerine verilmekteydi. Osmanlı İmparatorluğu'nun sonuna kadar tahminen 16 Osmanlı hanedan üyesine tevcih edildi. Hanedan üyesi olmamasına rağmen, hizmetleri dolayısıyla Sadrazam Tevfik Paşa'ya da bu nişan tevcih edildi.

Kültür Nişanı, Japon sanatına, edebiyatına, bilimine, teknolojisine veya genel olarak kültür ile ilgili her şeye katkılardan dolayı verilen Japon nişanıdır. Nişan, 11 Şubat 1937 tarihinde oluşturuldu.
Aziz Yorgi Nişanı, yabancı bir devletin saldırısına karşı üstün savunma başarısı gösteren üst düzey subaylara verilen bir Rus nişanıdır. Nişan, ilk olarak 26 Kasım 1769 tarihinde Çariçe Katerina döneminde verilmeye başlanmış olup Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından 20 Mart 1992'de Rusya devlet başkanı kararnamesiyle yeniden verilmeye başlanmıştır. Adını Aziz Yorgi'den almaktadır ve Rusya'nın Aziz Andrew Nişanı'ndan sonraki ikinci üst düzey nişanı olup en üst düzey askerî nişanıdır.

Altın Uçurtma Nişanı, savaşta cesaret, liderlik veya komuta eden askerlere verilen verilen Japon nişanıydı. Nişan, 12 Şubat 1890'da İmparator Meiji tarafından İmparator Jimmu'nun anısına verilmeye başlanmıştır. II. Dünya Savaşı'ndan sonra 1947 yılında Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanlığı tarafından kaldırılmıştır.

Pavlonya Çiçekleri Nişanı, özellikle kamusal ve siyasi hayatta, uzun yıllar üstün başarılara sahip kişilere verilen bir Japon nişanıdır. Nişan, 1888'de Japonya hükûmeti kararnamesiyle verilmeye başlanmış olup Yükselen Güneş Nişanı'nın en üst nişanı iken 2003 yılından itibaren ayrı bir nişan olarak verilmeye başlandı.
Gürcistan onurları, nişanları ve madalyaları, Gürcistan ulusal hükûmeti tarafından ulusal savunma, devletin iyileştirilmesi ve demokrasi ve insan haklarının geliştirilmesinde başarı gösteren insanlara verilmektedir.
Basiani Muharebesi, 13. yüzyılda Gürcistan Krallığı orduları ile Anadolu Selçuklu Devleti arasında, Erzurum şehrinin 60 km kuzeydoğusundaki Basiani Vadisi'nde gerçekleşen savaş. Savaş, 1202 ve 1205 arasında çeşitli tarihlere dayanmaktadır, ancak son zamanlarda 1203 ve 1204 olarak geçmektedir. Müslüman tarihçi İbn Bîbî, savaşın hicri 598'de olduğunu iddia etti. Türk tarihçileri, Micingerd (Malazgirt) Kalesi'ni savaşın yeri olarak tanımlamaktadır.

John Oliver Wardrop, İngiltere'nin ilk Güney Kafkasya Baş Komiseri olarak çalışmış İngiliz diplomat, gezgin, tercüman ve Oxford Üniversitesi'ndeki Güney Kafkasya çalışmaları bölümünün kurucudur. Wardrop, Britanya İmparatorluk Nişanı ve Aziz Michael ve Aziz George Nişanları'nın sahibidir.

Gürcü Lejyonu, 1915 yılında eski Alman konsolos yardımcısı Friedrich-Werner Graf von der Schulenburg tarafından Tiflis'te kurulmuş lejyondur. Alman İmparatorluğu merkezli Bağımsız Gürcistan Komitesi tarafından desteklenen lejyonun üyeleri büyük ölçüde Lazistan ve Müslüman Gürcü bölgelerinden gelen mülteciler ve savaş esirlerinden oluşmaktaydı.

Anschluss Hatıra Madalyası İki Savaş Arası Dönem'de verilen Nazi Almanyası Madalyasıydı. Alman İşgal Madalyaları'nın ilkiydi.