İçeriğe atla

Kraft Singles

Kraft Singles
Türpeynir
SahibiKraft Foods
KökeniABD
Çıkış1937

Kraft Singles, Kraft Foods tarafından 1949'da tanıtılan ve satılan işlenmiş peynirdir (Amerikan peyniri). Kraft ayrı ayrı sarılmış "dilimler" gerçekten bir bloktan kesilmiş dilimler değil, üretimde ayrı ayrı oluşturuluyor. Bununla birlikte, Kraft Single'lar, aşağıda içerdiği listede gösterildiği gibi Kraft web sitesinden elde edilen çedar peyniri (pastörize süt, peynir kültürü, tuz, enzim (ler), annatto sebze rengi) ile ortak olan bileşenleri içerir.[1] Bu bileşenler şunlardır: süt, peynir altı suyu, süt proteini konsantresi, milkfat, sodyum sitrat, %2'den az kalsiyum fosfat, peynir altı suyu protein konsantresi, tuz, laktik asit, koruyucu olarak sorbik asit, peynir kültürü, annatto ve kırmızı biber özü (renkli), enzimler, d3 vitamini.

ABD'de Kraft Singles, %2 süt ve yağsız olarak üretilmektedir. Avustralya'da Vegemite Singles adında kısa ömürlü bir ürün Kraft Singles ve Vegemite'i birleştirdi.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2019. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Peynir</span> Bir süt ürünü

Peynir, süt proteini kazeinin pıhtılaştırılmasıyla çeşitli tat, doku ve formlarda üretilen bir süt ürünüdür. Genellikle inek, manda, keçi veya koyun sütünden elde edilen proteinler ve yağdan oluşur. Üretim sırasında süt genellikle asitlendirilir ve kazeinin pıhtılaşmasını sağlamak için peynir mayası enzimleri veya benzer aktiviteye sahip bakteriyel enzimler eklenir. Katı lorlar, daha sonra sıvı peynir altı suyundan ayrılır ve preslenerek bitmiş peynir haline getirilir. Bazı peynirlerin kabuğunda, dış katmanında veya tamamında aromatik küfler bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Höşmerim</span> Türk mutfağına (Marmara, Ege, İç Anadolu, Doğu Marmara, Doğu Karadeniz yörelerine) ait tatlı

Höşmerim ya da Hoşmerim, Marmara başta olmak üzere Ege, İç Anadolu bölgelerinde üretilen bir çeşit irmik helvasının adıdır; Türkiye'nin bazı illerinde ise un helvasına höşmerim denilmektedir. Rize'de ve diğer bazı Doğu Karadeniz yörelerinde de Kaymaklı taze süt süzgeçle süzülerek bir tavaya boşaltılır. Sonrasında tavaya mısır ununun, peynir ve tuzun eklenmesiyle Hoşmerim-Hoşmer (Höşmerim-Höşmer) yapılır. Doğu Karadeniz'de geleneksel olarak güneş duasına çocuklarca çıkıldıktan sonra evlerden toplanılan un, yağ, tuz, süt gibi yiyeceklerden helva ve höşmer yapılıp yenir.

<span class="mw-page-title-main">Laktoz</span>

Laktoz, doğada yalnız sütte bulunan süt şekeri de denilen bir disakkarit. Sütün en önemli karbonhidratıdır. Sütün aromasında önemli bir payı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Parmesan peyniri</span> İtalyan peyniri türü

Parmesan peyniri, sert ve soluk sarı renkli, inek sütünden üretilen ve 12-36 ay boyunca olgunlaştırılan bir İtalyan peyniri. Peynir, Parma ili (Parmigiano) ile Reggio Emilia ilinden ismini almıştır ve bu bölgelere ek olarak, Modena ili ile Bologna'nın Reno Nehri batısında kalan tarafları ve Mantova'nın Po güneyindeki kısımlarında üretilmektedir. Yüksek oranlarda glutamat içeren parmesan peyniri, başka bir İtalyan sert peynir çeşidi olan Grana Padano ile benzerlik gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Küp peyniri</span> bir tür geleneksel Türk peyniri

Küp peyniri, İç Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu bölgesinde, hemen hemen tüm illerde geleneksel olarak üretilen bir peynir türü. Bir kısım bölgelerde çömlek peyniri adıyla bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Van otlu peyniri</span>

Van otlu peyniri Van yöresine ait, Anadolu'nun otlu küp peynirlerindendir. Van otlu peyniri Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz peynir</span> genellikle az yağlı, beyaz renkli peynir

Beyaz peynir koyun, inek veya keçi sütünden yapılan, salamurada bekletilerek hazırlanan beyaz renkli bir Türk peynirdir.

<span class="mw-page-title-main">Tulum peyniri</span> Türk peyniri

Tulum peyniri, tulum içinde saklanarak olgunlaştırılan, Türkiye'nin çeşitli yörelerine özgü peynirlere verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Gıda</span> vücut tarafından tüketilen, enerji sağlayan madde

Yiyecek, canlıların hayatlarını devam ettirebilmeleri için yemek suretiyle tüketmeleri gereken maddelerdir. Belirli bir öğünde tüketilen yiyeceklere yemek denir. Yiyecekler organik veya inorganik maddelerden üretilmiş olabilirler. Yiyeceklerde bulunan ve canlıların yaşamını devam ettirmesi, büyümesi için gerekli olan protein, vitamin, mineral gibi maddelere ise besin veya gıda denir. Ancak gıda sözcüğü "ilaçlar hariç, yaşamı devam ettirmek için tüketilen tüm yiyecek ve içecekler" anlamında da kullanılır. Ultra işlenmiş gıda, kolay yiyecek, organik gıda, abur cubur, fast food, çerez, genetiği değiştirilmiş gıdalar çok tüketilen türlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Çerkes mutfağı</span>

Çerkes mutfağı, Çerkeslere özgü yemek pişirme tarzıdır. Çerkes yemekleri (шхынхэр) daha çok et ve süt ürünleri ağırlıklıdır. Çerkesler ekmeği az kullanırlar. Çerkesleri/Adığeleri tanıtan yemekler şıpsı-p’aste ile şelame-halıjo’dur. Adiğelerin geleneksel yemekleri et, tahıl ve süt yemeklerinden oluşur. Çerkeslerde yemeğe başlamadan, sofra büyüğünün bir konuşma (dua) yapması adettir.

<span class="mw-page-title-main">Kraft Foods</span> 🇺🇸 ABD merkezli gıda şirketi

2012 yılına kadar tam bir şirket olmuş "Kraft Foods" şirketiyle karıştırılmamalı

<span class="mw-page-title-main">İşlenmiş peynir</span> Peynir çeşidi

İşlenmiş peynir, peynirden yapılan bir gıda. İşlenmiş peynir, emülgatör, doymuş bitkisel yağ, ekstra tuz, gıda boyası, peynir altı suyu veya şeker içerebilir. Sonuç olarak, işlenmiş peynirin birçok çeşidi, rengi ve dokusu vardır. Peynir, 1911'de Thun, İsviçre'de Walter Gerber tarafından bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bebek formülü</span> Bebekler için üretilmiş bir yiyecek

Bebek formülü, 12 aylıktan küçük bebeklere ve çocuklara hazırlanan imal edilmiş gıdadır. Amerikan İngilizcesi'nde sadece formül, İngiliz İngilizcesi'nde ise bebek sütü, süt veya ilk süt olarak isimlendirilir. Genellikle biberonla ya da toz ve sıvı şeklinde verilir. ABD Federal Gıda, İlaç ve Kozmetik Yasası (FFDCA), bebek formülünü "yalnızca özel diyet kullanımı için sunulduğunu veya temsil edildiğini iddia eden bir gıda" olarak tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan peyniri</span> Amerika yapımı işlenmiş peynir

Amerikan peyniri, bir çeşit işlenmiş peynirdir. Portakal, sarı veya beyaz renkli olabilir, lezzet bakımından hafif ve tuzlu, orta sertlikte bir kıvamdadır ve çok düşük bir erime noktasına sahiptir. 1910'larda ortaya çıkmıştır ve birçok Amerikan yemeklerinde ortak bir malzemedir. En esas hamburger, çizburger, Big Mac, Big King, McChicken gibi fast-food yemeklerinde sıkça kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Cheez Whiz</span> Peynir

Cheez Whiz, Kraft Foods'ın ürettiği bir işlenmiş peynir ve yayılabilen peynirdir. 2012 yılında bölünene kadar Kraft Foods şirket'ine ait idi. Gıda bilimcisi Edwin Traisman (1915–2007) liderliğindeki bir ekip tarafından geliştirilmiştir. 1953 olarak ilk çıkışını yaparken, Kraft ve perakendeciler tarafından 1952'nin sonlarında çeşitli eyaletlerde ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Kraft Macaroni & Cheese Dinner</span>

Kraft Dinner, Kraft Foods'ın ürettiği kurutulmamış, paketlenmiş kuru makaroni ve peynir ürünüdür, geleneksel olarak kurutulmuş makarna makarna ve bir paket işlenmiş peynir tozu ile birlikte karton kutudadur. İlk olarak 1937'de hem Kanada'da hem de ABD'de Kraft Dinner adı altında tanıtıldı.

Dairylea, Kraft Foods ve Kraft Heinz Company'nin ürettiği bir Amerikan peyniridir. 21. yüzyılın başlarında, Dairylea Lunchables, "yüksek miktarda tuz ve doymuş yağ içermesine rağmen" iyi bir şey olarak ilan edildi. Tuz içeriğini %9 ve doymuş yağ içeriğini %34 azaltan 2007'de yapılan bir yeniden yapılanmaya rağmen, "iyi şeylerle dolu" iddiası, İngiltere'nin Reklam Standartları Kurumu tarafından yasaklandı. Bu arada Kraft, Lunchables'daki tuz içeriğinin 2005-2007 arasında üçte bir oranında azaldığını belirtti.

<span class="mw-page-title-main">Big Turk</span>

Big Turk, Nestlé tarafından üretilen kalıp şekerdir. Çikolata kaplamalı, koyu pembe Türk lokumundan oluşur. 60 gramlık çubuk, ortalama çikolatadan% 60 daha az yağ olarak bildirilen 4 gram yağ içerir. Tipik olarak kırmızı, beyaz ve mavi şeritli bir pakette bulunur. Big Turk'teki içerikler arasında şeker, glikoz, modifiye mısır nişastası, kakao yağı, süt bileşenleri, şekersiz çikolata, siyah havuç konsantresi, soya lesitini, doğal aromalar, sitrik asit, tuz bulunur. Yer fıstığı bir bileşen olmasa da, çubukların yer fıstığı işleyen makinelerle de temas etmesi önerilir.

<span class="mw-page-title-main">Vegemite</span>

Vegemite çeşitli sebze ve baharat katkı maddeleri ile kalan bira mayası ekstraktından yapılan marmayt tipli kalın, siyah bir Avustralya besin yayılımıdır. 1922'de Melbourne, Victoria, Avustralya'da Cyril Percy Callister tarafından geliştirildi. Vegemite markası, Ocak 2017'ye kadar Mondelez tarafından sahip olundu, Bega'dan sonra tam Avustralya mülkiyeti için Avustralya Bega Peynir grubu tarafından 460.000.000 ABD Doları anlaşma ile satın alındı. Sandviçler, kızarmış ekmekler, krepler ve kraker bisküvilerin yanı sıra hamur işleri için dolgu malzemesi olarak da yayılan Vegemite, İngiliz Marmiti, Yeni Zelanda Marmiti, Avustralya Promitesi, MightyMite, AussieMite, OzEmite, Alman Vitam-R ve Swiss Cenovis'e benzer. Vegemite tuzlu, hafif acı, malt ve glutamat bakımından zengin - küp bulyona benzer bir umami aroması veriyor. Vegan, koşer ve helaldir.

<span class="mw-page-title-main">Peynir altı suyu proteini</span> peynir altı suyundan izole edilen proteinlerin bir karışımı olan protein tozu

Peynir altı suyu proteini veya whey proteini, peynir üretiminde bir yan ürün olarak ortaya çıkan peynir altı suyundan izole edilen proteinlerin bir karışımı. Bu proteinleri α-laktalbümin, β-laktoglobulin, serum albümin ve immünoglobulinler oluşturur. Peynir altı suyu proteini genellikle bir besin takviyesi olarak pazarlanır. Takviye hakkında çeşitli sağlık iddiaları ortaya atılmış, 2010 yılında Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi Dergisi'nde yayınlanan bir derleme ise literatürün bu iddiaları yeterince desteklemediği sonucuna varmıştır. Kas büyümesi için peynir altı suyu proteininin, kazein veya soya gibi diğer protein türlerine kıyasla biraz daha iyi olduğu gösterilmiştir.