İçeriğe atla

Kraker

Kraker
Kraker salatası
Ülke(ler)Amerika Birleşik Devletleri
Ana malzemelerun, su, tuz.
Bir kutu tam tahıllı kraker.
Krakerler

Kraker, genellikle unla yapılan yassı, kuru pişmiş bisküvidir. Tuz, otlar, tohumlar veya peynir gibi tatlandırıcılar veya baharatlar hamurun içine eklenir veya pişirmeden önce üzerine serpilir.[1]

Kraker, genellikle temel gıda maddesi veya tahıl gevreği olarak tüketilir..

Krakerler tek başına yenebileceği gibi peynir veya et dilimleri, meyveler, dip soslar veya reçel, tereyağı, fıstık ezmesi, pâté veya mus gibi diğer yiyeceklerle birlikte de tüketilebilir. Yumuşak veya hafif krakerler bazen numuneler arasında gıda ürünü denerken veya lezzet testinde damak temizleyici olarak kullanılır.

Krakerler ufalanıp çorbaya da eklenebilir.[2]

Modern kraker, gemi bisküvilerine,[3] askeri peksimete, gevrek bisküvilere[4] ve biraz da kutsal ekmeğe benzer.

Lavaş, pide, matzo, flatbrød ve gevrek gibi eski yassı ekmekler krakerin eski benzerleridir. Asya'daki benzer yiyecekler ise Papadum ve senbei’dir.

Özellikler

ABD İngilizcesinde "kraker" adı, görünüş ve doku bakımından krakerlere benzeyen ancak tatlı bir tada sahip olan "kurabiyelerden" (tatlı bisküviler) farklı olarak, genellikle yassı tuzlu bisküviler için kullanılır. Krakerlerde bazen malzeme olarak peynir ve baharatlar ve hatta tavuk bile bulunur.

Pişirirken krakerde aşırı büyük hava ceplerinin oluşmasını önlemek için özel bir alet olan roller docker ile hamurda delikler açılır.[5]

Tarihçe

Sarımsak soslu aperitif olarak servis edilen krakerler

Krakerlerin başarısı, 1801'de Amerikalı Josiah Bent'in Massachusetts, Milton'da bir fırın işletmesi kurmasıyla gerçekleşti. Kendisi sadece denizcilere değil aynı zamanda Boston[5][6] limanlarından yapılan uzun deniz yolculukları sırasında sıradan insanlara da bozulmamış "su bisküvisi" veya kraker sattı.

Daha sonra 1810'da Nabisco (National Biscuits Company) büyük miktarda kraker üretimine başladı. Orijinal krakerler, Amerikan İç Savaşı ‘nda askerler tarafından da tüketildi.

Türleri

Krakerler yuvarlak, dikdörtgen, üçgen veya düzensiz vb birçok şekilde ve boyuttadır.

Krakerlerde bazen içerik olarak peynir veya baharatlar hatta çeşitli lezzetlerle uluslararası satılan In a Biskit'de tavuk bile bulunur.

Tuzlu krakerler ve istiridye krakerleri genellikle çorbada kullanılır veya onunla servis edilir. Kremalı krakerler ve su bisküvileri de benzer krakerlerdir.

Peynirli krakerler, ana malzeme olarak peynir kullanılarak hazırlanır. Cheez-It, Cheese Nips ve Goldfish markaları bazı ticari örnekleridir.

Graham krakerleri ve sindirim bisküvileri, her ikisi de sözde sağlığa yararlı olması için icat edilmiş olmalarına ve modern graham krakerlerinin tatlı olmasına rağmen krakerden çok kurabiye gibi muamele görürler.

Kraker ile hazırlanan yemekler

Tipik bir Amerikan tatlısı olan sahte elmalı turta, Ritz krakerlerinden veya benzerlerinden yapılır. New England'a özgü istiridye krakerleri genellikle istiridye çorbasına eşlik eder.

Galeri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Manley, D. (2011). Manley's Technology of Biscuits, Crackers and Cookies. Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition. Elsevier Science. ISBN 978-0-85709-364-6. Erişim tarihi: 29 Eylül 2018. 
  2. ^ "The right moves for soup sippers". tribunedigital-baltimoresun (İngilizce). 7 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2018. 
  3. ^ Gooii. "Hardtack (Ships Biscuits) recipe - Cookit!". cookit.e2bn.org. 7 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2018. 
  4. ^ Raffald, Elizabeth (1818). The Experienced English Housekeeper: For the Use and Ease of Ladies, Housekeepers, Cooks, &c. : Written Purely from Practice, and Dedicated to the Hon. Lady Elizabeth Warburton, Whom the Author Lately Served as Housekeeper, Consisting of Near Nine Hundred Original Receipts, Most of which Never Appeared in Print ... with Two Plans of a Grand Table of Two Covers and a Curious New Invented Fire Stove Wherein Any Common Fuel May be Burnt Instead of Charcoal (İngilizce). James Webster. 
  5. ^ a b Fabrizio Diolaiuti (2014). Sperling & Kupfer editori (Ed.). Alla scoperta del cibo. ISBN 88-200-9152-6. 
  6. ^ "G H Bent Co". bentscookiefactory.com. 5 Aralık 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2023.  Bilinmeyen parametre |dataarchivio= görmezden gelindi (yardım); Bilinmeyen parametre |accesso= görmezden gelindi (yardım); Bilinmeyen parametre |urlmorto= görmezden gelindi (yardım); Bilinmeyen parametre |urlarchivio= görmezden gelindi (yardım)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yayıkaltı</span> mandıra ürünü

Yayıkaltı, yayık altı, veya yayık ayranı, bir süt ürünüdür. Yayıkaltı, tereyağı elde edilmesi için süt ürünlerinin yayıklanmasından sonra geride bırakılan sıvıdır. Fermente edilmiş krema veya yoğurttan yapılabileceği gibi sütten de üretilebilir, ancak sütten üretim genellikle sanayide kullanılmaz. Batı Avrupa'da özellikle ekşi veya tatlı kremadan arta kalan yayıkaltı, doğrudan içilmesi, çorbalara katılması veya konsantre edilerek hayvan yemi olarak kullanılması ile değerlendirilir. İngilizce konuşan ülkelerde buttermilk adı ile bilinir ve bazen Türkçede de bu kullanım görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mus</span>

Mus, hafif ve havadar bir doku vermek için hava kabarcıkları içeren yumuşak hazırlanmış bir besindir. Hazırlama tekniklerine bağlı olarak hafif ve kabarıktan kremsi ve yoğuna kadar değişebilir. Tatlı veya tuzlu olabilir.

Arnavutluk tarih boyunca birçok devletin yönetimi altına girmiş, bu süreçte yalnızca siyasi veya askeri olarak değil, aynı zamanda kültürel açıdan da etkilenmiştir. Bu sebepten dolayı Arnavut mutfağı başta Türk, İtalyan ve Yunan mutfakları olmak üzere genel itibarıyla Akdeniz mutfağından izler taşımaktadır. Bugün Arnavut halkı tarafından sıkça tüketilen ve yapılan baklava, aşure, kadayıf gibi tatlılar; dolma, yaprak sarma, tarator gibi aperitifler ve ayran, siyah çay, Türk kahvesi gibi içecekler Osmanlı zamanından başlayarak Türk mutfağından Arnavut kültürüne geçen yiyecek ve içeceklerden bazılarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şok (market)</span> Türk market zinciri

ŞOK Marketler Ticaret A.Ş., Türkiye merkezli bir indirim marketleri zinciridir. Şirket, 1995 yılında Migros tarafından kurulmuş olup Ağustos 2011 tarihinde Yıldız Holding şirketlerinden Gözde Girişim liderliğinde bir konsorsiyum tarafından satın alındı. Şirketin merkezi İstanbul'un Üsküdar ilçesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Elmalı turta</span>

Elmalı turta dünyanın en popüler turtalarından biridir. Bir elmalı turtanın ana maddesi elma ve hamurdur. Bunun dışında bazen krema ya da dondurma koyulur veya çedar peyniri yanında servis edilir. Elmalı turta genellikle "à la Mode" tarzında servis edilir. Pastada genellikle çift taraflı pasta yapımı ile üst ve altta hamur kullanılır; üst taraf çapraz şeritler dokunmuş dairesel veya pasta kafesi olabilir. Turtada esas kullanılan Bramley, İmparatorluk, Kuzey Spy ya da Granny Smith gibi elma türleri, daha sade ve normal elmalardan daha asidiktir. Pasta meyvesi taze, konserve veya kurutulmuş elma olabilir.

<span class="mw-page-title-main">İsveç mutfağı</span>

İsveç mutfağı, İsveç'in geleneksel mutfağıdır. İsveç'in Kuzeyden güneye doğru genişliği nedeniyle, Kuzey ve Güney İsveç mutfağı arasında bölgesel farklılıklar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bebek maması</span> Özellikle bebekler için üretilen gıdalar

Bebek maması, 4-6 ay ve iki yaş arasındaki bebekler için özel olarak üretilen, anne sütü dışında herhangi bir yumuşak, kolay tüketilen bebek formülüdür. Gıda, üreticiden hazır olarak birçok çeşit ve lezzetlerle gelir. Ayrıca püre edilmiş veya başka şekilde küçük parçalı sofralık yiyecekler de olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Tatar mutfağı</span> Tatarlara özgü yemek kültürü

Tatar mutfağı, başta Rusya içindeki Tataristan olmak üzere farklı ülkelerde ve coğrafi bölgelerde yaşamakta olan Tatarların yemek kültürüdür.

<span class="mw-page-title-main">Gevrek ekmek</span>

Gevrek ekmek veya kıtır ekmek çoğunlukla çavdar unu içeren düz ve kuru tip bir krakerdir. Yapımında galeta unu da kullanılabilir. Geleneksel olarak kepekli çavdar unu, tuz ve sudan oluşsa da, günümüzde buğday unu, baharatlar ve tahıllar içerir ve genellikle ekşi maya veya hamur mayası ile mayalanır ve süt veya susam eklenebilir.

<span class="mw-page-title-main">Hamur</span>

Hamur, tahıl veya baklagillerden üretilen yoğrulabilir, bazen elastik bir besin maddesidir. Hamur tipik olarak un ve az miktarda su veya başka bir sıvı ile karıştırmak suretiyle yapılır ve bazen maya veya başka kabartma maddeleri ile çeşitli yağlar veya aromalar gibi diğer bileşenleri içerir.

Romanya mutfağı, geleneksel olarak en çok Türk mutfağından, daha sonra da Avusturya, Alman, Yunan ve Macar mutfaklarından etkilenmiştir. Köfteler, çorbalar, dolmalar, tatlılar, salatalar dört yüzden yıldan fazla egemenliği altında kaldıkları Osmanlı İmparatorluğu'nun yemeklerine çok benzer. Alkollü içkilerden en çok şarap içilir. Romanya şarabı, dünyada en çok üretilen ilk on arasındadır. Bira da tercih edilen alkollü içkilerdendir.

<span class="mw-page-title-main">Antojito</span> Meksika mutfağından atıştırmalık

Antojitos olarak adlandırılan Meksika sokak yemekleri, sokak satıcıları tarafından ve Meksika'daki küçük geleneksel pazarlarda hazırlanır. Sokak yemekleri arasında taco, tamal, gordita, quesadilla, empalme, tostada, chalupa, elote, tlayuda, cemita, pambazo, empanada, nachos, chilaquiles, fajita ve torta gibi yemeklerin yanı sıra taze meyve, sebze, içecek ve menudo, pozole ve pancita gibi çorbalar yer alır. Gün içinde ana yemek genellikle öğleden sonra yendiği için bu gıdalar çoğunlukla sabah ve akşam yenir.

Chiapas mutfağı, aynı adı taşıyan Meksika eyaletindeki bir yemek pişirme tarzıdır.

<span class="mw-page-title-main">İtalyan yemekleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

İtalyan mutfağı, kökleri MÖ 4. yüzyıla kadar uzanan yüzyıllar boyunca sosyal ve politik değişikliklerle gelişmiştir. İtalyan mutfağının kökenleri Etrüsk, eski Yunan ve antik Roma mutfaklarından gelmektedir. Yeni Dünya'nın keşfi ve artık mutfağın merkezinde olan ancak 18. yüzyıla kadar miktar olarak tanıtılmayan patates, domates, dolmalık biber ve mısırın piyasaya sürülmesiyle önemli değişiklikler meydana geldi. İtalya mutfağı, bölgesel çeşitliliği, lezzet farklılıklarının bolluğu ve yurtdışındaki etkileriyle dünyanın en popüler mutfaklarından biri olduğu bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Polonya mutfağı</span> Polonya yemekleri ve pişirme gelenekleri

Polonya mutfağı, tarihte hem Avrupa-Asya arasındaki ticaret yollarının kesişim noktasında yer aldığından farklı ve komşu uluslardan gelen tüccarlar hem de Polonya'da yaşayan azınlıklar sayesinde içinde Rus, Alman, Avusturya, İtalyan, Litvanya, Çek, Yahudi, Fransız ve Macar yemek kültürlerinin izlerini taşımaktadır. Karbonhidrat ve protein ağırlıklı Polonya yemeklerinde sebzelerden genellikle tahıllar ile kök sebzeler kullanılsa dahi patates mutfağın baş tacıdır. Etlerden ise ördek, domuz ve balık tercih edilir. Polonya mutfağının en çok bilinen yemekleri; zapienkanka, pierogi, zurek, golabki, bigos, kielbasa, kanapka, uszka, rosol, barszcz, gzik, tatar ve tütsülenmiş ettir. İçecek olarak ise bira, votkalı ev yapımı bir çeşit likör olan nalewka, en ünlü Polonya votkası zubrowka, sütle karıştırarak içilen soplica votkası, bitki çayları ve kahveleri meşhurdur. Polonya'nın tatlılarıysa Macaristan-Avusturya İmparatorluğu'nun hamur işi lezzetlerinden gelmektedir. Yılbaşında tüketilen bir kek olan Mazurek, katmanları meyve veya meyve kabuklarıyla doldurulan Makowiec keki, Polonya'ya özgü bir puding olan Budyn ve donut benzeri bir tatlı olan Paczki örnek verilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Bulgar mutfağı</span> Mutfak

Bulgar mutfağı Güneydoğu Avrupa mutfağının bir temsilcisidir. Diğer Balkan mutfakları ile ortak özellikler taşıyor. Bulgar yemek gelenekleri, çeşitli sebzeler, otlar ve meyveler için uygun iklim koşulları gibi coğrafi faktörler nedeniyle çeşitlidir.

Hırvat mutfağı heterojendir ve bölgelerin mutfağı olarak bilinir, çünkü Hırvatistan'ın her bölgesinin kendine özgü bir mutfak geleneği vardır. Kökleri çok eski zamanlara dayanmaktadır. Gıda maddelerinin seçimi ve pişirme biçimlerindeki farklılıklar en çok anakaradakiler ile kıyı bölgelerindekiler arasında dikkat çekicidir. Anakara mutfağı daha çok, önceki Slav mutfağı ve Macar ve Türk mutfağıyla daha yakın ilişkiler içendedir, yemek pişirmek için domuz yağı, karabiber, kırmızı biber ve sarımsak gibi baharatlar ile karakterize edilir.

<span class="mw-page-title-main">Barbados mutfağı</span>

Barbados mutfağı, Barbados ile alakalı yemek kültürünü ve çeşitlerini belirtir ve açıklar. Barbados mutfağı, çevre ülkelerden birtakım farklılıklara sahiptir ve dünya mutfağı ile ilgilenenler tarafından rağbet görmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Macar mutfağı</span> Macaristanın mutfak gelenekleri

Macar mutfağı, Macaristan ulusunun ve onun birincil etnik grubu olan Macarların mutfağının karakteristik özelliklerini ortaya koyar. Geleneksel Macar yemekleri öncelikle et, mevsim sebzeleri, meyveler, ekmek, süt ürünleri ve peynirlere dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pane carasau</span>

Pane carasau, Sardinya Özerk Bölgesi'nin geleneksel gözlemesidir.