İçeriğe atla

Kral Halid Uluslararası Havalimanı

Koordinatlar: 24°57′28″K 46°41′56″D / 24.95778°K 46.69889°D / 24.95778; 46.69889
Kral Halid Uluslararası Havalimanı
مطار الملك خالد الدولي
Havalimanı pisti
IATA: RUH - ICAO: OERK - LID:
Suudi Arabistan üzerinde DOH
DOH
DOH
Havalimanının Suudi Arabistan'daki konumu
Özet
Havalimanı tipiSivil
SahibiGenel Sivil Havacılık Otoritesi
YerRiyad, Suudi Arabistan
Açılış1983
Rakım (ODS)2.049 ft / 625 m
Koordinatlar24°57′28″K 46°41′56″D / 24.95778°K 46.69889°D / 24.95778; 46.69889
Web sitesiwww.riyadh-airport.com
Harita
Harita
Pistler
YönUzunluk Yüzey
m ft
15R/33L 4,205 14 Asfalt
15L/33R 4,205 14 Asfalt
İstatistikler (2015)
Yolcu22,300,000
Kargo844,532
kaynaklar: AIP Saudi Arabia[1]

Kral Halid Uluslararası Havalimanı (Arapçaمطار الملك خالد الدولي, Matar El-Melik Halid Ed-Düveli) (IATA: RUH; ICAO: OERK), Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'ın 35 km kuzeyinde yer alan bir havalimanıdır.[2]

Havalimanı Riyad'ın artan uluslararası ve yerel hava taşımacılığı gereksinimlerini karşılamak amacıyla 1983 yılında inşa edilmiş olup günümüzde Suudi Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin bir üssü olan Riyad Havalimanı'nın yerini almıştır. Havalimanı 4 yolcu terminali, bir camii, 11.600 araçlık otopark, Suudi Kraliyet Ailesi'nin kullandığı ve konuk liderlerin ağırlandığı Kraliyet Terminali, merkezi bir kontrol kulesi ve 4,260 metre uzunluğunda iki pistten oluşmaktadır. Havalimanı aynı zamanda NASA'nın uzay mekikleri için alternatif bir vazifesi görmüştür.[3]

Kaynakça

  1. ^ "OERK – RIYADH/King Khaled International" (PDF). AIP Saudi Arabia. GACA. 22 Mart 2001. 19 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2016. 
  2. ^ "King Khaled International Airport Overview". Flight Stats. 25 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2016. 
  3. ^ John Pike (20 Temmuz 2011). "Space Shuttle Emergency Landing Sites". Globalsecurity.org. 31 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan</span> Orta Doğuda yer alan bir ülke

Suudi Arabistan veya Suudistan ya da resmî adıyla Suudi Arabistan Krallığı, Arap Yarımadası'nda bulunan en büyük ülkedir. Kuzeybatı'da Ürdün, kuzey ve kuzeydoğu'da Irak, doğuda Kuveyt, Katar, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri, güneydoğuda Umman, güneyde Yemen, kuzeydoğusunda Basra Körfezi ve batısında Kızıldeniz ile çevrilidir. Buraya iki kutsal caminin arazisi de denir; çünkü İslam'a göre iki kutsal şehir olan Mekke ve Medine bu ülkededir. Suudi Arabistan, Orta Doğu'daki bütün körfez ülkelerinde olduğu gibi hızla gelişmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Adnan Menderes Havalimanı</span> Türkiyenin İzmir iline hizmet veren uluslararası havalimanı

Adnan Menderes Havalimanı, Türkiye'nin İzmir iline hizmet veren uluslararası havalimanıdır. Şehir merkezinin 14 km güneyinde, Gaziemir ve Menderes ilçeleri sınırları içindedir. Adını 1950-1960 yılları arasında başbakanlık yapan Adnan Menderes'ten (1899-1961) almaktadır. Havalimanının sahibi Devlet Hava Meydanları İşletmesi iken işletmecisi TAV Havalimanları'dır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Esenboğa Havalimanı</span> Kuzeydoğu Ankara, Türkiyede uluslararası havalimanı

Esenboğa Havalimanı, Türkiye'nin başkenti Ankara'ya hizmet veren uluslararası havalimanıdır. Şehir merkezinin 28 km kuzeyinde, Çubuk ilçesi sınırları içindedir. 1955 yılında hizmete girdi. Havalimanının sahibi Devlet Hava Meydanları İşletmesi iken işletmecisi TAV Havalimanları'dır.

<span class="mw-page-title-main">Fehd bin Abdülaziz Âl-i Suud</span> 5. Suudi Arabistan kralı

Fehd bin Abdülaziz Âl-i Suud, 13 Haziran 1982'den 2005'teki ölümüne kadar Suudi Arabistan kralı ve başbakanıydı. Bu görevlerinden önce 1975–1982 yılları arasında Suudi Arabistan veliaht prensi olarak görev yaptı. Modern Suudi Arabistan'ın kurucusu Abdülaziz el-Suud'un sekizinci oğluydu.

<span class="mw-page-title-main">Halid bin Abdülaziz Âl-i Suud</span> 4. Suudi Arabistan kralı

Halid bin Abdülaziz Âl-i Suud, Suudi Arabistanlı devlet adamı ve diplomat olup 25 Mart 1975'ten 1982'deki ölümüne kadar Suudi Arabistan kralı ve başbakanı olarak görev yapmıştır. Tahta çıkmadan önce 1965-1975 yılları arası Suudi Arabistan veliaht prensiydi.

<span class="mw-page-title-main">Faysal bin Abdülaziz Âl-i Suud</span> 3. Suudi Arabistan kralı

Faysal bin Abdülaziz Âl-i Suud, Suudi Arabistanlı devlet adamı ve diplomat olup 2 Kasım 1964'ten 1975'teki suikastına kadar Suudi Arabistan kralı olarak görev yapmıştır. Tahta çıkmadan önce 9 Kasım 1953'ten 2 Kasım 1964'e kadar Suudi Arabistan veliaht prensi olarak görev yapmış ve 1964'te kısa bir süre üvey kardeşi Kral Suud'un naipliğini üstlenmiştir. Faysal, modern Suudi Arabistan'ın kurucusu olan Kral Abdülaziz'in üçüncü oğluydu.

<span class="mw-page-title-main">Antalya Havalimanı</span> Antalyada bulunan uluslararası bir havalimanı

Antalya Havalimanı, Türkiye'nin Antalya iline hizmet veren uluslararası havalimanıdır. Havalimanı, özellikle yaz aylarında Türkiye'nin güney sahillerine gelen milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır. Uluslararası Havalimanları Konseyi'nin (ACI) 2018 verilerine göre yolcu hareketliliği bakımından Avrupa'nın en işlek 14. havalimanı olan yapı, DHMİ'nin 2019 Aralık sonu verilerine göre İstanbul Havalimanı'nın ardından Türkiye'nin en işlek ikinci havalimanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Talal bin Abdülaziz Âl-i Suud</span>

Talal bin Abdülaziz Âl-i Suud Kızıl Prens olarak da anılan bir kraliyet ailesi üyesi, aynı zamanda Kral Abdullah'ın üvey kardeşidir.

<span class="mw-page-title-main">Ed-Dammam</span>

Ed-Dammam, Suudi Arabistan'da El Huber şehir merkezinin 15 km kuzeybatısında olan bir ilçe. El Huber şehrinin ünlü limanı ve deniz feneri bu bölgede yer alır. Aynı zamanda Sheraton Oteli'nin El Huber'deki merkezi de Ed-Dammam'da yer alıp, ilçeye önemli bir turizm kaynağı sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Şam Havalimanı</span>

Şam Havalimanı, Suriye'nin başkenti Şam şehrine hizmet vermekte olan uluslararası bir havalimanıdır. Resmî olarak 1970'lerde açılmış olup, Suriye'nin en yoğun havalimanıdır. Son yıllarda önemli bir yıllık yolcu büyüme oranlarını yakalamaktadır. 2010 yılında yaklaşık olarak 5.5 milyon yolcu tarafından kullanılmıştır. Bu havalimanı Syrian Air tarafından ana bağlantı merkezi olarak kullanılmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">TAV Havalimanları Holding</span>

TAV Havalimanları, 1997 yılında İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali ihalesini kazanan Bilkent Holding ve Akfen Holding ortaklığında kurulan holding. Günümüzde Fransız Groupe ADP ortaklığında birçok ülkede havalimanı hizmetleri sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Selman bin Abdülaziz Âl-i Suud</span> 7. Suudi Arabistan kralı

Selman bin Abdülaziz Âl-i Suud, 7. Suudi Arabistan kralı, Suud Hanedanı'nın başı ve İki Kutsal Caminin Hizmetkârı. Kral Selman aynı zamanda Başkomutan unvanlarına da sahiptir. Selman, 23 Ocak 2015'te üstlendiği başbakanlık görevini de 27 Eylül 2022'de veliaht prens Muhammed bin Selman'a devretmiştir.

<span class="mw-page-title-main">El-Harc</span>

El-Harc, Suudi Arabistan'ın Riyad Bölgesi'nde bulunan bir şehirdir. Şehir, başkent Riyad'ın 77 km güneyinde yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 234,609'dur.

<span class="mw-page-title-main">Saudi Binladin Group</span>

Saudi Binladin Group, merkezi Suudi Arabistan'ın Cidde şehrinde bulunan, inşaat alanında faaliyet gösteren konglomerat. 1931 yılında Muhammed bin Ladin tarafından kurulmuştur. Günümüzdeki yönetim kurulu başkanı Bekir bin Ladin olup, yönetim kurulunu bin Ladin ailesine mensup kardeşleri oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Riyad Metrosu</span> Riyaddaki metro hattı

Riyad metrosu, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad kentinde inşaat halinde olan metro ağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kuching Uluslararası Havalimanı</span> uluslararası havalimanları

Kuching Uluslararası Havalimanı, Malezya'nın Sarawak eyaletinde bulunan bir havalimanıdır. Havalimanı Kuching şehir merkezinin 11 km güneyinde yer almaktadır. Havalimanı, pistini Malezya Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin 7 No.lu Filosu'nun bulunduğu Kuching Hava Üssü ile paylaşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Malta Uluslararası Havalimanı</span> Maltada yer alan uluslararası havalimanı

Malta Uluslararası Havalimanı, Malta'daki tek havalimanıdır ve tüm Malta Adaları'na hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">L.F. Wade Uluslararası Havalimanı</span> Bermudada bir havalimanı

L.F. Wade Uluslararası Havalimanı, eski ismiyle Bermuda Uluslararası Havalimanı, Kuzey Atlas Okyanusu'ndaki Britanya Denizaşırı Toprakları'na bağlı Bermuda'da hizmet veren tek havalimanıdır. St George's kasabasında ve Bermuda'nın başkenti Hamilton'dan 6 NM kuzeydoğudadır, Hamilton. 2016 yılında L.F. Wade Uluslararası Havalimanı 402,925 yolcu taşımıştır. Havalimanında 1 yolcu terminali, 1 kargo terminali, 8 uçak standı bulunmaktadır. Şu anda yedi havayolu şirketi, Kanada, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri'nden Bermuda Havalimanı'na mevsimlik veya yıl boyunca tarifeli seferler gerçekleştirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kral Abdülaziz Uluslararası Havalimanı</span>

Kral Abdülaziz Uluslararası Havalimanı, Cidde Uluslararası Havalimanı olarak da bilinir, Suudi Arabistan'ın Cidde kentine servis sağlayan uluslararası havalimanı.

Muhammed bin Abdülaziz Âl-i Suud, 1964'ten 1965'e kadar Suudi Arabistan veliaht prensi ve 1925'ten 1954'e kadar Medine Bölgesi'nin valisiydi. Öz kardeşi Halid'in veliaht prens olmasının önünü açmak için veliahtlık görevinden istifa etti. Prens Muhammed, Suud Hanedanı'nın en zengin ve en güçlü üyelerinden biriydi. Kardeşleri her konuda onun tavsiyesine başvurur ve onu dinlerdi.