İçeriğe atla

Koçhisar Ulu Camii

Koordinatlar: 37°11′23″K 40°34′58″D / 37.18972°K 40.58278°D / 37.18972; 40.58278
Kızıltepe Ulu Camii
Koçhisar Ulu Camii (2020)
Harita
Temel bilgiler
KonumKızıltepe, Mardin, Türkiye
Koordinatlar37°11′23″K 40°34′58″D / 37.18972°K 40.58278°D / 37.18972; 40.58278
İnançİslam
MezhepSünni İslam
Mimari
Mimari türArtuklu mimarisi
TamamlanmaH. 601 (M. 1204-1205)

Kızıltepe Ulu Camii, Dunaysır Ulu Camii ya da Koçhisar Ulu Camii; Kızıltepe'de yer alan bir camidir. Mardin Artuklularından Yavlak Arslan (h. 1184-1200) tarafından yaptırılmaya başlanmış, cami inşaatı sürerken ölümü üzerine inşaat kardeşi Ebü'l-Feth Artuk Arslan (h. 1200-1239) tarafından H. 601 (M. 1204-1205) yılında tamamlanmıştır.[1] Zaman içinde yerleşim yeri dışında kalan cami harap olmuş, 1967-1976 yılları arasında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından tamir edilmiştir.[2]

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2015 yılında başlayan restorasyon çalışmaları 2019 yılında tamamlanmış ve halkın ibadetine için hizmete açılmıştır.[3] Günümüzde Mardin ilinin Kızıltepe ilçesinde yer alır.

Kıble duvarına paralel üç nef ve mihrap önünde iki nef boyunca 9.75 çapında tromplu bir kubbe ile kesilmiştir. Caminin iç kısmı mihrabı ve duvarları zarif oyma işleme yazılarıyla süslenmiştir.

Kaynakça

  1. ^ "Dunaysır (Koçhisar) Ulucami - Mardin". Türkiye Kültür Portalı. 23 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2020. 
  2. ^ "MARDİN KIZILTEPE ULU CAMİİ" (PDF). Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2020. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2020. 

Dış bağlantılar

Görseller19 Temmuz 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Büyük Mecidiye Camii</span> Osmanlı dönemi Neo Barok tarzındaki cami

Büyük Mecidiye Camii ya da Ortaköy Camii, İstanbul Boğaziçi'nde Beşiktaş ilçesinin, Ortaköy semtinde sahilde bulunan Neobarok tarzında bir camiidir.

<span class="mw-page-title-main">Kızıltepe</span> Mardinin ilçesi

Kızıltepe, Mardin ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Çankırı Ulu Camii</span>

Çankırı Büyük Camii veya Sultan Süleyman Camii, Mimar Sinan dönemi yapılarından olup, Kanuni Sultan Süleyman'ın emri ile Sadık Kalfa tarafından inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şişli Camii</span> İstanbul, Türkiyede bir cami

Şişli Camii, İstanbul, Türkiye'de, Şişli ilçesinde bulunan bir camidir. Halâskârgazi Caddesi ile Abide-i Hürriyet Caddesi'nin kesişmesiyle oluşan bir adacıkta konumlanır.

<span class="mw-page-title-main">Zağnos Paşa Camii</span> Balıkesirde bir cami

Zağnos Paşa Camii veya Balıkesir Ulu Camii, Türkiye'nin Balıkesir şehir merkezinde bulunan15. yüzyıl yapısı cami.

<span class="mw-page-title-main">Burmalı Minare Camii</span>

Burmalı Minare Camii ya da diğer adlarıyla Ulu Camii ve Mahkeme Camii, Amasya ilinde yer alan tarihî mahiyette dinî yapı. Adını burmalı minaresinden alan cami bitişiğindeki Selçuklu kümbeti ve Osmanlı dönemi minaresi ile dikkat çekmektedir. 1237 yılında Anadolu Selçuklu Devleti hükümdarı II. Gıyâseddin Keyhüsrev zamanında Ferruh b. Selçuk tarafından yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Arslanhane Camii</span> Ankaranın Altındağ ilçesinde bulunan bir cami

Ahî Şerafeddin Camii veya halk arasında bilinen adıyla Arslanhane Camii; Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Ankara Kalesi'nin güney ucunda bulunan 13. yüzyıla tarihlenen bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Emevî Camii</span> Şamda bir cami, İslamda en kutsal dördüncü yer

Emevi Camii, Şam Ulu Cami olarak da bilinen yapı, Şam'ın eski şehir kısmında yer alır ve dünyanın en büyük ve en eski camilerinden birdir.

Bergama Ulu Cami veya Yıldırım Camii, Sultan Yıldırım Bayezid tarafından 1399 tarihinde yaptırılmış, İzmir'in Bergama ilçesinde bulunan tarihî cami.

<span class="mw-page-title-main">Afyonkarahisar Ulu Camii</span>

Afyonkarahisar Ulu Camii, Türkiye'de Afyonkarahisar'ın merkezinde yer alan ahşap direkli anıtsal cami.

Ağaç Ayak Camii; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihi bir camiidir. Geniş bir avlu içerisinde bulunan camii; su basmanına kadar moloz taş, yukarı kısımlar ise örme tuğla arası ahşap hatıllı olacak şekilde inşa edilmiştir. Kitabesi olmasa da 1700'lü yılların başında yapıldığı tahmin edilmektedir. İç tasarımında kullanılan ahşap minberi, alçı mihrabı ve nakış işlemeleri; caminin geç dönem Ankara eserleri arasında sayılmasına neden olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mardin Ulu Camii</span>

Mardin Ulu Camii, Artuklular devri mimari örneklerinden, Mardin merkezde bulunan tarihi cami. Yapıldığında iki minaresi olan yapı, kesme taştan yapılmıştır. Cami kubbesi dıştan yivleme tekniği ile oluşturulan dilimli yapıdadır. Bu yapı stili daha sonra Mardin mimarisinde gelenek haline gelmiştir. Enine gelişen yapı, mihrap önü kubbelidir. Dikdörtgen biçimli avlusu caminin kuzeyinde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Tarsus Eski Cami</span> Mersin ili Tarsus ilçesinde yer alan kentin en eski camisi

Tarsus Eski Cami Mersin ili Tarsus ilçesinde yer alan bir kentin en eski camisidir. 12. yüzyıldan kalma bir Gotik kilise binasının dönüştürülmesiyle oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Safa Camii</span> Diyarbakırda yer alan bir cami

Safa Camii ya da bilinen diğer adıyla Parlı Camii, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir camidir. Ayrıca Şeyh Safâ, İpariye, İparla, Palo adlarıyla da anılır.

Hacı Büzrük Camii, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Zincirli Camii</span> Ankarada bulanan tarihi bir cami

Zincirli Camii veya diğer adıyla Kazasker Camii; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihi bir camidir.

Simav Ulu Camii, Türkiye'nin Kütahya ilinin Simav ilçesinde yer alan bir camidir. Simav'daki camiler içinde en eski tarihli olanıdır. Tarihçilere göre 1425 yılında tamamlanmıştır. Mimar Sinan'ın kalfası Süleyman Çavuş tarafından 1551 yılında onarılmıştır.

Tavşanlı Ulu Camii, Türkiye'nin Kütahya ilinin Tavşanlı ilçesinde yer alan bir camidir. Caminin ilk inşa tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte Germiyanoğulları Beyliği dönemi eseri olduğu ve Arslan Bey tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Günümüzdeki cami, zamanla tahrip olan bu caminin temelleri üzerine II. Abdülhamid döneminde 19. yüzyılda inşa edilmiştir. İç kısımda yer alan bir hat yazısının altında H. 1300 tarihi görülmektedir. Bu tarih, yeni binanın inşa tarihi olmalıdır.

Avanos Ulu Camii, Türkiye'nin Nevşehir ilinin Avanos ilçesinde yer alan bir camidir. Kitabesi bulunmadığından dolayı ilk inşa tarihi ve banisi bilinmemektedir. Mimari özellikleri incelendiğinde XVIII. yüzyıl yapılarından biri olduğu düşünülmektedir. Camiye toprak zeminden merdivenle inildiği için Yeraltı Camisi olarak da adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Şarkışla Ulu Camii</span> Sivas-Şarkışlada bulunan bir cami

Şarkışla Ulu Camii, Türkiye'nin Sivas ilinin Şarkışla ilçesinde yer alan bir camidir. Üsküdarlı Mehmet Ağa tarafından 1669 yılında yaptırılmıştır.