İçeriğe atla

Kral Abdullah Ekonomik Şehri

Koordinatlar: 22°24′K 39°05′D / 22.400°K 39.083°D / 22.400; 39.083
Kral Abdullah Ekonomik Şehri
مدينة الملك عبدالله الإقتصادية
Şehir
Kral Abdullah Ekonomik Şehri
Kral Abdullah Ekonomik Şehri
Kral Abdullah Ekonomik Şehri arması
Arma
Suudi Arabistan üzerinde Kral Abdullah Ekonomik Şehri
Kral Abdullah Ekonomik Şehri
Kral Abdullah Ekonomik Şehri
Kral Abdullah Ekonomik Şehri'nin Suudi Arabistan'daki konumu
Ülke Suudi Arabistan
BölgeMekke
Yüzölçümü
 • Toplam173 km²
Nüfus
 (Plan)
 • Toplam2.000,000
Zaman dilimiUTC+03.00 (AST)
Resmî site
www.kaec.net

Kral Abdullah Ekonomik Şehri (KAEC; Arapçaمدينة الملك عبدالله الإقتصادية‎), Suudi Arabistan'ın Mekke Bölgesi'nde planlanan bir şehirdir. Proje ilk olarak 2005 yılında Kral Abdullah bin Abdülaziz tarafından açıklanmıştır.

Kral Abdullah Ekonomik Şehri, Cidde'nin 100 km kuzeyinde, Rebiğ'in 40 km yakınlarında ve Kızıldeniz'in kıyısında yer almaktadır. Proje Dubai merkezli Emaar Properties şirketi tarafından yönetilmektedir. İnşaatına 21 Aralık 2005 tarihinde başlanmış olup 20 yıl içinde tamamlanması beklenmektedir.[1] Şehrin doğrudan yerli ve yabancı yatırımları çekerek ülkenin petrole dayalı ekonomisini çeşitlendirmesine yardımcı olacağı ve bir milyon kişiye istihdam sağlayacağı düşünülmektedir.[2][3] İnşaatının 100 milyar riyale (25 milyar Amerikan doları) mal olması ve tamamlandığında ABD'nin başkenti Washington, DC'den daha büyük olması düşünülmektedir.[1][4]

Kral Abdullah Ekonomik Şehri sanayi bölgesi, liman, konut bölgesi, deniz tatil köyü, eğitim bölgesi ve merkezi iş alanı olmak üzere altı bölümden oluşmaktadır.[5] Şehre 2018 yılında tamamlanan Haremeyn yüksek hızlı demiryolu hattı hizmet vermektedir.[6]

Kaynakça

  1. ^ a b "Kral Abdullah için 100 milyar dolarlık şehir!". Milliyet. 23 Mart 2015. 10 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2016. 
  2. ^ Thorold, Crispin (11 Haziran 2008). "BBC - New cities rise from Saudi desert". BBC News. 6 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2016. 
  3. ^ Mouawad, Jad (20 Ocak 2008). "New York Times - The Construction Site Called Saudi Arabia". The New York Times. 25 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2016. 
  4. ^ Smith, Sylvia (20 Mart 2015). "Saudi Arabia's new desert megacity". BBC News. 7 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2016. 
  5. ^ "King Abdullah Economic City official website". 22 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2016. 
  6. ^ "A New City in the Saudi Desert". Time. 2 Ekim 2008. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2016. 

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fehd bin Abdülaziz Âl-i Suud</span> 5. Suudi Arabistan kralı

Fehd bin Abdülaziz Âl-i Suud, 13 Haziran 1982'den 2005'teki ölümüne kadar Suudi Arabistan kralı ve başbakanıydı. Bu görevlerinden önce 1975–1982 yılları arasında Suudi Arabistan veliaht prensi olarak görev yaptı. Modern Suudi Arabistan'ın kurucusu Abdülaziz el-Suud'un sekizinci oğluydu.

<span class="mw-page-title-main">Halid bin Abdülaziz Âl-i Suud</span> 4. Suudi Arabistan kralı

Halid bin Abdülaziz Âl-i Suud, Suudi Arabistanlı devlet adamı ve diplomat olup 25 Mart 1975'ten 1982'deki ölümüne kadar Suudi Arabistan kralı ve başbakanı olarak görev yapmıştır. Tahta çıkmadan önce 1965-1975 yılları arası Suudi Arabistan veliaht prensiydi.

<span class="mw-page-title-main">Faysal bin Abdülaziz Âl-i Suud</span> 3. Suudi Arabistan kralı

Faysal bin Abdülaziz Âl-i Suud, Suudi Arabistanlı devlet adamı ve diplomat olup 2 Kasım 1964'ten 1975'teki suikastına kadar Suudi Arabistan kralı olarak görev yapmıştır. Tahta çıkmadan önce 9 Kasım 1953'ten 2 Kasım 1964'e kadar Suudi Arabistan veliaht prensi olarak görev yapmış ve 1964'te kısa bir süre üvey kardeşi Kral Suud'un naipliğini üstlenmiştir. Faysal, modern Suudi Arabistan'ın kurucusu olan Kral Abdülaziz'in üçüncü oğluydu.

Belgorod, Rusya'nın Merkez Rusya Federal Bölgesi'nde yer alan Belgorod Oblastı'nın merkezi olan şehir. Şehrin nüfusu 2008 yıl itibarıyla 353.043'tür.

<span class="mw-page-title-main">New York Times Binası</span> New York şehrinin Manhattan bölgesinin Midtown bölgesinde yer alan bir gökdelen

New York Times Binası New York şehrinin Manhattan bölgesinin Midtown bölgesinde yer alan bir gökdelendir. The New York Times, The Boston Globe, International Herald Tribune gibi uluslararası gazeteler ve bazı yerel gazetelerin sahibi ve yayıncısı The New York Times Company binanın ana kullanıcısıdır. Gökdelenin inşaatı The Times Company, Forest City Ratner ve ING Group adlı üç firmanın bir araya getirip ortak bir teşebbüs oluşturmasıyla gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan'da kadın hakları</span>

Suudi Arabistan toplumundaki cinsiyet rolleri şeriat ve kabile kültürlerinden gelmektedir. Arap Yarımadası ataerkil, göçebe ve purdah ile namusun temel alındığı kabilelerin yaşadığı bir bölgedir.

Suudi Arabistan'da insan hakları, Suudi kraliyet ailesinin egemenliği altında İslam dini hukukuna dayalı olması amaçlanan haklardır. Suudi Arabistan hükûmeti ve Suudi hukuk sistemi, dini ve siyasi azınlıklara, eşcinsellere, mürtedlere ve kadınlara yönelik muamelelerinden ötürü eleştirilmektedir. Suudi Arabistan Krallığı, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'ne göre Ekim 1997'de Birleşmiş Milletler İşkenceye Karşı Sözleşmesini onayladı. Suudi Arabistan'da insan hakları Suudi Arabistan Temel Kanununun 26. maddesinde belirtilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yemen İç Savaşı</span>

Yemen İç Savaşı, 2015 yılının Mart ayından beri ülkedeki pek çok grup arasında devam eden çatışmalardır.

<span class="mw-page-title-main">El-Harc</span>

El-Harc, Suudi Arabistan'ın Riyad Bölgesi'nde bulunan bir şehirdir. Şehir, başkent Riyad'ın 77 km güneyinde yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 234,609'dur.

<span class="mw-page-title-main">Rebiğ</span>

Rebiğ, Suudi Arabistan'ın Mekke Bölgesi'nde bulunan bir şehirdir. Şehir ülkenin batısında Kızıldeniz'in kıyısında yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 55,304'tür.

Hassa bint Ahmed es-Sudeyri veya Hussa bint Ahmed es-Sudeyri, Suudi Arabistan Krallığı'nın kurucusu ve ilk kralı Abdülaziz el-Suud'un eşi, Kral Fahd ile Kral Selman'ın annesi.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed bin Selman</span> Suudi Arabistan veliaht prensi ve başbakanı

Muhammed bin Selman Âl-i Suud, halk arasında MBS olarak bilinen, Suudi Arabistan veliaht prensi ve başbakanı olan bir politikacıdır. Aynı zamanda Ekonomik ve Kalkınma İşleri ve Siyasi ve Güvenlik İşleri konseylerinin başkanı olarak görev yapmaktadır. Başbakan olarak atanmadan önce 2015'ten 2022'ye kadar savunma bakanı olarak görev yaptı. Muhammed bin Selman, babasının hükûmetini kontrol ediyor ve Suudi Arabistan'ın fiili hükümdarı olarak kabul ediliyor.

Sadakat Konseyi veya Biat Heyeti, Suudi Arabistan veliaht prensini tayin etmekten sorumlu organ. Kral Abdullah tarafından 7 Aralık 2007 tarihinde kuruldu. Kurulduğu zaman, Konsey'in amaçlanan görevi, yeni bir Kral tahtta geçince kendisinden sonra gelecek olan kralı veliaht prens olarak atamaktı.

Suudi Arabistan'ın 2030 vizyonu, (İngilizce):Saudi Vision 2030, Suudi Arabistan'ın petrole olan bağımlılığını azaltma, ekonomisini çeşitlendirme ve sağlık, eğitim, altyapı, rekreasyon ve turizm gibi kamu hizmet sektörlerini geliştirme planıdır. Hedefler arasında ekonomik ve yatırım faaliyetlerini güçlendirmek, mallar ve tüketim ürünleri yoluyla ülkeler arasında petrol dışı sanayi ticaretini artırmak ve askeriye, üretim ekipmanı ve mühimmatı için hükûmet harcamalarını artırmak yer alıyor.

Aşağıdaki kronolojik sıralama, Suudi Arabistan Krallığı'nın Cidde şehrinin tarihini göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova-Suudi Arabistan ilişkileri</span>

Kosova-Suudi Arabistan ilişkileri, Kosova ve Suudi Arabistan arasındaki dış ilişkilerdir. Suudi Arabistan gibi Kosova'nın da çoğunluğu Müslüman bir nüfusa sahip.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan-Yunanistan ilişkileri</span>

Suudi Arabistan-Yunanistan ilişkileri, Yunanistan ve Suudi Arabistan arasındaki mevcut ve tarihi ikili ilişkiyi ifade eder. Yunanistan'ın Riyad'da bir büyükelçiliği ve Suudi Arabistan'ın Atina'da bir büyükelçiliği var. Yunanistan'ın ayrıca Cidde'de bir başkonsolosluğu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan-Suudi Arabistan ilişkileri</span>

Suudi-Sırp ilişkileri, Suudi Arabistan ve Sırbistan arasındaki ikili ilişkileri ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Suudi Arabistan ilişkileri</span>

Rusya-Suudi Arabistan ilişkileri Rusya Federasyonu ile Suudi Arabistan Krallığı arasındaki ikili ilişkidir. İki ülke, iki petrol süper gücü olarak anılıyorlar ve dünya ham petrol üretiminin yaklaşık dörtte birini karşılıyorlar.

Suudi Arabistan kadın milli futbol takımı, Suudi Arabistan ülkesinin resmi kadın millî futbol takımıdır. Takım, Suudi Arabistan'da futbolun yönetim organı olan Suudi Arabistan Futbol Federasyonu (SAFF) tarafından kontrol edilmektedir.