İçeriğe atla

Kraliçe Mary'nın Tacı

Kraliçe Mary'nın Tacı
Detaylar
ÜlkeBirleşik Krallık
Yapım tarihi1911
SahibiIII. Charles
Ağırlığı590 g
MalzemeAltın, gümüş
BaşlıkMor kadife, ermin bant ile süslenmiş
Kayda değer taşlarKuh-i Nur, Cullinan
Diğer unsurlar2,200 elmas

Kraliçe Mary'nın Tacı, 1911'de taç giyme töreninde kullanması için Birleşik krallık kraliçesi Kraliçe Mary için yapılmış bir taçtır.[1]

Kraliçe Camilla

6 Mayıs 2023'te Kraliçe Camilla bu taç ile taç giydi. 14 Şubat 2023'te Buckingham Sarayı Mary'nin Tacının, Kraliçe Camilla'nın taç takma töreninde kullanması için Londra Kulesi'ndeki sergiden kaldırıldığını açıklamıştı.[2]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "Garrard & Co - Queen Marys Crown". www.rct.uk (İngilizce). 19 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2023. 
  2. ^ "Queen Mary's Crown is removed from display at the Tower of London ahead of the Coronation". 14 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">II. Elizabeth</span> Birleşik Krallık kraliçesi (1952–2022)

II. Elizabeth, Birleşik Krallık ve aralarında Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın da olduğu İngiliz Milletler Topluluğu üyesi 14 ülkenin 1952-2022 yılları arasındaki kraliçesi. Aynı zamanda İngiliz Milletler Topluluğu başkanı ve İngiltere Kilisesi yüksek valisi olarak görev aldı. 70 yıl 214 günlük saltanatı ile Kraliçe Victoria'nın saltanatını geride bırakarak Birleşik Krallık'ın en uzun süre tahtta kalan hükümdarı, Fransa Kralı XIV. Louis'den sonra dünyanın en uzun süre tahtta kalan hükümdarı ve tarihte en uzun süre hüküm süren kadın hükümdar unvanlarını aldı.

<span class="mw-page-title-main">V. George</span> 1910dan 1936ya kadar Birleşik Krallık Kralı ve Britanya Dominyonları ve Hindistan İmparatoru

V. George, 6 Mayıs 1910'dan 1936'daki ölümüne kadar Birleşik Krallık kralı, İngiliz İmparatorluğu dominyonlarının ve Britanya Hindistanı'nın imparatoruydu.

<span class="mw-page-title-main">I. Mary</span> İngiltere ve İrlanda Kraliçesi

I. Mary İngiltere'nin ilk hükümdar kraliçesidir. Tahta geçtiğinde İngiltere Protestanlığın etkisi altındaydı lakin İngilizler hâlâ büyük ölçüde Katolik idi. Kraliçe katı kurallar uygulayarak protestanları idam ettirdi hatta canlı canlı yaktırdı ve koyu katolik olan İspanya kralı II. Felipe ile evlendi, hiç çocuğu olmadı. II. Felipe ile evlenerek Habsburg ve Tudor hanedanları birleşmiştir ve I. Mary ve II. Felipe şu unvanları kullanmışlardır: "Philip ve Mary, Tanrının lütfuyla, İngiltere, İspanya, Fransa, Napoli, Kudüs, İrlanda ve Sicilya Kralı ve Kraliçesi, inancın Savunucuları, Avusturya Arşidük ve Arşidüşesi, Burgunya, Milano ve Brabant Dükü ve Düşesi, Habsburg, Flandre ve Tirol Kontu ve Kontesi". Protestanları idam ettirmesinden ve Protestan propagandasından dolayı Kanlı Mary olarak anılır. I. Elizabeth döneminde geliştirilen birçok yeniliğin temeli, Mary'nin hükümdarlığında başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">III. Charles</span> Birleşik Krallık kralı (2022–günümüz)

III. Charles, Birleşik Krallık ve diğer 14 İngiliz Milletler Topluluğu bölgesinin kralı. Annesi II. Elizabeth'in ölümü sonrasında 8 Eylül 2022 tarihinde tahta çıktı. 1952'den tahta çıkışına kadar Cornwall Dükü ve Rothesay Dükü olarak Britanya tarihindeki en yaşlı ve en uzun süre görev yapan veliaht ve aynı zamanda 26 Temmuz 1958'den tahta çıkışına kadar bu unvanı taşıyan en uzun süre görev yapan Galler prensi olmuştur. Görevi devraldığı sırada Charles aynı zamanda 73 yaşında Britanya tahtına geçen en yaşlı isim olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">I. Mary (İskoçya kraliçesi)</span> İskoçya Kraliçesi ve Fransa Konsort Kraliçesi

I. Mary, Mary Stuart veya İskoç kraliçesi Mary olarak da bilinir, 14 Aralık 1542'den 1567'de zorla tahttan indirilene kadar İskoçya kraliçesi idi.

<span class="mw-page-title-main">I. James (İngiltere kralı)</span> İskoçya, İngiltere ve İrlanda kralı

I. James, İskoçya, İngiltere ve İrlanda kralı.

<span class="mw-page-title-main">Elizabeth Bowes-Lyon</span> Birleşik Krallık kraliçesi (1900-2002; hd. 1936-1952) ve kraliçe II. Elizabethin annesi

Elizabeth Angela Marguerite Bowes Lyon, II. Elizabeth'in annesi, VI. George'un da eşidir. 11 Aralık 1936 ile 6 Şubat 1952 yılları arasında eşinin hükümdarlığı döneminde Birleşik Krallık ve İngiliz Dominyonları kraliçeliği, 1947 yılına kadar Hindistan imparatoriçeliği yapmış. Eşinin ölümü üzerine hükümdar olan büyük kızı II. Elizabeth'in kraliçe olmasından kendi ölümüne kadar Ana Kraliçe unvanı taşımış bir İskoç aristokratıdır.

<span class="mw-page-title-main">Philip (Edinburgh dükü)</span> Edinburgh Dükü

Edinburgh Dükü Prens Philip (doğum adıyla: Yunanistan ve Danimarka Prensi Philip, eski Birleşik Krallık kraliçesi II. Elizabeth'in eşiydi. Doğumuyla Yunanistan ve Danimarka Prensi olmuştur. Armasında Yunanistan bayrağı ve Danimarka Kraliyet Bayrağı bulunmaktaydı. 6 Şubat 1952 eşi Edinburgh Düşesi Prenses Elizabeth'in Kraliçe II. Elizabeth olarak tahta çıkmasından kendi ölümüne kadar 69 yıl boyunca Birleşik Krallık Konsortu olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Camilla (Birleşik Krallık kraliçesi)</span> Birleşik Krallık kraliçesi (2022–günümüz)

Camilla, Birleşik Krallık ve İngiliz Milletler Topluluğu bölgesi üyesi 14 ülkenin kraliçesi, Birleşik Krallık kralı III. Charles'ın eşidir.

<span class="mw-page-title-main">Mary (Teck)</span> 1910dan 1936ya kadar Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı Kraliçesi

Teckli Mary 6 Mayıs 1910 – 20 Ocak 1936 tarihleri arasında; Birleşik Krallık ve İngiliz Dominyonları kraliçeliği, 1947 yılına kadar Hindistan imparatoriçeliği yapmıştır. Birleşik Krallık kralı, Hindistan İmparatoru ve Britanya Denizaşırı Toprakları Kralı V. George'in eşidir.

The Crown, Kraliçe II. Elizabeth'in saltanatı hakkında yayınlanan ve esas olarak Peter Morgan tarafından yazılan ve Netflix için Left Bank Pictures ve Sony Pictures Television tarafından üretilen tarihi bir drama dizisidir. Morgan bunu drama filmi The Queen'den (2006) ve özellikle tiyatro oyunu The Audience'den (2013) geliştirdi. İlk sezon, Elizabeth'in 1947'de Edinburgh Dükü Philip ile evliliğinden, kız kardeşi Prenses Margaret'in 1955'te Grup Kaptanı Peter Townsend ile nişanının dağılmasına kadar geçen dönemi kapsar. İkinci sezon, 1956'daki Süveyş Krizinden, 1963'te Başbakan Harold Macmillan'ın emekliliğine ve 1964'te Prens Edward'ın doğumuna kadar olan dönemi kapsar. Üçüncü sezon 1964'ten 1977'ye kadar uzanır, Harold Wilson'ın iki başbakanlık dönemini içerir ve Camilla Shand'ı tanıtır. Dördüncü sezon 1979'dan 1990'ların başlarına kadar uzanır ve Margaret Thatcher'ın başbakanlık süresini ve Prens Charles'ın Leydi Diana Spencer ile evliliğini içerir. Diziyi kapatacak olan beşinci ve altıncı sezonlar, Kraliçe'nin 21. yüzyıla uzanan saltanatını kapsayacak.

<span class="mw-page-title-main">I. Napolyon'un tacı</span> I. Napolyon için üretilen ve 2 Aralık 1804de taç giyme töreninde kullanılan bir taç

I. Napolyon'un tacı, Birinci Fransız Cumhuriyeti'nin imparatoru I. Napolyon için üretilen ve 2 Aralık 1804'te taç giyme töreninde kullanılan bir taç. Napolyon bu tacı, Fransız Devrimi sırasında tahrip olan Fransa'nın eski kraliyet taç giyme adı olan "Charlemagne Tacı" olarak adlandırdı. Bu ismi koyarken Napolyon ünlü orta çağ hükümdarı Frenkler'in kralı ve Kutsal Roma İmparatoru Şarlman'dan esinlendi.

<span class="mw-page-title-main">V. Christian'ın Tacı</span>

Kral V. Christian'ın tacı, Danimarka'nın tüm mutlakiyetçi krallarının taç giyme töreninde kullanılan kraliyet tacı. Bu tacı giyen hükümdarlar 1840'da sona ererken, taç hala 1972'de son kez Danimarka kralının kastrum dolorisinde kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">XV. Louis'in Tacı</span>

XV. Louis'in Tacı, Fransız kraliyet mücevherleri arasında Fransız eski rejiminden kalan tek taçtır.

<span class="mw-page-title-main">Britanya hükümdarlarının eşleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Birleşik Krallık hükümdarlarının eşleri listesi, 1707'de İngiltere ve İskoçya'nın birleşmesinden sonra gelen Birleşik Krallık hükümdarları'nın eşlerini gösteren listedir. Kraliyet eşleri, Birleşik Krallık Monarşisi'nde yönetici bir kral veya kraliçenin eşidir. Kraliyet eşlerinin anayasal statüleri veya yetkileri yoktur, ancak birçoğunun önemli etkileri olmuştur. Şu anki hükümdar eşi Kral III. Charles'ın eşi olarak Kraliçe Camilla'dır.

Üçlü Oyunculuk Tacı, Amerikan eğlence endüstrisinde, sırasıyla sinema, televizyon ve tiyatro alanlarında en yüksek ödüller olan Akademi Ödülü, Emmy Ödülü ve Tony Ödülü sahibi oyuncuları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bugün itibarıyla sadece 24 kişi üçlü oyunculuk tacına ulaşmıştır.. Helen Hayes, 5 Şubat 1953'te kazandığı Emmy Ödülü ile üçlü tacı elde eden ilk kişi oldu. Thomas Mitchell, aynı yıl 29 Mart 1953'te kazandığı Tony Ödülü ile üçlü tacı elde eden ilk erkek oyuncu oldu. Hayes ve Rita Moreno, üçlü tacı kazanan oyuncular arasında Grammy Ödülü de kazanan ve EGOT'u tamamlayan tek oyunculardır. Dame Maggie Smith, 7 ödülle en fazla üçlü taç galibiyetine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">II. Elizabeth'in ölümü ve devlet cenaze töreni</span> Birleşik Krallık Kraliçesi II. Elizabethin ölümü

Birleşik Krallık ve İngiliz Milletler Topluluğu'nun en uzun hüküm sürmüş Kraliçesi olan II. Elizabeth, 8 Eylül 2022 tarihinde İskoçya'da bulunan Balmoral Kalesi'nde 96 yaşında öldü. Haber, BBC tarafından canlı yayın sırasında İngiliz Yaz Saati ile 18.31'de kamuoyuna duyuruldu.

<span class="mw-page-title-main">III. Charles ve Camilla'nın taç giyme töreni</span> Kral III. Charlesın taç giymesi için kabul töreni

Kral III. Charles ve eşi Kraliçe Camilla, Birleşik Krallık ve diğer İngiliz Milletler Topluluğu bölgelerinin kral ve kraliçesi olarak 6 Mayıs 2023'te Westminster Abbey'de taç giymişlerdir. Charles, annesi II. Elizabeth'in 8 Eylül 2022'de ölümü üzerine 73 yaşında Birleşik Krallık tahtına çıkmıştır. Taç giyme töreni, İngiliz hükûmeti tarafından finanse edilecek. Önceki taç giyme törenlerinden daha kısa olması, diğer inançları ve toplulukları daha fazla içermesi ve daha az maliyetli olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Edward'ın Tacı</span>

Aziz Edward'ın Tacı veya St. Andrew Tacı, Birleşik Krallık Kraliyet Mücevherlerinin en temel parçasıdır. Adını Günah Çıkartıcı Aziz Edward 'dan alan bu taç, 13. yüzyıldan bu yana geleneksel olarak İngiliz ve İngiliz hükümdarlarının taç giyme törenlerinde taç giydirmek için kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık hükümdarının taç giyme töreni</span>

Birleşik Krallık hükümdarının taç giyme töreni, Birleşik Krallık hükümdarının taç giyme töreni, resmî olarak kraliyet kıyafetleriyle donatıldığı ve Westminster Abbey'de taç giydiği bir törenidir. Bu, daha önce diğer Avrupa monarşilerinde gerçekleşen ve taç giyme törenlerini açılış veya tahta çıkma törenleri lehine terk eden taç giyme törenlerine karşılık gelmektedir. Taç giyme töreni sembolik bir formalitedir ve hükümdarın saltanatının resmi başlangıcı anlamına gelmez; hukuki ve fiili hükümdarlıkları, önceki hükümdarın ölümü veya tahttan çekilmesi anından itibaren başlar ve monarşinin yasal devamlılığını sağlar.