İçeriğe atla

Koçana Vadisi

Koçana Vadisi
Plačkovica dağından Koçana Vadisi'nin panoramik görüntüsü
Koçana Vadisinde gün batarken

Koçana Vadisi(Makedonca: Кочанска котлина) Kuzey Makedonya'nın doğu kısmında 41 ° ve 55 ' enlemi ve 22 ° ve 25' boylamı arasında[1] Bregalnica Nehri boyunca uzanan,[2] 1020 kilometrekarelik[3] bir alanı kaplayan vadi.

26 km uzunluğundaki vadinin düz kısmı 115 Kilometrekarelik bir alanı kaplamaktadır. En alçak noktası batı kısmında, Zletovska Nehri'nin Bregalnica Nehri ile birleştiği yerde, deniz seviyesinden 290 metre yüksekliktedir. Doğuya doğru gittikçe yükseklik kademeli olarak 330 metreye kadar ulaşır. Vadinin en alçak noktası ile en yüksek noktasını yükseklik farkı 40 metredir.

Vadinin belirli kısımlarına özel isimler verilmiştir. Bölgenin orta kısmı Koçani Tarlaları veya sadece Koçansko güneydoğu kısmı Viničko ve batı kısmı Zletovsko olarak bilinir. Büyük köylerin etrafındaki bölgeler Orizarsko, Istibanjsko, Zrnovsko, Obleshevsko şekilde adlandırılır.

Vadi bereketli toprağa ve bol suya sahiptir ve bu mükemmel doğa koşullarında özellikle pirinç olmak üzere tahıl yetiştirmek için idealdir.

Kocana Vadisi sıradağlar ve tepelik alanlar ile çevrilidir. Güney sınırı Plachkovica dağının sırtında yer alır ve Turtel (1.607 m), Cami (1.569 m), Kartal (1.442 m), Kozbran (1.708 m) ve Paruca (1.356 m) zirveleri boyunca paralel bir doğrultuda uzanır. Burası aynı zamanda Ustrumca-Radovis Vadisi ile de sınırdır. Doğu sınırı, Obozna (1.181 m), Jastrebec (1.273 m), вкаavka (1.538 m) ve Bajramica (1202 m) zirveleri ile Golak dağının sırtı boyunca meridyen yönünde uzanır. Burası aynı zamanda komşu bölgeler Pijanec (Delchevo) ve Maleshevo (Berovo-Pehchevo bölgesi) ile sınırı oluşturur. Kochani Vadisi'ni Stip bölgesinden ayıran batı sınırı, Stip'in hemen yakınında, Zletovska Reka havzasının alt kısmında yer almaktadır. Kocani Vadisi'ni Zletovo-Probistip bölgesinden ayıran kuzey sınırı, Osogovo Dağları'nın dağlık kısmı ile ova etekleri arasında, 700 m ile 1000 m arasında yükseklikte, Preseka, Bezikovo, Jastrebnik, Leshki, Pantelej ve Rajchani köylerinin yakınında yer almaktadır.

Daha önce yapılan araştırmalara göre vadinin tektonik olarak oluştuğuna dair bilimsel bulgular elde edilmiştir. Kocana Vadisi'ni Makedonya'nın en sıcak vadilerinden biridir. Yıllık ortalama hava sıcaklığı 13 °C dir.[4] Vadi, kaplıcalar bakımından zengindir. Istibanja, Dolni Podlog, Banja ve Krupishte köylerinde bulunan kaplıcalar önemlidir. Kocana yakınlarındaki Dolni Podlog köyünde, 35 ve 460 metre derinliğinde yapılan iki sondajda 70-80 °C arasında bir sıcaklığa sahip saniyede 300 litre hızla akan kaplıca suyu çıkarılmıştır.[5] Risto Chanev'e göre Kocani Vadisi'nden gelen termal suyun iyileştirici özellikleri, Gevgeli yakınlarındaki Negorski hamamlarındaki su ile aynıdır.

Kocana Vadisi'nde elverişli doğal şartlar sayesinde tarım ve bahçecilik ve hayvancılık gelişmiştir. Kocana Vadisi'nin Makedonya ve Balkanlar'da yaygın olarak bilinen meşhur ürünü, antik çağlardan beri burada yetiştirilen pirinçtir.[6] Bölgede pirinç yaklaşık 4.000 hektarlık alanda yetiştirilir ve verim hektar başına yaklaşık 6.000 kilogramdır.[7] Bunun yanında bölgede buğday ve mısırın yanı sıra, Vinica'daki vadi kenarlarında yulaf yetiştirilmektedir. Bölgede yağış miktarı, sıcaklık ve toprak neminin uygunluğu sayesinde fasulye, ıspanak, bezelye, lahana, patates, soğan, havuç ve biber de yetiştirilir. Hayvancılık en çok Kocani Vadisi'nin kuzey kesimlerinde ve Osogovo dağları eteklerinde yaygındır. Vadinin ovalık kısımlarında az sayıda büyükbaş hayvan yetiştirilmektedir.

Kaynakça

  1. ^ "Ovče Pole and similar topics | Frankensaurus.com". frankensaurus.com (İngilizce). Erişim tarihi: 30 Nisan 2022. []
  2. ^ Putokaz, Portal. "Kočanska pirinčana polja (Makedonija)". Putokaz. 28 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2022. 
  3. ^ "КОЧАНСКА КОТЛИНА". Erişim tarihi: 30 Nisan 2022. []
  4. ^ "Климатски карактеристики | Општина Кочани" (İngilizce). Erişim tarihi: 30 Nisan 2022. []
  5. ^ "North Macedonia Timeless". northmacedonia-timeless.com. 15 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2022. 
  6. ^ "Кочанските оризови полиња". Zajednica Makedonaca u Republici Hrvatskoj (Makedonca). 9 Ekim 2013. 2 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2022. 
  7. ^ "The rice fields of kocani. - Free Online Library". www.thefreelibrary.com. Erişim tarihi: 30 Nisan 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kırşehir</span> Kırşehir ilinin merkezi olan şehir

Kırşehir, Kırşehir ilinin şehir merkezidir. 1941 yılında Ankara'da toplanan I. Coğrafya Kongresi'nde bu bölgeye ve bölgenin Orta Kızılırmak Bölümü'ne alındı. Özellikle son yıllarda köylerin göç vermesiyle nüfus merkez ilçede yoğunlaşmıştır. 1927'de 13.000 olan 1990'da 73.538'e, 2000'de 88.105'e çıkmıştı. 2010'da 110.000 olan merkez ilçe nüfusu 2021 itibarıyla 160.737'dir.

<span class="mw-page-title-main">Alpler</span> Orta Avrupada yer alan bir sıradağ

Alpler, Orta Avrupa'da yer alan büyük dağ silsilesi. İsviçre, Kuzey İtalya ve Fransa'nın pek çok bölümünde görülür. Avusturya'nın hemen hemen hepsini kaplar ve Almanya'nın güneyinde önemli yer tutar. Coğrafi olarak 44°-48° kuzey enlemleri ve 5°-18° doğu boylamları arasında bulunur. Ekvator'dan ve Kuzey kutbundan hemen hemen aynı uzaklığa sahiptir. 207.000 km² bir alanı kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Kafkasya</span> Karadeniz ve Hazar denizi arasında yer alan, Avrupa ve Asyanın sınırında bulunan bölge

Kafkasya, Karadeniz ve Hazar denizi arasında yer alan, Avrupa ve Asya'nın sınırında bulunan bölgenin ismi. Kafkas sıradağlarında, Avrupa'nın en yüksek dağı olan ve Kafkas halklarının sözlü edebiyatını oluşturan Elbruz Dağı bu bölgede bulunmaktadır. Kafkasya bölgesi siyasi ve coğrafi olarak Kuzey Kafkasya ve Güney Kafkasya olmak üzere ikiye ayrılır. Güney Kafkasya, bağımsız ve egemen devletlerden oluşmaktadır. Kuzey Kafkasya ise Rusya içinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tanrı Dağları</span> Orta Asyada yer alan sıradağlar

Tanrı Dağları ya da Tien-Şan, Orta Asya'da bulunan büyük dağ sistemlerinden birini oluşturan sıradağlardır.

<span class="mw-page-title-main">Cilo Dağı</span> Türkiyede bir dağ

Cilo Dağı ya da Buzul Dağı, Türkiye'nin 2. en yüksek dağıdır. Zirvesi dört mevsim boyunca erimeyen kar ve buz örtüsü ile kaplı tektonik bir dağ olan Cilo Dağı Güneydoğu Toroslar'ın en doğu uzantısını oluşturur. Türkiye'nin güneydoğu ucunda, Hakkâri ilinin sınırları içerisinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pirlepe</span>

Pirlepe veya Perlepe, Kuzey Makedonya’nın güneyinde yer alan bir şehir ve belediye merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Koca Balkan Dağları</span> Bulgaristanda bulunan ve ülkeyi ikiye bölen sıradağ

Koca Balkan Dağları ya da İngilizcede yaygın olan kullanımıyla Balkan Dağları, Bulgaristan'ı kuzeybatıdan doğuya, ortasından bölen, 600 kilometre civarında bir dağ sırasıdır. En yüksek yeri Botev'dir. Ünlü Şipka Geçidi ve savaşları burada yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kaçkar Dağları</span> Türkiyenin kuzeyinde, Doğu Karadeniz sahili boyunca uzanan bir dağ sırası

Kaçkar Dağları, Türkiye'nin kuzeyinde, Doğu Karadeniz sahili boyunca uzanan bir dağ sırası. Kuzey Anadolu Dağları'nın doğudaki bölümünü oluşturur. Doğusundaki birçok zirvesi 3500 m üzerindeyken, batı kesimi 2000 m yüksekliğe kadar ulaşır. En yüksek noktası olan Kaçkar Kavrun Dağı 3932 m yüksekliktedir. 1994 yılında Kaçkar Dağları Millî Parkı tesis edilmiştir. Millî parkın büyük bir bölümü Rize ili Çamlıhemşin ilçesi sınırları içinde, küçük bir bölümü de Artvin ili Yusufeli ilçesi sınırları içinde kalmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mont Blanc</span>

Fransızca Mont Blanc ya da İtalyanca Monte Bianco, Fransa ile İtalya sınırında yer alan, 4807 m. yüksekliği ile Avrupa Alpleri'nin ve Avrupa kıtasının en yüksek dağıdır. Avrupa'nın en yüksek zirvesi Mont Blanc mı, yoksa Rusya Kafkasları'nda 5642 m. yüksekliğindeki Elbruz dağı mı sorusunun cevabı, iç Avrasya sınırının tanımına bağlıdır. Fransa tarafından yapılan teklifle, Mont Blanc dağı 2000 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine alındı.

<span class="mw-page-title-main">Delice Irmağı</span> Kızılırmakın sağ kolu

Delice Irmağı, İç Anadolu bölgesinde Kızılırmak'ın en uzun kolu; ıralaması 426 km, akaçlama havzası 17.228 km². Sungurlu, Kula köyü yakınında Kızılırmak'a kavuşur. Rejimi düzensizdir.

<span class="mw-page-title-main">Vadi</span> coğrafyada tepeler arasındaki alçak alan

Vadi ya da koyak, akarsuyun içinde aktığı, kaynaktan ağıza doğru sürekli inişi bulunan ve birkaç kilometre ile binlerce kilometre arasında olabilen coğrafi alandır. Kısaca vadi, iki dağın arasında zamanla oluşan çukurluktur. Vadiler, akarsuların yaptığı aşınmayla yanlamasına, derinlemesine gelişir. Genellikle dağ ya da tepelerle çevrelenirler.

<span class="mw-page-title-main">Koçana</span>

Koçana, Kuzey Makedonya'nın doğu kesiminde bir kasaba ve belediye merkezi. Kuzey Makedonya'da bulunduğu coğrafyada, genel Kuzey Makedonya kara yolu ağı içinde konumlanan bir yerdir.

<span class="mw-page-title-main">Dilek Dağı</span>

Dilek Dağı veya Samsun Dağı Türkiye'nin Batısında Ege Bölgesi'nde Aydın'da bulunan, 1.237 metre rakımlı bir dağ ve millî park. Antik adı Mykale Dağı'dır.

<span class="mw-page-title-main">San Luis Vadisi</span>

San Luis Vadisi, ABD'nin Colorado ile New Mexico eyaletleri arasındaki güney Rocky Dağları'nda bulunan ve 180 km uzunluğundaki bir vadidir. Batısında San Juan Dağları ile güneyinde Sangre de Cristo Sıradağları arasında yüksek rakımlı bir Alpin havzadır.

<span class="mw-page-title-main">Gelevera</span> Karadenizdeki bir akarsu

Gelevara Deresi, Balaban Dağlarından doğup, Espiye ilçesinin doğusunda denize dökülen akarsu. Balaban Dağları'ndan doğar, kuzeye yönelir, 80 km sonra Karadenize ulaşır. Eğimin fazla olduğu akarsuyun akışı hızlıdır. Suyu kış ve yaz mevsiminde boldur. Gelevara üzerine 144 metrelik kaya dolgu gövdeye sahip Gökçebel Barajı yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kaçkar Dağları Millî Parkı</span>

Kaçkar Dağları Millî Parkı büyük bölümü Rizenin Çamlıhemşin ilçesinde, bir bölümü Erzurum ve Artvin illerine uzanan millî park. 51.550 hektarlık mili park Fırtına Deresi ile Hemşin Deresi arasında yer alan Kaçkar Dağları üzerinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Güney Urallar</span>

Güneyli Ural veya Başkurt Ural – Ural Dağları'nın en geniş kısmı, Ural Nehri ve Karaizel Nehri arasında uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Meteora</span> Yunanistanın Kalambaka kasabası yakınlarındaki kayalık bölge

Meteora, Yunanistan'ın Kalambaka kasabası yakınlarındaki kayalık bölge. Bölgede çok sayıda Ortodoks kilisesi ve Athos Dağı'ndan sonra Yunanistan'daki en önemli manastırlar bulunmaktadır. Orijinalinde 24 tane olan manastırlardan 6 tanesi ayakta kalmış olup manastırlar, bölgeye hakim olan devasa doğal sütunların üzerine inşa edilmiştir. Meteora, Thessalia ovasının kuzeybatı ucunda, Pinios Nehri'nin ve Pindus Dağları'nın yakınında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bregalnica Muharebesi</span> Bulgaristan Krallığı ile Sırbistan Krallığı arasında geçmiş olan muharebe

Bregalnica Muharebesi, Bulgaristan Krallığı ordusu ve Sırbistan Krallığı Karadağ Krallığı ordusu arasında 30 Haziran -9 Temmuz 1913 arasında gerçekleştirilen İkinci Balkan Savaşı sırasında yapılan muharebedir. İkinci Balkan Savaşının en büyük katılımlı muharebesidir. Bu muharebe Bulgarların Delçevo'ya çekilmesi ile sonuçlanmıştır. Makedonya'nın kaderi Bulgar mı yoksa Sırbistan toprağı olarak kalacağı bu muharebe ile şekillenmiş ve Makedonya Sırbistan Krallığı toprağı olarak kalmıştır. "Bregalnica Muharebesi" terimi esas olarak Yugoslav ve Sırp tarihçiliğinde kullanılmaktadır. Bulgar tarih kitaplarında bu olaylar çoğunlukla bir muharebe olarak değil, savaşın başlangıcında Bulgar 4. Ordusunun bir dizi muharebesi olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Aktaş Dağı</span>

Aktaş Dağı, Kuzey Makedonya'nın doğusunda bulunan bir dağdır. Dağ, Radoviş ve Viniça kentlerinin arası boyunca uzanmaktadır.