İçeriğe atla

Kral Kelebeği Biyosfer Rezervi

Kral Kelebeği Biyosfer Rezervi
Reserva de Biosfera de la Mariposa Monarca
UNESCO Dünya Mirası
Biyosfer rezervinin girişi
Konum Meksika
KriterDoğal: vii
Referans1290
Tescil2008 (32. oturum)
BölgeLatin Amerika ve Karayipler

Kral Kelebeği Biyosfer Rezervi (İspanyolca: Reserva de Biosfera de la Mariposa Monarca), kral kelebeğinin doğu nüfusunun kışlama alanlarının çoğunu içeren bir Dünya Mirası alanıdır. Koruma alanı, Meksiko'nun 100 km (62 mil) kuzeybatısında, Michoacán ve Meksika eyaletleri sınırında Trans-Meksika Volkanik Kemeri çam-meşe ormanları ekolojik bölgesi içerisinde yer almaktadır. Milyonlarca kelebek her yıl koruma alanına ulaşmaktadır. Kelebekler Ekim-Mart ayı arasında 56.000 hektarlık koruma alanının küçük bir kısmında kışlamaktadır. Koruma alanının kuruluş amacı, kelebek türlerini ve yaşam alanlarını korumaktır.

Kuzey Amerika'nın doğusundaki kral kelebeklerinin çoğu burada kışlar. Batılı araştırmacılar bu alanı 1975'te keşfettiler. 1980 ve 2000 yıllarındaki cumhurbaşkanlığı kararnameleri, o zamana kadar özel olarak tutulan alanları federal rezerv olarak belirledi. Koruma alanı, 1980'de Biyosfer Rezervi ve 2008'de Dünya Mirası ilan edildi. Koruma alanı, ağırlıklı olarak kırsal kesimde yer alır. Koruma alanının yöneticileri yasadışı kesim ve turizmin olumsuz etkilerinden endişe duymaya devam etmektedir. Koruma çabaları bazen yerel çiftçilerin, topluluk tabanlı toprak sahiplerinin, özel arazi sahiplerinin ve yerli halkın çıkarlarıyla çatışmaktadır.[1][2]

Kaynakça

  1. ^ Ramírez, Maria Isabel; Azcárate, Joaquín G.; Luna, Laura (Nisan 2003). "Effects of human activities on Monarch Butterfly habitat in protected mountain forests, Mexico". Forestry Chronicle. 79 (2). Canadian Institute of Forestry. ss. 242-246. doi:10.5558/tfc79242-2. 23 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2011. 
  2. ^ Tucker, Catherine (2004). "Community Institutions and Forest Management in Mexico's Monarch Butterfly Reserve". Society and Natural Resources. 17 (7). Routledge. ss. 569-587. doi:10.1080/08941920490466143. ISSN 1521-0723. 23 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Meksika</span> Kuzey Amerika yer alan bir ülke

Meksika, resmî adıyla Birleşik Meksika Devletleri (İspanyolca: Estados Unidos Mexicanos,

<span class="mw-page-title-main">Kelebek</span>

Kelebek, böceklerin, pul kanatlılar veya kelebekler (Lepidoptera) takımının kanatlı fertlerine verilen genel ad. 150.000 kadar türü bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kral kelebeği</span>

Kral kelebeği, Nymphalidae ailesinde sınıflandırılan göçmen bir kelebek türüdür. Kral kelebekleri Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, Yeni Zelanda, Avustralya, Kanarya Adaları, Azor Adaları ve Batı Avrupa'da yaşar. Geniş bir kanat açıklığı vardır ve kanatlarının üzerinde bulunan turuncu siyah ve beyaz çizgilerden oluşan desenleri sayesinde kolayca tanınabilir. Erkekler dişilere oranla biraz daha büyüktür. Kral kelebeklerinin aynı yıl içinde sadece dört nesli oluşmaktadır. Diğer kelebeklerden oldukça uzun bir ömre sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Sian Ka'an</span> Meksikanın Quintana Roo eyaletinin Tulum şehrinde bir biyosfer rezervi

Sian Ka'an, Meksika'nın Quintana Roo eyaletindeki Tulum şehrinde yer alan bir biyosfer rezervidir. 1986 yılında UNESCO Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Comoé Millî Parkı</span>

Comoé Milli Parkı, Fildişi Sahili'nin kuzeydoğusundaki Zanzan ve Savanes Bölgelerinde yer alan bir biyosfer rezervi ve UNESCO Dünya Mirası alanıdır. 11.500 km2'lik alanı ile Batı Afrika'daki en büyük koruma alanı olup, nemli Gine savanından kuru Sudan bölgesine kadar uzanmaktadır. Bu iklimsel kuzey-güney geçişi, parkın çok zengin bir yaşam alanı ve canlı çeşitliliğine sahip olmasını sağlar. Bazı hayvan ve bitki türlerinin son örneklerine bölgedeki ormanlık, çalılık alanlarda rastlanmaktadır.

Bu madde, Meksika'daki UNESCO Dünya Miraslarının bir listesini içerir. Temmuz 2016 itibarıyla ülkede 27'si kültürel, 6'sı doğal ve 1'i ise karışık olmak üzere 34 Dünya Mirası olup; bu sayı ülkeyi Amerika kıtasında birinci, dünyada ise yedinci sıraya koymaktadır.

<span class="mw-page-title-main">El Pinacate ve Gran Desierto de Altar Biyosfer Rezervi</span> biyosfer rezervi ve UNESCO Dünya Mirası Alanı

El Pinacate ve Gran Desierto de Altar Biyosfer Rezervi, Meksika Federal hükûmeti, özellikle Meksika Çevre ve Doğal Kaynaklar Sekreterliği tarafından, Sonora ve Tohono O'odham Eyaletleri ile işbirliği içinde yönetilen bir biyosfer rezervi ve UNESCO Dünya Mirası Alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sinharaja Orman Rezervi</span>

Sinharaja Orman Rezervi, Sri Lanka'da bir ulusal parktır. Uluslararası öneminden dolayı UNESCO tarafından Biyosfer Rezervi ve Dünya Mirası Alanı olarak belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Białowieża Ormanı</span>

Białowieża Ormanı bir zamanlar Avrupa Ovası boyunca yayılmış olan uçsuz bucaksız ilkel ormanların en son ve en büyük örneklerindendir. Orman Avrupa'nın en ağır toprak hayvanı olan Avrupa bizonunun 800 tanesine ev sahipliği yapar. UNESCO'nun İnsan ve Biyoküre Programı 1976 yılında Polonya Białowieża Biyosfer Rezervi'ni ve 1993 yılında Belarus Belovezhskaya puschcha Biyosfer Rezervi'ni belirlemiştir. 2015 yılında, Belarus Biyosfer Rezervi 216.200 hektar alan kaplamaktadır ve geçiş, tampon ve çekirdek bölgeleri içermektedir. Orman bir UNESCO Dünya Mirası Alanı ve bir AB Natura 2000 Özel Koruma Alanı olarak belirlenmiştir. Dünya Miras Komitesi Haziran 2014'teki kararıyla "Belovezhskaya pushcha/Białowieża Forest, Belarus, Poland" olan UNESCO Dünya Mirası alanının adını "Białowieża Forest, Belarus, Poland" olarak onayladı. Polonya ile Belarus arasındaki sınırı kapsar ve Brest'in 70 kilometre kuzeyinde ve Białystok'un 62 kilometre güneydoğusunda yer alır. Białowieża Orman Dünya Mirası alanı toplam 141.885 ha alanı kapsar. İki ülke arasındaki sınır ormandan geçtiği için, yürüyüşçüler ve bisikletçiler için bir sınır geçişi mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Río Plátano Biyosfer Rezervi</span>

Río Plátano Biyosfer Rezervi, Honduras'ın Karayip kıyısındaki La Mosquitia bölgesinde yer alan 5,250 km²'lik bir doğa koruma alanıdır. Koruma alanının büyük bir bölümü Río Plátano Nehri boyunca uzanır. Nesli tükenmekte olan birçok tür Honduras'ın en büyük ormanlarının da bir bölümünü oluşturan koruma alanı içinde yaşamaktadır. 1982 yılında bir Dünya Mirası alanı ve biyosfer rezervi olarak ilan edilmiştir. UNESCO, koruma alanını 2011 yılında Tehlike altındaki Dünya Mirasları listesi'ne eklemişitir.

<span class="mw-page-title-main">Camili Biyosfer Rezervi</span> Türkiyedeki biyosfer rezervi

Camili Biyosfer Rezervi, Artvin'in Borçka ilçesine bağlı Camili köyü ile çevresindeki altı köyü de içine alan 27.152 hektarlık bir havzadır. Havza içerisinde 1998'de orman Bakanlığınca tabiat koruma alanı ilan edilmiş iki adet ormanlık saha, Maral Şelalesi ve iki önemli vadi mevcuttur. 29 Haziran 2005'te UNESCO tarafından İnsan ve Biyosfer Ağı'na Türkiye’nin ilk biyosfer rezervi olarak dâhil edilmiştir. 2024'te sahada terapi ormanı açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tehuacán-Cuicatlán Biyosfer Rezervi</span>

Tehuacán-Cuicatlán Biyosfer Rezervi, güneydoğu Meksika'da bulunan bir doğa koruma alanıdır. Adı iki ana konumundan türetilmiştir: Cuicatlán ve Tehuacán. 2 Temmuz 2018'de, UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Letea Ormanı</span>

Letea Ormanı, Romanya'nın en eski doğa koruma alanıdır. 1938'de Romanya Bakanlar Konseyi'nin ormanı bir doğa koruma alanı ilan ettiği 645 sayılı Kararı ile kuruldu. Tuna'nın Tuna Deltası'ndaki Sulina ve Chilia kolları arasında yer almaktadır. Yaklaşık 2.825 ha bir alanı kaplamaktadır.

Bu liste, Romanya'nın korunan alanlarının bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Karpat Biyosfer Rezervi</span>

Karpat Biyosfer Rezervi, 1968 yılında doğa rezervi olarak kurulan ve 1992 yılında UNESCO Dünya Biyosfer Rezervleri Ağı'nın bir parçası haline gelen bir biyosfer rezervidir. 2007'den bu yana, Uzh Nehri Millî Parkı'nın bazı bölgeleri ile birlikte rezervin daha büyük kısmı, Karpatlar ve Avrupa'nın Diğer Bölgeleri Antik ve İlkel Kayın Ormanlarının bir parçası olarak UNESCO Dünya Mirası Siteleri'nde listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Repetek Biyosfer Devlet Tabiatı Koruma Alanı</span>

Genellikle Repetek Doğa veya Çöl Tabiatı Koruma Alanı olarak anılan Repetek Biyosfer Devlet Tabiatı Koruma Alanı, Amu Derya yakınlarındaki Lebap ilinde, Karakum Çölü'nün doğusunda bulunan Türkmenistan'ın çöl doğa koruma alanıdır (zapovednik). Türkmenabat'ın yaklaşık 70 kilometre (43 mi) güneyindedir ve zemzeniyle bilinir. 1928 yılında kum-çöl ekosisteminin incelenmesi ve korunması için kurulmuş olup 346 kilometrekare (134 sq mi) alanı kaplamaktadır..

Radom Millî Parkı, Güney Darfur, Sudan, Afrika'da yer alan bir biyosfer rezervidir.

<span class="mw-page-title-main">Ekberiye Bahçesi</span>

Ekberiye Bahçesi, İran'ın Güney Horasan Eyaleti'ndeki, Bircend'de bulunan bir UNESCO Dünya Mirası Alanı'dır. 2011 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelenmiştir. Aynı zamanda bir müze ve turizm alanı olarak hizmet vermekedir.

<span class="mw-page-title-main">Angangueo</span>

Angangueo, madencilik geçmişi ve Kral Kelebeği Biyosfer Rezervi'ndeki konumuyla dikkat çeken, orta Meksika'nın uzak doğusundaki Michoacán eyaletinde bulunan bir belediyedir. Belediye merkezi Mineral de Angangueo'dur. Kasaba küçük bir kanyonun içinde, yüksek engebeli ormanlık dağlarda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kafkasya Tabiatı Koruma Alanı</span>

Kafkasya Doğa Koruma Alanı, Rusya'nın Krasnodar Krayı'nda bulunan bir doğa koruma alanıdır. 1924 yılında kurulmuş olup 280,335 hektarlık bir alana sahiptir ve Kuzeybatı Kafkas Dağları'nın yoğun dağlık bölümünü kapsamaktadır.